fbpx

Mens efter förlossning – när kommer mensen tillbaka efter graviditet & amning?

by Sofia
mens efter graviditet, förlossning, efter sluta amma

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Ett av de stora glädjeämnena när du är gravid är att slippa mensen. Men när du väl fött fram ditt barn så börjar funderingarna över när den kommer tillbaka. Om det är normalt att det tar tid och hur det kommer bli. Ska allt bli normalt igen? Tankarna flyger och du vill bara att allting ska bli sig likt igen. Jag har själv precis slutat amma och väntar på att mensen ska komma så jag har satt ihop detta inlägg för att svara på vanliga frågor om mens efter förlossning.

Jag vill börja med att vara tydlig med att jag inte har någon medicinsk kunskap och är inte utbildad vårdpersonal. Inlägget nedan bygger på egna erfarenheter och efterforskning.

Kom ihåg att mens inte är fienden

Mitt råd är att försöka möta mensen med vänlighet när den kommer. Tyvärr har mens blivit så negativt i vårt hektiska samhälle. Låt mensen få vara en tid när du tar hand om dig själv, och varvar ner. Lyssna på kroppen. Har du ont är det ofta ett tecken på att du behöver vila.

Även om det är svårt med små barn är det viktigt att få lite egentid. Mensen är för många kvinnor, inklusive mig själv, en tid för introperspektiv (att gå in i sig själv).

Några saker som hjälper att hantera mensen:

 • Vila, vila, vila
 • Massage
 • Värme kring mage/rygg/underliv (värmeflaska, värmekudde, bebis på magen osv)
 • Kramar och kärlek
 • Sex
 • Ta hand om sig själv, tänk: spadag, dricka te, vandra i naturen osv…
 • Yoga

Appropå yoga, här kommer ett riktigt bra klipp med yoga mot mensvärk:

När kommer mensen tillbaka efter förlossning om man inte ammar?

Om du väljer att inte amma så brukar mensen komma tillbaka lite snabbare än hos de kvinnor som ammar. Det tar ändå tid efter förlossningen, men för en del så är det tillbaka redan inom sex veckor. Upp till tre månader är dock ganska vanligt, det varierar en hel del från kvinna till kvinna.

Kroppen måste komma igång igen efter en lång graviditet och förlossning. Dina hormonnivåer börjar sjunka med en gång men det tar lite tid innan allt går tillbaka till det normala. Du kan dock ha mindre blödningar eller flytningar även innan mensen har börjat igen.

Har inte mensen kommit tillbaka inom ett år så bör du säga till din barnmorska eller läkare. Men inom de ramarna är allting normalt. De flesta får tillbaka mensen inom några månader, men långt ifrån alla.

När kommer mensen tillbaka efter att man slutat amma?

När kommer mensen efter man slutar amma
Mensen kommer oftast tillbaka mellan ett halvår till ett år efter att du fött barn. Hur snabbt det går beror på om du ammar eller inte, samt på hormonnivåer och genetiska faktorer.

Om du ammar så kan det ta lite längre tid innan mensen är tillbaka än om du inte ammat alls. Det vanligaste är att mensen kommer tillbaka en till någon månad efter att du slutat amma. De flesta kvinnor får tillbaka sin mens något halvår efter att de fött barnet, vare sig de ammar eller inte. För andra så händer det ingenting förrän de slutar amma.

Det är alltså lite svårt att säga exakt när mensen ska komma tillbaka. Om du ammar under en längre period så ökar chanserna för att din mens ska komma även om du ammar. Men annars så är ju hormonerna fortfarande relativt aktiva när du ammar.

Hur länge varar första mensen efter förlossning?

Många upplever att den första mensen efter förlossning är något längre än vanligt och ganska smärtsam. Speciellt den där första mensen efter att du varit utan i nästan ett år. Det kan blöda riktigt länge, med ett kraftigt flöde. Har du smärtor samtidigt så kan det vara jobbigt, men ändå helt normalt. Det är dock inte alla som upplever att det gör ont.

Ett stort antal kvinnor upplever hur mensen blir starkare efter att de har varit gravida. Det är klart att kroppen är påverkad av det du varit med om. Du måste ha tålamod för det kan ta en tid innan allt är normalt igen. Så i början kan mensen ofta vara oregelbunden.

