fbpx

Mina bästa mjölkstockning tips vid feber och ont

by Sofia
Mjölkstockning feber tips ont

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Mjölkstockning är något som ofta drabbar ammande kvinnor, framförallt i början eller slutet av amningen. För mig slog det till med 40 graders feber ungefär två veckor efter att min dotter Alia föddes. Jag låg bara och skakade till slut. Hade jag varit lite förberedd hade det troligtvis inte behövt gå så långt. I det här inlägget berättar jag lite om hur jag hanterade mjölkstockningen och lyckats undvika att den kommit tillbaka.

Vad är mjölkstockning?

Mjölkstockning är när en ammande kvinnas mjölkgång / mjölkgångar täpps igen av mjölken. Detta gör att inte lika mycket eller ingen mjölk alls kommer ut ur bröstet, och detta kan göra ganska ont för kvinnan. Ofta drabbas endast ett bröst åt gången, och som tur är så går det i de allra flesta fall att lösa själv hemma.

mjölkstockning feber tips
Här var jag inte kaxig. Mjölkstockning och feber när första dottern var 2 veckor gammal.

Vad beror mjölkstockning på?

Det finns några olika saker mjölkstockningen kan bero på. Den vanligaste anledningen till att mjölken stockar sig i mjölkgången är dock att barnet inte ammar ”rätt”. När barnet ska suga fram mjölken är det lätt att bröstvårtan hamnar i kläm, och då stockas mjölken i bröstvårtan.

När barnet ammas så är det också viktigt att låta barnet suga så mycket den vill, och att inte avbryta amningen innan barnet har ätit klart. Kroppen är skapad på ett sånt sätt att mamman och barnet passar så bra ihop att de vet vad som är bäst för varandra.

På Carolines blogg hittar du 7 superbra amningstips

Om du har feber vid mjölkstockning

Skulle du ha feber och mjölkstockning samtidigt så finns det en risk att det istället handlar om en infektion. Infektionen kan bero på ex. att bakterier från bröstvårtor som har blivit såriga av amningen sprider sig ner i mjölkgångarna. Detta behöver behandlas med antibiotika så du ska alltid uppsöka vård om du har feber vid en mjölkstockning. Andra symptom på att det är en infektion kan också vara att området känns varmt och att det gör ovanligt ont.

Lästips: Detta bör du undvika vid amning

Mina symptom vid mjölkstockning

Det började med att jag fick ont kring bröstvårtorna och klumpar i brösten, framförallt det ena bröstet. Jag trodde att det berodde på att mina bröstvårtor blivit ömma av att jag var ovan vid amning. En morgon vaknade jag och kände mig lite sänkt. Jag har inte haft feber på många år men kände ändå igen symptomen. Jag kände mig hängig och svag. Vad jag inte visste då var att det bara var början på vad som väntade.

Feber

feber amning 39 40 graders feber
Febern på 39-40 grader höll i sig i tre dagar totalt. Jag skakades och svettades om vartannat.

Innan Alia föddes köpte vi en örontermometer och den måste jag säga varit bättre på mig än för hennes små öron. När jag blev sämre mätte vi temperaturen och den var över 40 grader! Jag rådfrågade först mina systrar om hjälp och mina följare på Instagram. Jag fick flera bra tips, men det var redan försent. Vad jag än gjorde hjälpte det inte och jag skakade och svettades om vart annat av feber. Vi beslutade oss då för att åka in till akuten.

Åkte in till akuten

Väl på akuten gjorde man undersökningar på bröstmjölken så att man kunde utesluta svamp i brösten. Det togs en sänka och man kunde konstatera att jag hade förhöjt CRP, infektionsvärden. Trots det skickades jag hem och uppmanades till att fortsätta amma. Jag skulle komma tillbaka först efter 2 dygn. Jag kämpade och bet ihop i en hel dag till, men då hade jag redan haft hög feber i 3 dagar. Till slut orkade jag inte mer, det går inte att vara mamma och amma när man inte ens kan ta hand om sig själv. Vi åkte därför in igen till akuten.

