fbpx

Magnesium gravid – hur & varför du måste bota din magnesiumbrist under graviditeten

by Sofia
Magnesium gravid magnesiumbrist

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det är mycket du ska tänka på när du blir gravid, så att både du och den växande bebisen mår bra. Bland annat är det viktigt att få i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler. Hela kroppen är påverkad av det nya lilla livet, och du måste kompensera det på olika sätt. Just magnesium är ett av de grundläggande mineralerna som är väldigt viktigt under graviditeten.

Informationen i det här inlägget ska inte betraktas som sjukvårdsupplysning. Vid oro eller funderingar ska du alltid kontakta barnmorska, vårdcentral eller apotekspersonal.

Vad beror lågt magnesium på?

Kroppen producerar inte magnesium själv utan det är ett mineral som du får i dig via kosten eller tillskott. Men när du är gravid är det ofta svårt att behålla maten, eller så äter man mer ensidigt pga cravings och osug till viss mat. Du äter kanske mindre mat för att du mår illa.

Många kvinnor har inte lust att äta, eller vill bara ha en viss sorts mat. Eller så kräks du upp allting med en gång. Därför är magnesium en av de sakerna du bör kontrollera. För det har många fördelar för gravida kvinnor, och är även viktigt för barnet.

Observera att många, men inte alla, behöver ta magnesiumtillskott.

Magnesiumbrist gravid

Det är inte ovanligt att lida av magnesiumbrist när du är gravid. Bland annat för att många kvinnor kämpar med illamående och helt enkelt inte klarar av att äta allt de skulle önska. Och ibland kanske du i stället äter rätt, men kroppen tar inte upp det magnesium du får i dig.

Det är även så att det går åt mer näring samt vitaminer och mineraler i kroppen för att ta hand om och hjälpa ditt barn att växa.

Tecken på magnesiumbrist

Det är ganska intressant att just illamående och kräkningar kan vara ett tecken på magnesiumbrist. Så det ena utesluter inte det andra. Andra symptom på att du lider brist på magnesium kan vara att du är trött men ändå har svårt att somna. Du känner dig svag och börjar få svårt att koncentrera dig. Andra upplever att musklerna rycker eller att hjärtat inte slår riktigt regelbundet.

För mig var det domningar i benen, som en obehaglig sockerdricka konstant. Det kom framförallt när jag la mig ner i sängen på kvällen. Detta gjorde det svårt att sova.

Några vanliga tecken på magnesiumbrist:

 • Illamående och kräkningar
 • Trötthet
 • Insomnia
 • Domningar i ben och armar
 • Ryckningar i musklerna
 • Oregelbundna hjärtslag
 • Svårt att koncentrera sig eller komma ihåg saker
 • Högre puls
 • Dåligt immunförsvar

Varför tar inte kroppen upp magnesium?

Magnesiumrik mat med magnesium
Så mycket magnesium innehåller en slev av magnesiumrik kost. Jag som i vanliga fall älskar mörk choklad kunde inte stå ut med tanken av det under mina graviditeter – lite synd, för det hade jag kunnat mumsa på för att öka magnesiumnivåerna i kroppen 😀

Magnesium är ett mineralämne som är vattenlösligt. Så det kan försvinna ut ur kroppen med urinen. Andra har olika sjukdomstillstånd som hindrar kroppen från att absorbera det magnesium du äter. Det är inte så vanligt, men kan vara en orsak.

Ofta beror magnesiumbrist under graviditet på att det helt enkelt behövs lite extra magnesium under påfrestningen som det innebär för kroppen att bära och utveckla ett foster – ditt ofödda barn.

Därför är det bra att kontrollera nivåerna, även om du tar tillskott för att göra din del.

Vad hämmar magnesium-upptag?

Bland de sjukdomar som kan hämma upptaget av magnesium är diabetes en av de större. Eller rättare sagt om du inte har den under kontroll. Eftersom det är en av de saker som man håller uppsikt över när du är gravid brukar det inte vara någon större sak.

Andra problem kan vara matsmältningssjukdomar eller alkoholmissbruk, samt om du är lite äldre. Men ibland är det inget fel på dig, din kropp sliter bara med att absorbera magnesiumet i kost och tillskott.

