fbpx

Lättviktsjacka barn: recension av Polarn o pyret tunn jacka för vår & höst

by Sofia
POP lättviktsjacka barn polarn o pyret grön, gul keps, gula tights

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

I slutet på våren och börjat på hösten, är det viktigt att se till att dina barn håller sig varma samtidigt som de inte ska bli för varma. I detta blogginlägg kommer vi att diskutera för- och nackdelar, samt olika användningsområden för tunnare lättviktsjackor för barn.

Vad är en lättviktsjacka?

En lättviktsjacka är en fodrad jacka som står emot vatten och vind. En lättviktsjacka ska även vara lätt att packa i och med att den väger lite och är lätt att komprimera till en mindre storlek i exempelvis en väska. Lättviktsjackor finns både till barn och vuxna i flera olika storlekar, modeller och färger.

lättviktsjacka barn polarn o pyret blå turkos mönster
Turkos lättviktsjacka HÄR / Mönstrad lättviktsjacka HÄR

Lättviktsjackan brukar beskrivas som det perfekta “mellan-säsonger-plagget”. Detta eftersom den är tunn men ändå värmer och skyddar mot väder och vind – alltså perfekt till varma vårdagar eller blåsiga höstdagar! Lättviktsjackan kan också användas som flera olika lager. Ett självklart val är som yttre lager, men faktum är att den även fungerar bra som innerlager under exempelvis en skidjacka. Alltså kan lättviktsjackan användas i princip året om!

Läs även: Skaljacka bäst i test: Vår recension av skaljackan från Polarn o Pyret!

Skillnad mellan lättviktsjacka och dunjacka

När man ser bilder på lättviktsjackor är det lätt att missta dem för dunjackor. Vad är egentligen skillnaden? Jo, materialet.

En lättviktsjacka är fylld med syntetfoder, ofta någon form av polyester, till skillnad från dunjackorna som är fyllda med dun och fjäder från fåglar. Jackorna ser liknande ut men får något olika egenskaper. Polyester värmer bra och är billigt, medan dun är ett naturmaterial som är dyrare men värmer ännu bättre. Här nedan kommer några skillnader:

SyntetfoderDunfoder
+ Billigt+ Mer värmande
+ Tål tuffare tvätt+ Naturmaterial
+ Kan användas av allergiker+ Ventilerande
+ Vegan+ Plastfritt

Vi har valt en lättviktsjacka till vårat barn eftersom vi värdesätter att kunna tvätta plagget ordentligt samt att inga djur kommit till skada under produktionen. För att minska påverkan på miljön så valde vi att köpa en lättviktsjacka av återvunnet syntetmaterial.

Fördelar och nackdelar med lättviktsjacka för barn

Precis som alla andra plagg kommer lättviktsjackan för barn med några för och nackdelar. Här är några som vi tänkt på:

Fördelar:

  • Värme utan bulk – Lättviktsjackor är fyllda med syntetisk isolering som fångar värmen nära kroppen. Detta innebär att även om jackan är lätt, ger den fortfarande utmärkt värme.
  • Bekväma – Puffer jackor är vanligtvis tillverkade med mjuka, lätta material som inte begränsar rörelsefriheten. Detta gör dem bekväma för barn att bära under lek eller utomhusaktiviteter.
  • Lätt att packa – Eftersom de är lätta kan lättviktsjackor enkelt vikas eller rullas ihop för att packas i en ryggsäck eller väska. Detta gör dem praktiska för barnfamiljer som gärna vill ha något extra lager med ifall vädret skulle slå om.

Nackdelar:

  • Syntetmaterial – Vi alla vet att syntetmaterial inte är det bästa för miljön. Dels de resurser som krävs för att skapa dem – dels den risk för frånsläpp av mikroplaster som finns. Dock är syntet ett slitstarkt och vädertåligt material.
  • Dåligt utbud – Något som är lite tråkigt med lättviktsjackor för barn är att utbudet tidvis kan vara lite smalt. På sommaren och mitt i vintern brukar butikerna plocka bort jackorna. Det gäller att fynda under vår- och höstsäsongen!

Recension POP lättviktsjacka

Recension POP lättviktsjacka polarn o pyret snurrklänning, gul keps
Soligt, men inte så varmt. Då är lättviktsjackan från Polarn o pyret perfekt! Denna säsong finns jackan bland annat i denna petrolblå färg att köpa HÄR / Snurrklänning med blommor HÄR / Gul keps med glassar HÄR / Gula leggings HÄR

Vi skaffade denna jacka när Alia växte ur den tidigare lättviktsjackan vi ärvt (även den från Polarn o pyret). Anledningen till att vi tycker att detta plagg är så bra, är att vädret svänger så mycket i Sverige. Det finns alltid de där perioderna mellan årstiderna, då barnet behöver en lite varmare jackan men som inte är för varm.

