fbpx

Lära barn simma själv (utan simskola): bästa tipsen för simträning

by Rodrigo
Lära barn simma själv utan simskola

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Att lära barn att simma själv är inte bara ett sätt att se till att de har kul i vattnet, det är också avgörande för deras säkerhet. Många föräldrar väljer att anmäla sina barn till simskolor, men med rätt kunskap och förberedelser är det faktiskt fullt möjligt att simträna ditt barn på egen hand. Vi har precis börjat intensifiera våra döttrars simträning (5 och 3 år) och här har vi samlat all information vi fått fram om simundervisning, samt tips på simövningar som vi använder själva.

Vad innebär simkunnighet?

Den officiella definitionen av simkunnighet är att en person ska kunna falla i vattnet, få huvudet under ytan och efter det ta sig upp till ytan för att därefter kunna simma 200 meter på djupt vatten varav 50 meter på rygg (källa).

Tyvärr sjunker simkunnigheten i Sverige enligt Skolverket, vilket gör det väldigt viktigt att vi föräldrar gör vårt för att satsa på simträning hemma.

Varför behöver barn lära sig simma?

Att lära sig simma ger mer än att öppna upp en ny värld för barnet. Simkunnighet är viktig för att kunna vistas säkert i och runt vatten. När vi simtränar lär vi ut viktiga färdigheter inom vattensäkerhet, såsom hur man flyter, trampar vatten och andas. Simträning hjälper också barn att utveckla koordination, balans, självförtroende och sociala färdigheter.

När kan man börja simträna barn?

Simträna barn puffar skruttenringen simpuffar badring uv mössa
Att bygga upp vattenvanan tidigt hjälper ditt barn att lära sig simma. Här är Mila 15 månader och har flythjälpmedel i form av Skruttenringen simpuffar (HÄR) / Badring (HÄR) samt Babblarna UV-mössa (HÄR)

Den bästa tiden att börja simlektioner är enligt många experter mellan åldrarna ett och fyra. Vid denna ålder är barn naturligt nyfikna och orädda, vilket gör dem mer öppna för att prova nya saker.

En viktig aspekt i att lära ditt barn att simma själv är att ge hen god vattenvana tidigt. I Sverige kan man börja simskola från 2 års ålder, så kallad småbarnssim. Då fokuserar man på lek i vattnet tillsammans med föräldern. På samma sätt är det viktigt att börja tidigt att lära ut vattenvana och vattensäkerhet när du simtränar ditt barn själv.

Simning kan vara en rolig och givande upplevelse för alla, men det är viktigt att låta processen ta den tid den behöver.

När kan barn lära sig simma?

Medan somliga kan börja simma redan vid 4 års ålder, kan andra behöva vänta till de är 10. Vanligtvis når barn den fysiska mognaden för att bemästra bröstsim mellan 5 till 7 års ålder. Det är också då som många barn börjar simskola, men det betyder inte att de inte kan lära sig delarna i att simma tidigare.

Kom ihåg att varje barn är unikt. Simförmåga uppstår oftast när barnet uppnår rätt motoriska nivå och vattenmognad.

Anledningen till att barn vanligtvis kan lära sig simma först från 5 års ålder är att bröstsim kräver ordentligt koordinerade rörelser. Det är rätt svårt, även för vuxna som lär sig simma.

Hur lång tid tar det att lära sig att simma?

Hur lång tid tar det att lära sig att simma
Det finns inget roligare än att simma tycker Alia. Här introducerade vi simfötter för att stärka hennes bentag och för att hon skulle ha lite lättare att dyka ner till botten. Simfötter från Liewood (HÄR) guld-baddräkt från (HÄR)

Det är helt individuellt från barn till barn, människa till människa, hur lång tid som behövs för att lära sig simma. Vissa barn lär sig supersnabbt, och är som fisken i vattnet – som om de inte gjort annat. Barn med mindre utvecklad motorik eller större trygghetsbehov kan finna det mer utmanande. Kom ihåg att alla barn utvecklas i olika takt.

