fbpx

Lågt blodtryck gravid – risker, behandling & mina erfarenheter

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det talas alltid om hur farligt det är att ha högt blodtryck. Men många kvinnor upplever det raka motsatta. När de är gravid faller blodtrycket med allt vad det kan föra med sig. Är det farligt att ha lågt blodtryck? Hur kan du komma till rätta med det?

Vad ska blodtrycket ligga på gravid?

Ett normalt blodtryck ligger på mellan 100–140/60–90, med olika former av variation inom dessa värden. Ditt blodtryck ska alltså inte överstiga 140 när du är gravid, och det undre trycket ska hålla sig på högst 90.

Varför får man lågt blodtryck när man är gravid?

När du blir gravid sänker kroppen ditt blodtryck helt naturligt. Framför allt i början och mitten av graviditeten. Det är klart att det ibland beror på andra orsaker till att du får lågt blodtryck när du väntar barn. En del kvinnor har redan en underliggande sjukdom eller tillstånd, för just blodtrycket. När du då blir gravid så ökar chanserna att det ska påverka ditt blodtryck. Man beräknar att cirka 1,5 procent av alla kvinnor har någon form av blodtryckssjukdom.

Läs även: Halsbränna gravid – Metoder och hjälpmedel mot sura uppstötningar under graviditeten

Med ökad ålder brukar blodtrycket också sjunka. Nu för tiden har genomsnittsåldern för gravida ökat avsevärt, många väntar med att skaffa barn tills de är närmare 40 eller där utöver. Sedan kan din livsstil påverka ditt blodtryck, även när det kommer till de lägre värdena. När du blir gravid så förstärks allt du gör. I vissa, ovanliga, fall beror lågt blodtryck på mer allvarliga sjukdomar som hjärtsvikt eller Parkinsons.

Vad är för lågt blodtryck?

Man brukar säga att lågt blodtryck är när det ligger under 90/60. Men bara om du har symptom, för annars behöver det inte nödvändigtvis räknas som lågt. Vanliga symptom är yrsel och en känsla av att vara svag eller svimfärdig.

Lågt blodtryck gravid farligt?

Även om lågt blodtryck för det mesta inte är lika farligt som högt, är det ändå något som bör hållas under kontroll. Om blodtrycket är allt för lågt cirkulerar inte blodet som det ska i moderkakan, och fostret får inte tillräckligt med näring. Du kan också skada dig om du svimmar, till exempel. Därför är regelbundna kontroller av blodtrycket ett måste när du är gravid.

Hur lågt blodtryck kan man ha innan det är farligt?

Gränsen för lågt blodtryck ligger på 90/60, men det är inte bara siffrorna du ska se på. Om du mår bra och inte har några symptom kan du ha lägre än så. Det är kombinationen av flera olika faktorer som gör att det blir farligt.

Det är klart att när du är gravid så ökar riskerna, eftersom de även påverkar ditt barn. Därför är det viktigt att hålla blodtrycket på en jämn nivå, inom gränserna för vad som är normalt. I vissa tillfällen kommer doktorn att skriva ut mediciner för att kontrollera ditt blodtryck när du är med barn.

Lågt blodtryck gravid symptom

En del känner av sitt låga blodtryck redan innan du mätt det. Faktum är att symptomen kan vara en anledning till att kontrollera trycket. Bland de vanligaste reaktionerna på lågt blodtryck har du:

  • Svag och matt
  • Yrsel
  • Känner sig svimfärdig
  • Illamående och kräkning
  • Hjärtklappning
mäta blodtryck själv gravid
Om du misstänker lågt blodtryck kan du låna hem en blodtrycksmätare från din barnmorskemottagning eller vårdcentral.

Lågt blodtryck gravid huvudvärk

Huvudvärk kan bero på en mängd olika faktorer. Många gravida får problem med hållningen och kan få spänningshuvudvärk av det. Hormonerna påverkar också hur du mår. Så var uppmärksam om du har huvudvärk och försök förstå var det kommer ifrån. Det är ett vanligt tecken på lågt blodtryck, men inte farligt i sig självt. De flesta undviker mediciner så mycket som möjligt när de väntar barn. Men om huvudvärken gör det svårt för dig att ta dig igenom dagen är det viktigt att fråga din läkare om råd.

