fbpx

Linea nigra gravid – allt om din linje på magen under & efter graviditet

by Sofia
Rand på magen gravid när går den bort

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det är mycket som händer och sker i kroppen när du är gravid. En del saker kan nästan vara lite skrämmande, men är i verkligheten helt normala. Jag liksom många andra kvinnor fick ett svart streck på magen som gravid, det ser nästan ut som att linjen delar av magen. Vad är det fråga om? Varför får du den så kallade linea nigra när du väntar barn? Går den bort och när? I det här inlägget har jag samlat svaret på några vanliga frågor kring gravidranden på magen.

Mörk rand på magen gravid – Linea nigra

Ganska tidigt under graviditeten så kan du märka att det uppstår som en mörk rand på magen. Det är på grund av alla hormoner som släpps lös i din kropp när du blir med barn. Ibland går den hela vägen från brösten ner till slidan. Men ofta så syns den mest från naveln och neråt, den del där den stora muskeln töjs ut för att bebisen och allt annat ska få plats.

Tonen och färgen på din hud kan påverka om du ser den eller inte. Vissa kvinnor får en får en starkare linje, medan inte ser den över huvud taget. Om du är gravid och blir solbränd så kanske du ser den för första gången. Det är alltså ingenting att oroa sig för, vare sig du får den eller inte.

Hormonrand på magen svart streck
Här ser du min hormonrand på magen – ett svart streck mitt på gravidmagen. Om du undrar varför jag sitter med grönsaker i sängen så var detta foto taget under en fotografering 😀

Varför får man ett streck på magen vid graviditet?

Linea nigra betyder bokstavligen svart linje och den uppstår när kroppen börjar producera extra stora mängder av hormonerna östrogen och progesteron. När du är gravid med andra ord. Den här ökade nivån av hormoner påverkar kroppens produktion av melanin, som är ett pigment. Mer melanin betyder mer färg, och det är så den svarta linjen kommer fram. Det handlar alltså om ett fall av hyperpigmentering. Helt ofarligt, men det är inte alla som tycker om den.

På mig syntes gravidranden som allra tydligast efter förlossningen, då huden gick ihop. Jag tycker även att jag hade en starkare linje på magen under första graviditeten.

En del säger att du kan minska chanserna för att få en linje om du intar mer folsyra. Både före och under graviditeten. Det är ju ändå något som många kvinnor gör när de vill vara förberedda för en eventuell graviditet. Men andra menar att linea nigra, hormonlinjen, hänger samman med hur mycket insulin en kvinna har i kroppen när hon väntar barn.

Läs även: När kommer mensen tillbaka efter att man slutat amma?

När får man rand på magen under graviditeten?

Eftersom det har med hormoner att göra så finns det inget bestämt datum när du kan förvänta dig en svart linje, din linea nigra. Vanligtvis så sker det under den andra trimestern, men kan även komma lite tidigare. Det är inte heller ovanligt att du får den i slutet av graviditeten. Så det är inte direkt en riktlinje för hur många veckor du gått eller något du kan förvänta dig till en viss tidpunkt.

Relaterat: Bästa solkrämen för dig som är gravid eller ammar

Jag kommer ärligt talat inte ihåg exakt när min rand började synas. Det var som att den alltid var där. Jag gick in i andra trimestern i början av sommaren, i båda mina graviditeter. Särskilt första graviditeten var jag ute mycket i solen, det var rekordsommaren 2018. Troligtvis påverkade det att jag upplevde att randen på magen kom någon gång på sommaren.

Kan man få hormonrand tidigt?

Det finns flera faktorer som påverkar om du får din hormonrand tidigt, det är väldigt individuellt när den dyker upp (om den gör det). En del ser sin linea nigra redan när de bara har varit gravida någon månad, även om det inte är så vanligt. De flesta märker av den runt vecka 15 och framåt. Det är bland annat hormonnivåer som avgör hur tidigt du ser randen på magen.

Händer det att man inte får ett pigmenterat streck på magen?

Ja, det är minst lika vanligt att du inte ser någon rand på magen under graviditeten. Det kan även variera från graviditet till graviditet. Samma kvinna kanske får den på vissa av sina graviditeter men inte på de andra. Jag tyckte att min var tydligare första gången jag var gravid, men det kan ha berott på att jag solade mer och att den därför framträdde tydligare.

Kanske något för dig: När börjar barn krypa och kan man hjälpa bebis att komma igång?

Det här med hyperpigmentering är inte ett säkert kort, och därför är det bara att ta den som den kommer. Om du inte får den så betyder det ingenting, det är inte alls något som du måste uppleva.

Kan man genom streck på magen veta vilket kön på bebis?

Det här är en rolig fråga. Skrock och gamla sägner säger att om linjen bara når fram till naveln så får du en flicka. Men om den fortsätter hela vägen ner så blir det en pojke. När du pratar med mammor som haft olika längd på linea nigra så inser du snabbt att den inte har något alls att göra med vilket kön din bebis är. Det är bara sägner som kan vara roliga att lyssna på, men som inte har något vetenskapligt belägg.

linea nigra gravid rand på magen
Min jättemage underifrån. Här syns min Linea nigra tydligt – den gravidrand på magen som många får.

