fbpx

Kvällsoro bebis – varför det uppstår och vad du kan göra som förälder

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Många bebisar blir lite kinkigare fram på kvällskvisten, framför allt de första tre månaderna. Det kallas ibland för kvällsoro eller kvällstrassel, ganska bra uttryck. Bebisen kanske gråter och är svår att trösta. Verkar missnöjd och vill kanske äta lite oftare. Även om det kan vara jobbigt är det en tillfällig fas som brukar gå över av sig själv. Men det kan vara ganska jobbigt medan den pågår.

Varför är barn oroliga på kvällen?

Det finns faktiskt en del olika teorier om varför barnen blir kinkigare och oroliga just på kvällen. Troligtvis beror det på flera olika faktorer, alla barn är ju inte likadana.

Mjölken och näring

Om du ammar kan det ha att göra med mjölken. På eftermiddagen och kvällen säger en del att den är mindre fet, och mättar inte på samma sätt. Sedan är det andra som menar att det är precis tvärtom, att den blir fetare längre fram på dagen. Däremot så kanske den inte kommer ut som den ska, speciellt om du känner dig stressad med ett oroligt barn.

Nya intryck

Bebisen kanske är trött efter en lång dag med nya intryck. Tänk på att hela världen är en nyhet för de små, de har legat skyddade i magen så länge. Det kan helt enkelt handla om en form av överstimulans.

Magknip och oro

Många bebisar lider av magknip, vilket kan göra dem oroliga. Eller så vill de kanske bara vara nära sina föräldrar. För när de är kinkiga så lyfter du upp dem och håller dem i famnen, vilket tillfredsställer deras närhetsbehov. Vilket dock kan leda till ännu mer oro. Det är så lätt att börja med en massa aktiviteter bara för att lugna ner barnet. Du tar fram flaskan, vaggar barnet, sjunger för hen, ammar eller lägger ner barnet. Allt det här kan varva upp barnet, och göra det ännu oroligare.

Vad beror kvällsoro på?

Det är alltså uppenbart att det inte finns någon särskild anledning till kvällsoro. Och även om det är jobbigt går det ofta över, det är inget farligt. Naturligtvis ska du kontrollera så det inte är något allvarligare, men om du är säker på det så är det bara att ha tålamod och göra vad du kan för att klara av trassel och kink på kvällarna.

Första tiden kvällsoro bebis 3 veckor

Många bebisar börjar bli oroliga på kvällarna när de är runt 3 veckor gamla. Sedan ökar det något i några veckor, för att vara på sitt allra värsta när de är cirka sex veckor gamla. Därefter klingar det av och brukar ha försvunnit när de är 3-4 månader.

Det är inte alltid lätt när en så pass liten bebis gråter och är kinkig. De kan inte berätta vad det är för fel och som förälder är det lätt att bli stressad. Speciellt om det är första barnet, då allting är så nytt och stort. Men det är inte farligt, utan något som bra många barn går igenom.

Kvällsoro bebis 2 månader

Nu har bebisen blivit så pass mycket större. Magen fungerar ofta som den ska vid den här åldern, vilket kan vara en anledning till att kvällsoron börjar försvinna. Det kan också hända att föräldrarna har hittat en metod som fungerar för att lugna oron. Barnet har vuxit till sig och har inte samma behov som tidigare. Det finns många teorier om det hela men faktum är att vanligtvis kan du börja se slutet av tunneln runt den här åldern. Ibland kan det fortsätta ännu längre, även bebisar är ju individer.

Många föräldrar slappnar av lite när de inser att det här är en naturlig del av att ha barn. De flesta bebisar och små barn är kinkigare fram mot kvällskvisten. Det är inte ovanligt för föräldrar att tvingas äta middag i skift medan en tar hand om bebisen. Du är inte en sämre förälder bara för att ditt barn inte vill sluta gnälla.

Kvällsoro bebis 7–8 månader

Du trodde att allt var över när barnet började lugna ner sig runt tre-månaders ålder. Ni fick till fasta rutiner och barnet började sova ganska regelbundet. Men även när barnet är lite äldre, runt sju månader, så är det ganska vanligt med kvällsoro. Alla rutiner försvinner och barnet blir kinkigt eller trassligt på kvällarna.

kvällsoro större barn
När barnet börjar krypa öppnas en ny och spännande värld som kan ge upphov till oro.

