fbpx

När börjar barn krypa? – då är det vanligast att din bebis kryper

by Rodrigo
När börjar barn krypa

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Vi, precis som de flesta föräldrar följer våra barns utveckling med stort intresse. Nu är vår dotter strax över fyra månader och vi undrar så klart nyfiket när hon ska börja krypa. Precis som andra milstolpar är krypandet ett speciellt ögonblick i barnens liv, men kanske ännu mer spännande för oss föräldrar? Tyvärr är också våra barns utveckling en orsak till oro, många undrar varför barnet inte kryper eller när det är normalt att barn börjar krypa.

I detta inlägg har jag samlat lite information om detta, men tänk på att varje barn är unikt. Barn utvecklas snabbare i vissa avseenden och långsammare i andra. Det är viktigt att komma ihåg att det mesta faller inom ramarna för vad som är normalt eller vanligt. En del barn hoppar till och med över fasen med att krypa helt och hållet. 

När är det vanligast att barn börjar krypa?

Du kanske skriver ner alla milstolpar i en journal, för det är så många av dem. Det första leendet, tanden eller när bebisen lyfte på huvudet för första gången. Alla de här framstegen är också vanliga samtalsämnen när du pratar med andra föräldrar. Samtidigt så är det vanligt att fundera på när du kan förvänta dig vissa förändringar. När ska barnet kunna sitta eller börja krypa? Vad är det egentligen som är normalt?

Även om du inte behöver vara rädd om ditt älskade barn inte följer alla utvecklingens faser till punkt och pricka så är det alltid intressant att ha en uppfattning om när det kanske sker. Den ena milstolpen leder till den andra. Till att börja med är det en stor sak att bebisen kan lyfta huvudet själv. Det går sedan vidare till att vända på sig för att sedan kunna sitta upp. Till sist så har du en liten bebis som sitter helt själv utan stöd.

barn börjar krypa när
Vår äldsta dotter Alia började krypa runt 5 månader. Vår yngsta dotter Mila (på bilden högst upp) är 4 månader och har ännu inte börjat krypa men visat tendenser till att vilja ta sig fram.

Många barn börjar krypa när de är omkring fem månader. Då har de fått så pass stor kontroll över sina kroppsfunktioner att de kan ta sig fram på egen hand. Alla har sin egen personliga stil och du får många tillfällen till ett gott skratt när bebisen börjar krypa. En del är dock så stora som ett år innan de når fram till det här stadiet. Det får bara ta den tid som behövs.

Krypandets stadier – så utvecklas koordinationen

Det är alltså fråga om en gradvis utveckling. Din bebis vaknar inte en morgon och börjar krypa. De flesta gör inte det i alla fall. En del börjar krypa lite tidigare, andra vid ett senare tillfälle. Och några gör det inte alls. Vanligtvis så följer de dock ett visst mönster för att utveckla sin koordination.

Läs även: Då får ditt barn sin slutliga ögonfärg

Redan från början kan du vänja bebisen vid att ligga på mage. Till en början är det bara fråga om kortare stunder. Det ser ut som att barnet kämpar hårt, men till sist så lyckas hen lyfta på huvudet. Det är en milstolpe som är värd att skriva ner i boken. Härifrån går det vidare med att den rullar runt. Helt plötsligt så ligger den på andra sidan och ser förvånad ut. Det blir som en lek där barnet börjar bli medveten om sin egen kropp och vad hen kan göra med den.

bebis kryper inte
Även om bebis inte kryper så kommer hen kunna att ta sig fram på olika roliga sätt. Kanske ditt barn är en av de 7% som hoppar över krypstadiet?

Allt det här kan ske så tidigt som när bebisen bara är ett par månader gammal. Eller det kan ta längre tid, kanske upp till runt åtta månaders ålder. Helt normalt, för alla utvecklas i sin egen takt. Nästa steg brukar vara att sitta upp. Först med hjälp av föräldrarna, eller något annat som är stadigt. Men ganska snart så är bebisen så stark att hen kan sitta upp själv, utan något stöd. Då är steget över till att krypa inte långt bort.

