fbpx

Lockigt hår barn – så får du ordning på frissigt & tovigt hår

by Sofia
Lockigt hår barn schampo

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Har ditt barn också lockigt hår och du undrar hur du bäst ska sköta det? Låt mig då dela med mig av mina erfarenheter. Min dotter har nämligen otroligt vackra lockar, men med vanlig hårvård blir hennes hår frissigt och tovigt. Vanligt barnshampoo och andra produkter passar bra för rakt hår, men inte om ditt barn har fötts med lockigt hår. Jag var tvungen att lära mig allt jag kunde om hur jag bäst kan sköta mitt barns hår. I detta inlägg har jag samlat mina bästa tips.

Naturligt lockigt hår

Låt mig först börja med att säga att lockigt hår kan se väldigt olika ut. Det kan vara små lockar, stora lockar, kinks osv. Lockigt hår kategoriseras i nummer och bokstäver. Från 2a till 4c. Nummer 1 är rakt hår. Så här ser det ut på vuxna med lockigt hår (hittade inte en motsvarande tabell med barn-hår tyvärr).

lockigt hår typ 2a 2b 2c 3a 3b 3c 4a 4b 4c

Vår äldsta dotter har troligtvis 3b. Vår yngsta dotter har också lockigt hår men det är för kort än för att säga hur det kommer att bli.

Varför spelar det roll vilken hårtyp ditt barn har? Jo, för att det påverkar hur det bäst ska skötas och vilka produkter som är bäst.

Det här inlägget bygger på mina erfarenheter av hår av just min dotters typ. Jag är osäker på hur hår i kategori 4 sköts bäst. Har du information får du jättegärna kommentera nedan så kompletterar jag inlägget med det.

Bästa produkter för lockigt hår

Fläta lockigt hår inbakad fläta
Att göra inbakade flätor, som vår dotter sover i, är ett tips för att få håret att inte bli frissigt.

Jag var tvungen att göra research på vilka produkter som är bäst för lockigt hår. Jag själv har rakt hår och min man har lockigt men kort hår, 4b eller c. Då min mans mamma har vågigt men ej lockigt hår, fanns inte kunskapen om lockigt barnhår i hans familj heller. Jag sökte därför information på nätet, men bäst hjälp fick jag i barngrupper på Facebook.

Det var inte bara att det var svårt att veta vilka produkter som är bäst, det var också frågan om de bästa produkterna fanns tillgängliga i Sverige. Tyvärr är detta ett land med väldigt skevt utbud för personer som inte har skandinaviskt hår. Trist och tråkigt, men misströsta inte!

Jag fick nämligen tips om några produkter och hittade till slut en liten e-handel med säte i Norrland som sålde dem! Yeeey!

Framhäva naturliga lockar

Framhäva naturliga lockar
Vår dotter Alia och hennes vackra lockar.

Jag blev överlycklig när jag insåg att min dotter skulle få lockigt hår. Det framgick först när hon var runt 8 månader, men kunde anas innan dess. För mig har det varit viktigt att göra vad jag kan för att framhäva naturliga lockar.

Jag vill även att hon ska ha en positiv bild av sitt hår, och därför är det viktigt för mig att hårvården inte gör ont eller känns obehaglig. Jag minns hur mina föräldrar brukade vara ganska ovarsamma med mitt hår, inte med illvilja men av ointresse. Jag kan bara tänka mig hur det skulle varit om jag haft lockigt hår.

Jag vill även att mina barn ska ha positiva hår-förebilder och är därför noga med att exponera dem för bilder av barn med lockigt hår. Vi har köpt en docka med lockigt hår och även barnböcker med barn som ser icke-europeiska ut.

Hårprodukter för lockigt hår

Här nedan kommer jag att gå igenom de hårprodukter vi använder för vår dotters lockiga hår. Vi har långt ifrån testat allt som finns på marknaden, men vi har redan hittat några favoriter som gör hårvården så mycket lättare.

Schampo för lockigt hår

Sköta lockigt hår barn schampo utan sulfat
Att tvätta vår dotters hår har blivit till en trevlig procedur utan tårar sedan vi övergav det vanliga barnschampot från mataffären.

Låt oss börja med bästa schampo för lockigt hår. Det är viktigt att hitta en produkt som inte innehåller sulfater. Vanligt barnschampo som du köper i butiken har sulfater. Det är ett ämne som gör rent håret men som även tar bort hårets naturliga oljor. Lockigt hår behöver mycket fukt och därför är såna barnschampon inte bra.

