fbpx

Vad händer med kroppen efter en förlossning? Så påverkas kroppen av graviditet

by Sofia
Kroppen efter förlossning, kroppen efter graviditet

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det har beskrivits som om du gått igenom en mangel, varit med om en jordbävning eller något annat omskakande. Efter en förlossning känner sig de flesta kvinnor ganska utmattade. Både fysiskt och mentalt, även om du är över dig av glädje för det nya lilla livet. Vad händer egentligen med kroppen när du är gravid och föder barn? Vad kan du förvänta dig?

Hur lång tid tar det innan man läker efter en förlossning?

En förlossning är något helt naturligt. Men det är även en stor händelse för din kropp. Många kvinnor måste sys där nere, men även inuti finns det mycket som ska läka. Egentligen är de yttre problemen de som blir bra snabbast, inom ett par veckor brukar du vara okej vad gäller de yttre skadorna som förlossningen kan ge. De inre påfrestningarna som magmuskel-delning, viktuppgång och livmoderns återhämtning måste du nog vänta några månader, ibland upp till ett år innan det är helt återställt.

Var dock medveten om att en förlossning ger ärr för livet. Det är något fint att ha fött barn och vissa kroppsliga förändringar får du helt enkelt lära dig att leva med så som stretch marks, bredare höfter, förändringar i slidan osv.

Hur lång tid tar det för kroppen att återställas efter graviditet?

Så fort bebisen kommit ut är du redo för en normal kropp. Då kan det kännas tungt att eftervärkarna fortsätter, ibland i flera veckor. Livmodern måste dra ihop sig till normal storlek och det tar tid. Muskler och vävnader ska läka, och det kräver också en viss tid. Hela kroppen har blivit upp och ner vänd. Inte bara av förlossningen, utan hela graviditeten.

Även om du var noga och tog hand om dig under graviditeten så var det bra mycket som skedde där inne. Hormoner och annat gjorde att barnet kunde växa i lugn och ro. För att inte tala om allt som skedde när hen föddes. Ge dig själv tid att läka – stressa inte igång med träning och vikthets.

Hur lång tid tar det för livmodern att dra ihop sig efter en förlossning?

livmodern att dra ihop sig efter en förlossning livmodern återställd efter graviditet
Det tar tid för livmodern att återställa sig efter en graviditet. Efter förlossningen har livmodern ett sår som måste läkas och den ska krympa tillbaka i storlek.

Så fort bebisen har kommit ut så börjar livmodern dra ihop sig. Värkarna fortsätter några dagar för att sedan avta i styrka. Obehaget brukar gå över inom ett par veckor men du kommer fortfarande att ha blödningar i några veckor, det så kallade avslaget.

En del upplever det lite grand som mensvärk. Det här gör att blodkärlen på livmoderväggen, där moderkakan satt, sluter sig som de ska.

När är livmodern återställd efter förlossning?

Efter cirka ett halvår har livmodern kommit tillbaka till sin plats. Om du fortfarande känner smärtor bör du söka hjälp. Det kan vara helt naturligt men det bästa är att ändå kontrollera att allt är som det ska.

Din livmoder är ganska känslig den första tiden. Det är lätt att få infektion så var försiktig. Duscha i stället för att bada och använd kondom vid samlag. Undvik tamponger och menskopp för de blödningar du troligtvis har efter förlossningen. Använd bindor eller menstrosor i stället. Överansträng dig inte, för du har ett sår inne i livmodern.

Om du ammar eller stimulerar bröstvårtorna kommer du troligen att känna av värkar när livmodern drar sig samman. Det är en del av processen och snabbar på läkandet.

Avslag efter förlossningen

Allt där inne i livmodern var i gång för att hjälpa ditt barn för att hålla det friskt och sunt samt ge det näring. När moderkakan kommer ut så blir det ett stort sår på livmodern. Så det är helt naturligt att du blöder, att du får avslag.

I början är det klarrött, men efter ett tag så blir det mörkare i färgen.

Läs även: När kommer mensen tillbaka efter förlossningen?

En del kvinnor upplever att det avtar ganska snabbt, men det är inte ovanligt att ha avslag i ett par månader. Under den tiden är det viktigt att vara försiktig så du inte får infektion i livmodern. Den första tiden ska du inte göra allt för tunga saker, för såret kan öppna sig då.

Hur lång tid tar det at bli av med magen efter graviditet?

Hur snabbt du blir av med magen kan bero på hur mycket du gick upp i vikt under graviditeten, men även hur du såg ut innan. Det tog 9 månader att bygga upp din gravidkropp, räkna med minst lika mycket för att bli återställd. Det är helt realistiskt att du inom ett år kan vara tillbaka till din vanliga vikt och form. Det beror dock på hur tufft det varit att bli mamma. Sömnbrist leder ofta till att det är svårare att gå ner i vikt.