Det är helt normalt, och kan ha att göra med deras nya färdigheter. När barnet börjar krypa så öppnas en helt ny värld upp för dem. Massor av intryck som de måste gå igenom. Samtidigt börjar de inse att föräldrarna kanske inte alltid är där för dem. Inte så att de blir övergivna, men det ligger i sakens natur att de gör saker på egen hand. Så en sorts separationsångest är inte alls ovanlig, vilket kan göra dem klängiga eller oroliga.

Runt den här åldern är det vanligt att föräldrarna börja byta roller. Den som varit hemma kanske nu börjar gå ut lite mer och vice versa. Även om barnet alltid har en förälder till hands så kan det påverka dem lite i början, med sämre sömn som ett resultat. Allt det här är helt normalt, ett tecken på att barnen är sunda. De måste gå igenom den här processen. Målet är ju att barnet ska växa upp till en självständig individ, och det börjar redan när de är små.

Bebis skriker hysteriskt vid läggning

Det skär i öronen när en bebis skriker hysteriskt. Ingenting du gör hjälper, det blir bara värre. Samtidigt så behöver det inte betyda att något är allvarligt fel. Det är bara barnets sätt att uttrycka sitt missnöje på.

Experterna säger alla att det här helt normalt. Men det är fortfarande väldigt jobbigt. Vad en del också rekommenderar är att ha tålamod. Om du försöker trösta med en viss metod ska du inte ge upp. Dra inte slutsatsen att det inte fungerar och gå vidare till något annat, allt för snabbt. Då kan det leda till motsatt resultat, barnet varvar upp sig ännu mer och fortsätter skrika.

Amning och kvällsoro bebis

Många bebisar vill amma lite extra på eftermiddagen och kvällen. Ibland kan du undvika en del av kvällsoron om du är uppmärksam och låter dem suga redan innan de börjar skrika. Bebisar visar att de är hungriga, eller sugna, på olika sätt. Ibland är det inte hunger som ligger bakom viljan att äta, utan den där närheten som amning ändå är.

Med andra är det precis tvärtom. De tar bröstet för att sedan släppa och vara kinkiga. Det är lätt att tro att du gör något fel, speciellt om det är första gången du ammar. Men det har bara att göra med den där kvällsoron, och beror inte på dig. Samma sak om bebisen inte suger så länge. Mjölken är inte lika tunn eller fet hela dygnet runt. På kvällen får bebisen allt den behöver utan att suga så länge.

Läs även: Bebis har ont i magen efter amning – vad beror det på och vad kan man göra?

Bebis skriker hysteriskt vid amning

Det är inte lätt att mata ett barn som skriker hysteriskt när du försöker amma. De tappar taget och ingenting fungerar. Samtidigt som de sväljer en hel del luft. Samtidigt blir mamman väldigt stressad och då blir det ännu svårare att amma. Speciellt om det händer varje kväll, då är du nästan inställd på att det ska bli problem.

Då är det viktigt att du som mamma försöker slappna av. Sätt dig bekvämt och förbered allting innan du lägger barnet till bröstet. Även ett barn som inte är kinkigt tycker det är jobbigt att vänta medan du drar upp tröjan och så vidare. Så var redo långt innan bebisen är allt för hungrig. Samtidigt så kan det bara vara en fas, kvällsoron som gör sig känd.

Klusteramning – bebisar som vill amma hela tiden på kvällen

varför är barnet oroligt vid amning?
Att barnet vill amma på kvällen behöver inte betyda att det är hungrigt, det kan istället vara ett tecken på att bebis vill ha närhet.

Ditt barn ammar regelbundet under natten och hela dagen. Sedan när det börjar bli kväll så vill hen ha bröstet hela tiden. Klusteramning är väldigt vanligt och kan bero på olika saker. Det är ofta inte så att bebisen är så hungrig. Däremot vill hen ha närhet och trygghet. Bebisen kanske känner sig överväldigad av all stimulans hen fått under dagens lopp och behöver den där klusteramningen för att kunna varva ner.