När kan man börja använda tampong efter förlossningen?

När kommer mensen tillbaka efter förlossning
Tampong ökar risken för infektion i underlivet och ska därför undvikas de första veckorna efter förlossningen. Efter din efterkontroll är det vanligtvis fritt fram att använda tampong.

Som norm brukar man säga att du kan använda tampong sju veckor efter att du fött barn. Vid efterkontrollen kan de se om du läkt och om det är säkert att börja med tampong igen. Många kvinnor upplever ändå att det känns obehagligt. Det kan rentav göra ont att använda tampong, även om du väljer en mindre storlek.

Eller så är det tvärtom, att du behöver en större modell för att den ska sitta ordentligt och verkligen suga upp mensen. Så känn av lite grand vad din kropp säger dig. Du kanske kan använda menskopp eller binda istället, i alla fall tills du är helt okej igen i underlivet. Det viktiga är ju att du är bekväm och att det inte läcker. Vilket är varför en del kvinnor måste kombinera tampong och binda i början för att fånga upp hela flödet.

Hela ditt underliv har gått igenom något mycket stort när du har fött barn. Vissa delar av kroppen är förändrade för alltid, andra delar går tillbaka till hur det var innan. Men oavsett hur du upplevde förlossningen så tar det lite tid för kroppen att läka. Du kanske känner dig bra, men du bör inte börja med tampong allt för snabbt. Samma sak gäller med bad och samlag också.

Är det vanligt med förändrad mens efter graviditet?

När du är gravid så du längtar du troligtvis efter att bli normal igen. Allt har ju förändrats och hormonerna är så aktiva. Därför kanske du blir besviken om inte mensen blir som den brukade vara med en gång. Den kanske aldrig blir helt sig lik, utan nu har du börjat ett nytt kapitel i ditt liv.

Det är ganska vanligt att mensen förändrar sig, i alla fall under ett tag. Många upplever att den är oregelbunden, att flödet är starkare och att det gör ont. Medan andra för första gången i sitt liv har en regelbunden mens. På något sätt så verkar kroppen bli helt upp och ner vänd, så egentligen vet du inte vad du kan förvänta dig.

Förändrad mens efter graviditet
Min mens blev inte förändrad efter förlossningen, däremot så försvann min plågsamma mensvärk. Det kan dock bli lite annorlunda efter att du fött barn – vad du kan förvänta dig är att det kan ske förändringar, men det behöver inte vara så!

Troligtvis så kommer din mens aldrig bli exakt som den var tidigare. Det kan vara en fördel, för många säger att de har mindre ont och lättare menstruationer efter att de fött barn. Kroppen är förändrad på många sätt och vis så det är inte så konstigt om det påverkar menstruationen också.

För min del var mensen efter förlossningen ganska precis som vanligt. Det var ungefär samma flöde, lika regelbundet och att den varade samma tid. Den enda förändringen var faktiskt att jag inte längre hade mensvärk som jag brukade ha. Innan jag blev gravid med Alia hade jag hormonsprial i 13 år. Mensen jag hade innan jag började med spiral var väldigt ofta smärtsam, framförallt de första dagarna. Så det var helt klart en bonus efter graviditeten!

Oregelbunden mens efter förlossning – när blir den regelbunden igen?

Det kan vara jobbigt med oregelbunden mens. Många planerar sitt liv runt dessa dagar, eftersom det påverkar vad kan eller vill göra. Men hormonerna behöver tid på sig för att hamna på en normal nivå igen. Det bara måste ta sin lilla tid.

De flesta får igen mensen ett halvår upp till ett år efter förlossningen, men det kan ta tid att mensen blir regelbunden igen. Om du ammar så kan allting bli förskjutet, för då kommer inte alltid mensen igång över huvud taget innan du slutat. Återigen är det viktigt att påminna dig själv om att allting är normalt.