Min rand gick hela vägen ner, som du ser på bilden ovan, och jag fick flickor båda gångerna.

Fakta om linea nigra – randen på magen:

  • Uppstår på grund av hormonförändringar i kroppen, eventuellt kopplat till folsyra eller insulinproduktion.
  • Kallas också för hyperpigmentering eftersom det är fråga om en ökning av melaning
  • Löper vertikalt, ibland hela vägen från brösten ner till slidan
  • Syns ofta mer ju mörkare huden blir
  • Försvinner oftast av sig själv efter förlossning
  • Inte alla får en linea nigra
  • Det är inte ett säkert tecken på om du är gravid med en pojke eller flicka.

Hormonrand gravid försvinner när?

För det mesta så försvinner hormonlinjen ganska snart efter förlossningen. Eftersom den hänger ihop med hormonerna så brukar det gå automatiskt när dina nivåer börjar bli mer normala. Det kan ju ta lite tid efter att bebisen fötts, du är inte riktigt dig själv på flera sätt och vis i början.

Vanligtvis så har den svarta linjen försvunnit inom tre månader efter födseln. Det kan ta lite längre tid, alla är ju olika. Du kanske känner dig otålig, för efter nästan ett år med en konstig kropp så vill de flesta bara bli som tidigare. Men en del kvinnor får vänta lite längre, medan andra märker att linea nigra försvinner nästan med en gång.

Läsvärt: Är babypuder och talk så farligt som det påstås?

För mig tog det över 6 månader innan jag märkte att linjen på magen började gå bort efter graviditeten. Jag kunde faktiskt pilla bort den med hjälp av lite olja. Kvar var dock en svag linje på magen som kanske aldrig går bort och det är jag ok med.

Kan gravidstreck på magen som blivit kvar blekna med tiden?

Som namnet antyder så är det ett fenomen som uppstår när du är gravid. Efter ett tag så bleknar linjen bort. Det kan ta några månader men generellt går randen på magen tillbaka tids nog.

För en del kvinnor så försvinner inte linjen helt och hållet. Då kan det vara bäst att kontakta en dermatolog. Speciellt om du även fått mörka fläckar i ansiktet eller någon annan stans i samband med graviditeten. Det är inte farligt, men låt specialisten visa dig vad du kan göra.

Min rand försvann inte mellan mina graviditeter (det är 2 år mellan barnen), men den var så svag att den bara syntes om man tittade riktigt nära. Det störde mig inte alls utan var som en osynlig tatuering – ett minne av graviditeten.

När går strecket på magen bort efter graviditet
Jag är här ungefär 2 månader post partum och min linje på magen blev ännu tydligare än under graviditeten. Det beror på att huden dragit ihop sig. 6 månader efter förlossningen var min hormonrand fortfarande väldigt synlig. Med tiden bleknade den bort, men i starkt dagsljus såg jag randen. Den kanske alltid blir kvar litegrann, och det är fine för mig!

Finns den någon behandling eller något man kan göra för att få bort rand på magen?

Här finns det många delade meningar. Kanske inte så mycket om olika behandlingar, men hur du ska se på linea nigra. För en del är det något vackert. En symbol av att du är gravid, vilket i sig själv hör till livets mirakler. Alla kvinnor upplever det dock inte på samma sätt. En del är väldigt glada över att vänta barn, men tycker det är jobbigt med alla förändringarna i kroppen.

Oavsett om du älskar din linje eller inte så är det inte mycket du kan göra åt den. När hormonerna återvänder till mer normala nivåer så kommer den att försvinna eller blekna av sig självt.

Du ska absolut inte försöka bleka den eller använda kemikalier för att få bort den. Däremot så finns det en hel del du kan göra för att den inte ska bli så stark och påtaglig.

När du väntar barn är du mer känslig för solens strålar. Eftersom det handlar om en hyperpigmentering ska du vara lite försiktig med solandet. Använd gärna en högre faktor på solskyddet, speciellt på magen. Det är gulligt med en stor och brun mage, men kan göra att din hormonlinje blir starkare.

Tips till dig: Bästa solkrämen för dig som är gravid enligt norska tester

Rent allmänt kan du också göra en hel del för att hålla huden sund. Förutom att du känner dig bättre så kan det hindra att det blir bristningar. Fukt är grundläggande, och använd gärna hudkrämer som innehåller vitamin E. Drick mycket vatten och se till att få i dig så mycket vitaminer som du behöver.

Fler tips: Använd samma olja som förebygger bristningar. Här har jag gjort ett utförligt test av stretchmark-krämer.

Det går alltså inte att förhindra den här hormonlinjen, linea nigra, från att uppstå. Och många kvinnor är stolta över den. De tycker den är vacker och visar gärna upp sina magar som är delade på mitten. Om du inte får någon linje så är det också helt okej. Det är inte alla som ser den, eller som ens får den. När bebisen fötts så bleknar linjen bort av sig självt, och snart har du fått tillbaka din mer eller mindre normala mage.

You may also like

Leave a Comment