Även om du njuter av din graviditet så längtar de flesta kvinnor efter att bli normal storlek igen. Slippa den där stora magen som är i vägen hela tiden. Direkt efter födseln så känner du kanske inte igen dig. Magen är fortfarande ganska stor och en del ser nästan gravida ut (det gjorde i alla fall jag, i flera månader).

Kom ihåg att det är normalt och ingenting att oroa sig för.

Tillåt dig själv att vila lite efter förlossningen. Börja inte med träning och annat med en gång, kom ihåg att du har varit igenom en stor sak. Kroppen behöver läka lite. Fortsätt dock äta sunt och ta hand om dig själv.

Efter ett par veckor behöver du dock hjälpa dig själv att komma i form igen. Då är det bäst att börja med knipövningar och att träna inre magmuskler.

Är det vanligt med degig mage efter graviditet?

De sista dagarna innan förlossningen känns det nästan som att du kommer att sprängas. Magen är stor som en ballong hos många kvinnor och du undrar hur allt kommer att gå.

Efter förlossningen är det som när luften går ur en ballong, magen blir stor och slapp. Din mage känns kanske som en stor degklump. Det är helt normalt, den har trots allt varit uttänjd maximalt.

Den goda nyheten är att det ganska snart börjar gå åt rätt håll, om du är medveten om vad du äter och även tränar lite lagom.

Svullen mage efter graviditet- varför?

Ibland är magen svullen efter förlossningen. Du som sett fram emot att bli normal får i stället gå omkring med en stor mage som känns tung. Tänk på att livmodern måste krympa tillbaka till vanlig storlek och det kan ta lite tid. Att livmodern är förstorad och tar plats kan få dig att se svullen ut. Alla musklerna i magen har även påverkats av graviditeten.

En stor del av alla gravida kvinnor får magmuskeldelning efter graviditeten. Du behöver inte ens ha varit jättestor för att det ska hända. En magmuskeldelning kan ta tid att läka ihop, och det är inte säkert att den helt gör det (jag har fortfarande kvar min delning men lever bra ändå!).

Tänk på att du tagit hand om en liten bebis i nio månader där inne. Det kommer att ta tid att få allting tillbaka till det normala.

Diastas eller delade magmuskler

Vartefter som bebisen växer till sig i livmodern så tänjs dina magmuskler ut, framför allt de raka magmusklerna. Det är egentligen inte musklerna i sig som tänjs utan membranet mellan musklerna som håller ihop musklerna. Alla har detta membran, så alla har en liten delning.

Så fort barnet är fött börjar musklerna dra ihop sig igen. Det är en helt naturlig process. En del kvinnor får dock något som kallas för rektusdiastas. Det betyder att musklerna inte drar ihop sig som de ska, de läker inte riktigt utan det förblir ett utrymme mellan musklerna. Själva membranet är uttöjt. Eftersom det inte är någon muskel, går det inte att träna ihop men det går att träna musklerna så att de stöttar upp bättre.

Det är möjligt att du inte känner av det i magen utan får ont i ryggen i stället. Även bäckenbotten kan ge dig problem, men även det kommer från diastasen. Magen putar uppåt och du kanske har ont när du äter. Allt det här bör tas på allvar och det är bäst att låta din doktor få undersöka det.

För det mesta kan du komma till rätta med rektusdiastas genom att träna. Det är bara i särskilt allvarliga fall som det krävs en operation, men det är ovanligt.

Till att börja med ska du satsa på träning av de inre magmusklerna. Bäckenbotten, rygg, lår, säte och bukmusklerna samarbetar alla för att magen ska läkas. Ta inte i för hårt utan träna upp dig gradvis.

Problem med ändtarmen efter förlossning

Allting ligger ganska nära varandra i de nedre regionerna. När barnet kommer ut trycker det på ändtarmen, de flesta gör faktiskt på sig under förlossningen (oh, yes även jag!). Återigen något som är helt naturligt, men allt det där trycket kan ge dig problem med ändtarmen.

Väggen eller hinnan som sitter mellan slidan och ändtarmen blir tunnare när den töjs ut. Den kan också brista något under förlossningen. Det kan göra det svårt att bajsa när du precis har fött barn. Därför är det viktigt att låta barnmorskan eller en läkare undersöka dig för att se till att det fungerar.

För att undvika ont när du bajsar kan du pröva bulkmedel som inte ger dig gaser och äta mat som underlättar att gå på toaletten.

Många kvinnor lider av hemorrojder när de har fött barn. Inte så roligt när du redan har svårt för att gå på toaletten. Det är blodkärl som svullnar upp, antingen innanför analöppningen eller utanpå. De uppstår ofta när du krystar under en vaginal förlossning.