En del kvinnor känner när de har ägglossning. Men sen kommer det ingen mens. Eller så har de PMS symptom, fast själv blödningen uteblir. Det kan göra dig fundersam, men är inget farligt. Egentligen är det bara jobbigt medan det håller på. Trots att ett år kan låta som väldigt lång tid så behövs det ofta för att kroppen ska kunna återhämta sig helt och hållet.

Kan man ha mens trots amning?

Mens vid amning fertil bli med barn
Ja, du kan få mens trots att du ammar. Det betyder inte att du är fertil, men det finns en hög risk. Var noga med skydd om du inte planerar att bli gravid!

Ja, det är många som får tillbaka sin mens trots att de fortfarande ammar. Det är särskilt vanligt när du ammar under en längre tid, vartefter som det inte längre är bebisens huvudföda. Bra många upplever dock att mensen håller sig borta tills de slutar amma helt. Även då kan du få vänta flera veckor eller månader innan den kommer igång.

Amningen är som en förlängning av graviditeten, när det kommer till hormoner. Inte exakt de samma hormoner som när du väntar barn, men de är alla sammankopplade. Under graviditeten så har du extra mycket östrogen i kroppen. Efter förlossningen så sjunker nivåerna, för att sedan bli mer normala. Men när du ammar så frigörs hormonet prolaktin som behövs för mjölkproduktionen. Den i sin tur ser till att östrogenet hålls på plats, vilket gör att mensen ofta försenas.

Hur var er första mens efter förlossning? Flera kvinnor berättar

Det kan hjälpa lite att höra hur det var för andra kvinnor. Bland annat så får det dig att inse hur vanligt allting är. Att du är helt normal om mensen kommer tillbaka snabbt eller om det tar flera månader. Att alla har sina egna erfarenheter, som kanske är likadana som dina egna. Se vad en del kvinnor har att säga om sin första mens.

 • Det blödde något så alldeles förfärligt. Efter sex dagar är det fortfarande ett starkt flöde. Ont gör det också.
 • Min mens kom tillbaka cirka fyra månader efter födseln. Då var den ganska svag och inte alls lika mycket blod som innan jag blev gravid.
 • Jag fick min första mens när sonen var sju månader. Skönt att slippa så länge. Men det tog den igen, det bara vällde fram.
 • I motsats till innan jag blev gravid så har jag ingen mensvärk nu. Men desto större blödning. Det kommer till och med ut klumpar med blod. Jag kunde inte använda tampong så har binda istället.

Första mensen efter förlossning, hur mycket blödde du?

 • Det bara forsade fram den första gången jag fick mens efter förlossningen. Jag blev rädd och ringde barnmorskan, men hon sa att det var helt normalt.
 • Den första mensen kom när min dotter var sex månader, och den var tuff. Jag fick byta binda flera gånger, för att det blödde så mycket.
 • Jag fick tillbaka mensen tre månader efter födseln. Men den är mycket mindre än tidigare, inte alls så mycket blod. Det kanske kommer igång lite senare.
 • Även om det blödde mer så mådde jag mycket bättre när första mensen kom än innan jag blev gravid. Då svimmade och spydde jag nästan jämt, och nu hade jag inte ens ont.

Det är alltså ganska vanligt att blöda lite extra i början. Inte så att du har någonting kvar som måste komma ut, utan helt enkelt för att kroppen måste komma igång igen. Det är ingenting att oroa sig för, men var noga med att byta bindor ofta så du inte får någon infektion. När du haft mens ett par gånger så kommer förhoppningsvis det starka flödet avta. Då är det bara en normal mens du kan förvänta dig.

Menstrosor menskopp efter fött barn
Jag kan verkligen rekommendera kombinationen av menstrosor och menskopp. De första dagarna har jag båda två, sedan bara menstrosor. Så smidigt och bra!

Thinx menstrosor HÄR / Menskopp (storlek B är för dig som fött barn) HÄR

En del upplever att de måsta ha en större tampong än tidigare eftersom slidan har töjts ut. Andra däremot känner att det är obehagligt att få in tampongen även om de använder den minsta storleken. Ett jättebra alternativ som jag själv använder är menstrosor och menskopp. Det är både bekvämt, miljövänligt och ekonomiskt.

