fbpx

11 tips för att klippa din bebis naglar – så gör du steg för steg!

by Sofia
Klippa bebis naglar

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Bebisar är så små, och i början känns det läskigt att ens röra vid dem. Och naglarna är ju ännu mindre. Men det är också vanligt att bebisar river sig i ansiktet om naglarna är för långa, så nagelvård är tyvärr nödvändigt på bebisar. Vi har erfarenhet av två barn och har i detta inlägg samlat våra bästa tips.

Detta inlägg är skrivet i samarbete med babyland.se som har ett stort utbud av nagelvård för bebisar och små barn HÄR.

Naglar nyfödd

En nyfödd bebis har mjuka naglar. Hen har ju legat i vätska under lång tid. Naglarna kan också vara långa, och de fortsätter växa ganska snabbt. Till en början är det svårt att avgöra var huden slutar och nageln börjar. Därför måste du vara försiktig om du klipper naglarna på en liten bebis. I början kan det vara lättare att istället använda en tunn sandpappersfil.

När kan man börja klippa bebis naglar?

I princip kan man säga att du ska klippa bebisens naglar om de är för lång eller om hen river sig med dem. Men när de är riktigt små kan det vara svårt att göra det utan att skada dem.

Jag vill börja med att säga att de flesta föräldrar nog klipper sina barn i fingrarna någon gång under deras livstid. Det är tyvärr lätt hänt. Så om du råkat göra det ska du inte känna dig dålig, har du inte kapat av fingret så läker det snabbt.

I början kan du behöva flera olika verktyg för att komma fram till vilket som är det bästa sättet för just DIG att klippa DITT barns naglar. Alla föredrar olika metoder.

Klippa naglarna bebis kit
Safety 1st Babyvård kit HÄR / Tommee Tippee Skötselkit HÄR

Redan några veckor efter födseln brukar det vara enklare att se skillnad mellan hud och nagel. Och de har också börjat bli så pass hårda att det är lätt att klippa dem. Om naglarna är långa eller vassa kan du fila ner dem lite försiktigt.

Hur ofta ska man klippa bebis naglar?

Bebisens naglar växer väldigt fort. Det gäller både för fingrar och tår. Du måste ofta klippa dem ett par gånger i veckan de första månaderna. Problemet är ju att bebisar använder sina händer överallt och de kan lätt riva sig själva om naglarna är för långa. Eftersom deras hud är extra känslig i början så kan det bli små sår.

Så klipper du naglarna på din bebis

 1. Använd en nagelsax eller klippare som är avsedd för bebisar, den är ofta trubbig.
 2. Ta barnets hand eller fot i ett stadigt tag och håll nagelsaxen i rät vinkel från nageln.
 3. Se till att du har tillräckligt med ljus så du kan se ordentligt.
 4. Var förberedd på att barnet försöker röra på sig, så se till att ha ett gott grepp.

En del föredrar att klippa naglarna när bebisen sover. Andra säger att de måste lära sig rutinerna, eftersom du klipper naglarna så ofta. Det viktiga är dock att det blir gjort, så ta det i den takt du själv tycker fungerar bra.

Ibland kan det vara enklare att klippa naglarna i samband med bebisens bad. Då är naglarna mjuka och lätta att hantera.

Att tänka på när du ska klippa naglarna på bebis

Nagelsax bebis baby nagelklippare
Nuk nagelklippare med grepp HÄR / Vit nagelklippare med större grepp HÄR / Nagelsax för bebis och barn HÄR

Det viktiga är ju naturligtvis att du inte klipper för mycket eller på något sätt skadar barnet (även om det som sagt händer). Så se till att hålla handen eller foten stadigt, och klipp inte för långt ner på sidorna. Rätt av, med nagelklipparen vinkelrätt från nageln.

Det tar inte lång tid innan du vänjer dig vid att klippa de små naglarna. Du har ju 20 naglar och de ska klippas ett par gånger i veckan eller kanske ännu oftare.

Vanliga misstag att undvika

Det finns vissa saker som är viktiga att tänka på när du klipper bebisens naglar. Här är en lista på några av de vanligaste misstagen som föräldrar begår.

