Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
Myggor, knott och andra kryp kan verkligen vara störande under sommarhalvåret. Du gör vad du kan för att skydda dig, och framför allt för att inte barnen ska få allt för många bett. Men det är inte alla myggmedel som är lämpliga för de små. Många produkter rekommenderas inte för barn under två år, till exempel. Därför bör du läsa på noga. Vi blev varse om detta när vi gjorde vår första resa utomlands (till Thailand med vår då 1 åring). Här kommer därför våra bästa rekommendationer kring myggmedel för barn.
Är myggbett farliga?
Målet är att kunna njuta av sommaren till fullo, utan några myggbett eller gifter. Som tur är så finns det inga sjukdomar som förmedlas av svenska mygg. Det är mer en fråga om att det är obehagligt. Speciellt jobbigt är det för små barn att handskas med klådan som kan hålla i sig ganska länge.
Något annat som är viktigt att tänka på är att ett stort antal barn och vuxna är allergiska mot myggbett. De svullnar upp och blir riktigt röda. Det är alltså inte bara fråga om ett litet obehag, utan kan bli ett riktigt problem om du har flera bett.

Det är dock vanligt att resa till andra länder, även med små barn. Och där finns det risk för malaria, dengue feber och andra sjukdomar som transporteras med myggor. Så se till att alltid packa ner bra myggmedel för hela familjen. Speciellt med tanke på att kontrollen av gifter i mediciner och myggmedel inte är lika sträng i andra delar av världen.
Finns giftfritt ekologiskt myggmedel för barn?
Som tur är finns det bra, giftfria myggmedel som du kan använda på dina barn. Sjö&Hav Myggmedel innehåller inget DEET, det medel som är effektivt mot myggor, men kan vara farligt för barn. Det rekommenderas dock inte för barn under tre år.
Ett annat alternativ är NoSkito spray eller lotion. Den är godkänd för barn under två år. Men det är bra att alltid vara försiktig. Pröva på ett litet ställe först och se hur huden reagerar. De flesta har inget problem, men barnens hud är ju så känslig att du alltid bör kontrollera.
Mosimix som produceras av Essential Care är helt giftfritt och ekologiskt. Den innehåller både eteriska oljor från örter och oliver för att hålla huden mjuk och myggfri. Den har jag dock inte kunnat hitta i Sverige.
En spray som du kan använda på kläderna eller vagnen är Swedish Red Cedar. Den innehåller röd cederolja, blandat med andra eteriska oljor.
Sedan kan du alltid blanda ihop ditt eget myggmedel för barnen. Även många vuxna föredrar att ha ett helt giftfritt myggmedel. Det är trots allt något du använder så gott som varje dag under en vanlig semestervecka.
Myggmedel barn bäst i test
Det finns flera tester där folk har fått rösta om vilket myggmedel de tycker är bäst. De flesta av dessa kan bara användas på lite större barn.
För det mesta bör du vara sparsam med myggmedel för barnen, och bara använda det när det verkligen behövs. I vissa fall bara en gång om dagen. Därför lönar det sig att välja ett som är riktigt effektivt.
De bästa myggmedlen för större barn (över 3 år):
- Sjö&Hav Mygg & Fästing
- Mygga Mosquito spray eller roll-on
- Jo Sport Djungelolja (en del föredrar lotion medan andra väljer roll-on)
- US622 Myggstift/spray (från 2 år)
Godkända myggmedel för små barn (under 2 år):
- Salubrin myggspray
- Squitos klistermärke
- Noskito myggspray
- Hemgjord myggolja (se recept längre ner)
Myggmedel barn apoteket
Apoteken har flera bra produkter för barn. Salubrin myggspray är en av dem. Det kan användas av barn under tre år och effekten håller i sig hela sex timmar. På apoteket kan du även köpa US622 myggstift, Sjö&Hav, Mygga, Noskito Myggspray för barn under två år, och andra vanliga myggmedel.
En bra idé är att inte sätta myggmedlet direkt på barnets hud. Vänd skärmen på mössan bakåt och spraya lite medel där. På byxorna eller direkt på vagnen, de flesta myggmedel ger inte fläckar eller missfärgning.
Det finns också ett bra plåster du kan köpa, Squitos klistermärke myggmedel för barn. Du sätter det direkt på vagnen eller sängen, och de är helt giftfria. Dessa använde vi när vi reste i Thailand. Lite enklare att hantera än en roll-on eller spray, men minst lika effektivt. Du kan alltid ha med dig ett paket i skötväskan.
De har även flera bra hudprodukter som du kan använda om du trots allt skulle få myggbett. För det är ganska svårt att skydda sig till 100%, även om du gör ditt bästa för att barnen ska slippa några myggbett.
Några av de myggmedel du kan få på de olika apoteken:
- Sjö&Hav Mygg & Fästing
- Mygga Mosquito spray eller roll-on
- Jo Sport Djungelolja (en del föredrar lotion medan andra väljer roll-on)
- US622 Myggstift/spray (från 2 år)
- Akla No Bite myggservetter (från 3 år)
- Care Plus Anti Insect (från 3 år)
- Salubrin myggspray
- Squitos klistermärke
- Noskito myggspray
Är Mygga godkänt för barn?
Det här är ett vanligt myggmedel där du dock ska vara försiktig med när det handlar om barn. Sprayen är helt okej för barn över två år, men sticket ska helst inte användas förrän de är över 13 år.
Så även om det är samma tillverkare och namn är det alltid bra att läsa innehållsförteckningen. Något att tänka på för alla de myggmedel som kommer i olika former.
Gör ditt eget naturliga myggmedel