De olika stegen i barnets motoriska utveckling:

  • Ligga på magen och lyfta på huvudet
  • Vända på sig själv. Antingen från magen till rygg, eller tvärtom. Åla runt som en liten mask.
  • Sitta upp med lite hjälp.
  • Sitta upp utan något stöd.
  • Krypa
  • Ställa sig upp, gärna genom att hålla i någon eller något. Tar sig fram genom att greppa olika saker.
  • Börja gå själv

Fördelar med att krypa

Ett barns utveckling är rolig och gullig. Du njuter av att se den växa till sig. Men många av dess olika stadier har också sina fördelar. Det är en del av att bli stark och till sist vuxen. Och det finns flera fördelar för en bebis med att krypa.

Lästips: Är babypuder (talk) verkligen så farligt som det påstås?

Till att börja med så stärker de sina muskler. Inne i magen så låg den ju bara helt stilla, med några små sparkar här och där. Nu när hen kommit ut är det viktigt att alla musklerna får komma igång och börja jobba. När barnet kryper så tränar den samtidigt upp sin balans. Till en början så går det lite knackigt, och ofta så ramlar de ihop i en liten hög.

Men det finurliga med små barn är att de aldrig ger upp. De bara fortsätter att gå framåt och ganska snart har bebisen en stark och sund kropp. Den här träningen är också bra koordinationen. Dels så lär sig barnet att samarbeta mellan vänster och höger sida av kroppen. Men även koordinationen mellan händer och ögon tränas.

Eftersom de använder sina händer så ökar känseln i dem. De blir mer medvetna om sina omgivningar och vill gärna utforska dem. Även hjärnan tränas upp av den här utvecklingen och när barnet kryper så förbättras de kognitiva funktionerna. Likaså matsmältningen och synen påverkas positivt av att krypa.

Fördelar med att krypa olika sätt tekniker
När bebis börjar krypa så ökar behovet av uppsikt. För barnet finns bara fördelar med att krypa, men som förälder kan man bli både trött och få sig ett gott skratt ibland. Som här när Alia helt plötsligt ville programmera.

Fördelar med att krypa:

  • Tränar musklerna i hela kroppen.
  • Händerna blir mer känsliga.
  • Koordinationen mellan de olika kroppsdelarna tränas, samt kopplingen mellan ögon och händer.
  • De lär sig kommunicera och agera med sina omgivningar.
  • Hjärnans kognitiva förmågor utvecklas.
  • Synen utvecklas
  • Matsmältningen och tarmarna stimuleras.

Barn som inte kryper

Bör du då vara orolig om ditt barn inte börjar krypa? Svaret är nej, för allting är normalt. Det är ganska många barn som hoppar över krypandet och går direkt till att ställa sig upp. Barnets allmänna hälsa och reaktioner till omgivningarna är viktigare än vissa specifika stadier. Fråga gärna om råd av din vårdpersonal om du är ängslig. De kan eventuellt ge dig några råd om hur du kan stimulera ditt barn på olika sätt.

Läs även: Pratar tvåspråkiga och flerspråkiga barn senare? Så säger forskningen

Anledningar till att bebis inte kryper

Alla är olika och det är inte alla barn som kryper. En del lär sig faktiskt inte krypa förrän efter de har börjat stå upp och gå. Helt klart bör du försäkra dig om att det inte är något allvarligt fel som ligger bakom det här. Men om det inte finns någon fysisk anledning till att barnet inte kryper så får du bara ha tålamod. Samtidigt så finns det en del saker du kan göra för att uppmuntra ditt barn att fortsätta framåt i sin utveckling. Sådant som du kan börja med redan när du kommer hem från BB.

Kan man lära barn att krypa?

Du kan inte direkt lära barnet att krypa. Men du kan stimulera dess motorik på olika sätt för att det ska bli enklare för hen att gå vidare. Som redan nämnts är det viktigt att låta barnet få ligga på magen ibland. För det är här som allting börjar. Du ser hur de gungar med huvudet för att till sist lyckas hålla det upp. Vilken härlig upplevelse det måste vara för barnet att kunna se sina omgivningar!

