fbpx

Julbaka med barn: 3 enkla & roliga julrecept för barn đŸȘ đŸŽ…đŸ»

by Sofia
Julbak barn julbaka med barn pepparkakor

InlÀgget InnehÄller reklam i form av annonslÀnkar

Att baka med barnen Àr underbart. Det Àr klart att du ibland behöver ha tÄlamod och att det kanske tar lite lÀngre tid, men det Àr det vÀrt. Du kan göra det hela lite roligare och enklare genom att vÀlja rÀtt recept och utrusning. GÀrna sÄdant som Àr anpassat till barnens storlek sÄ de verkligen kan delta fullt ut. Julbak med barnen Àr en möjlighet att skapa minnen som hÄller hela livet ut.

Julbaka med barn fördelar

Förutom att det Àr roligt finns det mÄnga positiva fördelar med att julbaka tillsammans med barnen. NÀr ni vÀl kommit igÄng blir det gÀrna en Äterkommande tradition som alla ser fram emot.

Julbaka med barn fördelar
Mila Àlskar att baka och det Àr faktiskt inte bara ett nöje för barnen. Det Àr Àven vÀldigt lÀrorikt.

Barnet(en) lÀr sig matematik

Du kanske inte tÀnker pÄ det, men de lÀr sig matematik och rÀkning nÀr de bakar. MÀter mjölet och rÀknar russinen. Ibland kan det faktiskt handla om ganska komplicerade ekvationer, med fraktioner och decimaler.

Ett tillfÀlle att öva lÀsning

Barnen trÀnar sig pÄ att lÀsa. I alla fall nÀr de Àr sÄ pass stora att de kan hÀnga med i receptet. De gÄr fram och tillbaka till receptet och lÀr sig följa skrivna instruktioner. Och alla vet hur mycket du lÀr dig nÀr du som minst anar det!

Ni kommer nÀrmare varandra

Att julbaka med barnen skapar nÀrhet till varandra. Ni gör nÄgot tillsammans, samarbetar och lÀr er nya saker. Samtidigt som du bakar med barnen pratar ni om ditt och datt, du lÀr kÀnna deras tankar och kÀnslor.

Baka med barnen julbak
Julbak Àr ett utmÀrkt tillfÀlle att öva pÄ samarbete.

En introduktion till vetenskapen

För Ànnu mer lÀrdomar sÄ Àr julbaket en sorts vetenskapslektion. Olika former av smör, de ser hur det smÀlter nÀr du hettar upp det. Samma sak med choklad. Det Àr riktigt roligt att se hur degen jÀser, bara för att du blandat i lite pulverjÀst.

Förberedelse för vuxenlivet

Barnen lÀr sig viktiga fÀrdigheter som de kan anvÀnda för resten av livet. Du tÀnker sÀkert inte pÄ det nÀr ni planerar in julbaket. Men att kunna baka, och kÀnna sig hemma i köket, Àr en klar fördel nÀr de flyttar hemifrÄn. Vare sig de vÀljer att göra det eller inte sÄ kan de grunderna.

Stimulerar barnens smaklökar

Baka pepparkakor med barn
Gott med pepparkakor, men kanske godast ÀndÄ med kristyren och strösslet?

I samband med julbaket kan du lÄta barnet fÄ pröva pÄ nya smaker. Ni kan testa recept med ingredienser som Àr nya för bÄde dem och förÀldrarna. Det kan vara ett tillfÀlle för de mer petiga barnen att vidga sina vyer. För allting smakar sÄ mycket godare nÀr du har gjort det sjÀlv. Samtidigt sÄ vet du precis vad bakverken innehÄller. Inga otÀcka tillsatser av olika slag.

