fbpx

Kinetic sand: köpa eller göra egen Månsand? Vi har svaret!

by Sofia
Kinetic sand månsand magisk sand

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Magisk sand, Kinetisk sand, Leksand, Modellsand, Lersand eller Månsand som det också kallas har blivit riktigt populärt bland barn idag. Trenden har främst spridits genom klipp i sociala medier, och sanden är både rolig och avslappnande att hålla på med!

I dagens inlägg tänkte vi berätta om denna magiska sand samt hur man på bästa sätt får tag på den. Vi visar också tips på roliga saker man kan göra med den!

kinetic sand månsand magisk sand leksand köpa online
Kinetic Sand och tillbehör hittar du HÄR

Vad menas med Kinetic sand?

Själva begreppet Kinetic Sand är egentligen ett varumärke som tillverkar denna typ av sand. Dock finns det även fler tillverkare idag, och namnet har i vardagstal blivit som ett samlingsnamn för all typ av sand med dessa speciella egenskaper.

Det som är speciellt med denna typ av sand är att den känns torr men beter sig som om den vore blöt/ fuktig! Detta gör att sanden hålls ihop i ett stycke så man kan forma den och bygga med den – utan kladd och stök. Sanden kan sedan stoppas tillbaka i sin förpackning och användas om och om igen!

Vad är Magisk sand gjort av?

När man för första gången får röra magisk sand, eller månsand som det också kan kallas, är ofta den första frågan “men vad är detta gjort av”!? Sanden har en så unik textur att vi inte riktigt kan likna den vid något annat.

Vad är Magisk sand gjort av?
Alia leker med blå glittrig Kinetic sand, finns att köpa HÄR

Kinetic sand eller månsand innehåller finkornig sand tillsammans med någon form av polymer. Det klassiska receptet till varumärket Kinetic Sand sägs vara 98% sand och 2% silikonolja. Silikonoljan är det som ger sanden de särskilda egenskaperna, med en lite speciell viskocitet som gör att sanden håller ihop ibland – och faller isär ibland!

Är Kinetic sand farligt?

Det kan låta lite läskigt med silikonolja i barnens leksaker, men faktum är att de silikoner eller polymerer som används i Kinetic sand är helt säkra för barn att använda. Tillverkarna vet att det alltid finns en risk för att barn stoppar leksaker i munnen, och därför tillsätter man inget som riskerar att skada barnen.

Du kan själv kolla upp ämnet “dimethicone” som är den silikonolja som används i kinetic sand. Det finns även i hudvård och används ofta för sina sammanhållande och flytande egenskaper. Man vet att ämnet inte är toxiskt och inte heller cancerframkallande, även vid stora intag.

Du kan läsa mer om kinetic sand och dess innehåll HÄR.

Hur utvecklar Magisk sand barns finmotorik & fantasi?

Magisk sand Montessori kinetic sand
Magisk sand är bra för kreativiteten och fantasin. Dessutom har sanden sensoriska egenskaper som är bra för alla barn, men särskilt barn med autism som Alia. Sensorisk sand finns att köpa ofärgad och färgad HÄR

Magisk sand och Kinetic sand kan i allra högsta grad hjälpa barn att utveckla sin finmotorik och fantasi! Sand och andra modellerings-leksaker är fantastiska när det kommer till sådan inlärning hos barn.

Sanden kan dels formas till olika figurer, och dels kan barnet bara känna på och ta i sanden. Detta skapar sensoriska upplevelser som många barn lär sig av. Att dessutom få lära känna ett material så som kinetisk sand visar barnet att allt inte beter sig på samma sätt, och barnet får använda sin finmotorik för att kunna styra materialet så som hen vill.

Sanden kan också användas tillsammans med andra leksaker, så som bilar, dockor och traktorer. Antingen kan man porträttera en verklig värld i sanden, eller hitta på något helt eget!

Varför är Kinetic sand bra för barn med autism?

Kinetic sand och liknande leksaker uppskattas ofta av barn med autism. Vi själva har en dotter med autism och vi ville därför se hennes reaktion till denna sand.

