fbpx

Mörkhyad docka: varför det är viktigt & var du kan köpa dockor av olika etniciteter 👩🏾‍🦱

by Rodrigo
Mörk docka mörkhyad lockigt hår

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Nu när våra barn blivit lite äldre och gärna leker med dockor så har vi blivit mer medvetna om ett stort problem inom leksaksindustrin. Det är idag svårt att hitta dockor som inte är vita och väldigt skandinaviska i sitt utseende, med blondt hår och blå ögon. Tyvärr är det också nästan omöjligt att hitta dockor som liknar våra barn med halv-brasiliansk bakgrund. Även i Brasilien där mer än halva befolkningen är svart!

Varför är det ett problem undrar vissa? Jo, för vi vill uppfostra våra barn till att känna sig representerade och vackra. För att alla ska känna sig inkluderade är det viktigt att erbjuda leksaker med olika hudfärger och etniska särdrag. I det här inlägget ger vi tips på olika typer av dockor för just det!

Det här inlägget är skrivet i samarbete med babyland.se som har ett förvånansvärt stort utbud av dockor med annan etnicitet än vita.

SE HELA UTBUDET HÄR

Varför behövs mörkhyade dockor?

När man söker information kring detta så möts man ofta av kommentarer som “mina barn lekte bara med vita dockor och det fungerade” eller “vad spelar det för roll vilken hudfärg en docka har?”.

När jag själv googlade (incognito) på docka fick jag upp följande resultat:

Så här ser sökresultatet ut för “docka”. Först på 16e plats hittade jag en docka som inte var vit och då var det i en grupp med dockor.
Docka etnicitet
Detta var den 16e produkten som kom upp vid sökningen på “docka”.

Det finns de som ifrågasätter om mörkhyade dockor verkligen behövs, och till det vill vi bara svara – JA de är jätteviktiga! Hela grejen handlar om representation och att kunna känna sig inkluderad i samhället. Detta är viktigt för alla människor även från småbarnsåldern.

mörkhyade dockor
Mina barn leker med sin docka med långt lockigt hår, inte helt som deras eget hår men ganska nära. Dockan med långt lockigt hår finns att köpa HÄR.

Mörkhyade dockor behövs för att små pojkar och flickor ska kunna känna igen sig själva och världen omkring sig i sin lek. Forskning visar att barn till stor del bygger sin världsbild under lek i tidiga år. I verkligheten har människor olika hudfärger och kommer från olika delar av världen – självklart ska detta kunna speglas i barnens lek.

När jag växte upp i Brasilien var alla barn på tv vita eller hade medelhavsutseende. Detta trots att mer än hälften av den brasilianska befolkningen är svarta. Det gör något med en som person. Tänk dig själv att inte vara normen, att inte känna att man är “rätt”.

Varför det är viktigt med mörkhyade dockor
Bildkälla: Healthy Roots Dolls
En så enkel sak som att hitta en vacker docka eller karaktär i tv eller film som liknar sig själv kan göra mycket för självförtroendet. Att se att man passar in i sammanhang och att man inte är annorlunda eller onormal.

Även saker som religionssymboler så som hijab och täckande klädsel samt etniska ansiktsdrag är sådant som kan vara svårt att hitta i leksaker utvecklade för barn. Allt detta som tidigare inte ansetts som “typiskt svenskt” riskerar att skapa osäkerhet och utanförskap för barn.

Men det är inte bara barn som själva har utländsk bakgrund som behöver leka med icke-vita dockor. Om fler barn får leka med olika dockor blir de mer öppna. Det kommer att öka förståelsen för olikheter i tidig ålder och i slutänden göra världen till en bättre plats.

“Dockexperimentet”

Om du fortfarande inte tror på att barns lek kan vara viktig för hur de uppfattar samhället så vill jag berätta om ett experiment som handlade just om mörkhyade dockor.