Lågt blodtryck illamående

Illamående och graviditet går hand i hand, det är en naturlig del av processen. Men du kan också må illa om blodtrycket sjunker. Som med så mycket annat är det inte lätt att veta vad som är orsaken. Så om du mår illa, speciellt om du inte haft problem med det tidigare, så kan det vara en bra idé att kontrollera ditt blodtryck lite extra.

Du måste också se till att äta ordentligt så du inte missar någon näring för både dig och ditt barn. Det är inte lätt när du känner dig illamående hela tiden, men är något som du måste göra.

Yrsel lågt blodtryck

Många som har lågt blodtryck känner av det genom yrsel. Det snurrar runt riktigt rejält ibland, och du måste sätta dig ner. Återigen är det egentligen inte farligt, så vida du inte ramlar och slår dig. Om du har flera symptom samtidigt kan det bli svårt att ta hand om familj och jobb. Därför är det viktigt att ha blodtrycket under kontroll när du är gravid.

Svimning gravid

Om blodtrycket sjunker, speciellt om det sker hastigt, så kanske du svimmar av. Faran här är att du ramlar på något hårt och slår dig. Därför ska du ta yrsel och lågt blodtryck på allvar, och göra vad du kan för att hålla det på en normal nivå. Om du sitter ner ska du inte resa dig upp snabbt, eftersom det är lätt att svimma om blodtrycket är lågt. Samma sak när du går upp ur sängen, gör allting i slow motion så kroppen hinner med.

Hur tar man blodtrycket själv?

Om du vill kontrollera ditt blodtryck hemma själv så kan man låna eller köpa en blodtrycksmätare. Dessa är digitala och enkla att använda med tydliga instruktioner.

mäta blodtryck själv
Medisana blodtrycksmätare handled HÄR / Omron blodtrycksmätare arm HÄR

Vanligtvis går det till såhär: Du startar upp maskinen och fäster sedan manschetten runt armen (eller handleden beroende på maskin), precis som man gör på vårdcentral eller sjukhus. Sedan trycker du på knappen som startar mätningen och manschetten blåses upp och töms sedan på luft helt automatiskt. Därefter får du snabbt ditt aktuella blodtrycksvärde.

Varför ska man ta blodtrycket när man vilat?

Oavsett om du mäter blodtrycket hemma själv eller på vårdcentral/ sjukhus så ska du vara i vila när blodtrycket mäts. Detta är eftersom att blodtrycket varierar naturligt med kroppen och vår aktivitet, men det är främst viloblodtrycket som spelar roll för din och barnets hälsa.

Hur länge ska man vila innan blodtryck?

Inom vården brukar man få vila i ungefär 5 minuter innan mätningen. Se till att du sitter bekvämt och utan distraktioner under några minuter så kroppen hinner gå ner i varv. Sedan kan du mäta blodtrycket.

Vilken tid på dygnet är det bäst att ta blodtrycket?

Man kan mäta blodtrycket under flera tidpunkter på dagen, men det som är viktigast är att du mäter vid samma tid varje gång du mäter om du vill kunna jämföra dina resultat.

De flesta som mäter sitt blodtryck hemma själv väljer att mäta på morgonen. Många har en stabil rutin under morgonen som gör det lätt att komma ihåg att mäta ex. efter frukost. Har du väldigt hektiska morgnar så är det bättre att istället mäta på kvällen när du är lugnare.

När är blodtrycket som högst morgon eller kväll?

Blodtrycket varierar över dagen och natten. Under natten är blodtrycket som lägst, för att sedan stiga ganska kraftigt när vi kliver upp. Generellt sett kan man säga att blodtrycket är som högst på morgonen precis när du klivit upp, och även under dagen när du utför fysisk aktivitet eftersom blodet då behöver cirkulera snabbare i kroppen.

Hur kan blodtrycket variera?

Blodtrycket kan vara så pass lågt som 90/50 under natten, och sedan stiga till 180/100 under dagen. Alltså en fördubbling från det lägsta värdet.

