Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
Mellan 10-30 % av Sveriges befolkning lever med någon form av funktionsnedsättning. Vissa funktionsnedsättningar syns på utsidan, men de flesta är så kallade dolda funktionshinder. För att uppmärksamma detta och ge dessa människor med dolda funktionsvariationer mer hjälp till stöd har flera länder börjat fyllas av så kallade solrosband.
Solrosband är än så länge ganska nya och ovanliga i Sverige. Vi tycker att detta är ett fantastiskt initiativ men tyvärr har vi haft problem att hitta banden i Sverige, och särskilt i ett utförande och storlek som passat vår dotter Alia. Vi har därför tagit fram ett eget solrosband för barn med autism i två olika storlekar.
Vad är solrosbandet?
Solrosbandet är ett nyckelband med motiv av solrosor mot en grön bakgrund som indikerar att bäraren av bandet har någon form av dold funktionsvariation. I bandet hänger ofta ett kort med information om den som bär bandet.
Idén till denna markör för dolda funktionsvariationer kom 2016 på Londons stora flygplats Gatwick Airport. Teamet som jobbade med att förbättra resemiljön för personer med funktionsvariationer ville göra det lättare för personer med dolda funktionsvariationer att resa via deras flygplats. Idén utvecklades och resulterade i band med solrosor på tillsammans med företaget Hidden Disabilities Sunflower.

Tanken är att solrosbandet ska fungera som en signal till exempelvis personalen på flygplatsen att personen kan behöva extra tid, stöd eller annan hjälp under sin resa. På många flygplatser finns det exempelvis säkerhetskontroller med lugnare tempo och särskilt utbildad personal dit dessa personer kan hänvisas.
Med solrosbandet kan alla som behöver hjälp få det, utan att ens funktionsvariation måste vara väl synlig. Eftersom solrosbandet inte är specifikt för just en särskild funktionsnedsättning så ger det också bäraren en form av anonymitet. Personen är inte skyldig att berätta exakt vilken funktionsvariation hen har för att få den hjälp och det stöd hen behöver.
Idag används solrosband även på andra platser än på flygplatser. Målet är att även personal inom exempelvis service samt vård och omsorg ska känna igen banden och utbildas i att bemöta personer med olika funktionsvariationer.
Vilka får använda solrosbandet vid resa?
Dessa solrosband kan användas av alla som har någon form av dold funktionsvariation eller funktionshinder. Dessa begrepp är oerhört breda, och det är också lite det som är meningen. Alla som känner att de behöver lite extra stöd ska få möjlighet till det.
Vad räknas som dolda funktionshinder / funktionsvariationer?
Det finns många olika tillstånd som kan hindra en person i vardagen utan att det syns. Några exempel är:
- Autism
- ADHD
- Epilepsi
- Demens
- Stomi
- Parkinsons sjukdom
- Psykossjukdomar
- Depression
- Hjärnskador
- Diabetes
- Inlärningssvårigheter
- Chrons sjukdom
- PTSD
Viktigt att komma ihåg är att det finns fler exempel än de i denna lista. Ett dolt funktionshinder kan vara både väldigt vanligt eller väldigt ovanligt. Det de olika tillstånden har gemensamt är att den drabbade får problem med sin funktion på ett eller annat sätt. Personen kan därför behöva extra stöd för att kunna fungera mer normalt.
Solrosband för barn

Solrosbandet är tänkt att fungera för alla som behöver extra hjälp och stöd – oavsett ålder. Banden tillverkas utomlands i olika längder så de ska passa även barn, men utbudet i Sverige har hittills varit skralt.
Vissa barn vill inte ha ett band på sig eller kan ha ett band av någon anledning. Då är ett alternativ att man som ansvarig vuxen bär det istället, eller att man använder solrossymbolen på annat sätt. Tanken är att solrosor mot grön bakgrund ska kunna indikera en dold funktionsvariation även om det inte bärs kring halsen. Kanske kan barnet få en solros fastsydd på sin gröna jacka?
Varför är solrosbandet viktigt?
Solrosbanden är viktiga för att göra allmänheten mer uppmärksam på att människor kan behöva extra stöd och omtanke även om det inte syns på utsidan. I Sverige är vi idag relativt bra på att stötta olika typer av människor – men vissa tillstånd kan vara svåra att upptäcka.
Den som lever med en osynlig funktionsvariation vet hur frustrerande det kan vara att hela tiden behöva informera och förklara. Att alltid behöva be om hjälp kan göra att man blir mindre benägen att faktiskt fråga om hjälp. Vissa tillstånd kan dessutom mötas av fördomar och att man istället får mindre hjälp. Med solrosbandet behöver man inte förklara sig kring sitt tillstånd, utan man får en möjlighet att få sina behov tillgodosedda ändå.
Behövs solrosbandet?
En kritik som kan uppstå kring solrosbandet är att det blir otydligt vilken hjälp personen behöver då det används av så pass många olika personer. Då vill jag förtydliga att solrosbandet inte är till för att informera om specifika behov, utan att se till att allmänheten blir mer uppmärksam på personens uttryckta behov och eventuellt mer förstående kring personens agerande och situation.
Med solrosbandet slipper bäraren bli ”en konstig person”. Om solrosbandet accepteras av alla och vi lyckas sprida informationen kring bandet så kan man få mer förståelse kring varför någon agerar på ett sätt som inte passar in i normen. Att visa lite extra förståelse mot en person kostar inget, men kan betyda allt för den drabbade.
Var kan man köpa solrosband?
Eftersom solrosbanden inte är så värst vanliga i Sverige ännu så är tillgången på banden ett stort problem. Eftersom banden togs fram för att underlätta resande så är det i sådana miljöer vi förväntar oss att se dem i första hand.
Den enda flygplats i Sverige som vi känner till som delar ut banden är Skavsta. De delar ut sina i samarbete med organisationen Capero som tillverkar stomitillbehör. Dessa band är ofta i vuxenstorlek (alltså för långa för ett barn) och kommer inte med något kontaktkort. Dessutom är tillgången något otydlig, och vi hade önskat att banden funnits i större utsträckning på fler flygplatser.
För att lösa problemet beslutade vi oss för att ta fram egna solrosband samt göra en mall för informationskortet där man själv kan fylla i sina uppgifter. Eftersom vi har ett barn med autism såg vi behovet av ett band särskilt anpassad för barn, och våra band är alltså skapade i barnstorlek.
Köpa solrosband autism
Vårt solrosband finns i två olika storlekar, ett för små barn och ett för tonåringar.

Båda har en quick release så att barnet inte skulle riskera strypning om hen fastnar.


Mallen till kontaktkortet är gjord i Canva och har två sidor. Baksidan fylls i med barnets information och dina kontaktuppgifter.