Läs även: Amningskläder bäst i test – H&M eller Boob?

Antibiotika

På akuten kunde man konstatera att mitt CRP hade gått upp ännu mer men läkaren var fortsatt tveksam till att skriva ut antibiotika. Jag kan förstå att man är restriktiv då det även går ut till barnet, men jag orkade inte mer. Jag fick tjata mig till antibiotika. Till slut gav de med sig och jag fick åka hem, jag blev bättre inom 2 dagar och har sedan dess kunna amma som vanligt.

Bröstpump

Många mammor får höra att de ammar fel, men det behöver inte vara så. I mitt fall tror jag att det berodde på att vi hamnade lite i otakt jag och bebis. Mina bröst producerade mycket mjölk och hon åt oregelbundet.

För att råda bot med det har jag valt att hyra en bröstpump för att kunna pumpa ur då det trycker på och när hon inte vill äta. Den heter Medela och du kan hyra dessa av sjukhusen etc. En enklare version som jag verkligen rekommenderar ALLA mammor att ha hemma är en manuell pump. Jag är jättenöjd med Medela Harmony.

Vad kan man göra åt mjölkstockning?

Om du kan utesluta att mjölkstockningen beror på en infektion (vilket man kan i de flesta fallen) så finns det en del saker man kan göra för att bli av med mjölkstockningen.Jag har fått klumpar i brösten flera gånger efter det och alltid löst det på följande sätt:

  1. Ta anti-inflamatorisk tablett direkt (Ipren etc). Fortsätt dosera så länge du har klumpar enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Låt barnet amma så mycket hen bara kan på det bröstet, amma dock det andra bröstet med så att problemet inte flyttas dit.
  3. Pumpa bröstet om det fortfarande är hårt antingen med pump, jag rekommenderar verkligen att hyra en riktigt bra, eller genom att krama ut ur bröstet i duschen eller handfatet. OBS! tryck inte för hårt då det kan förvärra situationen! Försök då att mjölka ur så mycket mjölk som möjligt för att trycket ska bli så litet som möjligt i bröstet. Vissa säger att detta ökar produktionen av mjölk och så kan det vara, men det går att reglera längre fram i så fall – just nu behöver du bara bli av med skiten!
  4. Försök lära barnet att amma bättre. Se till att bröstvårtan inte hamnar i kläm och att barnet får ett ordentligt tag om bröstvårtan. Du ska helst inte se läpparna och hela bröstvårtan ska vara långt in (tänk dig en napp). Detta kan hjälpas genom att låta barnet ligga nära huden och att låta barnet leta efter bröstvårtan själv. Då kommer barnet i de flesta fall att gapa större och därav få ett bättre tag. Jag hade själv inte problem med detta.
  5. Amma från olika vinklar. Detta är något som inte alls hjälpte mig. Jag fick tips om allt från att stå på alla fyra och låta barnet amma underifrån till att ha barnet i tvillinggrepp (åt andra hållet). Detta rekommenderas ofta av amningsexperter men hjälpte som sagt inte min situation. Jag har inte heller ammat i andra positioner under resten av de 4 månader jag nu ammat min dotter.
  6. Bär löst sittande kläder. Kläder som trycker mot bröstvårtan eller tighta bh:ar kan förvärra situationen ytterligare. Kan du vara utan bh ett tag under dagen så är det allra bäst, men annars kan man tänka på att bära en mer löst sittande bh.
  7. Närhet och kroppskontakt. I vår kropp finns ett ämne som heter oxytocin som utsöndras när vi är nära en annan människa. Detta kan vara din partner eller ditt barn, och ämnet gör att mjölken lättare utsöndras från bröstvårtan. Oxytocin gör också att stress minskar och att det blir lättare att slappna av, vilket också hjälper vid mjölkstockning.
  8. Antibiotika. Detta är en sista utväg, men den kan behövas ta till ibland. Du som mamma ska inte lida i onödan, för det påverkar även ditt barn och er amningsupplevelse tillsammans!

Läs även: Bästa febertermometern för barn (och vuxna).

You may also like

Leave a Comment