Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
Det finns många olika sätt man kan piffa till barnrummet på – ett av dessa sätt är genom ett lektält! Barn tycker lektält är roliga att leka med, och det finns många olika varianter att välja mellan. Det finns även lektält som passar lika bra utomhus!
Vi har samarbetat med babyland.se i detta inlägg. Hela utbudet av fina lektält hittar du HÄR
Vad är ett lektält?
Ett lektält är ett tält som kan användas antingen inomhus eller utomhus. Tältet kan antingen vara av syntetmaterial eller bomullstyg. Om tältet slås upp inomhus kan det bli en fin dekoration till barnrummet.

Som du säkert vet så gillar barn att bygga kojor och att leka i trånga utrymmen, vilket är varför lektältet blir perfekt. Dit kan barnet gå om hen vill vara ifred och bara vara eller exempelvis titta i en bok. Många barn med NPF-diagnoser är särskilt beroende av sådana platser, men även andra barn uppskattar lektält.
Lektältet kan också vara ett bra alternativ till en lekstuga då den inte är lika permanent och går att ta in när den inte används. Perfekt för oss som bor i lägenhet!
Går det att tvätta ett lektält?

Om man slår upp lektältet utomhus så är det lätt hänt att lektältet blir skitigt. Då går det givetvis att tvätta det! Lektält i syntetmaterial och sk. pop up tält är ofta lite kluriga att köra i tvättmaskinen, men i och med att de är gjorda av plast så går det lika bra att spola av det i duschen eller ute med trädgårdsslangen. Även ett lektält som används inomhus kan behöva tvättas på detta sätt då det lätt blir dammigt.
Har ni ett lektält i tyg så är det ofta lättare att tvätta i tvättmaskinen. Ta bort alla hårda delar och kolla på tvättråden för att se hur ditt lektält ska tvättas.
Hur vet jag att ett lektält inte innehåller några giftiga ämnen?

Några märkningar man kan leta efter när man är på jakt efter ett lektält är CE-märkning och Oeko-tex märkningar. Dessa intygar att lektältet inte innehåller giftiga ämnen.
CE märkningen intygar att tältet uppfyller EUs lagar och regler kring hälsa, miljö och säkerhet. CE märkningen ska finnas på alla leksaker som köps till barn. Oeko-tex är en annan sorts märkning som brukar finnas på textila produkter. Det finns många olika Oeko-tex märkningar som man kan läsa mer om här.
Lektält inomhus
Lektält kan gärna användas inomhus, antingen som en dekoration i barnrummet eller som en rolig leksak man slår upp ibland. Detta är det tält som vi testat.
Det finns i följande färger:

Om lektältet ska användas inomhus som dekoration så vill jag tipsa om tälten med stjärnor ovan. De är stilrena och finns i många olika färger för att passa många olika barnrum.
Har du en brandmans-fantast där hemma så är istället ett lektält som det nedan lite roligare! Barnet kan då själv leka brandman i sitt tält. Denna typ av tält är lätt att montera upp och att ta ner för att kunna leka med det när barnet känner för det.

Lektält utomhus
Som tidigare nämnt så kan ett utomhus-lektält ersätta en lekstuga. Dessa lektält kan också tas med på utflykter för att bli en skyddande plats med skugga för barnet.

Utomhustälten finns i lite olika färger och former. Exempelvis de två på bilden ovan! Tälten har dessutom fönster som gör att de känns lite mer som en egen liten stuga för barnet.
Något som är viktigt att tänka på om man vill använda ett lektält utomus är att fästa det i marken. De flesta lektält kommer inte med sådana tältpinnar, så det är något man får köpa separat. Om man inte fäster lektältet så finns det en risk att vinden snor tältet från barnet. Kom ihåg att de flesta lektält kan användas utomhus, men att de mår bäst av att förvaras inne i värmen.
Lektält tyg
Lektält i tyg är vanliga att ha inomhus i barnrum. De ser ofta mer stilrena ut och ät lätta att tvätta om det skulle ske en olycka.

