fbpx

Krypningar i benen gravid: varför man kan få domningar under graviditeten

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Under graviditeten drabbas de flesta utav någon typ av besvär. Illamående, humörsvängningar och ryggont är bara några av de vanliga besvären. Ett annat besvär som är vanligt är problem med benen. Det kan handla om krypningar, domningar, svullnad och obehagskänslor. I dagens inlägg tänkte jag att vi ska diskutera lite kring dessa besvär. Vad beror det på? Vad kan man göra åt krypningarna?

Myrkrypningar i benen

Innan man själv har drabbats av krypningar i benen är det i princip omöjligt att förstå hur det verkligen känns. Det kan vara riktigt obehagligt. Dock kan den som har drabbats beskriva symptomen direkt. Känslan kan variera något mellan olika personer, men det alla har gemensamt är att det känns som att något kryper i eller på benen. För vissa är känslan mer brännande. För mig var det mindre kramper och känslan av “sockerdricka” i vaderna. Det var som jag suttit på foten, men det gick inte bort om man rörde på benet eller bytte position.

Gemensamt för krypningarna är att de brukar komma på kvällen eller under natten. Krypningarna börjar lite lätt och kan sedan öka i intensitet, ibland till den grad att krypningarna stör sömnen. Under graviditeten kan det även hända att krypningarna kommer under dagen. För att beskriva krypningar i benen brukar man oftast använda begreppet Restless Legs Syndrome (RLS), men sjukdomen kallas även Willis-Ekboms sjukdom nu för tiden.

Restless Legs Syndrome gravid

Myrkrypningar i benen gravid
Krypningarna i benen kommer ofta när man allra helst vill vila.

Restless legs är alltså när man får krypningar i benen – främst under nattetid. Vad RLS beror på vet man inte helt säkert, trots att otroligt många världen över lider av besvären. Namnet RLS som översätts till “rastlösa ben” speglar ett av de vanligaste symptomen, rastlöshet. Restless legs kan ofta lindras av rörelse, så när krypningarna kommer är det många som vill upp och gå, därav att många med RLS tidigare kallats “nattvandrare”.

När man är gravid har man en ökad risk för att drabbas av Restless legs. Vad denna ökade risk kommer ifrån vet man heller inte säkert. Det kan möjligtvis ha något att göra med hormonförändringarna eller den ökade blodvolymen man får i kroppen under graviditeten.

Krypningar i benen tillsammans med alla andra graviditetsbesvär kan bli ordentligt påfrestande. Själva syndromet verkar inte vara farligt eller skadligt, men det skapar obehag och problem med sömnen. Särskilt under graviditeten är det viktigt att man har möjlighet till vila, något som RLS kan störa.

Orsaker till Restless legs vid graviditet

Graviditet i sig är något som kan orsaka RLS, men det finns även andra faktorer som kan bidra till krypningarna.

Järnbrist, magnesiumbrist, njursvikt, diabetes, och reumatiska sjukdomar verkar alla kunna ligga bakom RLS. Du kan även drabbas av krypningarna som en biverkning till olika läkemedel. För att ta reda på om det är ett läkemedel som orsakar dina myrkrypningar kan du läsa bipacksedeln på de läkemedel du använder, där finns det information om vanliga samt ovanliga biverkningar.

Om du har något av de fetmarkerade besvären ovan och samtidigt är gravid finns det alltså flera anledningar till just din RLS. Saker som njursvikt och reumatiska sjukdomar är svårt att göra något åt, men olika brister kan kontrolleras och behandlas för att förhoppningsvis lätta på besvären. Dock måste inget av besvären ovan finnas, utan en graviditet kan ensam orsaka RLS.

Hur blir man av med krypningarna i benen?

Om du drabbas av krypningar i benen under graviditeten är det fullt förståeligt att vilja bli av med det. Så fort du får någon typ av graviditetsbesvär är det alltid bäst att diskutera med sin barnmorska. Vid just Restless legs finns det dock saker att testa redan innan man har möjlighet att ta kontakt med vården.

krypningar i benen gravid - restless legs gravid
Det finns metoder för att lindra myrkrypningarna hemma själv.

Hur man lindrar myrkrypningar själv

Många som drabbas av krypningar i benen kan lindra det själv genom att röra på sig. Om krypningarna kommer under dagen är det lätt att ställa sig upp eller ta en promenad, dock kan det bli svårare under kvällen. Det man kan testa är att ta en promenad innan man går och lägger sig. Många upplever att det hjälper, men samtidigt rekommenderas det inte att man tränar för hårt innan sömn. Då kan krypningarna bli värre.

Genom att undvika substanser så som nikotin och koffein lindras även besvären. Nog kan det vara svårt att sluta med kaffet, och minst lika svårt att sluta med nikotin (vilket är det bästa för barnet), men det kan verkligen minska dina besvär. Behöver du hjälp med att sluta så finns det hjälp att få både på vårdcentralen och hos barnmorskan. Tänk även på att små mängder koffein kan påverka kroppen, så som koffeinet i coca-cola.

Att få massage eller att behandla benen med värme/ kyla kan också lindra krypningarna. Massagen måste inte komma från en utbildad massör, utan det kan kännas skönt om ex. ens partner eller en annan familjemedlem försöker massera benet. Du kan även testa att antingen värma eller kyla ner benen för att se vad som känns skönt. Kallt vatten i duschen kan lindra, eller en varm filt runt benen.