Rekommenderat: Allt om hemorrojder post partum och hur du blir av med dem

Livet efter förlossningen

Kroppen efter förlossningen
Som nybliven mamma har man mycket att tänka på som det är. Försök ha en avslappnad och nyfiken inställning till din kropp. Döm inte kroppen för att den ser annorlunda ut, du som person har garanterat förändrats på insidan av att vara mamma också. Glöm inte det!

Det kan vara jobbigt att ha ont, blöda och vara svullen direkt efter din förlossning. Men med tanke på vad du har varit igenom är det helt normalt. Det tar lite tid för din kropp att återhämta sig, att komma tillbaka till det normala igen.

Försök att utnyttja den första tiden till att vila och njuta av din bebis. Samla krafter så att du sedan kan börja träna eller göra sådant som kan få dig i form igen.

Kroppen blir sig aldrig helt lik

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att många inte blir exakt likadana som tidigare. Kroppen förändrar sig lite grand när du är gravid och föder barn.

Hur snabbt det går att bli sig lik igen kan variera. Bland annat beror det på hur vältränad du var innan du blev med barn, och hur mycket du har orkat göra under själva graviditeten. Det är sant att det aldrig är för sent att komma i gång med motion och sunda kostvanor. Men om du inte redan hade en rutin får du räkna med lite längre tid, det är inte mer med det.

Hormonerna påverkar

Under graviditeten rusar hormonerna i kroppen, likaså under förlossningen. Muskler tänjs ut och allting anpassas till det växande livet du har i din mage. Annars hade det aldrig fungerat.

När bebisen sedan kommer ut är magmusklerna slappa och livmodern är stor. I tillägg har den ett stort sår på sig som måste läka. Du kanske har fått stygn och då är det också svårt att röra sig som vanligt.

Du kan snabba på processen lite lagom genom att lära dig tekniker för renande andning. Lite lätt massage kan också vara till hjälp för avslaget.

Det är viktigt att hålla riktigt rent i slidan och analöppningen, för du är ganska öppen för infektioner. Framför allt ska du inte överanstränga dig utan sova och vila så mycket som möjligt.

Knipövningar och träning

Efter några månader, när blödningen har avtagit, kan du börja med knipövningar och träning. Sakta men säkert så stärker du alla muskler, för det är förutsättningen för att få tillbaka kontrollen över din kropp. Efter en 7-8 månader börjar de flesta känna igen sig själva igen. Innan bebisen fyllt ett år borde du vara mer eller mindre normal igen.

Vanliga frågor:

Kan man få bredare höfter efter graviditet?

Ja, höfterna vidgas under graviditeten i väntan på ge plats för en bebis i födelsekanalen. Hormonet Relaxin frigörs av kroppen för att slappna av i bäckenleder och ligament. Det område som påverkas mest av detta är bäckenet, som får många kvinnor att kommentera sina bredare höfter. Vissa kvinnor märker inte förändringarna, medan andra blir väl medvetna om att deras jeans är lite stramare, även efter att de har tappat gravidkilona.

Men sanningen kring detta är ändå något djupare än så. Enligt flera undersökningar har kvinnor i fertil ålder bredare höfter än äldre kvinnor. Detta börjar i puberteten och justeras i samband med klimakteriet. Så höfterna och bäckenet är redan något större när du är i 20-30 års ålder.

Efter en förlossning så upplever många att byxorna inte passar längre. Magen kanske har blivit platt, men höfterna är stora. Det kan mycket väl gå tillbaka efter några månader, men det är inte alltid det blir så. En del kvinnor fortsätter att vara något större tills de blir äldre, då bäckenet krymper igen.

Oavsett så ska du vara stolt över din kropp. Det ska synas att du fött barn!

Hur får jag bort vätska ur kroppen efter förlossning?

Försök undvika mat som har mycket salt, för det binder vattnet i kroppen. Tänk på att salami, skinka och liknande produkter är ganska saltrika. Du kan också använda naturliga vattendrivande medel, som grönt te’, jordgubbar eller ananas. Det kan låta motsägelsefullt men att dricka mycket vatten hjälper kroppen att släppa på sina vattenreserver.

Annars är det bara att vänta lite, för det är även hormoner som påverkar din kropp, och gör så att den samlar på sig vätska. Det tar lite tid för den att komma i kapp med det faktum att bebisen har kommit ut.

Ont i magen långt efter förlossning- är det normalt?

Ja, det är helt normalt. Magen och livmodern, för att inte tala om området runt slidan, har varit igenom ett stort trauma. Du har haft stora eller små bristningar och själva livmodern har ett stort sår som måste läkas.

Därför kan du ha ont i magen flera veckor efter förlossningen. Eftervärkarna gör att livmodern drar ihop sig, och här kan amning vara till stor hjälp eftersom den stimulerar magen.

You may also like

Leave a Comment