Dessa lektält kommer från Kids Concept och är riktigt fina! Tältens väggar går att rulla upp eller ha nedsläppta precis som man vill för att barnet ska kunna skapa sitt eget lilla hus. Lektälten har trästommar som är lätta att sätta ihop.
Ett lektält i bomullstyg är lite dyrare än ett lektält i syntetmaterial. Dock är andrahandsvärdet ändå stort på dessa lektält då de kan säljas vidare till en annan familj när ens egna barn tröttnat på det. Förutom denna modell av lektält så finns det även såkallade “tipi tält” som jag berättar mer om längre ner i inlägget.
Pop Up tält barn
Ett pop up tält är det lektält som är enklast att montera!

Pop up tälten monterar sig självt från deras ihoptryckta form, och är nästan lika enkla att komprimera igen sedan. Lektälten är populära att ta med till stranden eller att låta barnet leka själv med tack vare den snabba monteringen.
Denna typ av lektält finns i många olika variationer, så som det flerfärgade lektältet ovan. Det har även ett hål på sidan som gör att du kan montera ihop det med en lektunnel! Även lektält med figurer så som greta gris och tjejerna från frost finns.
Lektält Babblarna
Babblarna är alla småbarns favoriter! Låt barnet leka i babblarnas hus.

Detta lektält är av pop-up modell vilket gör det lätt att montera. Tältet är gjort av syntettyg och är lätt att rengöra. Lektältet har även en dörr och roliga fönster för barnet att kika ut igenom.
Lektält tipi (Indiantält barn)
De lektält som varit allra mest populära att ha i barnrum under den senaste tiden är tipi-tälten eller “indiantälten” som de också kallas.

Det typiska för tipitälten är att de är ihopbyggda av pinnar som stöttas mot varandra och att sidorna sedan är klädda i tyg. Tälten ser ut “som på film” och både vuxna och barn tycker att de är fina.
Dessa tält får gärna stå i barnrummet på heltid, och kan med fördel dekoreras med kuddar, filtar, vimplar och små batteridrivna ljusslingor. Här inne kan barnet vila och kanske ta en liten tupplur, eller varför inte leka roliga lekar?
Hur höga är tipitälten?
Tipi-tälten varierar i höjd, men är ofta allt mellan 140 cm till 170 cm höga. De lite lägre tälten passar bra om ni ex. har snedtak i barnrummet eller vardagsrummet.

Finns det någon åldersgräns för tipi-tält?
Vilken ålder tipi-tälten rekommenderas ifrån har och göra med hur pass stabila tillverkarna anser att de är. Exempelvis rekommenderas JaBaDaBaDos lektält från 1 år (det gråa nedan), medan Kids Concept tälten rekommenderas från 3 år (det vita nedan).

Lektält med bollar
Skaffar man ett lektält med bollar så kan man lätt kombinera det roliga bollhavet med ett lektält!

Om du vill göra det så smidigt som möjligt så kan du köpa ett lektält i pop-up modell som kommer med bollar. Dessa tält minimerar dessutom risken för att bollarna hamnar överallt på golvet då de har väggar, till skillnad från ett vanligt bollhav.
Vill du hellre ha ett annat tält än något av de ovan så kan du även välja att köpa tält och bollar separat. Välj något av de andra tälten vi visat idag och fyll det själv med bollar. 100 bollar som det är i paketet ovan räcker långt, men om du vill så kan man köpa två paket.
Lektält med kryptunnel
Ett lektält med kryptunnel är lite “lektält extra allt”! Lektältet blir större och fler barn får plats.

Denna typ av lektält är toppen om ni har ett större barnrum eller möjlighet att använda dem utomhus, särskilt om barnet har syskon! I lektält med tunnel får många barn plats och kan leka många olika lekar. Monteringen tar lite längre tid men det är det värt!