Tillskott och läkemedel mot krypningar i benen gravid

Om krypningarna beror på en ämnesbrist eller sjukdom så måste du söka dig till vården. Som gravid är det bäst att rådfråga innan man själv börjar med kosttillskott. Din barnmorska och läkare kan dessutom ta prover för att se att du verkligen har en brist, och då rekommendera tillskott.

Järntabletter myrkrypningar i benen gravid järn restless legs graviditet järnbrist
Dessa järntabletter kan jag rekommendera då de inte ger förstoppning och är lätta att ta upp. Köp HÄR

Har du brist på järn – vilket är vanligt under graviditeten – så kan krypningarna bero på järnbristen. Då behövs järn som tillskott. I värsta fall kan du som gravid få järnsprutor om du får problem med magen (vilket tyvärr ofta leder till hemorojder). Ett tillskott av järn för den som har brist hjälper också mot andra saker, så som illamående och trötthet. Jag rekommenderar dessa järntabletter (ovan) som innehåller järn som är lättupptagligt och som inte gör dig hård i magen.

Magnesiumbrist kan också leda till krypningar. Visar det sig att du har brist på magnesium så kan du få magnesiumtabletter på recept.

Om någon annan sjukdom ligger bakom krypningarna, eller om inget sådant svar finns på varför du får krypningarna så kan läkaren ändå skriva ut receptbelagd medicin som lindrar problemen. Ta kontakt med din mödravårdsmottagning och se vilken hjälp du kan få.

Svullna ben gravid

Något annat som kan drabba benen under graviditeten är svullna ben. Det beror på en kombination av det faktum att mängden blod i kroppen ökar samt att cirkulationen i kroppen ändras under graviditeten. För en del blir bara benen något större än vanligt, andra får så pass svullna ben och fötter att man går upp 3 skostorlekar.

Svullna ben ska inte göra ont, men kan kännas obehagligt. Som ett resultat av svullnaden kan det börja pirra i benen och nästan kännas som krypningar. Ibland kan svullnaden orsaka domningar i benen. Det är självklart att vilja bli av med svullnaden, och som tur är finns det saker som kan minska svullnaden.

Minska svullnaden i benen gravid

svullna ben gravid
Stödstrumpor, extra vätska eller massage; vad hjälper mot dina svullna ben?

Stödstrumpor

Stödstrumpor gravid flerpack stödstrumpor
Superfina flerpack stödstrumpor (finns i olika varianter och färger). Finns att köpa HÄR

Det som främst brukar rekommenderas till gravida med svullna ben är stödstrumpor. Stödstrumporna håller om foten och smalbenet vilket gör att svullnaden kan ge med sig. Stödstrumpor finns att köpa på apotek och på vissa större mataffärer. Det finns olika “hårdheter” på stödstrumporna så du kan hitta ett par som ger rätt mängd stöd för dig.

Om du kan sätta på dig stödstrumporna redan innan du reser dig ur sängen på morgonen så är det allra bäst. Då kan strumporna hjälpa dig under dagen, och risken för kvällströtta ben minskar. Vissa menar även att stödstrumporna kan hjälpa mot Restless Legs, så förhoppningsvis kan även krypningar i benen bli bättre av stödstrumpan.

Tips – spara strumporna efter graviditeten! De är riktigt bekväma att ha under långa stillasittande perioder, som vid bilresor och särskilt vid flygresor!

Ben i högläge

Ett av de bästa – men minst praktiska sätten – att bli av med svullna ben är genom att hålla benen i högläge. När man som gravid står och går samlas extra mycket vätska i benen och svullnaden ökar. Genom att lägga upp benen på något kan svullnaden avta ganska fort. Den enda nackdelen med denna metod är att det ibland kan vara svårt att göra. Om du behöver handla, passa barn eller köra bil är det inte särskilt enkelt att lägga upp benen.

Om du har problem med svullna ben kan du testa att alltid lägga upp benen när chansen finns. En liten stund i högläge är bättre än ingen stund alls.

Minska vätskeansamlingen – genom att dricka vatten

Det kan låta tokigt, men att dricka vatten är viktigt när du får svullnader kring benen. Är du uttorkad så blir nämligen vätskeansamlingarna värre. Du kan alltså hjälpa kroppen att driva bort vätskan genom att dricka vatten. Testa!

Något annat man kan göra för att minska risken för svullnad är att undvika mat med mycket salt. Detta kan vara svårt om du har cravings efter salt – men annars är det smart att testa. Mycket salt i kroppen binder nämligen vätska och skapar svullnad.

Massage och bad

Det finns fler metoder som kan minska svullnaden. Massage är en av dem, genom att trycka och massera det svullna området kan man få vätskan att röra på sig. Testa själv eller be en partner eller vän hjälpa dig. Något annat som kan hjälpa är bad, och att simma. Det är fysisk aktivitet som inte anstränger benen för mycket. Perfekt under slutet av graviditeten!

svårt att sova gravid krypningar i benen
Det är viktigt att du får rätt hjälp med dina ben-problem för att kunna vila och må så bra som möjligt.

Sammanfattning krypningar och svullna ben

Förhoppningsvis kan något av tipsen ovan hjälpa dig att bli av med svullnaden i benen eller krypningarna. Gravidbesvär är otroligt tröttsamma och kan verkligen driva en till vansinne om det inte går att avhjälpa. Om du inte upplever att dina ben blir bättre så ska du kontakta mödravården. De har fler tips och mer hjälp man kan få, för att göra graviditeten mer uthärdlig.

You may also like

Leave a Comment