Det viktiga är att bygga upp vattenvana och det får ta den tid det behöver.

Måste barn gå i simskola?

Nej, det är inte nödvändigt för att lära sig simma. Rent tekniskt kommer barnet att gå i simskola när hen börjar skolan, så det är i princip oundvikligt. Däremot kan barn lära sig simma utmärkt utan hjälp av simskola.

Det finns barn som av olika anledningar inte kan eller vill gå i simskola. Ett sånt exempel är barn med autism, som av olika anledningar kan ha svårigheter att gå i en vanlig simskola. Det finns numer särskilda simkurser för barn med autism (detta är en bra sida för att se utbudet). Vår dotter Alia är autistisk men älskar att bada och simma. Det är därför vi valt att simträna henne själv (än så länge).

Det kan också finnas andra anledningar till att barn inte vill gå i simskola, och för dig som förälder är det en trygghet att veta att du kan lyckas med att simträna ditt barn själv.

Är det bäst att lära barnet bröstsim eller crawl?

I Sverige lärs huvudsakligen bröstsim ut till våra barn, trots att crawl kan upplevas tekniskt enklare att lära sig. Anledningen till det är att svenska vatten utomhus är ofta kalla, vågiga och mörka. Crawl innebär generellt sett mer exponering av ansiktet i det kalla vattnet, medan bröst- och ryggsim håller ansiktet ovanför vattenytan. Bröstsim är alltså en viktig färdighet för att öka chanserna till överlevnad.

Med det sagt kan du självklart lära ditt barn båda simsätten.

Barn som inte vill simma utan simhjälpmedel (puffar, flytdyna, flytväst etc)

När kan man lära barn att simma swimfin hajfena
För vissa barn kan simhjälpmedel vara en nödvändig trygghet. Vi har gradvis fasat ut och tagit till produkter om ger mindre och mindre hjälp. Här är Mila i en ny fas med Swimfin hajfena (HÄR) som ger mindre flytkraft än armpuffar. Bikinin är från Konges slöjd (HÄR)

Varje barn är olika, både vad gäller motorik, trygghet i vattnet och självförtroende. Generellt vill barn öva på det som de redan är bra på, för att känna sig duktiga och få bekräftelse.

Om ditt barn inte vill ta steget från att använda simpuffar eller andra simhjälpmedel, tvinga då inte på barnet. Det kan tvärt om ge en motsatt effekt och göra ditt barn mer motvillig eller rädd. Låt istället barnet njuta av att vara bra på det som hen kan för stunden, och försök att sakta introducera mindre utmaningar under tiden. Här gäller det att nästan “luras” till att få barnet att vilja våga sig på nya situationer.

Hur lär jag mitt barn att simma?

Precis som med pedagogik i övrigt är tålamod nyckeln till framgång. Närma dig denna process med ett öppet sinne och ta saker i en takt som inte överväldigar ditt barn. Kom ihåg, detta är en helt ny upplevelse! Att vägleda ditt barn med omsorg och förståelse kommer att hjälpa hen att finslipa sina färdigheter och göra hen till en stark, självsäker simmare.

Att bemästra armtagen är lätt för de flesta barn och lekar kan göra inlärningen roligare. Bentagen kan vara lite kluriga men det svåraste är att få allting att koordinera för barnet.

Tänk på att aktiviteter som löpning, cykling och fysiska lekar som stärker motoriken även bidrar till simförmågan.

Lära barn simma tips & övningar

Ju mer bekant med vatten och motoriskt förberett ett barn är, desto smidigare blir processen att lära ditt barn simma. Här har jag samlat några tips på hur en simträning kan se ut, från barnet är litet och bygger upp tryggheten i vattnet till att hen tar sina första simtag.