De naturliga, giftfria myggmedlen för barn innehåller ofta eteriska oljor. Det är främst citronella och pepparmint som används. Dels ger de ett gott skydd mot myggen, men de luktar också gott och är inte farligt för små lungor att andas in. I de rätta proportionerna. Du bör naturligtvis välja äkta, eteriska oljor för bästa resultat.
Ett enkelt recept är att blanda 10-15 droppar av citronellaolja med 1 dl vegetabilisk olja. Du kan använda mandel-, jojoba-, arganolja eller något annat som du vet är bra för barnets hud.
En del föredrar att blanda i flera olika sorters oljor för skydd mot myggor och andra djur. Då kan du till exempel ha i cederträ, citrongräs, eukalyptus och rosmarin. Andra vanliga oljor är basilika, geranium och lavendel. Tea tree är en annan olja som har visat sig vara effektiv mot myggor. Begränsa antalet droppar till maximalt 40 droppar per 1 dl olja.
Om du inte vill använda olja kan du ta 1 dl kokt vatten. Blanda med dina oljor, till exempel citroneukalyptus, geranium och cederträ. Häll över det i en sprayflaska och du är redo för sommarkvällen.
Alternativa skydd mot myggen
Myggmedel är viktiga att ha till hands, speciellt när du är utomlands. Men det allra viktigaste är ändå att hindra myggen från att ens komma i närheten av barnen. Här kan du göra mycket för att de ska slippa myggbett.
Använd ljusa kläder eftersom myggorna dras till mörka. Av någon anledning verkar de föredra mörkblåa kläder. Om du vet att det finns mycket mygg, som när ni går i skogen, är det bäst med långa byxor och ärmar. Även om det är varmt kan det vara bättre att skydda sig mot myggorna. Det finns också särskilda mygghattar som täcker det mesta av huvudet, något som kan vara en tanke för de lite större barnen som sitter eller går själva.

Kaxholmen myggnät barnvagn HÄR
Bebisar kan med fördel ligga i vagnen eller sängen med ett myggnät. Det finns bra arrangemang som är luftiga och ger ett gott skydd. Tänk också på att sätta myggnät för fönstren, för att göra det riktigt svårt för myggorna att komma fram.