De flesta personer har dock inga sjukdomar och det räcker ofta att äta rätt för att hålla magnesiumhalten på en lagom nivå. Det är dock just under graviditeten som magnesiumbrist särskilt kan uppstå, precis som järnbrist är det inget farligt och väldigt vanligt hos gravida kvinnor. Ta tillskott och ät magnesiumrik mat (mer om det längre ner).

Vad kan magnesiumbrist leda till?

Både du och barnen kan lida om du har för stor magnesiumbrist. För det är det här mineralet som bygger upp fostrets tänder och skelett. Mamman behöver magnesium för att hålla blodtrycket på normala nivåer, en vanlig källa till oro när du väntar barn.

Musklerna och nervernas funktion blir också mer normala om du har tillräckligt med magnesium.

Med andra ord är magnesium ett viktigt mineral som du gör väl i att hålla under kontroll.

Varför du som gravid behöver ta magnesium

Magnesium tillskott gravid
Magnesium 300 från Innate Response är extra potenta magnesium-tabletter med mycket god biotillgänglighet (vilket ökar upptaget).

Köp Magnesium 300 HÄR

Det är mycket du kan göra för att underlätta din graviditet och även förlossningsarbetet, och magnesium kan spela en stor roll här. Dels behöver du det för att barnet ska utvecklas normalt, för magnesium behövs när skelettet och tänderna bildas. Rent allmänt bidrar det till att bebisen växer sig stark och att dess cirkulation fungerar som den ska.

Men det är också bra för mamman, för du kan undvika en rad med olika problem om du har tillräckligt med magnesium:

 • Magnesium är ett vanligt tillskott vid kramp i benen, även det väldigt vanligt under graviditeten. De uppstår när musklerna drar sig samman, och kommer helt av sig själva. Magnesium kan hjälpa dig så de inte kommer så ofta och inte heller är så kraftiga.
 • Många kvinnor lider av huvudvärk när de väntar barn. Magnesium kan hjälpa blodkärlen i hjärnan att slappna av och därmed minska risken för huvudvärk.
 • Magnesium har visat sig effektivt mot vissa typer av illamående. Om du har brist på magnesium kan ett tillskott lindra illamåendet. En önskedröm för många kvinnor!
 • Det kan förhindra att du får benskörhet senare i livet. Magnesium är mycket viktigt för att bibehålla en normal benstomme.
 • Vissa studier kan koppla magnesiumbrist till för tidiga sammandragningar och därmed för tidig förlossning. Man tror att det sker genom att magnesium minskar kalciumhalterna i muskelcellerna. Evidensen kring detta är dock lite osäker.

Magnesium gravid kramp

Magnesium gravid kramp
Jag fick kramp i benenen när jag var gravid, magnesium-tillskott hjälpte att få bort problemet.

Många kvinnor får kramper i benen när de är gravida. Det är musklerna som drar sig samman, och ibland kan det till och med göra ont. Dels kan det bero på din viktökning, vare sig den är väldigt stor eller inte. En del skyller på graviditetshormonerna, de ställer ju till med så mycket annat så det kan vara en teori.

Kalcium- eller magnesiumbrist kan dock vara en av de stora orsakerna. För mig var det så. Det är alltså något som du kan förebygga och bota, antingen genom din kost eller med ett magnesiumtillskott.

Magnesium gravid dosering – hur mycket magnesium kan man äta per dag som gravid?

När du är övertygad om att du bör få i dig lite extra magnesium under graviditeten kommer nästa fråga. Hur mycket är en lagom dos? För du vill ju inte ta för mycket, det är onödigt. Och kan också ställa till det i magen, med diarré som en vanlig biverkning.

Många vanliga gravidvitaminer innehåller inget eller väldigt lite magnesium. Jag ställde frågan till ett av företagen. De svarade att det beror på att full dosering av magnesium i tabletterna skulle göra dem väldigt stora. Därför rekommenderas du att ta magnesiumtabletter utöver dina gravidvitaminer.

Magnesium gravid dosering
Olika populära gravidvitaminer och hur mycket magnesium de innehåller.

Livsmedelsverket rekommenderar en daglig dos av magnesium för kvinnor på 280 mg. I detta räknar man med den mängd magnesium man får från kosten. Om du inte får i dig tillräckligt med magnesium ändå eller trots ditt höga intag av magnesium får en brist så kan tillskott behövas.