Genom att kolla blodtrycket i vila vid samma tidpunkt varje dag kan man upptäcka låga och höga blodtrycksvärden. Bäst är det att mäta samma tid flera dagar för att få ett genomsnittsvärde som sedan kan diskuteras med vården.

Lågt blodtryck gravid vad göra

Om du nu upptäcker att du har lågt blodtryck under graviditeten, vad kan du göra åt det? Det finns faktiskt några tips som kan göra det enklare att hantera, och även hjälpa dig ha ett mer normalt blodtryck.

  • Drick vatten. Din kropp gör allt för att barnet ska må bra och få tillräckligt med näring. Bland annat så ökar din blodvolym när du blir med barn. För att kompensera den här förändringen bör du se till att alltid vara hydrerad. Se till att dricka lite grand hela tiden, så att kroppen alltid har vad den behöver. Det här är speciellt viktigt om det är varmt, du tränar eller på något annat sätt blir av med vätska.
  • Tänk på vad och när du äter. En balanserad kost ger både dig och barnet allt ni behöver. Men om du fastar eller inte äter under längre perioder så kan det leda till vätskebrist. Kroppen tar först och främst upp näring till fostret, så du måste tänka lite mer på dig själv. Det är inte alltid så lätt att äta tillräckligt med mat om du mår illa, men det är väl värt en ansträngning. Bland annat för att hålla blodtrycket uppe.
  • Motionera regelbundet. Fysisk aktivitet av något slag hjälper ditt blodtryck att hålla sig på en någorlunda normal nivå. Många personer känner skillnad direkt när de tränar eller gör något aktivt. Så lägg in lite motion i din dagliga rutin. Och även om det inte är det första du känner för att göra när blodtrycket sjunker så kan det hjälpa dig avsevärt med blodtrycket. Förutom att det är fantastiskt för ditt humör och allmänna hälsotillstånd.
  • Undvik höga temperaturer. När det är varmt är det lättare att få lågt blodtryck, eller hypotoni som det också kallas. Så försök hålla dig till ventilerade platser. Klä dig också på ett sådant sätt att kroppen får andas, och se till att dricka lite extra när det är varmt.
  • Ligg på vänster sida. En till synes liten detalj som dock kan hjälpa hjärtat genom att det frigör de stora kärlen och gör det lättare för blodet att flöda till hjärtat.
  • Ta det lugnt. Gör inga hastiga rörelser om du har lågt blodtryck. Det är lätt att få yrsel eller svimma. Ta det i stället lugnt, sätt dig upp sakta och vänd dig inte om allt för snabbt. Lågt blodtryck är ett tecken på att du bör sakta ner, så du slipper så många komplikationer som möjligt.

Hur kan man själv påverka sitt blodtryck?

Bara för att du är gravid betyder inte det att du automatiskt får högt eller lågt blodtryck. Det är ett flertal faktorer som spelar in på vad som händer i din kropp. Därför kan du också göra en hel del för att påverka ditt blodtryck, så det håller sig på en normal nivå.

Det är helt naturligt att känna av en skillnad i trycket när något händer. Samtidigt kan du kanske behöva ändra på en del saker i din livsstil för att må bättre under graviditeten. Mycket av det som fungerar när du redan har lågt blodtryck är också sådant du kan göra för att förebygga.

  • Det är alltid bra att dricka tillräckligt med vatten, samt äta en väl balanserad kost. Framför allt när det är risk för vätskebrist, som när det är väldigt varmt, du har feber eller kräks.
  • Även om du inte har lågt blodtryck hela tiden är det vanligt med ett plötsligt blodtrycksfall. Därför ska du ta dig tid när du sätter dig upp, långsamma rörelser så hjärtat hänger med. Gör det till en vana att inte ställa dig upp hastigt.
  • Rör på dig. Om du ligger ner mycket, eller sitter och vilar, sjunker blodtrycket automatiskt. Därför är det viktigt att varva den så viktiga vilan med fysisk aktivitet. Det är bättre med daglig motion, kanske flera gånger till och med, än ett eller ett par pass i veckan. Du får en bättre blodcirkulation och förebygger lågt blodtryck.
  • Försök att inte ängslas. Stress leder ofta till högt blodtryck. Men om du blir skrämd eller känner dig rädd så sjunker det vanligtvis. Naturligtvis är det här en svår balans, men det psykiska välbefinnandet påverkar även din fysiska hälsa.
  • Vissa mediciner kan ge dig lågt blodtryck när du är gravid. Konsultera alltid din doktor och prata igenom vilka mediciner du bör undvika om du är benägen till lågt blodtryck.
  • Stå inte stilla för länge. Det gör det svårare för blodgenomströmningen att fungera som den ska. Så undvik köer, även om det är svårt. Var uppmärksam om du känner hjärtklappning eller yrsel, och se till att sätta dig ner om du upplever de här symptomen.
dricka vatten mot lågt blodtryck gravid

