fbpx

När börjar barn gå? Är det sant att smarta barn går sent? (svaret!)

by Sofia
När börjar barn gå? Är det sant att smarta barn går sent?

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

De första åren utvecklas barnen så fort. Från att ha varit hjälplösa små bebisar blir de aktiva små barn som springer runt och rör allt de hittar. Föräldrarna är vanligtvis uppmärksamma på de olika milstolparna. När barnet börjar gå är ett av de stora framstegen som alla väntar på. En del påstår att barn som börjar gå sent är smarta. Vad kan du egentligen förvänta dig, när kommer ditt barn att börja gå?

Världsrekord bebis gå

En del bebisar börjar gå ganska tidigt. Världsrekordet hålls av en liten pojke som började gå själv när han bara var sex månader. För det fick han en plats i Guiness rekordbok, pojken heter Reuben Robinson. Andra barn har ställt sig upp väldigt tidigt, men rekordet är för barn som börjar gå.

När börjar barn gå genomsnitt

Till att börja med är det viktigt att komma ihåg att alla barn är unika. De flesta barn börjar inte gå när de är sex månader gamla men därutöver kan det variera ganska mycket när de bestämmer sig för att ta sina första steg. Vanligtvis är det inte före åtta månaders ålder. Å andra sidan kan det ta så lång tid som till 18 månaders ålder.

  • Vår dotter Alia började gå vid 1 års ålder men hon var snabbare på att börja krypa. Kanske var det att hon var så bra på att krypa som gjorde att hon gick senare än andra dottern.
  • Vår dotter Mila började gå vid 8 månaders ålder. Hon var sen på att krypa och ganska långsam krypare om man jämför med Alia. Mila är större, både längre och rundare – kanske spelade det in?

Genomsnittet är väldigt flytande, och allt är helt normalt.

När kan bebis gå med stöd?

När kan bebis gå med stöd?
Här är det inte långt till när Mila började gå och hon var ovanligt tidig, med sina 10 månader. Det kan bero på att hon inte kröp så bra.

Det här brukar vara första milstolpen när det kommer till gåendet. Du kanske håller barnet i handen, eller så föredrar hen att vara mellan båda föräldrarna. De har fortfarande behov av den trygghet och det fysiska stöd som någon kan ge dem.

Många barn börjar gå med stöd när de är runt sex månader. Men återigen är det viktigt att komma ihåg att det också kan ske senare. Allting sker så fort under den här perioden, det är en tillväxtspurt på flera sätt och vis för barnet. Innan barnet kan börja stå eller gå måste det träna upp sina muskler, det är en process som tar sin tid.

Kan man lära barn gå tidigt?

Du kan träna barnet till en viss grad att börja gå. Men frågan är om det är en bra sak. För det mesta fungerar det bäst när barnet får utvecklas i sin egen takt. Det är inget som är rätt och fel här, ett barn som går vid 15 månaders ålder är minst lika normalt som ett som börjar vid nio månader. Var försiktig så du inte lägger för stor press på barnet, för de känner av det och kan tappa sugen.

Samtidigt så behöver barnet möjligheten att få träna upp sina muskler och färdigheter. De behöver ju både balans och styrka för att kunna gå. Planera leken och leksakerna så att de kan stimuleras att använda de rätta musklerna. Men kom ihåg att allt ska vara roligt, för det är då barnet gör som störst framsteg. Och det allra viktigaste är att föräldrarna leker eller pysslar med barnet. De kan hjälpa dem gå framåt mycket bättre än leksaker, även om de också har sin plats.

Om du tror att barnet är redo för att kunna gå kan du ställa hen med ryggen mot en vägg. Sträck ut dina händer och locka hen framåt. De där första små stegen kommer snabbt att utökas till flera. Eller så blir det bara ett litet steg i flera dagar, för att sedan plötsligt utökas till fler. Du vet aldrig med barn, de gör allting i sin egen tid.

Kan man lära barn gå tidigt?
Alia tog sina första steg strax innan hon fyllde 1 år, men började gå på riktigt i den här hotellobbyn i Italien 13 månader gammal.

Hjälp mitt barn går inte

Ofta är det när du jämför ditt barn med andras som du börjar fundera på varför hen inte går. Eller så finns det syskon som började gå mycket tidigare, och så vidare. Naturligtvis kan du ta upp det med barnavårdscentralen om du är orolig.

Men glöm aldrig att de flesta barn gör saker och ting i sin egen takt. Det är så mycket de måste lära sig och börja med att det bara får ta sin tid. Om du ser på barnets uppförande som en helhet kan det vara enklare att acceptera att allting inte sker enligt ett schema. Du ser direkt om ett barn mår bra och är friskt, resten faller på plats av sig självt.

Hur stimulera barn att börja gå?

Ett sätt kan vara att tillåta barnet att pröva själv. Det är så lätt att plocka upp hen när du har bråttom. Ibland är det nödvändigt, men det kan också hända att det är du som får sakta ner på farten. Ta tag i den lilla handen och se om det kanske blir lättare att gå när ni inte stressar.

Andra föräldrar har funnit att det fungerar med en morot. Inte en bokstavlig sådan men något som barnet tycker om, som nappen eller en nallebjörn. Håll det nära så hen kan se det, men ändå tillräckligt långt bort att hen måste gå för att få tag på det. Gör det till en lek och håll inte på för länge. Visa barnet att du blir glad när hen går fram till saken.

Vad beror sen motorisk utveckling hos barn på?

