fbpx

Kudde till bebis – ska en nyfödd ha kudde eller inte?

by Rodrigo
Kudde bebis spädbarn farligt

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

En av de roligaste sakerna att syssla med när du väntar barn är att inreda barnkammaren. Speciellt om det är första barnet och allting är så nytt för er båda. Sängen är en stor sak, som du gärna vill ska vara både säker och gullig. Minst en uppsättning lakan med något sött mönster hör till. Frågan är dock om bebisen behöver en kudde. Rättare sagt, om det är bra för en nyfödd att ha kudde eller inte.

Ska ett spädbarn ha kudde?

Nej, det ska de helst inte. I många länder så avråds föräldrarna från att en bebis använder kudde. Även i Sverige har det gjorts vissa undersökningar, och då framför allt i samband med plötslig spädbarnsdöd. Den kopplingen som upptäckts mellan plötsligt spädbarnsdöd och kudde beror på att barnet riskerar att rulla över på mage. Om de gör det kan de hamna med ansiktet ner i kudden och på så sätt blockera andningsvägarna.

Det är alltås säkrare för små bebisar att sova utan kudde och de behöver faktiskt inte någon kudde.

Vad säger Socialstyrelsen om kudde till bebis?

Socialstyrelsen avråder inte från kudde till bebis men de tar upp kudde som en del av de riskfaktorer som kan leda till plötslig spädbarnsdöd. Även om de olika studier som genomförts kring kuddar och bebisar är otydliga så är det här ingenting du vill ta en risk med. Därför tolkar vi Socialstyrelsens information som att det är bättre att avstå från att ge spädbarn en kudde. Källa

Vad innebär plötslig spädbarnsdöd?

Plötslig spädbarnsdöd inträffar vanligtvis före sex månaders ålder, men kan ske ända upp till ett år. Det är när barnet utan uppenbar anledning dör, oftast i sömnen. Ingenting tyder på att bebisen var sjukt eller varit med om en olycka, med andra ord finner man ingen annan orsak till dödsfallet. Det är inte riktigt klart varför barnen dör egentligen.

Många föräldrar är väldigt oroliga för plötslig spädbarnsdöd. Trots att det är en ovanlig händelse som bara drabbar runt 1 barn på 6000 här i landet.

Vanligtvis är det inte mycket som föräldrarna kan göra, men vissa saker verkar vara möjliga att förebygga. Håll dig borta från nikotin i varje form, eftersom det kan påverka bebisens lungor.

Rekommendationen är att låta barnet att sova på ryggen, och helst i sin egen säng. Vi har dock alltid låtit våra barn sova på mage, vilket beror på att det är så de har velat sova. Vi har varit väldigt försiktiga och haft dem under noga uppsikt. När de varit små har vi inte låtit dem sova med några filtar eller kudde som skulle kunna blockera andningsvägarna.

Så se till att ansiktet är fritt och att barnet kan röra på sig i sängen. Det är också viktigt att det inte är för varmt eller inlindat.

Amning har visat sig ha en positiv inverkan på att hindra SID som det också kallas. Troligtvis för att det gör bebisen mindre mottaglig för virusinfektioner, som i sin tur kan ha något att göra med plötslig spädbarnsdöd.

Hur du kan minska risken för plötslig spädbarnsdöd:

  • Avhåll dig från produkter med nikotin
  • Amma
  • Låt barnet sova i egen säng
  • Bäst om det kan sova på ryggen
  • Ansiktet ska vara fritt och bebisen ska kunna röra på sig
  • Det får inte vara för varmt när hen sover
  • Helst en lite hårdare madrass där bebisen inte sjunker ner
  • Spädbarn under tre månaders ålder bör sova i föräldrarnas rum, men i sin egen säng
  • Ha inte gosedjur och lösa täcken i sängen, ifall barnet lägger sig på dem kan det få svårt att andas

Varför spädbarn inte ska ha huvudkudde

Varför ska du då inte ge barnet en kudde? Vilka är orsakerna? Man har inte riktigt hittat kopplingen mellan plötslig spädbarnsdöd och kudde, men det är bäst att vara försiktig. Det kan ha att göra med att bebisen kanske rör på sig under natten. Rullar över på magen och kvävs då i kudden. Riktigt små barn vaknar inte när de får svårt att andas, den mekanismen är inte utvecklad ännu.

En annan anledning har att göra med storleken på huvudet. Det är ganska stort jämfört med resten av kroppen. Så när barnet ligger på en huvudkudde kan det böja ryggraden och kroppen i en onaturlig vinkel. De är helt enkelt inte redo för att höja upp huvudet på det sättet. Nacken är allt för liten i proportion till huvudet och ryggen.

När kan man använda kudde till små barn?

Vanligtvis så rekommenderar man att börja med kudde efter barnet har fyllt ett år. Det är ungefär då som risken för plötslig spädbarnsdöd minskar.