Så alla kvinnor är olika och mensen likaså. Din mens kan komma i gång ganska snabbt efter födseln, men det är helt okej om det tar ända upp till ett år.

Om du vill bli gravid igen

En anledning att du vill ha koll på mensen kan vara att du funderar över att bli gravid igen. Jag har ganska tätt mellan mina barn, två år, men slutade amma relativt tidigt och fick tillbaka min mens emellan.

Om du vill ha ett till barn är mensen är viktig för att veta när du har ägglossning och hur du ska kunna reglera det hela. Som med så mycket annat finns det stort utrymme för individuella erfarenheter. Men det kan vara bra att känna till hur de flesta upplever den här frågan. Och att det är helt okej att ha olika erfarenheter med mensen efter en graviditet.

Om du inte vill bli gravid igen

Photoshoot gravid bilder
Jag älskar mina barn till månen och tillbaka men jag önskar inga fler barn. Denna bild togs när jag var höggravid med Mila.

Även om du inte menstruerar så kan du ha ägglossning. Vilket innebär att om du inte är försiktig så kan du bli gravid. Om du inte har mens kanske du inte kan använda de preventivmedel du är van vid. Så tänk igenom hur du ska göra för att inte bli gravid igen, om du inte är intresserad av att få ett till barn med en gång.

Försök att läsa av din kropp och känna vad som händer i den. Då kanske du märker när du har ägglossning. Du kan försöka vara medveten om att ifall du inte känner dig helt på topp så kan det vara PMS och inte bara dåligt humör.

Vanliga frågor:

Jag har inte fått tillbaka mens efter graviditet – vad kan man göra åt saken?

Mensen brukar komma igång när kroppen är redo. Det är inte så mycket du själv kan göra åt det hela. Även om de flesta kan tycka det är skönt att slippa ha mens så ställer det ändå till det en del om den inte kommer tillbaka med en gång.

Det är viktigt att ge kroppen lite tid att återhämta sig. Stressa inte för saker som du inte kan kontrollera, som när mensen ska komma tillbaka, såvida du inte har väldigt goda anledningar. Det är klart att det är jobbigt att inte ha full kontroll över ditt liv. Speciellt den intima delen som många har längtat efter när de var höggravida. Men i sin egen tid kommer allting att falla på plats. Jobba med din kropp och inte emot den så kommer du att må bättre själv.

Du måste vara medveten om att ägglossning kan ske utan en menstruation, så att du inte blir gravid av misstag innan du är redo för det.

Jag har ingen mens efter förlossning men ammar inte, varför?

Hormoner är riktigt starka och det kan ta tid innan de blir normala igen. Fram tills dess kan din mens utebli, det är kroppens sätt att komma igång igen efter en graviditet och förlossning. Om du inte ammar så brukar mensen komma lite snabbare, men även här kan det variera ganska rejält.

Man brukar räkna med ungefär ett år för en kvinna att bli mer eller mindre normal igen. Det är inte allt som syns på utsidan, men det krävs en hel del tid för att återhämta sig. Därför är det inget farligt om det tar lika lång tid för mensen att komma igång igen, även om du inte ammar.

Så du ska inte välja bort amningen bara för att du vill att mensen och allt annat ska komma tillbaka som tidigare. För det finns inga garantier när det handlar om människokroppen. Det enda du kan göra är att vänta och vara tålmodig.

Ingen mens ett år efter förlossning – är det normalt?

Ett år kan låta som en lång tid, och det är det nog också. Speciellt när du följer ett barn i dess utveckling från nyfödd till en liten krabat som kanske springer omkring där hemma. Men det är inte så lång tid för mensen och hela den cykeln att komma tillbaka och bli normal. Kom ihåg att kroppen var upp och ner vänd i nio månader. Så när du ska vända på det hela och återgå till det vanliga kan det ta lite tid.

De flesta kvinnor får tillbaka sin mens inom sex månader, eller däromkring. Men det kan ta ända upp till ett år. Skulle den inte komma efter det kan det vara läge att ta upp det med din läkare. Även om det mesta är normalt när det kommer till allt som har med en graviditet att göra. Du kan alltid fråga barnmorskan om råd när du går på de olika kontrollerna.

You may also like

Leave a Comment