Kan kaffe öka blodtrycket?

Kaffe och andra koffeinrika drycker så som te och energidryck brukar kunna vara boven bakom vissa personers höga blodtryck. Med det sagt är det inte säkert att en person med lågt blodtryck får ett högre blodtryck av kaffe. Är du dessutom gravid så rekommenderar man inte koffein i stora mängder. Välj hellre ett annat sätt att höja blodtrycket på.

Vad ska man äta när man har lågt blodtryck?

Bara för att du har lågt blodtryck ska du inte börja äta lakrits, salt eller dricka kaffe, sådant som är känt för att höja blodtrycket. Det är sant att om du svettas mycket typ när det är varmt kanske du kan behöva lite extra salt. Men annars är det en väl avrundad och sund kosthållning som gäller.

Det är bra att äta regelbundet, både de stora huvudmåltiderna och mellanmålen. Ju mindre färdiglagad eller processad mat du väljer desto bättre. Genom att koncentrera dig på god näring och tillräckligt med vätska kan du få ett jämnare och mer normalt blodtryck.

Vad äta för att höja blodtrycket lista

Det mesta av det som är farligt när du har högt blodtryck kan vara till hjälp när du har lågt. Om du är gravid så vill du troligtvis undvika alkohol, men annars är det något som kan höja ditt blodtryck. De följande sakerna bör ätas i lagom mängd. Kom ihåg att lågt blodtryck inte är en sjukdom på samma sätt som högt.

  • Salt. Utan att överdriva kan du höja ditt saltintag något. Speciellt om det är varmt ute eller du gör någon fysisk aktivitet.
  • Choklad. En god nyhet är att choklad är bra för dig som har lågt blodtryck. Det är tack vare ett ämne som heter teobromin. Eftersom mörk choklad innehåller en högre koncentration choklad och samtidigt mindre fett bör du helst välja det. Gärna 70% eller högre. Ta gärna ett par bitar på morgonen.
  • Kaffe, energidrycker och té. Det här är lite kontroversiellt när du är gravid, eftersom en del rekommenderar att du undviker koffein helt och hållet. Men de här dryckerna är kända för att påverka ditt blodtryck, även om det inte fungerar för alla.
  • Nötter. Vitamin B är viktigt för att hålla blodtrycket på en jämn nivå, och det är många nötter rika på. Välj gärna valnötter, mandlar och hasselnötter för bästa effekt. Samtidigt får du i dig flera andra mineraler och viktiga näringsämnen.
  • Kött. Här har du chansen att äta rött kött med relativt hög fetthalt. Det höjer blodtrycket, men även här gäller det att inte överdriva. Annars kan du få problem med kolesterol eller triglyceriderna.

Läs även: Åderbråck gravid – Detta kan du göra åt ådernät innan & efter graviditet

Lågt blodtryck när du är gravid

Det är alltså inte farligt att ha lågt blodtryck. Men det kan vara jobbigt och göra det svårt att fungera eller äta. Naturligtvis är det inte bra om du svimmar av, eller har konstant huvudvärk. Så gör vad du kan för att balansera ditt blodtryck genom aktivitet och kosthållning. Tveka inte att fråga doktorn om du tycker att det gör livet jobbigt, för det finns en del de kan göra.

Mer information om lågt blodtryck:

You may also like

Leave a Comment