I andra länder är rekommendationerna ännu högre upp i åldern, gärna när de fyllt två år. Egentligen är det ingenting du behöver introducera förrän det verkar som att barnet kan behöva det. Att du tror att hen kommer att sova bättre med kudde, vilket inte alls är fallet när de är riktigt små.

Kudde är inte lika viktigt för barn som för vuxna. De har en helt annan kropp och sätt att sova. Ibland kan det vara lätt för föräldrar att föra över sina egna känslor på barnen. Men de lider inte av att vara utan kudde, som du kanske skulle ha gjort. Det gäller att se på barnets egna behov och fysiska utveckling.

När barnet är runt två år har axlarna vuxit i kapp med huvudet. De är då oftast lite bredare och sticker ut utanför skallen, så att säga. Först då kan det vara skönt för barnet att ha en kudde. Om barnet sover på sidan kommer huvudet annars att hänga ner lite grand.

Nackdelar med att bebisen sover utan kudde

Det finns en del som anser att det är bättre med kudde. Den största anledningen är att det minskar risken för skallasymmetri.

Om barnet hela tiden har ett hårt underlag kan det påverka kraniet. När bebisar föds har de ett mjukare skelett, och huvudet är formbart. Så om hen hela tiden ligger på rygg, och underlaget är lite hårdare, så kan skallen bli sned eller platt. Man beräknar att ganska många spädbarn i Sverige har detta problem, kanske så mycket som 40%.

En kudde kan hjälpa mot skallasymmetri, men du måste avväga det mot faran för plötslig spädbarnsdöd. Och det finns andra sätt att förhindra att barnets huvud blir påverkat.

Bland annat ska du lägga barnet på magen flera gånger om dagen. När du är där och kan kontrollera att allting är okej. Bebisen kanske inte orkar ligga på mage så långa stunder (men våra barn ville bara sova så). Därför kan det vara bäst att upprepa det med flera, kortare sessioner. Rekommendationen är att spädbarn ska sova på rygg men leka på mage.

Välj en bra madrass för bebisen. Gärna en som inte är allt för hård utan formar sig lite efter kroppen. Tänk även på att variera barnets position i sängen, även när hen ligger på rygg.

Om du pratar från den ena sidan så kommer bebisen automatiskt att vända sig mot dig. Genom att variera huvudställningen kan du förebygga eventuella problem med skallasymmetri.

Vilken kudde till spädbarn ska man i så fall välja?

Helt klart behöver du vara försiktig när du köper kudde till ditt barn. Liksom du bör vara extra noga med allt som kommer i kontakt med bebisen. De är mer känsliga för kemikalier som ibland finns i vissa material.

Till att börja med är det viktigt att kudden inte alstrar värme. Den ska helst vara gjord av bomull, eller något annat material som inte blir för varmt för barnet. De flesta rekommenderar inte polyester, eftersom barnet lätt börjar svettas med sådana material. Även när du inte längre är rädd för plötslig spädbarnsdöd så tycker faktiskt inte små barn om att vara allt för varma. De får svårt att andas och det förstör deras så viktiga sömn.

Barnets kudde bör också vara liten. När hen vänder sig om i sömnen ska inte ansiktet hamna rätt ner i kudden. En del kuddar är runda, för att bara ligga rätt under barnets huvud. Vissa kuddar är ergonomiskt utformade, de följer bebisens huvudform. De är ofta gjorda av en sorts memoryskum som också finns i många madrasser. Kudden bör bara vara några centimeter tjock. Kom ihåg att barnets axlar och hals inte är så stora ännu, och att de behöver lite stöd.

Sedan beror det på om du skaffar kudde för att förebygga skallasymmetri eller helt enkelt för att barnet verkar trivas bättre med det. För det finns kuddar som aktivt ger skydd mot missformning av barnets huvud. De formar och avlastar de rätta punkterna. En del är till och med handgjorda, allt för att ge det bästa till de små.

Huvudkudde för spädbarn

Det här med kudde är alltså en ganska viktig fråga. Ingen vill riskera att barnet mår dåligt eller, ännu värre, råkar ut för plötslig spädbarnsdöd. Så vänta med kudde tills barnet är minst ett år, eventuellt ännu längre.

Samtidigt måste föräldrarna vara medvetna om möjligheterna för skallasymmetri. Här kan du aktivt motverka problemet, även utan kudde. Se till att barnet får tillbringa tillräckligt med tid på magen. Det kan ta lite tid och vara en utmaning, men är en del av barnets sunda uppväxt.

När det är dags för kudde bör den vara liten och inte göra barnet varmt. Bebisar trivs bäst när de har plats att röra sig, och inte hindras av varma sängkläder. Det finns flera bra alternativ på marknaden som är gjorda av bra och naturliga material.

You may also like

Leave a Comment