 • Du klipper naglarna för kort. Det är lätt hänt att klippa ända ner till där huden startar. Men det blottar fingret och kan göra det mottagligt för infektioner.
 • Naglarna klipps ner på sidorna. Det är vanligt att följa nagelns naturliga form och klippa av dem i en båge. Men bebisens naglar bör klippas rakt av. Det förhindrar inväxta naglar. Du kanske måste klippa dem lite oftare i stället så att de inte river sig på de vassa kanterna som växer upp.
 • Nagelsaxen används till annat. Hygien är grundläggande när det kommer till små bebisar. Se till att hålla nagelsaxen ren, den ska bara användas till bebisens naglar.
 • Du biter av naglarna i stället för att klippa av dem. Det här är väldigt vanligt, men kan leda till infektioner. Bland annat för att det är svårare att ha kontroll över hur mycket du biter av eftersom du inte ser något.
 • Inte klippa alls utan låta naglarna brytas av. En del föräldrar är så rädda för att klippa sina barns naglar att de väntar tills de går av självmant. Men det är lätt hänt att nageln bryts på fel sätt, djupt ner mot fingret. Plus att det ökar risken för att bebisen river sig själv om naglarna är för långa.

Klippa eller fila naglar?

Fila eller klippa naglarna på bebis
Om man ska fila eller klippa bebis naglar är något som diskuteras häftigt i föräldragrupper och i forum på nätet. Saken är den att du själv måste bestämma dig för vilket som passar bäst för dig och ditt barn.

Det är en smaksak om du klipper eller filar naglarna. Den första tiden kan det kanske vara bäst med en fil, eftersom du har större kontroll. Men sedan är det helt upp till dig vad du tycker är enklast. Många gånger kan det vara bra att först klippa och sedan fila bort om det är några vassa kanter kvar. Vad du än väljer så är det viktigt att du är stadig på handen och inte tar bort för mycket.

Vilket är bäst nageltång, nagelsax, nagelfil eller elektrisk nagelfil på bebis?

Det finns många produkter som du kan använda för att klippa naglarna på din lilla bebis. Välj en som du känner dig trygg med. Som klipper ordentligt så du slipper jobba så hårt. Det ska vara lätt att klippa naglarna på bebisen. Speciellt som de ofta inte är stilla så länge.

Du måste inte använd bebisklippare eller filar om du inte vill. Men de är ofta anpassade till de små fingrarna och enklare att använda. Var beslutsam när du klipper, det är ingenting att vara rädd för. Och många barn vänjer sig vid att någon klipper deras naglar hela tiden. Det blir en rutin som de förväntar sig.

Tips klippa bebis naglar

 1. Skaffa de rätta verktygen. En nagelklippare eller tång som är gjord för små barnfingrar kan göra underverk. Naturligtvis kan du använda även vanliga klippare, det viktiga är att du känner dig hemma med dem.
 2. Klipp naglarna när barnet sover. Det kan vara enklare, i alla fall till en början, att klippa naglarna när barnet sover. Samtidigt kan det löna sig att vänja dem vid det så fort som möjligt, eftersom du ändå kommer att klippa naglarna en hel del. Gör det till en trevlig stund, kanske när bebisen ligger i knäet.
 3. Distrahera barnet med en leksak. En leksak eller någon annan person kan få barnet att glömma vad du håller på med. För det gör ju inte ont. Det handlar mer om att barn inte tycker om när du håller fast deras händer eller fötter. Samt att det hör bebisar till att fäkta med både armar och ben.
 4. Ta hand om naglarna efter badet. Det kan bli en del av era rutiner att klippa naglarna i samband med badet. En fördel här är att naglarna är lite mjukare och lättare att klippa när de varit i vattnet.
 5. Gör det till en vana. Även mycket små bebisar kan lära sig rutiner, och de trivs med dem. Så gör nagelklippning till en sådan vana, det brukar fungera riktigt bra även med små bebisar.
 6. Ha tillräckligt med ljus. Välj plats där du ska klippa naglarna. Det låter överdrivet, men det är väldigt viktigt att du ser ordentligt.
 7. Håll naglarna i rätt position. Ta tag om fingret eller tån så att du kan komma åt överallt. Bebisar klarar av bra mycket och du kan gärna böja lite på fingret för att få rätt ställning.
 8. Klipp naglarna rätt av, i en rät vinkel. Det är inte bra att klippa naglarna på sidorna, som i en båge. I stället bör du klippa dem rätt av, men då hellre lite oftare.
 9. Var inte rädd. Det är inte farligt att klippa naglarna på en liten bebis. Inte ens om du mot förmodan skulle göra ett misstag och klippa lite fel. Var beslutsam och försiktig, men var inte rädd för att det ska bli fel.
 10. Se till att samla ihop alla små bitar efteråt. Skaka ut kläder och handduk, torka av bebisens händer med en tvättlapp eller skölj av dem under rinnande vatten. Det är inte bra om de får in även små bitar i mun eller ögon.
 11. Använd inte dina tänder. På sina håll rekommenderar man föräldrar att bita av naglarna i stället för att klippa eller fila. Problemet är att det är lättare att barnet får en infektion om du gör det.