Barnen blir sÀkra pÄ sig sjÀlva

Julbaket Ă€r ett sĂ€tt att stĂ€rka barnens sjĂ€lvförtroende pĂ„. Återigen kanske inte det första du tĂ€nker pĂ„ nĂ€r du tar fram bakbordet. Men att kunna göra nĂ„got sjĂ€lv, kakor och bullar som andra tycker om att Ă€ta, Ă€r en stor sak för smĂ„ barn. Att fĂ„ beröm för nĂ„got du gjort Ă€r alltid viktigt. Vartefter de blir allt skickligare med julbakningen kommer det att göra dem Ă€nnu mer sĂ€kra pĂ„ sig sjĂ€lva.

 • LĂ€r sig vetenskap pĂ„ ett roligt sĂ€tt
 • Pröva nya smaker och vidga vyerna
 • StĂ€rker barnets sjĂ€lvförtroende
 • LĂ€r sig fĂ€rdigheter som de kan anvĂ€nda hela livet

Julbak barn tips

Allting blir Ànnu roligare om du planerar lite i förvÀg. Bland annat Àr det bra att förbereda dig sjÀlv. Det kommer att bli stökigt i köket, och det Àr helt okej.

Var beredd pÄ julstök

Att julbaka med barnen Àr en upplevelse, ett minne som du kommer att vÀrna om. SÄ det gör ingenting om du mÄste anvÀnda lite extra tid till att stÀda upp efter baket. LÀgg gÀrna ut en vaxduk pÄ bordet eller andra stÀllen dÀr barnen hÄller till. Och glöm aldrig att se det komiska i situationen.

Julstök baka med barn pepparkaksdeg
Det mÄste fÄ bli lite stökigt. Mjöl pÄ golvet och strössel överallt. Annars blir julbak med barn förknippat med förbud och mÄsten. Det gÄr ju alltid att dammsuga, eller hur?

Involvera barnen i processen

LÄt gÀrna barnen vÀlja vilket recept ni ska följa. Om de Àr smÄ kan du ge dem ett par olika valmöjligheter, recept som du vet fungerar för deras Älder. Vartefter de vÀxer kanske de vill surfa runt och hitta nya recept. NÄgot som ingen av er prövat pÄ tidigare. Eller sÄ kan det vara lÀge att börja dela med sig av farmors hemliga skattgömmor.

Var tÄlmodig med dig sjÀlv och barnen

Utrusta dig med ett rejÀlt mÄtt tÄlamod. Kom ihÄg att det viktiga Àr inte att ni ska fÄ 150 perfekta pepparkakor. SjÀlva julbaket Àr den stora saken. SÄ om nÄgot blir misslyckat sÄ Àr det en chans att lÀra sig, att gÄ vidare och göra ett nytt försök. Komma underfund tillsammans vad det var som blev fel. Det gör ingenting om man gör ett misstag, det gÄr att rÀtta till.

Anpassa baket till barnets fÀrdigheter

Baka pepparkakor med barnen julbak barn

Ge barnen uppgifter som de kan klara av. SmÄ barn Àlskar att baka, men de Àr helt enkelt inte klara Ànnu för allting. Om du mÀter upp mjölet kanske de kan hÀlla det i skÄlen. De kan röra om i smeten eller dekorera kakorna. Se till att de nÄr upp till bordet eller bÀnken, de kan med fördel stÄ pÄ en liten pall under julbaket. Lite Àldre barn kan lÀra sig hur ugnen fungerar, hur man smÀlter choklad i ett vattenbad eller vikten av att följa receptet. Det ska vara bÄde roligt och lite utmanande, sÄ de kÀnner sig tillfredsstÀllda efterÄt.

Ge barnen de rÀtta redskapen

Skaffa utrustning som Àr anpassat till barnen. Bara det att fÄ ha pÄ sig ett förklÀde i lagom storlek gör att de kÀnner sig delaktiga. Sedan finns det flera bra saker i barnstorlek som gör julbaket roligare. Eller sÄ ger du dem en plastmugg för att rulla ut degen, i stÀllet för en stor kavel. De kan röra ihop olika saker i en liten skÄl med en matsked, och sÄ vidare. Gör det lÀttare för dem att hantera de olika redskapen sÄ kommer de att tycka det Àr roligare att baka.