Tro alltså inte att din mjölk tagit slut eller att bebisen håller på att svälta ihjäl. Om barnet är friskt för övrigt och går upp i vikt som den ska så kan du slappna av. Troligtvis är det mer en fråga om att vilja vara nära mamma, slappna av, känna sig lugn och varva ner efter dagens slit.

Sjukdom och ont

Det är klart att du inte ska bry dig om när din bebis verkar vara orolig eller kinkig. För det mesta är det bara fråga om kvällsoro, något som går över efter ett par månader. Men det kan också vara så att bebisen faktiskt har ont någonstans eller är sjuk. Så först bör du försäkra dig om att allt är okej. Att blöjan är torr och att hen inte har feber eller verkar må dåligt på något annat sätt. Om bebisen inte är sjuk är det bara att ha tålamod och göra vad du kan för att klara av kvällsoron.

Varför får bebisar ont i magen på kvällen?

Ibland kan du riktigt höra hur det bullrar i magen på bebisen. Eller så drar hen upp benen och sträcker sedan ut dem, ett vanligt tecken på att det gör ont i magen. Var också uppmärksam på förändringar med bajset, både konsistensen och hur ofta barnet bajsar.

Magont kan komma från gaser. Även om du helammar så påverkas barnets matsmältning av den mat som du själv äter. Eller så sväljer bebisen för mycket luft när den ammas eller äter. Det kan också göra att magen blir spänd och det gör ont. Men det kan också vara ett tecken på mjölkallergi.

Är det kolik?

Det kan vara fråga om kolik när barnet skriker flera timmar i sträck. Även ett litet obehag kan vara svårt för ett litet barn att handskas med. När de har ont i magen så reagerar de genom att skrika, det är helt naturligt. Många gånger så är magen spänd och de är fulla av gas.

Till att börja med är det viktigt att få ut eventuell luft från magen. Se till att de rapar efter varje måltid och kanske även om de verkar ha ont. Håll dig lugn, de känner direkt när mamma eller pappa är stressad. Vilket naturligtvis är lättare sagt än gjort när barnet skriker.

Hur vet jag om bebis är sjuk?

Feber är ett vanligt tecken på att bebisen är sjuk. De klarar av ganska höga temperaturer, men det är alltid bra att vara försiktig. Diarré eller kräkningar är något annat som kan visa att ditt barn är sjukt. Var uppmärksam på förändringar i bebisens mönster. Du känner ditt barn och kan se när något inte är riktigt som det ska.

Hur får man en bebis lugn?

Det här är nog den stora frågan för många föräldrar. Få saker kan stressa en förälder så mycket som när de inte vet hur de ska trösta sitt barn. Men det allra första du bör göra är att ta ett djupt andetag och lugna ner dig själv.

Bebisen känner av om du är stressad. Acceptera att kvällsoro är väldigt vanligt och inte alls beror på om du är en duktig förälder eller inte. Det kanske kommer att ta lite tid innan det går över, men det är bara så det är.

Läs även: Bada nyfödd – allt du behöver veta om att bada bebis

En del barn blir lugna av att du bär omkring på dem. Eller sitter och håller dem i famnen. Då kan en bärsele eller sjal vara en bra investering. De kanske vill snutta lite hela tiden. Det är inte en fråga om hunger, utan mer att de vill ha närhet. Andra bebisar blir lugnare om du ger dem ett varmt bad. Planera in tidpunkten redan innan de börjar kinka.

När slutar kvällsoro?

De flesta barn börjar lugna ner sig när de är en tre-fyra månader gamla. Det låter som en lång tid med kvällsoro. Men när du vet att det tar slut så är det lite lättare att hålla ut. Att få barn är en stor omställning och du vill bara att det ska ha det så bra som möjligt. Glöm aldrig att det inte är ditt fel om barnet trasslar på kvällen. Gör vad du kan för att hålla både dig själv och barnet lugnt. Det är helt normalt och något som de flesta familjer måste gå igenom.

You may also like

Leave a Comment