fbpx

Maxi-Cosi Rodifix Airprotect recension (2023): framåtvänd bältesstol med isofix

by Rodrigo
Maxi-Cosi Rodifix Airprotect recension

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Bilbarnsstolar är en viktig del av alla barnfamiljers liv. Det viktigaste är naturligtvis att barnen sitter säkert, och att stolarna uppfyller myndigheternas krav. Samtidigt vill du helst ha en stol som är praktisk att använda. Även när du har bråttom eller måste packa bilen full med barn och saker. Och gärna en stol som barnet kan växa med så du inte behöver byta med en gång.

Maxi Cosi Rodifix Air protect test & recension

Vad är det så som gör den här bilbarnstolen så populär? Vilka är fördelarna med att köpa Maxi Cosi Rodifix Air Protect?

En fördel är det faktum att stolen passar bra bra för många åldrar. Du behöver nästan inte byta ut den alls, utan barnet kan använda stolen tills de är stora nog att sitta med bara bältet.

Maxi Cosi Rodifix Air protect är alltså en stol som växer i takt med att barnet gör det.

Det här är vår första stol med isofix och vi är helt lyriska. Varför har vi inte testat detta förut?

Maxi cosi isofix
Isofix, var har du varit i vårt liv? Maxi Cosi Rodifix Air protect är hur smidig som helst att installera. Köp denna bilbarnstol HÄR

Något som vi gillade, förutom isofix, är att det är väldigt lätt att justera så att barnet sitter bekvämt. Inte bara på höjden, utan du kan även dra ut den på bredden. Det är också en fördel om olika barn använder samma stol. Du kan justera höjd och bredd med en liten knapp, det är inte alls krångligt.

Sidokuddar skyddar mot krock

Stolen har luftfyllda sidokuddar som skyddar mot krock från sidan. Samma princip gäller för nackstödet. Om det värsta skulle hända har inte huvudet så stort utrymme att det kan skadas med whiplash eller liknande.

Vi gillar att de där luftkuddarna också ger ett lite ombonat intryck. Barnen trivs ofta när de känner sig inneslutna, som i en öppen kram. Samtidigt är de inte så stora att sikten försämras. Det är fortfarande lätt att se sig omkring.

Reglerbar rygg på bilbarnstolen

Stolsryggen går att luta lite bakåt, helt perfekt om barnet vill sova i bilen. Annars är det lätt att huvudet börjar ramla framåt. Du behöver inte vara ett riktigt litet barn för att bli trött på långa resor. För att ändra ställningen på ryggstödet kan barnet självt dra i en liten spak så glider sätet framåt så lutar sig ryggen bakåt. Annars kan du enkelt justera det när de har somnat.  

Tvättbart överdrag

Du kan ta av skyddet på stolen och tvätta det. En klar fördel i de flesta familjer. Klädseln består av två delar och du kan tvätta den i 30 grader. Det är inte alls så svårt att ta av och på klädseln.

Lätt att använda

Maxi Cosi Rodifix Air Protect är lätt att använda. Det gäller inte bara den smidiga Isofix. När barnet blir lite större kan hen själv sätta sig ner och ta på sig bältet. Du måste naturligtvis kontrollera att allting är korrekt, men det gör det enklare att komma i väg. Speciellt om du har flera barn i olika åldrar, där vissa behöver mer hjälp än andra.

Maxi Cosi Rodifix bilbarnstol fördelar

Här har vi samlat de viktigaste fördelarna med Maxi Cosi Rodifix bilbarnstol

  • Stolen växer med barnet, du kan använda den länge
  • Avtagbar klädsel som du kan köra i maskin
  • Två lägen för ryggstödet om barnet vill sova
  • Isofix för större stabilitet
  • Luftfyllda sidokuddar som skyddar vid krock
  • Rymlig men ändå ombonad
  • Lätt att använda
  • Rimligt pris

Vanliga frågor om Maxi Cosi Rodifix bilbarnstol

Här nedan har vi samlat svaret på några vanliga frågor som vi hade innan vi köpte vår Maxi Cosi Rodifix Airprotect.

Maxi Cosi Rodifix längd

Små barn bör sitta i en bakåtvänd stol för att vara säkra i bilen enligt Transportstyrelsen. Men när de börjar närma sig fyra års ålder kan du med fördel sätta dem i en som är framåtvänd, om de väger tillräckligt och är långa nog. Då kan det löna sig att satsa på en flexibel stol som du kan ha under en längre tid.

Maxi Cosi Rodifix växer tillsammans med barnet och kan därför användas till de är runt tolv. Det vill säga ungefär från det att de är 110 centimeter långa fram till 150 cm. Huvudet ska inte sticka upp över kanten, men annars kan du ha stolen i bra många år.

Kan man ha Maxi Cosi Rodifix i framsätet?