För att kunna krypa måste barnet ha kontroll över sin kropp. Utan balans är det ganska svårt att ta sig fram. Därför behöver den tid för att lära sig sitta själv. Det stärker också ryggmusklerna och flera andra delar av dess kropp. Sedan finns det andra saker du aktivt kan göra för att det ska bli enklare för barnet att krypa.

Bland annat kan du vara uppmärksam på när det börjar använda sina händer mer för att röra sig. Då kan du ställa dig bakom det och lägga benen till rätta för att uppmuntra bebisen att krypa. Samma sak kan du göra när barnet sitter upp. Hjälp det luta sig framåt och se hur de kan gå från sittande ställning till att krypa. Du får igång processen där de märker att de kan ta sig framåt genom att använda armar och ben. Det faller sig då naturligt för dem att växla mellan att sitta och krypa.

Tips för att hjälpa barnet att krypa

Bebisar lär sig mycket genom att härma. Hela världen är som en öppen bok för dem och de lär sig mycket genom att observera. Framför allt sin familj, som ju är den viktigaste delen av omgivningarna för dem. Så om du själv kryper så visar du barnet vad det ska göra. Det har då något att kopiera. Inte så att hen börjar krypa med en gång, men det är en del av utvecklingen.

lära barn krypa stimulera få barn att krypa

Att ligga på mage är bland det viktigaste för en bebis när det kommer till att lära sig krypa. Eftersom de tillbringar mycket tid på rygg kan det kännas lite obehagligt för dem i början. Ett alternativ är att lägga dig på rygg och låta bebisen ligga uppepå dig. Men steg för steg så kommer de att trivas allt mer med att ligga på mage. Det är ju så mycket att se och uppleva.

Och här kan du återigen stimulera dem till att krypa. Lägg en favoritleksak utom räckhåll för barnet. När de sträcker sig efter den så uppmuntras de till att röra sig framåt. Det är inte så lätt till en början och frestelsen är stor att flytta leksaken närmare. Men gör inte det utan låt barnet få hitta ett sätt att sig fram på. Det blir kanske inte just det som du tänkt dig, men de hittar alltid en väg framåt.

Kanske något för dig: Resebarnvagn bäst i test – vi har testat prisbelönta Babyzen Yoyo

Ett annat sätt är genom att gunga barnet. Vik en handduk och lägg den under barnets mage. Lyft sedan upp mittpartiet av bebisen så att den bara har händer och ben på golvet. När du försiktigt gungar handduken fram och tillbaka så kommer den att ta hjälp av händerna och fötterna. Sakta men säkert så lär den sig krypa.

Lära barn krypa hjälpa barn att krypa bebis
Vi stimulerar vår dotter Mila att krypa genom att lägga spännande leksaker en bit ifrån. Ibland tar hon sig fram, ibland får vi avbryta pga frustration 🙂

Barnet kan inte krypa än

Många föräldrar blir oroliga när barnet inte kryper. De kanske gjort allt de läst om och ser ändå inget resultat. Då är det bra att komma ihåg att ingenting som har med barn att göra följer en viss norm. Du kan aldrig förvänta sig att de gör saker på ett visst schema. Så om inget annat är fel med bebisen så är det helt normalt om de inte har börjat krypa än.

Läsvärt: Är det bäst med en febertermometer för örat eller en som läser av feber på pannan?

Kan barn hoppa över krypstadiet?

Ja! En del barn kryper aldrig. Eller så börjar de långt senare, när de redan är uppe och går. Alla utvecklas i sin egen takt. Det viktiga är att de går framåt. Att de blir allt starkare i sina kroppar och kan kontrollera musklerna. Om de sedan kryper eller börjar gå direkt är en individuell fråga. Allt det här är en del av tjusningen av att ha barn. Du vet aldrig vad som kommer att hända. Även om deras syskon började krypa vid en viss ålder så kanske nästa barn helt hoppar över krypstadiet.

