fbpx

Magnetiska bokstäver och siffror: våra favoriter med svenska alfabetet

by Sofia
Magnetiska bokstäver och siffror

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Förklaring av vad magnetiska bokstäver och siffror är Magnetiska bokstäver och siffror är små leksaker som vanligtvis tillverkas av plast och har en magnetisk baksida. De finns i olika former, färger och storlekar och kan användas för att bilda ord och siffror på en magnetisk yta som en whiteboard, kylskåp eller annan magnetisk yta.

Magnetiska bokstäver och siffror för barn

Vår äldsta dotter med autism har alltid varit väldigt intresserad av siffror och bokstäver. Nu har även lilltjejen som är 2,5 år börjat intressera sig för och lära sig mer om bokstäver och siffror vilket vi tycker är jättekul! Vi ville stötta dem i detta och snubblade på några olika produkter med magnetiska bokstäver och siffror.

Magnetiska bokstäver och siffror för barn
“Tittut”, säger Mila som har satt ihop sin första nolla. Magnetiska bokstäver och siffror är roliga för barn från 2 år. Magnetiska siffror i delar hittar du HÄR

Tanken var också att de skulle få lite mer tid bort från ipad:en. Jag tror de flesta föräldrar känner igen sig i en konstant ökande skärmtid. Ingen skugga på oss föräldrar, det finns många anledningar till det. Utmaningen för oss är att få våra barn att göra saker off screen.

Magnetiska bokstäver och siffror är ett utmärkt hjälpmedel för att hjälpa barn att utveckla sin läs- och skrivförmåga samt sin matematiska förståelse. Genom att använda magnetiska bokstäver och siffror kan barn på ett roligt och interaktivt sätt öva på att bilda ord och siffror och samtidigt bli mer bekanta med bokstäver och siffror.

I detta inlägg kommer vi att utforska fördelarna med att använda magnetiska bokstäver och siffror för barn, olika sätt att använda dem på och olika produkter bland magnetiska bokstäver och siffror för sitt barn.

Fördelar med att använda magnetiska bokstäver på Svenska

När vi sökte information kring bra sätt att hjälpa barnen med sin bokstavs- och sifferförståelse så hittade vi ganska fort andra som tipsade om magnetiska bokstäver och siffror.

Några av de fördelar som ofta lyfts fram med dessa hjälpmedel för inlärning är:

  • Förbättra läs- och skrivkunnighet. Genom att använda magnetiska bokstäver kan barn öva på att bilda ord och stava på ett roligt och interaktivt sätt. Detta kan förbättra deras läs- och skrivförmåga genom att öka deras bekantskap med bokstäver och ord. För yngre barn kan det också hjälpa till att introducera dem till alfabetet.
  • Förbättra finmotorik och koordination. Att plocka upp och placera magnetiska bokstäver och siffror på en magnetisk yta kräver finmotorik och hand-öga-koordination. Genom att använda magnetiska bokstäver och siffror kan barn förbättra sina finmotoriska färdigheter och öka sin förmåga att koordinera händer efter vad barnet ser visuellt.
  • Utveckla kreativitet och fantasi. Magnetiska bokstäver och siffror kan användas för att skapa ord, meningar och historier på en magnetisk yta. Genom att använda sin fantasi och kreativitet kan barn skapa sina egna berättelser och uttrycka sig på ett kreativt sätt. Detta tycker vi känns extra viktigt att uppmuntra till!
  • Främja självständigt lärande. Magnetiska bokstäver och siffror är ett utmärkt verktyg för att främja självständigt lärande hos barn. Barn kan använda magnetiska bokstäver och siffror för att öva på sin läs- och skrivförmåga eller matematikfärdigheter på egen hand eller i grupp, utan att behöva mycket övervakning eller vägledning från en vuxen.

Genom att använda magnetiska bokstäver och siffror kan barn dra nytta av alla dessa fördelar samtidigt som de har kul och engagerar sig i sin inlärning. Det är ett roligt och effektivt hjälpmedel för att hjälpa barn att utveckla sina läs- och skrivfärdigheter, matematiska förståelse och sitt självständiga lärande.

