fbpx

Könsneutrala barnkläder unisex – köptips för alla åldrar

by Rodrigo

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Du som har shoppat barnkläder nyligen har märkt att sortimentet är ganska tydligt uppdelat på kön. För flickor är paletten överväldigande rosa och lila, gärna med tryck av enhörningar, prinsessor och slogans exempelvis om att “hitta sin inre gudinna”. För pojkar är det övervägande tryck av motorfordon, monster och rymden, mot en blå, grön, orange eller brun bakgrund.

Som blivande eller nybliven förälder är det lätt att bli fundersam kring hur dessa könsspecifika kläder kan påverka barnet.

Föredrar barn själva rosa respektive blått?

Blåa blått barnkläder rosa
Nej, barn bryr sig inte om vilken färg kläderna har när de är små. När de blir äldre är de ofta påverkade av samhällets normer.

Flera studier i USA har tittat på färgpreferenser i olika åldersgrupper. De flesta har kommit fram till att barn och småbarn, precis som män och kvinnor, lockas till starka grundfärger som rött och blått. Rosa förekommer inte högt på listan, även om det är mer populärt än brunt och grått. I en del av studierna har blått varit mer populärt, i andra rött, men utan att hitta någon könsskillnad.

Kan valet av barnkläder påverka dess utveckling?

Min man Rodrigo har varit bättre på att välja unisex barnkläder till vårt ofödda barn, en tjej. Jag själv har fastnat i det “rosa molnet”. Många diskussioner mellan oss och folk runt om oss har lett fram till att jag ville skriva det här inlägget.

Jag, med många föräldrar, skulle vilja att min dotter inte begränsas av en färg och gullig design. Samtidigt känns det som att dessa specifika prinsesselika kläder har en oemotståndlig dragningskraft till mig. Som en tydligt uttalad feminist skäms jag.

Att helt ta bort separata avdelningar för flickor och pojkar verkar inte vare helt oproblematiskt. När John Lewis blev den första brittiska återförsäljaren av kläder att ta bort uppdelningen efter kön hotade flera föräldrar med att bojkotta deras butiker.

Relativt nytt påhitt

Idén om att rosa är för flickor och blått är för pojkar kan få oss att tro att det har varit så i århundraden. Men det är inte sant. Faktum är att på 1700-talet var blå en färg för flickor och rosa för pojkar. Rosa härstammar från grundfärgen röd, en stark färg som automatiskt var associerad med maskulinitet. Blå var en feminin färg populär för tjejer eftersom den ansågs vara en mjuk och graciös färg.

Inte bara färg – även skillnader i funktion

Tyvärr stannar inte skillnaden av barnkläder bara vid färg. När det kommer till barnskor har flera föräldrar rapporterat att sortimentet skiljer sig. En mamma hävdar i en facebookgrupp att pojkar erbjuds skor som är “robusta, bekväma och väderbeständiga, med en sula utformad för rörelse. Hon tillägger att flickors skor “har tunnare sulor, oftast inte är helt täckta för att stänga ute väta och inte heller ordentligt vadderade.”

Tips på snygga könsneutrala barnkläder

Om du – precis som jag – vill hitta ett sätt att ta sig bort ifrån könsstereotypa barnkläder så kan man behöva lite hjälp på traven. Därför har jag letar runt bland populära butiker för att hitta just snygga och funktionella barnkläder för alla barn.

Könsneutrala kläder baby

Kanske är baby den lättaste åldersgruppen att hitta könsneutrala kläder till. De flesta butiker har ingen pojk-och flickuppdelning för babykläder så som de har för lite större barn. Här kommer några tips på söta babykläder!

Overall / body baby – pojke och flicka

Samtliga kläder kommer från H&M och du hittar dem HÄR

 1. Overall med trädgårdsmotiv. Hur söt är inte denna overall med motiv från trädgården? Perfekt både som pyjamas och under dagarna.
 2. Trepack omlottbodys, djur. Omlottbodys är söta och oerhört smidiga då de inte behöver dras över barnets huvud. Här i två enfärgade varianter och en med savann-djur.
 3. Hängseloverall baby. Detta plagg är riktigt gulligt och fyller mer en estetisk funktion än en praktisk. Knappar på framsidan gör att du slipper dra något över bebis huvud. Para ihop med ett par söta byxor och en söt tröja under overallen.
 4. Pyjamas i bomull. Bomull är mjukt och snällt mot bebis hud, och har goda fukttransporterande egenskaper vilket är viktigt när bebis ska sova. Här med tryck av luftballonger!
 5. Trepack omlottbodys, hundar. Precis som de tidigare bodysen med savanndjur så har även en av dessa bodys djur på sig – hundar! De andra bodysarna i trepacket är brun och svart.

Könsneutrala byxor baby

På en baby är det allra smidigast med byxor, men trots detta och på grund utav samhällets könsnormer så är det vanligt att se kjolar till baby-flickor. Självklart kan det vara gulligt ibland, men för funktion och bekvämlighet är byxor det bästa valet.

