fbpx

Är det värt att köpa amningskläder och i så fall vilka?

by Sofia
Bra amningskläder boob hm

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Jag har velat skriva om amningskläder länge eftersom jag får mycket frågor om detta. Jag, precis som de flesta mammor, ville amma mina barn (även om alla inte kan eller väljer att inte göra det). Det vanligaste är att amma under de första viktiga veckorna. Många fortsätter ganska länge, även efter bebisen har börjat äta annat också. För att kunna njuta av processen bör du göra det enkelt för dig själv. Jag rekommenderar att köpa en skön stol / amningsfotölj, med stöd för armarna och en fotpall där du kan lägga upp trötta fötter. En annan bra investering är bra amningskläder – som detta inlägg kommer att handla om.

Är det värt att köpa amningskläder eller går det lika bra med vanliga kläder?

Jag skulle säga att det absolut är värt att skaffa en basgarderob av amningskläder. Du behöver inte köpa allt som finns på marknaden men det är definitivt värt att ha några nyckelplagg. Jag hade bara ett fåtal särskilda kläder för amning med min första dotter Alia, men nu med Mila har jag köpt ganska mycket faktiskt.

Det finns en del riktigt bra amningskläder på marknaden. Du ser direkt att de utformats för att göra det enkelt för mamman. De flesta vill kunna amma utan att hela omvärlden beskådar dem. För mig handlade det om att slippa frysa om magen i offentliga miljöer och att lättare snabbt komma åt bröstet – utan att behöva ta av flera lager kläder.

Bland de bättre alternativen finner du H&Ms serie som har mycket att välja mellan. Boobs är ett annat märke som verkligen ger dig det där lilla extra när du ammar. Se dig gärna omkring för att jämföra utbudet och se vad som är bäst för just din situation.

Läs också: Amningskläder H&M vs Boob – vilka är bäst?

Vanliga kläder som är bra för amning

Här nedan kommer jag ge lite tips och råd kring vanliga kläder som passar bra för amning.

Kläder som är bra för amning är bland annat:

 • Omlottklänning
 • Omlottröja
 • Blus med knäppning
 • Skjortklänning
 • V-ringat linne med djup ringning
 • Singoalla-topp
 • Klänning med dragkedja fram
 • Klänning med knytband upptill
 • Knytblus

Omlottklänning amning

Omlottklänningar är fantastiskt bra för att amma i. Du behöver faktiskt inte köpa särskilda amnings-klänningar (om du inte vill), dessa funkar lika bra:

Vanliga kläder amning omlottklänning amning

Blommig omlottklänning HÄR / Svart omlottklänning HÄR / Ljusblå omlottklänning HÄR / Beige guld omlottklänning HÄR / Grön omlottklänning HÄR / Rostfärgad omlottklänning HÄR

Blus och festklänning amning

Det kan vara svårt att hitta snygga festplagg som är amningsvänliga. Dessutom kan det vara dyrt att köpa amningskläder för fest som bara ska användas enskilda gånger. Jag är verkligen för att investera i amningskläder som används till vardags, men till fest går jag hellre loss på billigare alternativ. Dessa omlottklänningar, omlottblus och knytblus är perfekta för festligheter.

Festkläder amning

Svart omlottklänning HÄR / Leopardklänning HÄR / Lila omlottblus HÄR / Svart knytblus HÄR / Grön halterneck-klänning HÄR

Vardagskläder amning

Fördelen med vanliga kläder är att de generellt sett är billigare än särskilda amningskläder. Nackdelen är att de inte är anpassade för amning och kan sakna vissa funktioner eller vara mindre bra för amning. Jag rekommenderar att blanda plagg som är gjorda för amning och andra plagg.