Våra magnetiska bokstäver och siffror

Vi har satsat stort med tre olika uppsättningar bokstäver och siffror till våra barn. Vi köpte ett kit med både bokstäver och siffror, samt två set där bokstäver och siffror byggs ihop av mindre delar.

bokstäver och siffror med magneter för barn
Komplett set med bokstäver och siffror HÄR / Siffror som kan byggas ihop HÄR / Mumin bokstäver som byggs ihop HÄR

Det kompletta setet är kanske det man främst tänker på när det kommer till magnetiska symboler för barn. Här finns allt som kan behövas samt en smidig magnetisk yta att hålla till på. Självklart passar de även på kylskåpet.

De andra seten där bokstäverna och siffrorna byggs ihop av mindre delar är bra för att lära barnet att skapa bokstäver och siffror istället för att bara sätta ihop dem till ord. Självklart behöver barn även träna på att skriva tecknen med penna och papper, men för oss känns det som ett bra första steg att bara lära barnen att känna igen hur bokstäverna och siffrorna är uppbyggda. Förhoppningsvis blir det då lättare att själv rita tecknen senare.

Olika sätt att använda magnetiska bokstäver och siffror för barn

Okej, så när man väl har införskaffat sina magnetiska bokstäver och siffror – vad gör man då? Vi ställdes inför denna fråga och hittills har vi hittat några roliga sätt som bokstäverna och siffrorna kan användas på:

Stavning och ordbyggnad

Magnetiska bokstäver kan användas för att öva stavning och ordbyggnad. Barnen kan använda bokstäverna för att stava och bilda ord, såväl som att lägga till ändelser och prefix för att skapa nya ord. Detta är en utmärkt aktivitet för att utveckla barns läsförmåga och ordförråd.

Igenkänning och repetition

Ofta frågar våra barn “vad står det där?” eller “hur skriver man det?”. Vi tycker då att det är himla smidigt att då kunna gå till bokstäverna och faktiskt visa hur barnet kan läsa orden eller skapa dem själva. Det känns som att de har det lättare att ta till sig denna information än om man bara svarar på frågorna med ord.

Matematik och räkning

Magnetiska siffror kan användas för att öva matematiska färdigheter som räkning, addition och subtraktion. Barnen kan också använda siffrorna för att öva på multiplikation och division och för att skapa matematiska problem och utmaningar.

Berättande och fantasi

Magnetiska bokstäver och siffror kan användas för att skapa historier och fantasifulla berättelser på en magnetisk yta. Barn kan använda bokstäver och siffror för att skapa figurer och miljöer och sedan använda sin fantasi för att skapa en historia kring dem.

Kreativitet

Det finns många andra roliga och kreativa aktiviteter som kan göras med magnetiska bokstäver och siffror. Barn kan använda dem för att skapa mönster, göra collage eller göra egna spel och utmaningar. De kan också användas för att öva på att känna igen former, färger och mönster.

Bokstavs- och sifferhjälpmedel för barn med autism och NPF

Autistiska barn visar ofta intensiva intressen för specifika saker, såsom siffror och bokstäver. Detta intensiva intresse är en vanlig funktion hos autism som ofta benämns specialintresse.

Bokstäver och siffror i fysisk form är något som ofta används som hjälpmedel för barn med autism. Många barn med autism har en fallenhet för att lära sig bokstäver och siffror, vilket kan uppmuntras med exempelvis magnetiska bokstäver och siffror.

Autistiskt barn intresse siffror bokstäver pedagogiska hjälpmedel
Alia packar upp sina nya magnetiska siffror från Liewood (i delar) med stor entusiasm. Dessa siffror var svårare än de magnetiska bokstäverna vi har sedan tidigare. Vi får se om det blir en utmaning eller en begränsning. Magnetiska siffror i delar hittar du HÄR

Anledningen till att siffror och bokstäver är så intressanta är att autistiska barn tänker i bilder. När du säger siffran 7, så får en autist upp bilder på en 7:a. Därför är det så viktigt att jobba på att koppla ihop det visuella med det verbala. För mer information om detta rekommenderar jag att lyssna på föreläsningar av Temple Grandin som själv är autistisk.