Mygglampa med LED-belysning HÄR
Du kan skaffa en särskild lampa som drar till sig myggen. När de sedan kommer nära ljuset så dör de. Den är helt giftfri och det finns varianter som sätter i gång så fort det blir mörkt ute. Bra att ha på balkongen eller vid uteplatsen. En del sorter är väldigt sofistikerade och kombinerar en rad med olika lockbeten för att dra till sig myggorna. Som mänsklig doft, ljus, värme, färg och ett medel som lägger fokus på honmyggorna. De kan skydda en hel tomt från myggor, och fungerar med el.

Myggspiraler är förbjudna sedan 2010 men det finns speciella ljus som kan vara bra. Myggspiraler finns mycket utomlands men var försiktig så barnen inte andas in lukterna eller röken. Då kan det vara bättre med kittost. Den luktar illa, för människor. Men myggorna dras till dem och föredrar osten framför huden.
Om du har små barn kanske det är bäst att undvika platser där myggorna brukar samlas. Inte vistas så mycket ute i skogen eller i närheten av stillastående vattendrag. Ta bort buskar och slyn runt tomten så myggorna inte har någonstans att gömma sig.
Hur attackerar myggen?

Ibland känns det som att de ligger på lur och väntar tills du går och lägger dig. Då kommer de flygande och surrar i öronen. Det är ett ljud som kan göra dig tokig. Framför allt när du tänker på alla myggbetten som kommer att börja klia ganska snart.
En del myggor är aktiva hela dygnet runt, men de flesta föredrar att suga blod i skymningen. Även mörkare platser, som inne i en parkerad bil, en skuggig skog eller liknande platser brukar de samlas. Det är bara honan som suger blod, för hon behöver proteinet för att kunna lägga ägg. Så även om det känns som en hel hord av myggor så är det bara honorna som attackerar dig.
Det är bevisat att myggorna bara ger sig på vissa människor, men man är inte riktigt på det klara över varför. Alla personer avger en viss doft, eller egentligen flera stycken. Men vilken det är som attraherar myggorna är inte helt klart. Däremot så vet man att de tycker om koldioxid, vilket också används i en del myggfångare. Du producerar mer koldioxid när du dricker alkohol. Så om du är känslig mot myggor kan det vara värt att inte dricka. Eller om du vill undvika att myggorna dras till familjen, för de kanske inte sticker dig utan ger sig på barnen i stället.
Effektiva behandlingar av myggbett
Ingen tycker om att få myggbett. Men små barn kan verkligen lida när det börjar klia. Så i tillägg till myggmedel bör du utrusta dig med något som du kan använda på eventuella myggbett för att lindra. Även här gäller det att läsa igenom instruktionerna och försäkra sig om att de är lämpliga för små barn.
Kallt vatten eller isbitar kan hjälpa mot myggbett och är helt giftfritt. En liknande effekt uppnår du med kylbalsam som finns på behändiga flaskor. Du kan också badda lite alsolsprit på själva bettet, det lindrar en hel del. After Bite är en produkt för både myggbett och getingstick. Den bör dock bara användas på barn över fyra år.
Bland huskurerna kan du läsa att blöta gurkskivor fungerar bra. Lägg dem över betten och låt skivorna torka. Saliv kan också lindra klådan, och har inga biverkningar. Andra tips är att gnida in området med en halv lök, socker eller ättika. Det absolut viktigaste är dock att inte klia, vilket är lättare sagt än gjort när du är liten.
Skydda dina barn mot myggorna
Det finns mycket du kan göra både före och efter kontakten med myggorna. Var alltid uppmärksam på vilka produkter du använder, så att de är avsedda för just den åldern.
Genom att hindra myggorna från att ens komma nära dina barn har du redan gjort mycket. Myggnät, långärmat och byxor, myggfångare och annat som gör det svårt för myggen att nå fram.
Ett giftfritt myggmedel som du sätter på kläderna, vagnen eller sängen ger också god effekt. För de lite större barnen kan du med fördel spraya eller rolla på myggmedel direkt på huden.
Så det finns ingen anledning att inte njuta av sommaren, var och vilken tid på dygnet som helst. Både svenska och utländska myggor kan hållas på avstånd med hjälp av de här olika tilltagen.