Kan bebis ha vantar som skydd mot att riva sig? Sk klösvantar

Tunna babyvantar klösvantar vantar som skyddar bebis mot att riva sig
Så kallade klösvantar är inte att rekommendera. (Foto: Canva)

Det låter som en bra lösning. Små mjuka vantar som gör att bebisen inte kan riva sig i ansiktet eller andra ställen. Problemet är dock att barn är beroende av sina händer. De kommunicerar och utforskar världen med hjälp av känseln. När de stoppar händerna i munnen så övar de sig på att suga. De känner igen mamman genom att röra vid hennes bröst, och så vidare.

Så det bästa är om bebisen kan få ha sina händer fria. Därför är det bättre att du håller efter naglarna genom att klippa dem tillräckligt korta så de inte kan riva sig. Det kräver lite mer av föräldrarna, men hjälper barnet att utvecklas.

Vanliga frågor om att klippa barns naglar

Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi får till bloggen om att klippa bebis naglar.

Hur tidigt kan jag klippa bebisens naglar?

Det kan vara bra att vänta tills naglarna blivit något hårdare. Samt när skillnaden mellan finger och nagel är mer markant. Det brukar ta några veckor. Om det behövs kan du klippa tidigare, eller kanske hellre fila ner naglarna lite grand.

Hur ofta bör jag klippa mitt barns naglar?

Svaret är att du bör klippa naglarna så ofta det behövs. Tånaglarna brukar växa lite långsammare än fingernaglarna. Men det viktiga är att du är uppmärksam så inga naglar blir för långa. Dels kan de gå av på fel sätt, men framför allt så kan bebisen riva sig.

Är det bättre att använda vantar för att de inte ska riva sig själva?

Det bästa är att hålla efter naglarna och klippa dem korta. Vantar hindrar barnet från att riva sig, men det är också ett hinder för andra saker. Bebisar behöver sina händer, det är en del av deras sätt att kommunicera. Så vantar bör bara användas för att hålla händerna varma.

Klippte bebis i fingret – är det farligt?

Klippte bebis i fingret
Att råka klippa bebis lite i fingret händer även den bästa föräldern. Ta ett djup andetag och se till att det slutar blöda. Har du klippt ett rejält hack kan du behöva söka sjukvård, ingen läkare kommer döma dig för att du råkat klippa bebis i fingret.

Nej, det är inte farligt! Det är så lätt hänt. Ditt hjärta stannar nästan när du märker att du klippt bebisen i fingret. Som tur är gör det inte så mycket. Naturligtvis ska du vara försiktig, det säger sig självt. Men om du skulle råka klippa bebisen lite är det bara att tvätta av såret och sätta på ett plåster, eller trycka mot såret tills det slutar blöda.

Klippa naglarna på små bebisar

Det är lite läskigt till en början att klippa naglarna på bebisen. De är så små at du nästan inte ser dem. Men det är något som du bara måste ta itu med och efter ett par gånger så är det inte så svårt. Både du och bebisen lär er snabbt att det är en del av den regelbundna rutinen. 

Vi tyckte att det funkade bäst med sandpappersfilar i början men gick ganska snabbt över till en nagelklippare för barn. Du måste prova dig fram vad som passar bäst för just dig. Lycka till!

You may also like

Leave a Comment