Att lära sig hur bokstäverna låter, ser ut och fungerar kan även hjälpa ett barn med autism på andra sätt än att “bara” lära sig alfabetet. Ett exempel är att förstå andra hjälpmedel bättre, så som olika typer av bildstöd som ofta kommer med en beskrivande text.

Vår dotter Alia är autistisk och har alltid varit intresserad av bokstäver och siffror. Även om hon inte har ett välutvecklat språk så kan hon alla bokstäver och siffror.

För barn som har svårt med den verbala kommunikationen kan den skriftliga kommunikationen bli en befrielse och en lättnad, vilket också är en anledning till att ge barn med autism rätt förutsättningar för att utveckla sitt skrivande och sin läsförmåga. Allt detta börjar med att förstå bokstäver och alfabetet.

Som vanligt är alla barn med autism olika. Vissa tycker att siffror och bokstäver är riktigt intressant, medan andra hellre gör något annat. Det är precis som med neurotypiska barn. Dock tänker vi att om en fysisk bild av en bokstav kan göra det lättare för vårt barn med autism att lära sig dess betydelse och sammanhang – ja då vill vi ge henne den möjligheten till en enklare inlärning.

Magnetiska bokstäver och siffror online

När du väljer magnetiska bokstäver och siffror till ditt barn bör du tänka på faktorer som ålder, intressen och inlärningsbehov. Det är också viktigt att välja magnetiska bokstäver och siffror av hög kvalitet som är säkra för barn att använda.

Köpa magnetiska bokstäver på svenska

Vi har märkt att utbudet av set som innehåller hela svenska alfabetet är något dåligt. Detta är synd då även våra å ä och ö är oerhört viktiga delar av språket. Här nedan kommer några exempel på magnetiska bokstäver som innehåller alla svenska bokstäver.

Magnetiska bokstäver i låda

magnetiska bokstäver för barn att leka med inlärning
Köp magnetiska bokstäver med låda HÄR

Smidigt set om man ej har möjlighet till att ha bokstäverna på exempelvis kylskåpet då en magnetisk låda följer med! Setet innehåller hela 51 bokstäver, inklusive alla de nordiska specialtecknen. Detta kan vara ett bra sätt för att även bekanta lite äldre barn vid andra specialtecken än bara de svenska.

Detta set finns även utan lådan om man hellre använder bokstäverna på en whiteboard eller ett kylskåp.

Köpa magnetiska siffror

Magnetiska siffror är inte lika beroende av specialtecken som alfabetet, men det kan ändå vara en bra idé att köpa ett kit som innehåller alla de delar som behövs. Förutom siffrorna är det även kul med olika mattesymboler så som plustecken, minustecken och likhetstecknet!

Melissa & Doug magnetiska siffror

siffror nummer med magneter för barn
Köp magnetiska siffror HÄR

Detta set består av en låda med 37 olika siffermagneter samt mattesymboler. Siffrorna är gjorda av trä och har magneter på baksidan. I detta set ingår ingen magnetisk yta, så här är exempelvis en whiteboard eller ett magnetiskt kylskåp en bra förutsättning.

Fler magnetiska siffror och bokstäver

magnetiska siffror och bokstäver med tavla
Magnetiska siffror HÄR / Magnetiska bokstäver med tavla HÄR

Sammanfattning magnetiska bokstäver för barn

Slutligen är magnetiska bokstäver och siffror ett användbart hjälpmedel för att hjälpa barn att utveckla sin inlärningsförmåga på ett roligt och interaktivt sätt. Genom att följa tipsen i detta inlägg kan du hjälpa ditt barn att dra nytta av alla fördelar som magnetiska bokstäver och siffror har att erbjuda.

You may also like

Leave a Comment