Planera baket med barnen

LÀs igenom receptet tillsammans. Ni kan börja julbaket i god tid genom att lÀsa recepten och sedan skriva en inköpslista. Ta med barnen till butiken och vÀlj mjöl, sockerpÀrlor eller florsocker. PÄ det sÀttet blir de en del av helheten. LÀr barnen att det Àr viktigt att följa receptet och vÀlja bra ingredienser.

Njut av resultatet med en gÄng

Provsmaka resultatet. Julbaket Àr inte bara för julafton. Det mÄste inspekteras först. Efter avslutat bak Àr det skönt att ta en liten paus och smaka pÄ det goda. Ge nÄgra stycken till grannen, det Àr alltid roligt att dela med sig. Beröm barnen för deras insats, och njut av det hela tillsammans.

 • Ha tĂ„lamod
 • Ge barnen uppgifter som passar deras Ă„lder
 • Ha rĂ€tt utrustning
 • Smaka pĂ„ baket tillsammans
 • LĂ€s receptet och handla ingredienserna
 • Det Ă€r okej om det blir stökigt
 • LĂ„t barnen vĂ€lja recept

Julbak barn utrustning

Det gÄr bra att anvÀnda mycket av det vi vuxna anvÀnder, Àven om det ibland Àr lite för stort för smÄ barnfingrar. Men det kan vara kul för barnen att ha lite egen utrustning ocksÄ. SÄdant som Àr speciellt anpassat för dem men ser likadant ut som de saker de vuxna anvÀnder.

Kavel barn

Att kavla deg Àr jÀtteroligt för bÄde stora och smÄ barn. Med en vuxens hjÀlp gÄr det sÄ klart bra att anvÀnda en stor kavel men det blir sÄ mycket roligare för barnen att ha sin egen kavel. Det bygger sjÀlvförtroende och kÀnslan av att lyckas (Àven om de fÄr lite hjÀlp).

Kavel barn Micki
Med Micki kavel som inte mĂ€ter mer Ă€n 22 centimeter blir det enklare för dem att kunna rulla den. KÖP HÄR

NĂ€r ni inte julbakar kan barnkaveln anvĂ€ndas för att kavla ut modellera / “Play doh”, vilket ocksĂ„ Ă€r ett bra tillfĂ€lle för barnen att öva inför det stora baket.

Pepparkaksformar

Vanliga pepparkaksformar Àr faktiskt redan perfekt storlek för smÄ barnhÀnder. Det Àr inte ett riktigt julbak utan pepparkakor, och barnen brukar tycka om att trycka ut olika figurer. Och det kan bli Ànnu roligare med pepparkaksformar som Àr formade efter deras favoritkaraktÀrer.

Fina pepparkaksformar babblarna
Alia Ă€lskade att baka med Babblarna pepparkaksformar, hĂ€r med Babba. Köp formarna HÄR

SÄ gott som alla barn tycker om Babblarna. TÀnk att kunna baka pepparkakor som ser ut som de olika personligheterna frÄn serien. Eller varför inte kakor som ser ut som Bamse eller Pippi LÄngstrump?

FörklÀde barn

Du kan alltid knyta en handduk runt barnets midja eller anvÀnda ett vanligt förklÀde. Men nÀr de fÄr sitt alldeles egna förklÀde som passar perfekt blir julbaket Ànnu mer speciellt. De har sin sÀrskilda roll att spela, med allt vad det innebÀr.

Förkläde barn lĂ€tt att ta pĂ„ med kardborreband Liewood
En fördel med Liewood Alaia FörklĂ€de Ă€r att det har fickor framtill dĂ€r du kan lĂ€gga ner timern eller mĂ„tten. FörklĂ€det sĂ€tts pĂ„ som en vĂ€st, sĂ„ det Ă€r bĂ„de skönt och praktiskt för smĂ„ bagare. Barnen kan sjĂ€lva vĂ€lja vilken fĂ€rg de föredrar. KÖP HÄR

Bakmatta

Förutom att skydda bordet Àr IKEA:s bakmatta helt perfekt nÀr du vill skÀra ut formen pÄ kakorna. De Àr redan tryckta pÄ mattan och du kan lÀtt följa linjerna runt omkring. Den andra varianten passar bra för att göra perfekta rundlar av olika dimension.