Vanliga kläder amning omlottklänning singoallatopp blus knappar

Svart stickad klänning med knappar HÄR / Grön blus HÄR / Vit knytblus HÄR / Grön skjortklänning HÄR / Vit singoallatopp HÄR / Beige linne med knappar fram HÄR

Varför du bör investera i särskilda kläder för amning

Det är klart att du kan amma ditt barn när du har helt vanliga kläder på dig. Men de flesta mammor har nog varit med om mer eller mindre genanta situationer när de försöker få till det hela. Då är det bra mycket enklare att ha kläder som är anpassade till amning. Bland annat så går det snabbare. Ett litet barn som vill ha mat brukar göra sig hörd. Mamman blir lätt stressad, speciellt om det är första barnet. Du vill komma igång så fort som möjligt, och där är både du och bebisen överens.

Vilka amningskläder som är bäst

Jag tycker att de märken som gör bäst amningskläder är Boob och H&M. Jag har gjort ett helt inlägg med en jämförelse av de båda märkena.

Amningskläder bäst i test – H&M vs Boob

Mina favoriter från boob amningskläder (samtliga plagg finns i många färger):

Boob amningskläder amningströja amningsklänning omlott

Boob svart amningstshirt HÄR / Boob amningsklänning leopard HÄR / Vit amningströja HÄR / Grönt amningslinne HÄR / Svart amningslinne HÄR

Med amningskläder kommer du snabbt åt bröstet. Gärna en BH där du kan öppna kupan och ta fram ett bröst i taget. Som samtidigt håller det hela stadigt och ger stöd åt ryggen. En topp där bara underdelen öppnas, och resten av bröstet är täckt. Det är inte så roligt att amma på en offentlig plats när du måste öppna och visa upp allt du har. Med amningskläder kan du vara mer diskret. För en del kvinnor kan det göra stor skillnad, och hjälper dem amma lite längre.

Mina favoriter från HM amningskläder:

HM amningskläder amningstopp amningsbh amningströja

Amnings sporttopp HÄR / Blå amningströja HÄR / Svart amningsbh HÄR / Rosa – beige amningsbh (säljs i 2-pack) HÄR / Grå amningströja – gravidtröja HÄR / Rosa amningslinne (säljs i 2-pack) HÄR

Dagens amningskläder är snygga och trendiga. Du kan hitta din stil, även om du precis har fått barn och vill kunna amma. Vare sig du har en romantisk eller tuff stil så är det gott om kläder som passar. Inte är de så dyra heller. Med tanke på hur skönt det är att kunna amma var som helst utan att alla ser eller du måste ha med dig olika hjälpmedel så är det väl värt att skaffa sig amningskläder.

Fördelar med amningskläder

En del av fördelarna med att ha amningskläder:

 • Snabbt och enkelt att amma bebisen var som helst. Kläderna är enkla att använda och sitter bra på kroppen.
 • Du behöver inte täcka över barnet med en filt eller sjal. Bebisen föredrar att vara fri och suga i sin egen takt.
 • Amningskläder är både snygga och trendiga. Du kan behålla din personliga stil och touch, även om du ammar.
 • Det kostar inte alls så mycket med amningskläder. De är ungefär som andra kläder, du har flera alternativa prisklasser att välja mellan.

Det är klart att du kan amma med vilka kläder som helst. Kvinnor över hela världen gör det varje dag. Men poängen är att du ska göra det enkelt för dig själv och bebisen. Många kvinnor slutar amma tidigare än de egentligen skulle vilja, bara för att det är komplicerat. Med amningskläder får du bort en del av stressen. Allt går snabbare, och det är verkligen ett diskret alternativ.

amningspyjamas pyjamas amningsfunktion

Amningströja från HM som jag använt som amningspyjamas. Har denna topp i två färger och har typ levt i den. Materialet är så mjukt och passformen lös. Du hittar denna amningströja HÄR

Om du vill amma ska du inte låta någonting hindra dig från att göra det. Samtidigt ska du kunna leva ett aktivt liv. Vara ute bland folk och inte behöva vara ängslig för hur du ska mata ditt barn. Amningskläder är också ett fantastiskt alternativ för dig själv när du är hemma. När du vaknar mitt i natten och ska amma är det skönt med en pyjamas som är enkel att öppna. Det samma gäller för eftermiddagsmålet eller närhelst du vill amma i hemmet. Att få barn kan vara jobbigt. Du är helt slut efter en lång graviditet och förlossning. Så gör allt du kan för att vara bekväm. Lägg allting till rätta så du och bebisen kan ha de där dyrbara stunderna tillsammans.