Alla könsneutrala byxor kommer från Lindex och finns HÄR

 1. Mjukisbyxa baby. Små barn är känsliga för kyla, därför kan mjukisbyxor vara ett bra inköp. Dessa finns i flera olika färger och har söta djuransikten på knäna.
 2. Randig byxa. En lätt och ledig byxa kanske är perfekt för bebis till sommaren. Behövs det extra värme då kan man istället få det med en filt under sovstunden.
 3. Hängselbyxor baby. Ett par hängselbyxor är kanske det gulligaste plagg en bebis kan ha! Byxorna sitter på plats och ni kan matcha dem med många olika överdelar.
 4. Leggings med djurtema. Lindex har många olika leggings och tights för barn. Dessa kommer i ett två-pack och har djurtema. Ena paret har leoparder, koalor och krokodiler medan det andra paret är leopardmönstrat.
 5. Gula byxor med leoparder baby. Gult är en riktigt härlig och glad färg som alla passar bra i – inte minst barn! Byxorna har applikationer i form av leopardhuvuden på knäna.

Könsneutrala accessoarer och tillbehör baby

Det kan vara skönt att ha könsneutrala accessoarer så som mössor, filtar och vantar till bebis – inte bara ur genusfrågans synpunkt. Mer neutrala accessoarer är dessutom enklare att para ihop med bebisens andra kläder om man gillar att sätta ihop små söta baby-outfits.

könsneutrala babykläder

Gossedjur HÄR / Babymössa HÄR / Muslinfilt HÄR / Grön hatt HÄR / Nappar i bambu HÄR / Anti riv vantar HÄR

 1. Gosedjur katt. Låt barnet sova och leka med en spräcklig katt. Gjord i mjukt material och i smidig storlek.
 2. Stickad mössa. Det är alltid viktigt att hålla en bebis huvud varmt – och hur kan man göra det på ett bättre sätt än med en stickad babymössa? Mössan är gjord av ull och har därför väldigt bra värmeisolerande egenskaper.
 3. Solhatt i linnemix. Under sommaren är det också viktigt att skydda bebis, men då från solens strålar istället för kylan. Välj en hatt i keps-form så skyddas bebis på bästa sätt.
 4. Filt med grodor. Behöver ni en filt till barnvagnen eller kanske som snuttefilt så har ni ett fint alternativ här. Filten är mjuk och behaglig och har ett tryck av grodor.
 5. Bambunappar. Dessa nappar är delvis gjorda av bambu som är ett naturligt och förnyelsebart material. Nappen är i retro-design och finns i flera fina färger.
 6. Anti-riv vantar. Förhindra att bebis river sig med sina vassa naglar genom att använda små tunna vantar för bebis. Dessa kommer i två-pack!

Könsneutrala kläder barn

För de lite större barnen är det svårare att hitta könsneutrala kläder än till baby. Ofta delas kläderna in i pojk- och flickkategorier redan från storlek 92. Jag har ändå lyckats leta fram ett gäng riktigt snygga barnkläder som passar alla barn!

Samtliga kläder i detta kollage kommer från Lindex och kan köpas HÄR

 1. Set med vattendjur. Set med mönster och roliga färger är alltid kul för barn. De är ofta väldigt bekväma och barn brukar gilla att matcha. Här är ett set med olika vattenlevande djur bestående av t-shirt byxa och hatt!
 2. Vit långärmad blus. En lite finare långärmad tröja är bra för alla barn att ha. Den kan bäras under en jacka eller som extra lager under en klänning. Gjord i mjukt tyg så barnet känner sig bekväm!
 3. T-shirt med bamse. Bamse är många barns favorit – oavsett kön!
 4. UV-beständigt set. Till sommaren är det bra att tänka på att skaffa kläder till barnet som skyddar från väder och vind. Solen kan skada barnet och därför är detta fina set i UV-skyddande tyg toppen!
 5. Gula byxor. Här är ett par byxor som verkligen är lekvänliga. Dragsko i midjan gör att de sitter på plats och det mjuka tyget följer barnet väl i alla lekar!

Alla unisex kläder i ovan kollage kommer från H&M och kan köpas HÄR

 1. T-shirt med päron. Enkla t-shirts gillar många barn. Här är en enkel t-shirt med päron-tryck. Den har dessutom en ficka på bröstet.
 2. Lejonkungen T-shirt. Lejonkungen är en av alla Disney-klassiker som barn i många generationer älskar. Inte nog med att det är en bra film, det finns även fina kläder och leksaker inspirerade av den.
 3. Skjorta i linnemix. En vit skjorta är alltid gulligt på ett barn, och är ett väldigt klassiskt könsneutralt plagg. Det går att bära skjortan på många olika sätt. Linnemixen i tyget gör den lätt och luftig, perfekt för sommaren.
 4. Chinos. Dessa Chinos kommer i ett tvåpack med två olika färger, blått och orange. På sidan finns det även fler chinos i andra färger för barn.
 5. Set med t-shirt, shorts och hatt. Detta gulliga set kommer passa många olika barn och deras aktiva liv. Bär alla plaggen tillsammans eller styla plaggen med andra plagg ur garderoben.

Sammanfattning könsneutrala kläder

Om du vill klä ditt barn på ett mer könsneutralt och normfritt sätt så kanske du nu har fått lite tips och idéer på kläder att välja. Om du tidigare kände dig osäker på vilken väg du vill välja i genus-djungeln så kanske det iallafall känns lite lättare och självklarare att välja några könsneutrala plagg till ditt barn. Kom ihåg – kläder har inget kön!

You may also like

Leave a Comment