Det finns några schampon för vuxna utan sulfat, men vi fick tips om en serie med produkter för barn med lockigt hår som heter Curly kids. Dessa är lätta att få tag på i USA, de säljs tydligen till och med på Walmart men i Sverige är det lite knepigare.

curly kids schampo för lockigt hår barn
Beauty Paradise säljer Curly Kids Shampoo HÄR

Dessa produkter har verkligen hjälpt vår dotters hår. Det har blivit lättare att reda ut och lockarna är så vackra efter badet.

Vi har även provat en produkt som heter Shea Moisture mango & carrot kids shampoo. Det är också ett bra schampo men det är lite dyrare än Curly Kids.

Shea Moisture Mango and Carrot Kids Extra Nourishing Shampoo för lockigt hår
Beauty Paradise säljer även detta schampo HÄR

Balsam för fina lockar

balsam lockigt hår barn
Beauty Paradise säljer Curly Kids Balsam HÄR

Detta är det balsam vi använder. Det är inte lika bra som hårinpackningen (se nedan) men det funkar bra. Jag ska testa några andra balsam och se om vi hittar någon som vi tycker bättre om. Detta balsam använder vi och samtidigt reder vi ut håret lite grovt med fingrarna eller med en utredningskam. Håret borstas ordentligt när hårinpackningen är i.

Hårinpackning lockigt hår

hårinpackning lockigt hår barn
Beauty Paradise säljer Curly Kids Deep conditioner HÄR

Detta är min favoritprodukt och en som vi inte kan leva utan! Vi har i denna i håret i några minuter innan vi reder ut håret ordentligt med en wet brush (en hårborste som används i blött hår).

Fukt till håret & leave in balsam lockigt hår

leave in balsam lockig hår
Beauty Paradise säljer Curly Kids Super detangle spray HÄR

En av de viktigaste sakerna med lockigt hår är att tillföra fukt till håret. Vi har använt sprayen Super detangle spray även den från Curly Kids. Den funkar bra för att tillföra fukt till håret och reda ut friss som uppstått under natten eller vid lek.

Bästa håroljan lockigt hår

Vi har ännu inte hittat vad som är bästa håroljan för vår dotters lockiga hår. Vi har testat vanlig kokosolja, men det blev för kladdigt och fett. Vi har även testat Ordinary hårolja.

Klippa lockigt hår barn

Klippa lockigt hår barn
Min systerdotter har lärt sig hur man klipper lockigt hår med hjälp av Tiktok och Youtube. En barnstol, lite distraktion, en frisörsax och vårt hem blir förvandlat till en frisörsalong.

Att klippa lockigt hår på barn kan vara svårt. Barn vill ju inte gärna sitta still. Håret klipps när det är torrt, för klipper du håret blött blir det ojämnt. Fördelen med lockigt hår är att det syns mindre om det blir några millimeter olika, lockarna ändrar sig ändå med fukt och rörelse.

Hoppas du fick någon hjälp av detta inlägg. Har du egna tips och idéer får du gärna dela med dig i kommentarerna nedan.

2 comments
4

You may also like

2 comments

Mimi maj 6, 2023 - 8:32 e m

Hej! Tack för ett jättebra inlägg! Min dotter har väldigt likt eran dotters hår och just nu letar vi produkter som kan framhäva hennes lockar mer. Nu var det ju ett tag sen du skrev det här, men jag undrar dels om du föredrar märket Curly Kids framför Shea Moisture? Eller är Shea Moisture bättre men dyrare? Sen undrar jag även om dessa produkter (märken) luktar något? Vet du om de innehåller parfym?

Reply
Sofia maj 6, 2023 - 8:42 e m

Hej!

Jag har tänkt att uppdatera det här inlägget. Anledningen är att vi gått över till att använda “vanligt” balsam, detta pga att det är så torrt klimat i Sverige och det gör att balsamet som vi använde tidigare inte är lika bra när håret växt mer. Vi försöker att inte använda schampoo i onödan, och tvättar max en gång i veckan med det. Då använder vi schampoo utan sulfater. Detta gör håret ganska torrt, vilket inte skulle vara ett problem om det inte var så torrt klimat här. Vi använder även en hårolja. Det som gjort störst skillnad är att använda en utredningskam/fingrarna först och sen en wet brusch. Inte gnida handduken i håret utan istället krama ur vattnet.

Reply

Leave a Comment