Steg 1: Introducera ditt barn till vattnet

Det första steget i att lära ditt barn att simma är att introducera dem till vattnet. Detta kan göras på olika sätt, men det är viktigt att börja i grunt vatten, såsom en barnpool eller den grunda delen av en större pool.

Uppmuntra dem att plaska runt, leka och se till att de känner sig trygga. Håll i ditt barn i vattnet, låt barnet vänja sig vid att vistas i det. Det är okej att de klättrar på dig. Detta kan hjälpa till att bygga deras självförtroende och göra dem mer bekväma när du fortsätter simträningen.

Steg 2: Lär ut grundläggande vattensäkerhet

Innan du börjar undervisa ditt barn att simma, är det viktigt att lära dem grundläggande vattensäkerhet. Lär ditt barn vikten av att aldrig simma ensam, att alltid bära flythjälpmedel när de är i djupt vatten, och att följa poolregler.

Även om lek vid poolkanten kan vara spännande, betona vikten av att gå (inte springa) runt poolen, liksom att hålla sig borta från dräneringar och filter, och att alltid be om lov innan de går i vattnet.

Steg 3: Lär ditt barn att blåsa bubblor

När ditt barn är bekvämt och förstår grundläggande vattensäkerhet är det dags att börja lära ut simfärdigheter. Börja med något roligt och enkelt – blåsa bubblor! Denna färdighet hjälper barn att lära sig att andas ut och hålla ansiktet i vattnet.

Visa hur man blåser bubblor genom att göra det själv. Uppmuntra ditt barn att prova det, och beröm dem när de gör det. Du kan göra det roligt genom att låtsas blåsa ut ljus eller göra djurläten under vattnet.

Steg 4: Lär ditt barn att flyta

Börja med att låta ditt barn ligga på rygg i vattnet, med huvudet vilande på din axel. Håll din hand under ditt barns rygg och nacke för att stödja dem. Uppmuntra ditt barn att slappna av och andas djupt. Släpp långsamt ditt stöd tills ditt barn flyter på egen hand. Beröm ditt barn när de kan flyta självständigt.

Lära barn simma under vattnet
Vad vi upptäckte när vi började simträna våra barn var att det var mycket lättare för dem att lära sig simma under vattnet än ovanför vattnet. En stor del av träningen går ut på att få barnet att hålla huvudet över vattenytan. Mila i bikini från Reima (HÄR)

Steg 5: Lär ditt barn bensparkar

Att lära sig sparka hjälper ditt barn att röra sig genom vattnet och hålla sig flytande. Få din unga simmare att först göra det när de håller sig fast mot sidan av poolen (det finns ofta handtag), ansiktet mot väggen. Uppmuntra dem sedan att sparka med benen.

När ditt barn blir mer bekväm med att sparka, kan du gradvis flytta dem bort från väggen och låta dem sparka med ansiktet i vattnet medan du stödjer deras kropp.

Du behöver inte lära ut riktiga bensparkar i detta läge.

Steg 6: Lär ditt barn armtagen

Slutligen lär du ditt barn hur de ska anväda sina armar när de simmar. Börja med att låta ditt barn hålla fast vid sidan av poolen med ansiktet i vattnet. Uppmuntra dem sedan att sträcka fram en arm, dra vattnet mot sig, och sedan sträcka ut den andra armen. Detta hjälper dem att lära sig att alternera sina armrörelser medan de håller ansiktet i vattnet.

Ett annat exempel är att träna på land och låtsas att ni är i vassen och måste föra det åt sidan för att ta er igenom.

Hur lär jag mitt barn att simma?
Bit för bit, med mycket tålamod. Det är det viktigaste när det kommer till att lära barn simma själv.

När ditt barn blir mer bekväm med att använda sina armar, kan du låta dem öva på att sparka och använda sina armar tillsammans för att simma korta avstånd. Kom ihåg att alltid berömma ditt barn och göra det till en rolig upplevelse.

You may also like

Leave a Comment