Under 40-talet genomförde de amerikanska psykologerna Kenneth och Mamie Clark en studie i hur segregationen påverkade barns uppfattning om människor med olika hudfärg. Detta var i en tid då segregationen i Amerika var stor, och det är den fortfarande. Då fanns heller ingen icke-rasistisk svart eller etnisk representation att tillgå.

Läs även: Flerspråkiga barn pratar senare – Myt eller sanning?

Experimentet gick ut på att forskarna bad barnen beskriva och rangordna olika dockor med olika hudfärg och andra egenskaper. Resultatet blev att barnen tillskrev de vita dockorna finare ord, medan de svarta dockorna ansågs som mindre värda. Till och med de svarta barnen själva föredrog de vita dockorna, då de enligt dem var både bättre och finare.

Dockexperimentet svarta vita dockor barn
En svart pojke föredrar den vita dockan när han ombes peka ut vilken dock han tycker är finast. Jag blir så otroligt ledsen när jag tänker på det.

Detta visar på hur en värld utan representation av olika hudfärger kan få barn att tappa greppet om sin egen identitet vilket i sin tur ger ett minskat självförtroende. För att förstå historia, kunna utvecklas och leva ett liv där man känner sig behövd och viktig så är det viktigt att vi ger alla barn en chans att uppleva olika typer av människor samt kulturer.

Experimentet har utförts flera gånger på nytt i modern tid. Tyvärr alltid med samma resultat.

Är mörkhyade dockor viktiga?

Svar – JA! Etniska och mörkhyade dockor kan hjälpa barn från olika bakgrunder att känna sig mer inkluderade i samhället. Barn lär genom lek, så hur ska vi kunna lära dem om livet om inte livet finns representerat i deras leksaker?

Docka med lockigt mörkt hår
Alia är egentligen inte så intresserad av dockor, men vi har märkt att hon gillar sin nya docka med lockigt hår som hon själv. Dockan finns att köpa HÄR

Varför alla barn borde få leka med mörkhyade dockor

Alla barn, oavsett hudfärg, bör få leka med dockor i olika hudfärger och med variationer i utseende. Det finns många olika anledningar till detta, här är några:

  1. Utvecklande. Att få ta del av olika intryck är utvecklande för barn. Särskilt viktigt är det att kunna förstå och uppleva olika människor. Att se att det finns en variation i hur människor ser ut är minst sagt viktigt att lära sig tidigt i livet.
  2. Empati. När barn lär sig om andra barn eller vuxna så ökar deras empati för andra. Om barnet får en möjlighet att se att det finns olika hudfärger och att det är normalt så förstår de också snabbt att alla människor är lika mycket värda – oavsett hudfärg.
  3. Inkludering. När vi tidigare bara sett vita dockor så har alla andra hudfärger varit exkluderade från dockvärlden. I samhället finns det människor med olika hudfärg och självklart ska detta då även speglas i barnens lek.
  4. Vänskap. Igenkänning är en stor del av dock-leken. Att känna igen sin mamma, lillasyster eller en vän i sina dockor öppnar för nyfikna samtal. Det blir samtidigt lättare för ett barn att knyta an till en kompis med annan hudfärg om hen känner igen kompisen från en av sina dockor.
  5. Representation. Det är viktigt för alla att känna sig representerade, att kunna känna igen sig själv i olika sammanhang. Om ett litet barn ser en docka med samma hudfärg som barnet självt så känner barnet sig genast representerad och välkomnad i leken som sammanhang.

Köpa mörkhyad docka/ dockor med olika etniska bakgrunder

Om du vill införskaffa mörkhyade eller etniska dockor till dina barn så har vi här samlat några av de mörkhyade dockor som finns att köpa online. Utbudet är inte jättestort ännu men genom att köpa dessa dockor så visar vi tillverkarna och återförsäljarna att efterfrågan finns vilket kommer leda till ett större utbud.