Frågan är vad sen utveckling innebär. Eftersom tidsramen för vad som är normalt är så pass stort kanske man inte kan kalla det för sent. Samtidigt är det viktigt att utesluta saker som verkligen kan betyda att något är fel på barnet. Men ofta är det flera olika faktorer som då ska stämma in.

 Om barnet är glatt och friskt i övrigt kan det hända att det bara tar saker och ting i sin egen takt. Det finns inget underlag för att säga att barn som går sent är smartare. I stället kan det vara andra saker som lockar barnet, som de tycker är roligare att göra än att gå. Så vare sig barnet går sent eller tidigt är det helt normalt.

När barnet börjar gå:

  • Många barn börjar gå när de är runt åtta, nio månader. Men det är också väldigt vanligt att de väntar tills de är en 18 månader.
  • Du ska inte stressa varken dig själv eller barnet. Låt hen utvecklas i sin egen takt.
  • Stimulera den motoriska utvecklingen genom att leka med barnet.
  • En lära gå stol kan ge gott stöd så barnet kan träna själv.
  • Jämför inte barn, de utvecklas i sin alldeles egna takt.
  • Låt barnet få gå på olika underlag, både inne och ute. Grus, en mjuk madrass, gräs, och så vidare.
  • Barn som går senare är inte smartare, utan alla har sin tid för motoriska färdigheter.

Barn som inte går vid 18 månader – vad göra?

En av de saker som barnvårdcentralen ser på är om barnet kan gå utan stöd vid 18 månaders ålder. Om så inte är fallet finns det ingen anledning till panik. Naturligtvis är det viktigt att försäkra sig om att det inte finns några underliggande problem, men det är väldigt ovanligt.

Vissa barn är lite rädda för att ta steget fullt ut och släppa taget om sitt stöd. Andra är fullt upptagna med annat för att ha tid att gå. Livet är fullt av intressanta sysselsättningar som de vill utforska först. Många klarar att ta sig fram riktigt bra, de hittar andra sätt än att gå. Men förr eller senare kommer de att börja gå av sig själva. En del barn är hela två år innan de börjar gå helt och hållet. Några år senare ser du ingen skillnad på dem och de barn som började tidigare.

Är gåstol bra för barn?

Som med så mycket annat handlar det om att ha balans. En gåstol kan vara roligt för barnet, men bara under mycket korta stunder. Och det hjälper dem inte att börja gå snabbare. Tvärtom, i gåstolen brukar de mest hänga eller hasa sig fram. Om de går så har de inte rätt hållning, vilket kan vara ett problem när de börjar gå utan stöd.  

Flera experter menar att det kan hämma barnets motorik om du använder gåstol. De behöver en process för att nå fram till att gå. Krypa, åla sig fram, resa sig upp, stå själva, gå med stöd, och så vidare. Det är en gradvis utveckling som du inte får med dig om du använder gåstolen allt för mycket.

I stället uppmanas föräldrarna att tillbringa tid på golvet med sina barn. Lek med dem och låt dem få träna upp både sina muskler och förmågor. På det sättet lär de sig balansera sin kropp och får steg för steg både styrka och en bra hållning.

Måste man ha lära gå skor?

Nej, du måste inte ha speciella skor för att barnet ska lära sig gå. En del menar till och med att det är bäst att de får vara barfota. Fotlederna blir mer stabila och de får en chans att utveckla de så viktiga musklerna i fötterna.

Men det finns också lära gå skor som är ganska bra. De ger stöd för foten och hjälper barnet känna sig trygga eftersom de är stadiga. Speciellt bra kan det vara när du vill vara ute och gå med ett litet knytte. Då behöver du skor som tål elementen men ändå ger foten stadga. Ergonomiskt utformade med halkskydd och komfort.

Så det beror lite på var ditt barn går någonstans. De första stegen brukar ju vara i hemmet, men målet är att barnet ska kunna gå var som helst. Då är det viktigt att välja bra skor som passar den lilla foten. Se också till att barnet får en chans att gå på olika underlag. Till en början kanske det måste vara plant och tillrättalagt. Men ganska snart kan du introducera grusgångar, mjuka madrasser, gräs och annat som är helt annorlunda. Det ger barnet möjligheten att verkligen utveckla sin förmåga till att gå.

Lära gå vagn – bra eller dåligt?

Många barn tycker det är väldigt roligt med en lära gå vagn. De kan lägga saker i den och forsla dem runt i hemmet. Och det kan faktiskt vara till hjälp när de är på väg att börja gå. Du kanske inte kan skynda på utvecklingen med en vagn, men den kan få dem att ta det där sista steget ut till att gå själva.

Till en början så behöver barnen något som stöd och hjälp. Det kan vara en vuxens händer, men kan även vara en lära gå vagn. Se till att du väljer en som har bra bromsfunktion. Vissa barn som inte haft en liknande vagn har skjutit pallar eller stolar framför sig. Det är en naturlig del av utvecklingen att vilja ha något att hålla i när de börjar gå.

När barnet börjar gå

Du behöver alltså inte tänka så mycket på när ditt barn ska börja gå. Det sköter hen själv, det är en naturlig process som fungerar riktigt bra. Och marginalerna för vad som är normalt är väldigt vida. Glöm aldrig att varje litet barn är unikt och att du inte ska jämföra dem ens med sina syskon.

Det finns inget underlag för att barn som går sent är smartare. Alla utvecklas i sin egen takt och när de blir större är det ingen som vet om de började gå sent eller tidigt. Det bara händer när det är dags. Ibland kan du uppmuntra dem och hjälpa dem på vägen, men ofta är det inte mycket som föräldrarna kan göra.

You may also like

Leave a Comment