Amningsponcho och amningssjal är ett alternativ

amningsponcho amningssjal

Grå amningssjal HÄR / Vit amningsponcho HÄR / Amningsponcho med stjärnmönster HÄR / Svart amningsponcho HÄR

Ett alternativ som många använder sig av är att lägga en filt eller sjal över barn och bröst så att ingen ser vad som sker. Men många små barn tycker inte om när du täcker ansiktet – troligtvis en överlevnadsstrategi? Samtidigt vill de också kunna njuta av sin måltid i lugn och ro.

Jag har själv aldrig provat en amningssjal / poncho. Med amningskläder är allting så diskret att folk inte ens märker vad du håller på med. Barnet täcker över de delar du inte vill visa upp och allt ser helt naturligt ut.

Varför är amningskläder så dyra?

Även om de är väl värda investeringen så kostar amningskläder lite mer än andra plagg. Ibland så spelar de på kvinnornas känslor. Att amma är något enormt, ett tecken på att du är osjälvisk. Kläderna är speciellt utformade för att passa den så viktiga amningen. Utbudet är inte lika stort som för andra kläder, helt enkelt för att de riktar sig till en koncentrerad grupp av konsumenter. Som vanligt gör en sådan sak det enklare för producenterna att sätta högre priser. Den här gruppen är dock ganska stor, och fortsätter att växa.

Allt fler kvinnor vill ha frihet att välja. De vill inte sluta amma bara för att det är jobbigt att kombinera med ett aktivt liv. Om bebisen trivs med att vara ute och göra saker så är det viktigt att kunna amma var du vill. Egentligen är det en rättighet som ingen ska kunna ta ifrån dig. Det här har flera företag tagit fasta på och utbudet av amningskläder fortsätter att växa. Priserna har pressats en hel del på grund av detta.

Nu för tiden är det inte en lyx att ha speciella amningskläder. Du har chansen att välja själv vad du ska göra, med snygga och praktiska kläder till din hjälp. Det läggs också mer fokus på att mamman ska må bra. Med sköna amningskläder mår både du och bebisen bättre. De kostar lite mer att producera, eftersom de inte har samma enkla design som andra kläder. Men det är också samma sak som gör dem så attraktiva för en mamma som ammar.

Amningskläder tips

Till att börja med kan du tänka efter vad du egentligen behöver köpa. Det är så lätt att bara ta allt du hittar i butiken. Allting ser ut som om det kan vara bra att ha. Men mycket beror på din egen situation, hur ofta och var du brukar amma. En mamma som alltid är i farten, går ut och fikar eller gör annat med sina väninnor, tränar eller vad som helst där barnet kan vara med, kommer troligtvis behöva amma offentligt oftare än en mamma som mest stannar hemma. En annan sak som också är viktig är att komma ihåg att du är kvinna, samtidigt som du blivit mamma. En kvinna trivs med variation, och du kanske vill ha flera olika kläder att välja mellan när du ska gå ut.

Jag brukar även hitta bra inspiration på youtube om clothing hacks.

Den här videon innehåller bra tips för vanliga kläder som kan användas som amningskläder:

Något annat att tänka på är hur ofta du vill tvätta dina kläder. Om du bara har tvättstuga någon gång i veckan kanske du behöver mer kläder än om du tvättar varje dag. För alla föräldrar vet hur snabbt kläder blir smutsiga när du har en liten bebis i hemmet. Ibland kan det vara skönt att ha en stor uppsättning kläder så du alltid har något rent att ta på dig. Speciellt viktigt när du precis har fött barn och helst bara vill umgås med din bebis.

Spara pengar på mammakläder

Blanda gärna vanliga kläder med amningskläder. Det kan vara skönt att ha speciellt utformade kläder längs in, så det är enkelt att få fram bröstet. Utanpå kan du mycket väl ha vanliga kläder, som du tar av dig vid behov. Det är inte så krångligt att öppna en jacka, till exempel, offentligt. Eller dra upp tjocktröjan så du kommer åt amningstoppen du har på dig under.

