fbpx

Kan ananas sätta igång förlossning? Svar från en som testat

by Sofia
Ananas gravid sätta igång förlossningen

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Medan du är gravid är du så försiktig att inte äta eller göra något som kan sätta i gång förlossning. Inte för att det är så lätt, men det lönar sig att vara på den säkra sidan. Men när ditt datum börjar närma sig, och ännu hellre när det gått förbi, då är du redo att få ut det där barnet! Kan du använda ananas för att sätta i gång förlossningen, eller är det bara en myt?

Ananas för att sätta i gång förlossning

Det finns flera husmorsrecept för att sätta i gång förlossningen. En del är helt vilda och du förstår inte alls kopplingen med att föda barn. Ananas däremot kan ha en viss medicinsk förklaring.

Ananas innehåller ett enzym som heter bromelain. Det kan mjuka upp livmodertappen, och på så sätt sätta fart på förlossningen. Problemet är dock att du måste äta bra mycket ananas för att det ska ha någon effekt. Så mycket att du säkert får problem med magen och blåsor i munnen lång innan du nått upp till önskad mängd. Så principen är ganska sund, men det är egentligen inte praktiskt möjligt.

Ananas eller ananasjuice?

Ananas förlossning

Här går meningarna lite isär. En del säger att du ska dricka ananasjuice, medan andra föredrar färsk ananas. Det kan ju vara lite av en smaksak, eftersom alla produkter innehåller samma enzym. Bromelain som ska vara det avgörande för att få i gång födelseförloppet.

Ska det var färsk ananas eller på burk?

Återigen är det helt upp till dig. Juice, på burk, färsk- all ananas är bra om du vill få i dig bromelain. Det enda är att juice och frukt på burk ofta är fulla med socker. Så där kanske du vill se upp lite grand. Men du måste som sagt äta bra mycket för att det ska bli någon skillnad i förlossningsarbetet. Så det spelar ingen roll vilken sorts ananas du väljer.

Så gick det för mig

Jag gick över tiden med vår första dotter Alia. Som förstföderska är man väldigt ivrig att få träffa sitt barn. Jag hade dessutom väldigt ont av foglossning. Jag gjorde därför som så många gravida gör – jag testade allt för att få igång förlossningen. Så jag mumsade i mig färsk ananas.

Till historien hör att jag i princip bara ville ha frukt under de sista veckorna av graviditeten. Så det var ingen uppoffring att äta mer frukt. Ananas kan dock vara lite starkt för magen, och eftersom jag led av ganska svår halsbränna under graviditeten blev effekten att det inte kändes så skönt.

Startade det igång förlossningen då? Nej. Jag blev igångsatt i vecka 42.

Sätta i gång förlossning huskur

Genom tidernas lopp har kvinnor alltid försökt få i gång förlossningen på en viss dag eller tidpunkt. Det är inte roligt att gå över tiden, för du är så stor och tung att varje steg är jobbigt. Samtidigt är det många som tycker det är psykiskt påfrestande. Dels är du så spänd på att få träffa ditt lilla barn. Men kanske även ängslig för födseln och allt där omkring. Några av de vanligaste huskurerna för att sätta i gång förlossningen är:

  • Stark mat. En del känner att starkt kryddad mat hjälpt dem få i gång processen. Det finns inget direkt medicinskt underlag för det här. Däremot kan du få lös mage, speciellt om du undvikit kryddor under graviditeten. Det finns även risk för jobbig halsbränna. Tarmtömning kan vara ett tecken på att förlossningen är i gång, men då är det hormoner som styr det hela.
  • Sex. Det här är en vanlig metod för att hjälpa kroppen på vägen. Ibland kallas det för färdknäppen, en liten skjuts på vägen. Och det är klart att du stimulerar livmodertappen vid samlag, och att spermien innehåller prostaglandin. Vilket råkar vara det ämne som styr förlossningen. Men mängderna är så pass små att det inte är säkert om det har någon effekt. När du får orgasm frigörs oxytocin i kroppen, vilket kan ge dig sammandragningar. Så det kanske inte är en så dum ide’ trots allt.
  • Hallonbladste. Det här teet stimulerar livmodern samt frisätter oxytocin. Meningarna är något delade om det är till hjälp för att få i gång förlossningsarbete kan det ha en positiv inverkan på processen. Det innehåller nämligen fragarin, som stärker bäckenbotten och stimulerar livmodern. Så även om du kanske inte kan påverka när du ska föda så kan det vara till hjälp när den väl kommer i gång. (Läs mer om detta i vårt inlägg om hallonbladste)
  • Gå i trappor. Är ett vanligt sätt för att skynda på förlossningsarbetet. Det kan vara ganska tungt när du är i slutet av graviditeten, men om det fungerar så är det väl värt ansträngningen. En fördel med träning, för det är inte bara trapporna som du bör söka dig till, kan vara att barnet hamnar i rätt position. Enligt en del experter kommer värkarbetet i gång när du rör på höfterna. Ungefär som när du går upp för en trapp.
  • Choklad. Sägs göra barnet aktivt så det rör på sig där inne i magen. Vilket i sin tur ska få värkarbetet att komma igång.
  • Skratta. Om du skrattar producerar kroppen oxytocin, vilket är bra för att starta upp förlossningsarbetet. I tillägg så mår du själv bättre. När du ser på en rolig film eller något annat du tycker om så slappnar du av. Både fysiskt och psykiskt kan det hjälpa dig med själva förlossningen.
  • Bröststimulans. Antingen du eller din partner kan stimulera dina bröstvårtor. Även detta frigör oxytocin som kan skynda på förlossningsarbetet. Det är också ett trevligt sätt att vara tillsammans precis innan bebisen anländer.

För det mesta kommer en bebis när det är dags. Du vet inte riktigt när det kommer att ske, för BF är bara en riktlinje. Flera av de här metoderna fungerar säkert bra om det är läge för förlossningen. Du kanske inte kan skynda på den med så väldigt många dagar. Men även några timmar snabbare kan vara tillräckligt när du är i slutet av graviditeten.

Kan ananas påskynda förlossning?

Det finns många historiera och erfarenheter om kvinnor som fött sitt barn i samband med att de ätit ananas. Men det är säkert lika många där ingenting hänt, även om de ätit ganska mycket. För det mesta kommer ett barn ut när det är dags för det. Du kan inte göra så mycket själv för att påskynda förlossningen. Det viktigaste är att du vilar och försöker distrahera dig själv så du undviker stressen av att vänta. Men det skadar ju inte att äta ananas eller dricka juice, eller något annat som du tycker verkar bra.

You may also like

Leave a Comment