fbpx

Moderkaka i framvägg – risker & information

by Sofia
Moderkaka i framvägg förlossning

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Moderkakan bildas inne i livmodern när du blir gravid. Den är oerhört viktig, eftersom det är via den som barnet får näring och syre. Samtidigt så forslar den bort bebisens slaggprodukter, som går ut i mammans kropp för att sedan försvinna. Efter förlossningen drar livmodern ihop sig, för dess jobb är avslutat. Ibland hamnar moderkakan i framvägg. Det låter ganska oroande, men behöver inte vara något problem.

Min moderkaka satt i framvägg under andra graviditeten. Här kommer lite info om vad det innebär för dig.

Hur sitter moderkakan fast?

Placentan, som moderkakan också kallas, är ganska liten till en början. I takt med att fostret blir större så växer även moderkakan till sig. Till sist kan den väga ett helt kilo.

Moderkaka sitter fast i framvägg bakvägg
Moderkakan är en viktig och ganska vacker sak. Vid förlossningen kan den väga runt 1 kilo.

Precis i början av graviditeten så sitter moderkakan ofta lite lägre ner i livmodern. Men vartefter barnet växer så dras placentan uppåt. Där ska den sitta hela graviditeten, det är inte förrän efter förlossningen som moderkakan ska lossna.

Hur vet man var man har moderkakan?

Normalt har du en rutinundersökning runt vecka 18, när doktorn gör ett ultraljud. Då kan de se var moderkakan sitter. Om den sitter lågt gör de ett andra ultraljud lite senare, bara för att hålla det hela under kontroll. Det är inte farligt att ha moderkaka i framvägg eller lågt sittande, men det är bäst att vara medveten om det.

När syns moderkakan på ultraljud?

Ultraljudet är ett sätt att få reda på att allt är okej med barn och mamma. Därför görs det vanligtvis i vecka 18-20, när du kan se lite bättre. Fostret är stort nog så de kan se könet, men framför allt hur graviditeten utvecklats. De mäter hur mycket fostervatten som finns, samt bekräftar var moderkakan sitter.

Moderkaka placering – framvägg eller bakvägg

När moderkakan formas bildar den en sorts rötter som går in i livmoderväggen. Därifrån suger den upp näring och syre från mammans blodådror. Till en början är den långt ner i livmodern, som ju är ganska liten innan du blev gravid. Men sedan sträcker den ut sig allt mer, och då följer livmodern med. Den sitter fast, men placeringen blir allt högre upp.

Hos en del kvinnor sitter livmodern på framväggen, hos andra på bakväggen. En del har den riktigt högt upp, och hos en del är den fortfarande nästan längst ner även efter flera månader. Att den sitter långt ner kan vara farligt vid förlossningen, annars spelar det ingen roll om moderkakan sitter på framväggen eller bakväggen. Det viktiga är att den sitter fast.

Hur vanligt är det med moderkaka i framvägg?

Det är inte direkt vanligt att ha moderkaka i framvägg. Men det är inget farligt. För de flesta kvinnor är det mest en fråga om att de inte känner sparkarna från bebisen lika mycket som när moderkakan sitter någon annanstans. Moderkakan blir som en stötdämpare där framme, och absorberar sparkarna. Så var det verkligen för mig.

Så det kan hända att du känner av bebisen lite senare än andra. Men det har mest med sparkarna att göra. När hen vrider på sig brukar det vara lättare att uppmärksamma det. Samtidigt så sitter ju moderkakan där och fångar upp det mesta. Därför är det möjligt att du inte känner av barnet så ofta. Vilket kan vara jobbigt för en del kvinnor.

Det är lätt att oroa sig om man inte känner av bebisen hela tiden. Men det är alltså helt normalt, så om du har moderkakan i framvägg får du helt enkelt vara medveten om det.

Det var ganska stor skillnad för mig mellan graviditeten, min första dotter sparkade som en kung fu-mästare medan jag inte kände andra dotterns sparkar så mycket. Vridningarna och vändningarna kände jag dock av. Med moderkakan i framvägg såg jag inte heller rörelserna lika mycket utvändigt på magen.

Får man större mage om moderkakan ligger i framvägg?

Det är ingen skillnad på magen om moderkakan ligger i framvägg eller där bak. Mina magar blev i stort sett lika stora.

Får man större mage om moderkakan ligger i framvägg
Till vänster med moderkakan i framvägg under andra graviditeten, till höger första graviditeten då moderkakan inte satt i framvägg. Det är ingen större skillnad som du ser, lite olika vinklar på bilderna.

Den är ju inte så väldigt stor till en början. Man brukar säga att vid förlossningen väger moderkakan en fjärdedel av barnets vikt. Så om du har ett stort barn, typ 4 kilo, så blir moderkakan runt 1 kilo. Det är många kvinnor med moderkakan i framvägg som har små magar. Och tvärtom, någon med moderkakan i bakvägg kan ha en enormt stor mage.

Moderkaka i framvägg när känner man bebisen?

Det här är den stora frågan för alla mammor. När kan jag känna av min bebis? Ibland kan det vara svårt att känna av bebisens rörelser när moderkakan ligger i framvägg. Du kanske får vänta lite längre än andra, och det är inte alltid solklart till en början. Runt vecka 20-22 brukar de flesta kunna känna sparkarna.

För mig kände jag rörelser lika tidigt med moderkakan i framvägg, men det var lite annorlunda. Jag kände mer av rörelser än direkta sparkar som vid första graviditeten.

Det viktiga är ju att barnet mår bra, vilket bekräftas av andra saker. Tveka inte att kontrollera om du är orolig.

Moderkaka i framvägg risker

I sig självt är det inte farligt att ha moderkaka i framvägg. Bebisen växer och blir stark, moderkakan fungerar alldeles utmärkt oavsett var den sitter.

Moderkaka i framvägg som sitter lågt ner kan utgöra en risk. Då kan den komma i vägen för förlossningsarbetet. Återigen är det inte så svårt att hantera, men det är viktigt att känna till det. Det är ju därför som ultraljuden är så viktiga. Dels för att veta att barnet mår bra, men även som en förberedelse inför födseln.

Risken för blödning är större när moderkakan sitter lågt ner i livmodern, inte när den är i framvägg. Därför har en hel del kvinnor blödningar i början av graviditeten, innan moderkakan har flyttat upp sig. Det är klart att du ska kontrollera varje blödning du har, det kan bero på så många olika saker. Men det beror i alla fall inte på att moderkakan sitter i framvägg.

Moderkaka framvägg kejsarsnitt

Det är viktigt att BB vet var moderkakan sitter inför förlossningen. Om det blir aktuellt med ett kejsarsnitt måste de lägga snittet så att de inte rör moderkakan. Men oroa dig inte, självklart följs detta upp under hela graviditeten.

Att ha moderkakan i framvägg ökar inte risken för kejsarsnitt. Det kan bli aktuellt om du förlösts med kejsarsnitt tidigare, eller om moderkakan sitter nära eller över livmoderhalsen. Då är det svårt att föda fram barnet på naturlig väg. Men det är inga problem med moderkaka i framvägg.

Det “värsta” med en moderkaka som sitter i framvägg brukar vara att du inte känner bebisen lika mycket som vanligt. Eftersom just sparkarna är något som pappan kan delta i så är det ännu tråkigare. Men annars brukar det inte vara några komplikationer.

You may also like

Leave a Comment