Kan man ha Maxi Cosi Rodifix i framsätet
Ja, du kan ha Maxi Cosi Rodifix i framsätet. Tänk dock på att stänga av airbagen! Dessutom bör du ha i åtanke att det inte kanske finns någon isofix i framsätet. Så är det i alla fall på den här bilen (Volvo XC40). Eftersom Mila blir så åksjuk behöver jag sitta bak med henne medan min fru kör. Köp Maxi Cosi Rodifix HÄR

Även om Maxi Cosi Rodifix är stadig så är den inte överdrivet bred. Den passar därför överallt i bilen. Och den är lätt att använda bredvid andra bilbarnstolar eller i framsätet.

Det bästa stället för barn är dock baksätet, för där är de mer skyddade vid en eventuell krock. Något annat du bör tänka på är att kortare barn, under 140 cm, inte bör sitta där det finns en airbag. Så kom ihåg att stänga av airbagen om du använder bilstolen i framsätet.

Tänk även på att många bilar saknar isofix i framsätet.

Maxi Cosi Rodifix installation

Maxi Cosi Rodifix installation
Maxi Cosi Rodifix installation är superlätt: du drar bara ut de gula armarna på max med hjälp av reglaget och sedan hakar du i isofixen. När du ska ta loss stolen trycker du på reglaget och på så sätt släpper isofix. Köp Maxi Cosi Rodifix HÄR

I många hushåll har man mer än en bil. Eller så vill du dela körningen med en vän ibland. Då är det bra med en bilbarnstol som är lätt att installera. Maxi Cosi Rodifix sitter stadigt men är ändå enkel att flytta runt.

  1. Först installerar du isofix-fästen i din bil, såvida du inte redan har dem sedan tidigare. Det är inte svårt att använda.
  2. Sedan är det bara att skjuta dit din Maxi Cosi Rodifix. Tryck in den grå spärren på baksidan av stolen så kommer isofix-armen ut. När stolen är på plats trycker du till så den låser sig.

Du kan installera Maxi Cosi Rodifix var som helst där det finns ett trepunktsbälte. För barnet spänns fast med bilens vanliga bälte, eftersom stolen inte har sitt eget.

Det finns en bältesledning på sidorna så du kan få bältet i rätt höjd, beroende på barnets ålder och längd. Var uppmärksam på var den nedre delen av bilbältet sitter. Det finns ingen spärr för den, så ibland glider den upp mot magen i stället för att ligga över benen. Vid en olycka kan de inre organen skadas om bilbältet inte sitter lågt.

Här finns en video för mer information:

Vad är isofix?

Isofix är ett internationellt fästsystem som gör att stolarna sitter stadigare i bilen. Det har framställts av olika säkerhetsorganisationer, tillsammans med myndigheter, biltillverkare och bilbarnstolföretag. Du installerar den ena delen direkt i bilen, och skjuter sedan in isofix delen från stolen. Resultatet är att stolen sitter stadigt och inte flyttar på sig. 

Moderna bilar har dock redan isofix installerat i sätet. Det brukar se ut så här:

Isofix volvo xc40
Så här ser den integrerade isofixen ut i Volvo (XC40). Detta gör att en bilbarnstol med isofix är idealisk att använda. Köp Maxi Cosi Rodifix HÄR

Hur monteras Maxi Cosi Rodifix utan isofix

Det går att använda den här bilbarnstolen i alla bilar, bara de har ett tre punkts säkerhetsbälte. Stolen sitter inte lika stadigt som när du använder dig av isofix, men det är helt säkert för barnen. Ställ den bara på sätet och spänn fast säkerhetsbältet. Var noga med att det ligger på rätt ställe, använd bältesledningen för full säkerhet.

Om du inte har isofix

Det är inte alla bilar som är kompatibla med isofix, eller så har du helt enkelt inte installerat det i din bil. Men du kan ändå använda Maxi Cosi Rodifix, och känna dig säker på att dina barn är skyddade. Stolen är gjord för alla möjligheter, även om den står stadigare med isofix.

Om du inte har isofix måste du sätta fast stolen även när barnet inte är med i bilen. Annars kan den flyga runt och skada någon vid en olycka. Ta det till vana att alltid sätta tillbaka bältet när du tar ut barnet. Eller förvara stolen någon annanstans.

En omtyckt bilbarnstol

Det finns alltså många fördelar med Maxi Cosi Rodifix Air Protect. Den uppfyller flera av de krav som moderna föräldrar har på en bilbarnstol. Säkerheten kommer alltid främst, men funktionalitet är också viktig. Med en stol som är enkel att använda i alla typer bilar blir det lättare att skydda dina barn. Samt att komma i väg utan allt för mycket stress och krångel.

Maxi-Cosi Rodifix Airprotect pris
Maxi Cosi Rodifix Airprotect i fem olika färger. Läs mer om stolen genom att klicka på bilden eller HÄR

You may also like

Leave a Comment