En hjÀlp och stöd som gör julbaket Ànnu roligare. Lika bra för barn som för vuxna faktiskt. EfterÄt Àr det bara att lÀgga in den i diskmaskinen. Du kan ocksÄ göra kakorna och lÄta dem ligga kvar nÀr du grÀddar i ugnen. Bakmattan tÄl höga temperaturer.

Vi har bestÀllt hem bakmattan men inte hunnit fÄ den, sÄ det fick bli pepparkaksbak direkt pÄ bordet. Inte idealiskt men det gÄr!

Lagom svÄra recept nÀr du julbakar med barnen

Du kan naturligtvis bara anvÀnda dina vanliga recept och lÄta barnen göra det de kan. Det viktiga Àr alltid att ni har det trevligt tillsammans. Men ibland kan barnen tycka det Àr roligt med recept som de sjÀlva kan lÀsa och följa. GÀrna med lite stöd frÄn förÀldrarna, men ÀndÄ sÄ pass enkelt att de klarar av det mesta pÄ egen hand. Mamma eller pappa kan vara medhjÀlparen medan de tar ledningen.

Göra egen pepparkaksdeg recept

Göra egen pepparkaksdeg recept

NĂ€r jag var liten gjorde min pappa alltid egen pepparkaksdeg.

Det Àr godare att göra egen pepparkaksdeg, men det gÄr sÄ klart lika bra att baka pepparkakor med fÀrdigköpt deg. Egen pepparkaksdeg krÀver lite förberedelser. Degen behöver nÀmligen vila i flera timmar, gÀrna över natten.

Ingredienser:

 • 200 g smör
 • 1,5 dl mörk sirap
 • 3 dl strösocker
 • 1,5 dl vispgrĂ€dde
 • 1 msk malen ingefĂ€ra
 • 1 msk kanel
 • 1 tsk malen kryddnejlika
 • 1 tsk malen kardemumma
 • 1 msk bikarbonat
 • 10 dl vetemjöl

Gör sÄ hÀr:

 1. Blanda sirap, socker, smör och grÀdde tillsammans i en kastrull.
 2. LÄt blandningen smÀlta och koka upp. Ta sedan bort kastrullen frÄn spisen.
 3. Mortla alla kryddorna och rör ner dem i kastrullen.
 4. LĂ„t blandningen svalna till rumstemperatur.
 5. Blanda vetemjöl och bikarbonat i en bunke.
 6. HÀll pÄ smörblandningen frÄn kastrullen i bunken med vetemjöl.
 7. Rör ihop för att sedan knÄda om du inte har en köksmaskin som gör jobbet. Obs tÀnk pÄ att degen blir lösare Àn vad den fÀrdiga pepparkaksdegen senare blir.
 8. Plasta in degen och lÄt den vila i kylskÄp i flera timmar, gÀrna över natten.

Baka ut pepparkakorna:

 1. Tag fram degen ca 1 timme innan utbakning.
 2. SÀtt ugnen pÄ 200°C
 3. Dela upp degen i mindre bitar, jag brukar rulla den som en korv för att sedan skÀra av en lÀmplig bit.
 4. Tryck ut pepparkakor med hjÀlp av pepparkaksformar.
 5. LÀgg pepparkakorna pÄ en plÄt klÀdd med bakplÄtspapper.
 6. GrÀdda pepparkakorna mitt i ugnen ca 5 minuter eller till de fÄtt en fin fÀrg.
 7. Tag av bakplÄtspappret med pepparkakorna frÄn plÄten och lÄt dem svalna.
 8. Förvara i kakburk med lock för bÀst hÄllbarhet, sÄ att de behÄller frasigheten.