Denna typ av lek är bra för barn med autism av flera olika anledningar. Dels kan barnet skapa saker och utveckla sin motorik, men sanden kan även bidra med så mycket mer.

Icke-verbala barn eller barn som har det svårt att uttrycka sig kan öva på detta med sanden. Barn som har problem med ögonkontakt kan leka med sanden tillsammans med andra barn och vuxna utan att behöva lyfta blicken. Sanden känns även skönt mot händerna, vilket många barn med autism uppskattar.

Läs även: Foam clay lera: Tips och roliga mallar för kreativ modellering

En annan stor fördel är att sanden kan komma närmare barnet. Vissa barn gillar inte sandlåde-miljön, och andra har det svårt i miljöer så som på en sandstrand. Genom att använda Kinetic sand i hemmet kan barnet ändå få en chans till sådan lek – men utan risken att stöka ner hela hemmet med “vanlig” sand.

Hur man gör man Månsand?

Om man inte vill/ har möjlighet att köpa Kinetic sand eller månsand så går det att göra en liknande sand hemma själv. Sanden blir inte exakt likadan som den man köper på leksaksaffären, men den är ett fullgott ekonomiskt substitut.

Det finns lite olika sätt att göra sanden på, här nedan kommer några tips för att göra egen magisk sand:

Kinetic sand recept

Det vanligaste receptet på hemmagjord kinetic sand ser ut så här:

Man gör sanden genom att helt enkelt blanda ihop mjölet med oljan, antingen för hand eller med mixer/ elvisp. Denna del kan barnet också vara med på för att se hur sanden skapas. Om man vill ändra färg på sanden kan man köpa ätbar färg i pulverform som är helt säkert för barnet, och som färgar av sig mycket mindre än exempelvis karamellfärg.

Om man har tillgång till sandlådesand (förslagsvis ren, att ta in sand från en sandlåda riskerar att föra med annat än bara sand…) så kan även detta blandas ner i den magiska sanden för att ge den en mer “sandig” textur. Detta får man göra lite på känn, men ett bra mått är att byta ut några delar av mjölet mot sanden.

Ett annat tips vi fått men som vi inte provat är att köpa sand för marsvin i djuraffären. Denna är ren och mycket billigare.

Ett annat recept på månsand vi sett är:

  • 2,5 delar finkornig sand
  • 1,5 delar majsstärkelse (maizena)
  • 0,5 del olja
  • ev. pulverfärg

Blanda först sand och majsstärkelse och tillsätt därefter oljan.

För- och nackdelar med att göra Magisk sand själv

Det finns både för och nackdelar med att göra sanden hemma själv. Priset och tillgängligheten är några av fördelarna, medan kladdet och texturen är några av nackdelarna. Här kommer hela listan av för- och nackdelar med egen månsand:

+ Billigt, mjöl och babyolja kostar inte mycket– Inte samma egenskaper som köpt sand
+ Lättillgängliga ingredienser– Kladdigt, hemmagjord sand håller inte ihop lika bra
+ Du har full koll på innehåller– Egengjord magisk sand torkar ut snabbare än köpt
+ Möjlighet att blanda egna färger– Kräver lite förberedelse

Månsand förvaring

Oavsett om du köper din magiska sand eller gör egen är det viktigt att förvara den rätt. Köpt Kinetic Sand är något mindre känslig för uttorkning och klarar sig bra i exempelvis en matlåda eller någon annan plastförpackning med lock. Gör du egen sand är det bäst att först stoppa den i en tätslutande plastpåse och sedan lägga påsen i en tätslutande låda för att hålla sanden mjuk längre.

kinetic sand bord förvaring möbel
Det finns också särskilda förvaringslösningar för Kinetic sand. Vi har köpt ett särskilt bord för våra barns sandande från IKEA. Bordet heter FLISAT och har lock som man kan fästa plastbackar under. Då får man både en bra yta att sanda på och bra förvaring för de stunder då sanden inte används.

Så ska man köpa månsand eller göra själv?

Det beror helt på dig själv. För oss var det bekvämt att köpa Kinetic sand för att slippa blanda ihop själv,

You may also like

Leave a Comment