fbpx

Luciakläder barn: tärna, stjärngosse, tomte & roliga alternativ!

by Sofia
Luciakläder till barn online

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Nu när julen närmar sig så närmar sig också barnens alla roliga julaktiviteter – så som luciatåg! Oavsett om barnet ska gå i luciatåg på dagis/ skolan eller under fritiden så är det kul att ha en fin luciadräkt. Om inte annat kan barnet lussa själv framför familjen på luciadagen.

Luciakläder barn

I ett luciatåg måste inte barnet vara lucia eller tärna. Andra populära saker att klä ut sig till är tomte, pepparkaka och stjärngosse.

I dagens inlägg tänkte jag tipsa om vart du kan hitta luciakläder till barn på nätet. Sidorna jag tipsar om har alla relativt snabb leveranstid vilket är bra för oss som brukar vara ute i sista stund… Sätt dig ner med barnet och leta fram vilka luciakläder som hen vill ha i år!

Luciadräkt

Det är något särskilt med att få vara lucia. En klassiskt vit klänning med ljuskrona i håret och fina sidenband runt kroppen. För att vara lucia så behövs en luciadräkt.

luciadräkt
Lucialinne HÄR / Luciakrona HÄR / Rött satinband HÄR

Om man vill vara lucia i ett luciatåg så är det främst dessa saker som behövs, ett lucialinne, en krona och ett rött satinband. Just detta lucialinne finns i många olika storlekar för många olika barn. När det handlar om barn är det absolut säkrast med en luciakrona med elektriska ljus. Runt midjan knyts det fina röda satinbandet och lucialooken är klar!

Om det ska lussas ute så skulle jag rekommendera att barnet även bär ett par vita strumpbyxor som lite extra skydd mot kylan. Vita strumpbyxor för barn hittar du exempelvis HÄR.

Tomtedräkt barn

En annan klassiker att vara i luciatåget är tomte! En tomtedräkt är söt och kan även använda på själva julafton om barnet vill.

tomte dräkt barn
Enkel tomtedräkt HÄR / Tomtedräkt med skägg HÄR
 1. Tomtedräkt barn. Här är ett exempel på en enkel fin tomtedräkt som passar perfekt till luciatåget. Här får ni med en tröja, byxa och luva i samma röda nyans med vita kanter. Finns i storlekar mellan 92-140
 2. Tomtedräkt maskerad barn. Om ni hellre köper en hel dräkt med accessoarer, skägg och allt så kanske denna tomtedräkt passar bättre. Dräkten består av jacka, byxor, luva, skägg bälte och skoöverdrag. Som handskar kan ni använda ett par vanliga vita fingervantar, och ni kan lätt slå in en kartong som barnet kan ha som extra tillbehör.

Tomtedräkt bebis

Även de minsta vill såklart också vara med i luciatåget! Här kommer några förslag på tomtedräkt till bebis.

tomtedräkt bebis
Onesie tomtedräkt HÄR / Tomtedräkt baby HÄR
 1. Onesie tomtedräkt bebis. Här är en tomtedräkt för bebis som är lika bekväm för barnet som en vanlig sparkdräkt är. Onesien är röd och har klassiskt vita muddar samt ett tryckt skärp med guldspänne. Till dräkten medföljer en mjuk tomteluva som kan användas som mössa för att skydda barnets huvud.
 2. Tomtedräkt baby. Även denna dräkt kommer i form av en hel dräkt fast den ser ut att vara delad. Den är gjort i mjuk plysch och har lurviga vita kanter. I dräkten sitter ett par skor med halkskydd undertill fast. Självklart medföljer även en söt babyluva!

Tomtenisse dräkt barn

Vill man inte vara tomte i luciatåget så kan man vara hans bästa medhjälpare – en tomtenisse. Tomtenissen kallas även för elf eller alv.

tomtenisse dräkt barn
Tomtenissedräkt med röda byxor HÄR / Tomtenisseklänning HÄR
 1. Mjuk tomtenissedräkt barn. Denna fina tomtenissedräkt kommer med röda byxor, en grön tröja och en grön luva. Tröjan har tryckta detaljer som gör att man ser att det är jultomtens hjälpreda som bär den! Denna typ av dräkt är perfekt om du har ett barn som inte vill ha massor av annorlunda maskeradkläder på sig, som hellre bara bär vanliga kläder som är lite roligare.
 2. Tomtenisse dräkt flicka. Tomtenissen kan även bära kjol såklart! Här är en mer klassisk maskeraddräkt som föreställer en tomtenisse. I dräkten medföljer klänningen och luvan, och du kan även köpa till de matchande strumpbyxorna.