Mums mums saffran recept

Mums mums saffran recept
Saffrans mums mums, glömde av att ta en egen bild. LÄnad bild pÄ liknande frÄn ica.se

Saffran Àr alltid gott till jul, men det behöver inte vara bullbak varje gÄng. De hÀr goda saffransmumsen passar utmÀrkt till en fika eller mellanmÄl. Dessutom Àr kakan lÀttare att göra med smÄ barn.

Ingredienser:

 • 4 Ă€gg
 • 3 Âœ dl strösocker
 • 1 förpackning saffran (0,5 gram)
 • 4 dl vetemjöl
 • 2 Âœ tsk bakpulver
 • 175 gram smĂ€lt smör
 • 1 Âœ dl mjölk
 • 1-2 dl riven kokos

Glasyr:

 • 500 g fĂ€rskost
 • 5 dl florsocker
 • 1 msk vaniljsocker
 • 3-5 tsk fĂ€rskpressad citronjuice
 • Kokos för garnering

Gör sÄ hÀr:

 • Börja med att sĂ€tta pĂ„ ugnen pĂ„ 175 grader sĂ„ den har tid att bli varm.
 • Vispa ihop Ă€ggen tillsammans med sockret och saffran i en bunke tills det Ă€r riktigt fluffigt.
 • I en annan skĂ„l blandar du mjöl och bakpulver.
 • Ha i mjölblandningen tillsammans med Ă€ggen.
 • Blanda ocksĂ„ in det smĂ€lta smöret och mjölken.
 • Vispa ihop allt till en slĂ€t smet.
 • HĂ€ll smeten i en form som du har klĂ€tt med bakplĂ„tspapper.
 • GrĂ€dda i ugnen 20–25 minuter.
 • LĂ„t kakan svalna.

Gör sÄ hÀr med glasyren:

 • HĂ€ll florsockret i en bunke genom en sil och blanda i resten av ingredienserna.
 • AnvĂ€nd elvisp i nĂ„gra minuter för att vispa ihop alla ingredienser till en jĂ€mn och fluffig smet.
 • Bred glasyren över saffranskakan.
 • Strö över kokos, och lĂ„t glasyren stelna.
 • SkĂ€r kakan i lagom stora bitar och servera!

Kolasnittar med julsmak recept

Kolasnittar med julsmak recept pepparkakskryddor

Alla gillar smÄkakor till jul. Du har ofta gÀster och dÄ passar det bra att ha en burk stÄende. Barnen tycker alltid det Àr roligt att fÄ bjuda pÄ sÄdant de sjÀlva har gjort. De klassiska kolansnittarna Àr lÀtta att baka, och uppskattas av bÄde stora och smÄ. Det Àr lÀttare att lyckas med dem om du anvÀnder riktigt smör, och se till att det stÄtt framme en stund.

Ingredienser:

 • 100 gram rumsvarmt smör
 • 1 dl strösocker
 • 2 msk ljus sirap
 • 2 1/4 dl vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 msk vaniljsocker
 • 1-1,5 msk pepparkakskryddor

Gör sÄ hÀr:

 • SĂ€tt ugnen pĂ„ 175 grader.
 • SkĂ€r smöret i tunna skivor och blanda det med sockret. Vispa tills du fĂ„r en luftig och porös blandning.
 • TillsĂ€tt resten av ingredienserna och rör ihop det hela till en smidig deg. Du kan antingen anvĂ€nda elvisp eller lĂ€gga allting i en matberedare.
 • Dela degen i 3 delar och mjöla bakbordet.
 • Rulla ut varje del till en lĂ€ngd pĂ„ cirka 40 centimeter.
 • LĂ€gg ut dem pĂ„ en plĂ„t tĂ€ckt med bakplĂ„tspapper och platta till lĂ€ngderna lite grand.
 • GrĂ€dda mitt i ugnen 10–12 minuter eller tills lĂ€ngderna Ă€r gyllene.
 • SkĂ€r lĂ€ngderna i 3 centimeter lĂ„nga, sneda bitar medan de fortfarande Ă€r varma.

You may also like

Leave a Comment