Det kan också vara skillnad mellan hur barnet kryper. En del verkar hasa sig fram mer än de kryper. Andra rullar över hela golvet för att komma till andra sidan av rummet. Det är inte heller ovanligt att ett barn kryper genom att hasa sig fram på stjärten. De kanske drar sig fram på något sätt, allt för att komma dit de vill.

Oavsett hur och när ditt barn börjar krypa, om det gör det över huvud taget, så är det helt normalt. Var uppmärksam på de små framstegen och gläds åt barnets utveckling.

Läs även: Bäst i test solkräm för barn enligt norskt test

Olika krypstilar som alla är vanliga:

  • Rumphasare, de hasar sig fram på rumpan istället för att krypa
  • Rullar eller ålar sig fram, ofta med en väldigt personlig stil
  • Drar sig fram steg för steg
  • Vanlig krypning på alla fyra. 

Här ser du en tabell av olika stilar:

Olika krypstilar bebis kryper
A. Vanlig krypning på alla fyra | B. ”Björn-kryp” – på händer och fötter | C. Kryp-hasande mix | D. ”Militärkryp”- hasa sig fram | E. Rumphasande | F. Rumphasande på sidan

Enligt en studie är detta fördelningen kring hur barn kryper:

  • 82% av barnen kryper på traditionellt vis (A, B eller C)
  • 2% tar sig fram som en militär (D)
  • 9% är rumphasare (E or F)
  • 7% hoppar över krypstadiet och lär sig istället att gå direkt

Börjar bebisar som inte kryper att gå tidigare?

Det kan verka naturligt att det går snabbare om du hoppar över ett stadium i utvecklingen och går direkt till att börja gå. Man vet inte så mycket om varför en del barn inte börjar krypa utan ställer sig upp direkt. Men många gånger så har barnets egen drivkraft något att säga om hur snabbt det utvecklar sin motorik. En del barn är mycket aktiva och håller på hela tiden. Så vare sig de kryper eller inte så lär de sig snabbt att ta sig fram. De vill utforska sina omgivningar och lära sig mer.

Läs även: Bli av med skorv på bebis – så gör du det skonsammast

Vanliga frågor

Här nedan har jag samlat några vanliga frågor som vi fått in via bloggen. Kom ihåg att det egentligen inte finns några entydiga svar, alla barn utvecklas i olika takt.

Min 9 månader bebis kryper inte är det normalt?

Såvida det inte finns något underliggande medicinskt problem så är det helt normalt. Se till att stimulera barnet på olika sätt, ge dem en variation av fysisk aktivitet.

Mitt barn vägra krypa – vad ska jag göra?

Det finns inte så mycket du kan göra. Försök med de ovan nämnda förslagen. Lägg barnet på mage, gunga det med en handduk, locka det med en leksak, och så vidare. Och ha tålamod, det löser sig alltid i slutändan.

Min bebis är 8 månader och kan inte krypa eller ens sitta, bör jag vara orolig?

Du kanske känner att ditt barn är stort och därför bör klara av en massa saker. Men det finns gott om utrymme för personlig utveckling. Plus minus några månader är inte ovanligt. Fråga gärna barnets läkare om råd om du misstänker något allvarligt. Men annars är det bara att fortsätta med träning och stimulans.

När barnet börjar krypa så är det verkligen slut på friden. Du måste alltid ha uppsikt över din bebis så den inte skadar sig. Nu är det dags att verkligen barnsäkra ditt hem, för snart börjar hen dra sig upp för att kunna gå omkring. Det är underbart att följa ett barns utveckling. Från när de inte ens kan lyfta på huvudet tills de börjar krypa omkring. Eller hasa sig fram, åla sig eller rulla fram över golvet. Du vet aldrig vad ditt barn kommer att göra eller när det börjar krypa.

Läs vidare: Dags för välling? Så steriliserar du nappflaskor bäst – stor guide.

You may also like

Leave a Comment