Pepparkaksdräkt barn (pepparkaksgubbe dräkt, pepparkakskläder)

Lussekatt – och pepparkaka! Pepparkaksdräkten är ett stående inslag i luciatåget.

pepparkaksdräkt barn
Pepparkaksgubbe dräkt HÄR / Pepparkakskläder i velour HÄR / Pepparkaksgumma dräkt HÄR
 1. Pepparkaksgubbe dräkt. Denna fina bruna dräkt kommer i tre delar och har vita detaljer i form av kristyr samt färgglada pluttar som kan liknas vid godiset man brukar fästa vid pepparkakorna.
 2. Pepparkakskläder i velour. Här är en pepparkaksdräkt i det mjuka och mysiga materialet velour! Dräkten är brun och vit och har en passande mössa. Mössan är platt upptill och har resår runt huvudet – gulligt och bekvämt!
 3. Pepparkaksgumma dräkt. Självklart finns även pepparkaksdräkterna i klänningsform. Denna fina pepparkaksdräkt har hjärtan på fickorna, långa ärmar samt en passande hatt till!

Lucialinne – lucia klänning

Oavsett om ditt barn vill vara lucia eller tärna (eller både och?) så behövs ett fint lucialinne. Idag finns det flera olika linnen att välja mellan.

lucialinne luciaklänning
Lucialinne nr. 1 HÄR / Lucialinne nr. 2 HÄR / Lucialinne nr. 3 HÄR
 1. Lucialinne barn. Detta lucialinne är designat av svenska Christmas Kids. Linnet har en nyckelhålsöppning baktill med knytning i nacken.
 2. Lucialinne med spets. Ett lucialinne med spets känns lite extra fint och speciellt. Detta linne har virkade spetsar kring hals och ärmslut. Linnet är gjort av hållbar bomull.
 3. Lucia nattlinne. Här är ett klassiskt lucialinne gjort helt i bomull. Linnet har en dekorativ krage samt klassiska rynkningar över bröstet samt vid ärmsluten.

Newbie Lucialinne mamma och dotter

Ett annat fantastiskt exempel på lucialinne för både barn och vuxen är Newbies limited edition. Dessa vita särkar är så underbart fina i sin enkelhet.

Newbie Lucialinne mamma och dotter
Newbie Lucialinne barn och vuxen HÄR

Skynda dig innan de säljer slut, de är som sagt Limited edition.

Luciakrona barn

Självklart måste Lucia ha en ljuskrona på huvudet! Precis som med alla andra ljus som ska användas vid luciafiranden med barn så är det bäst om ljuskronan är elektrisk. Det finns flera fina luciakronor online.

luciakrona barn
Luciakrona konstsmide HÄR / Grön luciakrona HÄR
 1. Luciakrona konstsmide. Här är en riktigt klassisk luciakrona som är gjord i plast. Själva bandet är justerbart och gjort för att passa både barn och vuxna. Drivs av 5 st AA batterier (medföljer ej).
 2. Luciakrona i grön plast. De flesta av oss har nog någon gång burit eller sett en luciakrona som denna! Den är gjort i grön plast, är justerbar och dekorerad med stjärnor. Om man vill göra denna krona mer glammig så kan man snurra in själva huvudbandet i julglitter – då matchar den även tärnornas midjeband!

Tärnljus elektriskt

Förutom en luciakrona så kan även tärnljus behövas. Dessa är säkra och gjorda i plast med batteridrivna ljus. Kanske vill ditt barn bära både krona och ljus?

tärnljus elektriskt barn
Guldfärgat tärnljus HÄR / Rött tärnljus HÄR

Dessa tärnljus är båda gjorda i plast, men det högra är målat för att efterlikna guldfärgad metall. Till höger ser du ett mer klassiskt rött tärnljus som de flesta känner igen. Precis som att luciakronorna kan dekoreras med glitter så kan även dessa dekoreras på så vis – helt utan risk för brand!