Bästa maten med magnesium för gravida kvinnor

Det är alltid bra att först satsa på din kosthållning och bara ta tillskott om du verkligen behöver dem. De flesta kvinnor lägger om sin kost redan när de planerar för en graviditet just för att det är så viktigt. Var finns det då magnesium naturligt? Vad kan du äta för mat för att få i dig tillräckligt med mineraler?

Mat med magnesium gravid
God mat som innehåller magnesium.

Bland det bästa du kan äta är olika sorters frön, fisk och gröna bladgrönsaker. Men magnesium finns också i baljväxter och fullkornsprodukter. Till och med vatten innehåller en del magnesium, speciellt i områden som har hårt vatten. Med en varierad kost kan du alltså komma långt. Om du ser på innehållet av magnesium per 100 gram produkter ser du att det inte är så svårt att få i sig tillräckligt med magnesium genom kosten.

 • Pumpafrö 592 mg
 • Torkade sojabönor 265 mg
 • Hasselnötter 158 mg
 • Färsk spenat 95 mg
 • Frukostflingor vetekli 146 mg
 • Havregryn 110 mg
 • Basilika 81 mg
 • Kikärtor 160 mg

Kan man magnesium-tabletter som gravid?

Om du äter en sund och varierad kost så behöver du troligtvis inte ta några tabletter men det behövde jag göra. Men det kan som sagt ibland vara svårt för kroppen att ta upp mineralet. Du kanske mår så pass illa att det inte riktigt fungerar genom kosten. Då kan det vara läge med ett tillskott.

Kom ihåg att gravida alltid ska rådgöra med vårdpersonal (barnmorska eller läkare) innan man börjar ta någon form av kosttillskott.

magnesium tabletter gravid
Dessa magnesium-tabletter från Innate är de magnesiumtabletter som hjälpte mig under graviditeten.

Köp Magnesium 300 HÄR

Det finns tabletter med olika styrka, eller koncentration av magnesium. Du måste inte ta de allra starkaste, utan kan kombinera med din kost i stället för ett komplett intag.

Varför ska man ta magnesium på kvällen?

Magnesium kan påverka kroppens parasympatiska nervsystem. Ett komplicerat uttryck som betyder att du kan bli trött av dem. Det är därför bäst att ta magnesium på kvällen. Faktum är att det kan hjälpa dig sova bättre, något som de flesta gravida kvinnor har behov av. Eftersom det även minskar kramperna i benen kan det hjälpa dig att somna. Många kvinnor lider av det här problemet just när de lägger sig ner på kvällen.

Är det farligt att ta för mycket magnesium?

För att det ska bli farligt måste du verkligen överdosera riktigt rejält, och det är inte lätt. Så risken för att du ska få problem av för mycket magnesium är ganska liten. Kroppen reglerar det där själv. Vad som kan hända om du tar för mycket magnesium är att du får diarré. Så om du tar tillskott och får besvär med magen kanske du bör kontrollera dina nivåer.

Vad händer vid överskott av magnesium?

Det är väldigt intressant hur kroppen hjälper sig själv. Kom ihåg att magnesium är vattenlösligt. Om du har för låga nivåer så avsöndrar inte njurarna lika mycket av mineralet i urinen. Har du däremot ett överskott av magnesium så avsöndrar de lite extra. Naturligtvis ska du vara försiktig och inte överdosera, men det är svårt att bli sjuk av det.

Viktigt med magnesium under graviditeten

Många personer lider av magnesiumbrist. När du väntar barn är det ännu lättare att råka ut för det eftersom du ofta har svårt att äta. Med tanke på hur viktigt det är för både dig och barnet bör du dock kontrollera hur mycket magnesium du har i kroppen. Fostret behöver det för att få ett starkt skelett, vilket även gäller för mamman. Förutom att du kanske kan minska komplikationer under graviditeten så kan du också ibland förhindra en prematur förlossning med hjälp av magnesium.

Se till att äta en varierad kost som innehåller flera av de födoämnen som är rika på magnesium. Eftersom de är bra för annat också så faller det sig ganska naturligt att inkludera dem. Och om det skulle behövas finns det flera bra tillskott att ta till.

Kontakta alltid din barnmorska innan du tar kosttillskott som gravid.

Jag rekommenderar Innate Magnesium-tabletter under graviditeten. De har hög biotillgänglighet, vilket gör att kroppen lättare tar upp tillskottet. KÖP HÄR.

You may also like

Leave a Comment