Mörkhyade dockor i Sverige

Som tur är så börjar leksakstillverkarna idag inse vikten av att det ska finnas mörkhyade dockor även på den skandinaviska marknaden. Tyvärr kan utbudet fortfarande vara litet i fysiska butiker, men på nätet finns det mörkhyade dockor att köpa. Till exempel dessa:

mörkhyad docka online svart docka
Baby docka mörkhyad HÄR / Docka med mörk hud och rosa hår HÄR

Mörkhyade dockor är särskilt viktiga i Sverige då andelen utrikesfödda i vår befolkning ökat i många år. Även om en stor del av dessa människor kommer från andra vita länder så ser vi en stor ökning av invånare från mellanöstern och norra afrika med andra hudfärger och etniska drag som är mindre vanliga här.

Man räknar med att fler än var 24:e person i Sverige är icke-vit. Alla dessa personer och deras barn ska kunna känna sig representerade i det svenska samhället. Då kan en så enkel sak som hudfärgen på en docka vara av stor betydelse.

Statistik: SCB

Docka med lockigt hår

docka med lockigt hår latinamerikansk sydamerikansk afro naturligt hår docka
Docka med lockigt hår och rosa klänning HÄR / Docka med lockigt hår Sydamerika HÄR

Våra tjejer har båda riktigt lockigt hår från sina sydamerikanska rötter, just därför blev vi så glada när vi hittade dessa dockor med lockigt hår. Den till höger är riktigt lik Alia. Vi letar fortfarande efter en lockig docka som den men med blåa eller gröna ögon som Mila har, det är inte riktigt tydligt än (läs även: vilken ögonfärg får mitt barn).

Docka med mörk hy

svart docka med mörk hy bebis docka leksak
Mörkhyad docka bebis HÄR / Docka med brunt hår och mörk hy HÄR

Dessa mörkhyade dockor har samma funktioner som andra dockor med rörliga ögonlock och kroppsdelar. Dockorna kommer med fina kläder och det finns flera tillbehör att köpa till om man vill vidareutveckla leken. Dockan till vänster är dessutom helt vattensäker vilket gör att den kan få följa med i badet!

Mörkhyad Barbiedocka

barbiedockor med mörk hy svarta barbies
Barbie med afrohår HÄR / Barbiedocka med mörk hy och flätor HÄR / Mörkhyad barbie med kort hår HÄR

Ett företag som verkligen gjort sin läxa när det kommer till inkludering är Barbie. Från att endast ha gjort pinnsmala vita dockor som såg likadana ut så har Barbie idag flera dockor med olika hudtoner, frisyrer, kroppsformer och även funktionsvariationer! Dessa mörkhyade barbiedockor är hur fina som helst och alla klassiska barbie-tillbehör passar till dem.

Docka mörkhyad bebis

baby docka bebis docka med mörk svart hy
Bebis med mörk hy docka HÄR / Mörkhyad docka brunett HÄR

Dessa fina och välgjorda dockor med mörk hudton. Dockan till vänster kan sätta tummen i munnen och har en mjuk kropp med stadiga ben och armar. Den kommer från franska Corolle som gör dockor med en särskild vaniljdoft som kan verka lugnande och betryggande för små barn. Dockan till höger kommer med fina rosa kläder och är hela 42 cm lång. Dessutom är den lite tyngre vilket ger den en mer “äkta” känsla.

Mjuk docka med mörk hy

mjuk docka mörkhyad svart docka i tyg
Mörkhyad docka i tyg med kort hår HÄR / Mjuk docka med mörk hy HÄR

Det finns även mjuka mörkhyade dockor. Vi gillade dessa lite extra mycket då de visar frisyrer som är vanliga hos barn med lockigt eller etniskt hår. Etnisk hårtextur är en annan sak som vi inte sett särskilt mycket av tidigare när det kommer till dockor. Därför gör dessa dockors frisyrer gör oss lite extra glada!

You may also like

Leave a Comment