Stjärngosse kläder – Stjärngosse dräkt barn

Älskade stjärngossen – en dräkt som påminner om tärnan och lucians men med en stjärna och strut istället för ljus och krona.

stjärngosse kläder barn
Stjärngosselinne nr. 1 HÄR / Stjärngosselinne nr. 2 HÄR / Strut och stjärna HÄR
 1. Stjärngosselinne barn. Här är ett klassiskt stjärngosselinne i hållbart producerad bomull. Linnet har en klassisk krage och saknar resår i ärmsluten – precis som ett stjärngosselinne ska vara.
 2. Stjärngosse klänning barn. Även detta stjärngosselinne är klassiskt rakt utan resår i ärmsluten. Klassisk krage och knäppning i nacken.
 3. Stjärngosse strut och stjärna. Om man inte känner för att pyssla ihop stjärngossens accessoarer själv eller har möjlighet att låna så kan man självklart köpa ett litet stjärngosse-kit med strut och stjärna!

Lussebulle dräkt

Har du ett barn som gillar lussebullar? Varför inte vara en lussebulle i luciatåget?

Lussebulledräkten blev riktigt poppis 2019 då en lyckad marknadsföringskampanj från Pressbyrån startade. För att sälja mer av sina lussebullar så skapades reklam så som den på bilden ovan, och ett begränsat antal lussekattsdräkter såldes på Pressbyrån.

År 2022 gjorde lussebulledräkten comeback och vi får väl se om den dyker upp i butikerna även i år. Annars kanske du kan hitta en begagnad på ex. Facebook marketplace, Tradera eller Blocket. Eller om du känner för att sy så kanske du kan efterlikna kostymen själv?

Rendräkt barn

Om tomten själv och hans tomtenissar får vara med i luciatåget så måste såklart också renarna få vara med!

rendräkt barn
Rendräkt HÄR / Prickig rendräkt HÄR / Diadem med renhorn HÄR
 1. Rendräkt onepiece. Detta är en dräkt för barnet som vill ha hela dräkten i ett plagg! Dräkten kommer som en onepiece med renhuvudet på luvan och renens färger på kroppen.
 2. Rendräkt lindex. Även denna rendräkt kommer som en onepiece eller onesie. Denna dräkt är prickig och har vanliga muddar vid händer och fötter. Något som är extra bra med just denna dräkt är att den delvis är gjord av återvunnen polyester!
 3. Diadem med renhorn. Om barnet inte vill ha en hel dräkt på sig så kan man ändå klä ut sig till ren med enkla medel – så som med detta fina diadem. Matcha med bruna kläder och lite ren-inspirerat smink (varför inte en röd näsa för att efterlikna rudolf?) och du har en helt perfekt ren-outfit!

Juldräkt barn

Förutom de klassiska figurerna i luciatåget så som lucia, tärnorna, stjärngossarna och tomtarna så finns det några fler typer som gärna också hänger med på tåget.

juldräkt barn
Ängeldräkt HÄR / Snögubbe dräkt HÄR / Julgran dräkt HÄR
 1. Ängel dräkt barn. Till jul dekorerar vi gärna våra hem med änglar och tänker lite extra på de änglar vi känner – varför inte hedra dem i luciatåget? Denna dräkt kommer med klänning, vingar och gloria.
 2. Snögubbe dräkt. Ända sedan Olof i Frost först syntes på bioduken så har vi sett fler och fler snögubbedräkter. Snögubbar hör vintern och julen till! Dräkten kommer med själva dräkten och mössan.
 3. Julgran dräkt. Till jul dansar vi gärna runt julgranen, varför inte då klä ut sig till julgran? Denna klänning är rolig för barn att ha på sig tack vare de många lagren tyll. Dräkten kommer med klänningen samt ett diadem med en stjärna på!

Tomtemor dräkt barn

Även tomtemor ska såklart få vara med i luciatåget! Dessa fina klänningar kan även användas till andra juliga tillställningar än just lucia.

tomtemor dräkt barn
Tomtemorklänning med svart skärp HÄR / Röd och vit tomteklänning HÄR / Tomtemordräkt med förkläde HÄR
 1. Tomteklänning med luva. Här är en enkel och fin tomtemorsklänning som är röd med vita kanter och har typiska tryckta detaljer. Till klänningen medföljer även en luva som matchar klänningens material.
 2. Tomtemor klänning barn. Söker du efter en söt tomtemorsklänning i mjukaste bomull så har du hittat rätt! Denna klänning är gjord i röd bomull och kommer med en matchande luva. Klänningen har vita muddar samt ett vitt band i midjan med en söt rosett.
 3. Klänning tomtemor. Se hit för en riktigt klassisk tomtemorsklänning med ett fint förkläde! Klänningen kommer även med en fin schalett som ej syns på bilden, men den är i form av en luva och har ett resårband som gör att den sitter på plats.

You may also like

Leave a Comment