Exempelvis slog vädret om precis här i Sverige. Från att ha varit härligt väder och att barnen inte ens behövt jacka. Till 7 grader och molningt. Det är då de här lättviktsjackorna är så bra att ha.

Vi har testat olika märken av lättviktsjackor för barn, men vi kommer alltid tillbaka till Polarn o pyret. Anledningen är att de är av bra kvalitet och därmed kan ärvas av fler barn. Ett tydligt exempel på det är jackan som Alia tidigare hade, som Mila nu ärvt. Innan dess hade två av kusinerna jackan.

Om ingen kommer att ärva jackan är andrahandsvärdet utmärkt för begagnade POP jackor. Detta gör dem till hett eftertraktade plagg i second hand butiker, på Tradera/Blocket/Sellpy. Du kan även lämna in dem i Polarn och pyrets egna second hand (i varje butik) eller gratis lägga upp en annons online på hemsidan.

Lättviktsjacka eller skaljacka?

Förutom lättviktsjacka så finns det andra jackor som också används under vår och höst. Hur ska man tänka i valet mellan lättviktsjacka och skaljacka?

skaljacka för barn mönster gul rosa
Skaljackorna ovan hittar du HÄR

En skaljacka är bättre på att skydda mot väta och vind än en lättviktsjacka. Däremot har den inget foder och ger alltså ingen extra värme. Denna värme kan man ersätta med extra lager undertill om man känner för det.

Läs även: Polarn o Pyrets pyjamasar: vi har testat och jämfört!

Ett alternativ är också att använda en skaljacka utanpå en lättviktsjacka för att få ultimat värme och skydd mot väder och vind. Skaljackan är kanske ett bättre val under senvåren, sommaren och tidig höst samtidigt som lättviktsjackan passar bättre när det är kallare.

Regnjacka eller lättviktsjacka?

En annan typ av skaljacka kan vara en regnjacka. Hur står sig denna i skillnad till lättviktsjackan?

regnjacka barn lager på lager
Regnjackor perfekta för lager-på-lager hittar du HÄR

Regnjackor kan antingen vara tunna i skalformat, eller tjockare i typ galon. Gemensamt för de båda är att de är helt vattentäta och vindtäta. Dock medför detta att jackan får en dålig andningsförmåga.

Lättviktsjackan däremot skyddar till viss del mot väta och vind, samtidigt som den andas bättre. Alltså är lättviktsjackan ett bättre val om det inte spöregnar och du vill undvika svettiga barn.

Läs även: Fodrat regnställ barn bäst i test: Bästa fodrade regnkläderna för regn och kyla!

Självklart kan en regnjacka användas som ytterlager ovanpå en lättviktsjacka.

Använda lättviktsjacka som extralager

Konceptet med att använda en jacka under en annan jacka kan kännas främmande till en början. Dock är det något som är riktigt smart – särskilt under höst och vår!

Precis som du exempelvis hade klätt på barnet en extra tjocktröja en kall dag så kan du istället klä på barnet en extra jacka. Jackan är till och med snabbare att ta på/ av, och värmen kan regleras med dragkedjan. Fördelen med att använda lättviktsjackor som extralager är att de inte är så värst tjocka, och lätt anpassar sig efter ytterlagret. Alltså slipper barnet bli hindrat i sin rörelse.

Dessutom kan du även använda lättviktsjackan som ensamt ytterlager. Alltså är lättviktsjackan mångsidig och kan användas under alla årets 4 säsonger!

Läs även: Polarn o Pyret vindfleece recension & info (2023)

Slutsats

Lätt dunjacka barn lättviktsjacka mellanlager
Nu tar vi en tur till lekparken och låter inte det kalla vårvädret hindra oss. Blågrön jacka HÄR / Blommig snurrklänning HÄR / Gul keps barn HÄR / Gula tights HÄR

En lättviktsjacka kan vara det perfekta tillskottet till ditt barns garderob. Med dess värme, bekvämlighet och praktiska användning är det inte konstigt att så många föräldrar väljer denna typ av jacka till sina barn. Vi är väldigt nöjda med vår från Polarn o Pyret som finns att titta närmare på HÄR.

You may also like

Leave a Comment