fbpx

Bästa kosttillskott & vitaminer för kvinnor som vill bli gravida – ämnen som ökar din fertilitet!

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Alla människor är olika och vissa har lättare än andra att bli gravida. Det är många som undrar över vad som är det bästa kosttillskottet och vilka vitaminer man behöver lite extra av när man försöker bli gravid.

Det är många olika faktorer gällande livsstil och hälsa som spelar in när vi tittar på förutsättningar att bli gravid. Dessa faktorer gäller för såväl män som kvinnor. Kosten är en del av detta och i den här artikeln ska vi titta närmare på vilka kosttillskott och vitaminer som man bör använda.

Informationen i det här inlägget ska inte betraktas som sjukvårdsupplysning. Vid oro eller funderingar ska du alltid kontakta barnmorska, vårdcentral eller apotekspersonal.

Faktorer som påverkar fertilitet

Människokroppens förutsättningar till att bli gravid beror på såväl mannens som kvinnans hälsotillstånd. Lever man ohälsosamt, med faktorer som övervikt, hög alkoholkonsumtion, tobaksbruk, med mera, så minskar man sina chanser ganska rejält om man vill bli gravid.

Även vår mentala hälsa påverkar våra chanser att bli gravida. Den som är stressad får en minskad fertilitet. Det här kan så klart bli en ond spiral, där själva stressen över att inte lyckas bli gravid faktiskt bidrar till att göra så att man inte blir gravid. Men det finns många bra metoder för att komma till rätta med det här – till exempel meditation.

Hur öka chanserna att bli gravid?

Har ni bestämt er för att försöka bli gravida? Grattis, ni har tagit det första och viktigaste steget. Nu börjar en spännande resa som förhoppningsvis kommer leda till att ni får uppleva det fantastiska med att bli föräldrar.

Vi människor är biologiska varelser och evolutionen premierar starka och bra gener. Svaga individer kommer få svårare att föra arvsmassan vidare, medan fysiskt starka individer kommer ha bättre chanser.

Hur kan man öka sin fertilitet?

Det ni måste göra för att öka era chanser att bli gravida är alltså att göra er till fysiskt starka individer. Det här är positivt, inte bara för era chanser att få barn, men också för era framtida liv. För visst vill ni bli pigga och friska föräldrar som kommer orka ta hand om ert barn och finnas där för barnet under en lång tid framöver?

Se till att ta ett helhetsgrepp om din hälsa. Det här gäller såväl dig som kvinna som sig som man. Lider du av övervikt, se då till att lägga upp ett kost- och träningsprogram för att gå ned i vikt och minska ditt BMI. Övervikt minskar inte bara dina chanser att bli gravid, det riskerar också att drabba barnet, som får en ökad risk för sjukdomar, såsom diabetes. 

Läs även: Gravid vitaminer bäst i test – Stor guide om vitaminer för gravida

Om du använder tobak och då framförallt om du är rökare, se då till att sluta med detta omedelbart. Det finns bra hjälpmedel för dig som tycker att det är svårt. Använd nikotinplåster för att gradvis minska ditt beroende av nikotin. Rökning är extremt skadligt för kroppen och många människor dör varje dag på jorden på grund av rökning. Dessutom ska ert framtida barn självklart inte exponeras för den skadliga röken, så varför inte sluta redan nu?

Naturläkemedel för att bli gravid

När du väl tagit ett grepp om din hälsa och börjat jobba med att trimma din kropp inför en kommande graviditet, har det blivit dags att titta närmare på hur du med hjälp av rätt kost kan öka dina chanser ytterligare för att bli gravid.

Definitionen kring vad som är ett naturläkemedel och inte har ändrats över åren. Många av de ämnen som kommer från naturen och sägs förbättra fertiliteten klassas idag som kosttillskott. Vissa säljs även som traditionellt växtbaserade läkemedel som kontrolleras hårdare än kosttillskott. Det finns vissa ämnen som sedan länge varit välkända fertilitetshöjare. Vi ska nu titta närmare på de vanligaste ämnena.

Rosenrot för att bli gravid

Rosenrot har länge använt i uppiggande syfte över hela världen. Denna fetbladsväxt finns faktiskt i Sverige, där den främst står att finna i fjällen. Rosenrot anses kunna ha en positiv effekt på lusten och bara det kan ju vara ett hjälpmedel om man försöker bli gravid.

Idag säljds rosenrot både som kosttillskott och traditionellt växtbaserat läkemedel (TVBL).

rosenrot kosttillskott för att öka fertilitet
Elexir Rosenrot HÄR / Artctic Root (TVBL) HÄR / Rosenrot Forte HÄR

Hos män finns det indikationer på att det kan hjälpa med erektionen, varför detta kosttillskott kan konsumeras av såväl mannen som kvinnan när man försöker bli gravid. För kvinnor tros rosenrot kunna hjälpa till med att stabilisera hormonbalansen, vilket gör att mensen blir mer regelbunden. Regelbunden mens är en bra förutsättning för att lyckas bli gravid. 

Värt att nämna är att inget av tillskotten som finns på marknaden idag säljs med påståenden om ökad fertilitet. Det kan handla om att inte tillräckligt mycket forskning gjorts ännu, och därför är evidensen låg.