Tips på hur du kan spara pengar på amningskläder:

 • Utvärdera dina behov. Vilka aktiviteter du brukar delta i under veckan. Tänk efter hur många uppsättningar du behöver samt hur ofta du tvättar kläder. Vissa mammor är mer aktiva än andra. Skapa dig en garderob som gör att du kan slappna av lite grand.
 • Köp amningskläder i andra hand. Antingen från butiker eller privatpersoner. Ett bra sätt att återvinna kläder och hålla priserna nere. Precis som barnkläder används de vanligtvis inte under så lång tid, utan håller sig snygga.
 • Låna/ärv av släkt och vänner. I en del vänskapskretsar har de en låda med amningskläder och kläder för bebisen som går runt. Den som behöver plaggen använder dem för att sedan skicka dem vidare till nästa mamma.
 • Gör dina egna amningskläder. Du behöver inte vara så väldigt skicklig på att sy för att kunna göra några basplagg. På nätet hittar du både mönster och instruktioner för hur du kan göra snygga amningskläder själv.

Second hand amningskläder

Second hand amningskläder amningsklänning amningstopp
Second hand amningskläder kan vara ett alternativ för att spara lite pengar. Räkna dock med att märken så som Boob är dyra även i andra hand.

Du kan köpa amningskläder second hand. Det finns flera bra butiker, både på nätet och runt om i städerna där du kan köpa fräscha amningskläder. Jag kan rekommendera att kolla in sellpy.se. Ofta så har de inte använts så länge, det är ju bara något år som de flesta ammar. Ibland ännu kortare perioder. Kläder är enkla att skicka med posten så du kan gärna köpa från privatpersoner runt om i landet. Ett alternativ kan vara att låna av väninnor eller släktingar. En del kanske inte vill sälja dem för att de planerar att ha ett till barn. Men där emellan kan du använda amningskläderna. Det är ett miljövänligt alternativ som många använder sig av. Inte bara för amningskläder utan allt annat som en familj kan behöva.

Göra egna mammakläder

Det är inte heller så svårt att göra sina egna amningskläder (även om jag varken är händig nog eller har tålamodet själv). Du hittar bra videor och instruktioner på olika sajter. Välj sköna material som är bekväma. Med ett och samma mönster kan du göra flera olika sorters amningskläder med olika material eller färgskalor. Det är inte så lätt att ha för många amningskläder. De går åt, för små bebisar äter så gott som hela tiden.

Slutligen – några ord kring amning

Det är en alldeles speciell känsla att kunna amma sitt barn. Du och bebisen blir till ett. Samtidigt så är bröstmjölken viktig, den ger en näring som inte kan ersättas med något annat. De flesta mammor vill också amma, det är en del av deras plan. Därför är det bäst om du kan göra amningen enkel, något som du ser fram emot. Skapa en atmosfär där både du och bebisen kan trivas. Redan på BB så brukar du få instruktioner för hur du ska kunna amma på bästa sätt. Ge inte upp utan fortsätt tills du har ett gott grepp om amningen.

Något som inte alltid är så enkelt att få till när du sitter på ett fik eller är hemma hos goda vänner. Det är inte alltid möjligt att gå undan och vara ensam. Och många kvinnor vill inte göra det heller. Amning är en av de mest naturliga saker som finns här i världen. Du vill dock vara lite privat och diskret. Naturligt eller inte så är brösten en sak mellan dig och ditt barn.

Därför är amningskläder en sådan bra sak. Alla som har provat på dem vill aldrig mer vara utan. Att snabbt kunna ge bebisen sin måltid, innan de skriker så mycket att magen fylls av luft. Utan att alla börjar titta och se vad du håller på med. Det ger dig chansen att komma ut från hemmet eller att umgås med folk på ett naturligt och bekvämt sätt. Eller vara superbekväm dygnet runt, oavsett var du befinner dig. Du kan amma utan speciella kläder, det är helt säkert. Men det är så mycket roligare med amningskläder där allt faller på plats!

You may also like

Leave a Comment