Folsyra innan du blir gravid

Även om det inte finns några tydliga belägg för att folsyra ökar chanserna för att bli gravid, så är det viktigt att börja äta tillskott av folsyra så tidigt som möjligt.

ska man ta folsyra innan graviditet?
TillVal Folsyra HÄR / Folsyra B6 & B12 HÄR / Great Earth Folsyra Vegan HÄR

Anledningen är att folsyra behövs för att minska risken för ryggmärgsskador på fostret. Rekommendationen är att äta tillskott av folsyra ända upp till graviditetsvecka 12. Men i och med att folsyra är svårt att få i sig via den vanliga kosten, så är rekommendationen att alla som planerar att bli gravida samtidigt äter tillskott av folsyra.

Bidrottninggelé för att bli gravid

Bidrottningelé utvinns från bikupor och ämnet används av bin i syfte att göra bilarver stora och starka. Tack vare bidrottninggelén växer dessa bin upp och blir upp till 40% större än andra bin. Dom lever dessutom 10-50 gånger längre än bin som inte får detta tillskott. Det är inte svårt att tänka sig varför människan blev sugen på att testa detta tillskott.

bidrottninggele kosttillskott graviditet
Apiforce Bidrottninggelé kapslar HÄR

Det har visat sig att bidrottninggelé kanske kan påverka hormonerna i kroppen. För att ha så bra chanser som möjligt till att bli gravid, behöver man ha en balans mellan östrogen, progesteron och testosteron. Bidrottninggelé tros vara extra bra för just progesteronet. Detta kosttillskott tas oftast i kapselform och finns att köpa på de flesta apotek och hälsokostaffärer.

Även män är hjälpta av bidrottninggelé, då vissa studier pekar på att det kan öka sädesproduktionen och ge mer framgångsrika spermier. Det är är alltså ett perfekt kosttillskott som ni kan ta tillsammans varje morgon för att som ett team arbeta mot ert gemensamma mål – att bli med barn!

Stress och graviditet

Som vi var inne på inledningsvis, så är stress inte alls bra för den som vill bli gravid. Det här gäller såväl män som kvinnor.

Stress har nämligen en dålig inverkan på hormonbalansen och som vi sett i den här artikeln är en stabil hormonbalans A och O för den som vill öka sina chanser att bli gravid. Om man dessutom går omkring och känner sig stressad över att inte bli gravid, kan detta så klart förvärra saken ytterligare.

Därför kan det vara en god idé att använda sig av receptfria läkemedel som har en lugnande effekt. Ett exempel på detta är johannesört. Johannesört har en lugnande effekt och det finns inga kända biverkningar som skulle kunna ha en negativ inverkan på dina försök att bli gravid. Dock kan Johannesört påverka effekten av många andra läkemedel så som p-piller, warfarin och sertralin. Naturläkemedel och kosttillskott ska alltid diskuteras med läkare eller farmaceut innan användning.

Meditation och yoga

Du som vill bli gravid måste komma ihåg att din kropp vill bli gravid. Det är en stark naturlig funktion som finns inbyggd i alla djur och människor. Om du känner dig stressad i ditt liv och har för många bollar i luften, försök då att skapa en motpol till all stress.

Du kan som sagt använda dig av receptfria läkemedel som har en lugnande effekt, men du bör också försöka meditera, testa på mindfulness eller yoga. Alla dessa aktiviteter är bra för ditt sinne och din själ. Du blir lugnare och mer harmonisk och dina chanser att bli gravid kommer att öka. 

En varierad kost ökar chansen att bli gravid

Tänk på att läkemedel och vitaminer från naturen ska vara ett komplement för dig under din strävan efter att bli gravid. Det betyder att du inte ska förringa vikten av att ha en varierad och nyttig kost. Din kosthållning ska vara grunden och sedan komplimenterar du med eventuella tillskott.

Försök att äta näringsrik mat, med mycket kolhydrater. Frukt och grönsaker är alltid bra. Speciellt om du samtidigt börjar motionera mer regelbundet, då behöver din kropp extra mycket näring. Se resan mot en graviditet som en hälsoresa där du ska stärka din kropp. Det här kommer du ha nytta av när du väl blivit gravid och din kropp ska bära ett barn i 40 veckor. Då vill man ha en stark kropp som klarar av utmaningen.

kosttillskott att ta innan graviditet
FemiFert tillskott HÄR / MittVal Kvinna HÄR / ACO Kvinna Multivitamin HÄR

Sammanfattning

Det finns många bra saker att göra om man vill öka sina chanser att bli gravid. Kvinnans kropp är skapt för att bli gravid och det i sig kan vara värt att komma ihåg när det ibland känns jobbig. De flesta blir dessutom inte gravid på en gång, utan det krävs att man försöker ett tag.

En sund livsstil är avgörande för hur lätt eller svårt man får att bli gravid. Har man till exempel övervikt, bör man direkt påbörja en resa mot att gå ned i vikt. Väger man för lite, ja då behöver man istället se till att gå upp i vikt.

Kosttillskott och vitaminer är mycket användbara för alla som vill öka sina chanser att bli gravida. Om vi till exempel tar rosenrot och bidrottninggelé, så är dessa två exempel på tillskott som kan tas av såväl män som kvinnor. Kvinnans hormonbalans stabiliseras och männen får bättre kvalité å spermierna.

Kom ihåg att dina chanser att bli gravid ökar om du jobbar med helheten. En kombination av träning, motion, meditation, mindfulness och kosttillskott och vitaminer är det absolut bästa. Glöm inte heller bort folsyra, som behövs för att barnet ska utvecklas från ett friskt foster till en stark och livskraftig bebis.

 

You may also like

Leave a Comment