fbpx

När kommer det första leendet & när börjar barn skratta? (stor guide)

by Sofia
När kommer det första leendet? När börjar barn skratta?

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Ett litet barn är en underbar gåva och föräldrarna tillbringar bra mycket tid med att umgås. Det spelar ingen roll om det är första eller fjärde barnet, du ser alltid efter det där första leendet som är så speciellt. Men när kan du egentligen förvänta dig att få den reaktionen från din bebis? Och när börjar de egentligen skratta?

Kan spädbarn le?

Kan spädbarn le?
Ibland kan det se ut som att din bebis ler. Här är Alia bara några dagar, och detta är hennes första leende som finns på bild, men kanske var det bara att hon hade ont i magen?

Redan på BB kanske du upplever att det lilla knytet ler mot dig. Ibland är det önsketänkande, du vill så gärna att barnet ska reagera på all den kärlek du öser över hen. Men även om det mår bra av uppmärksamhet och omsorg så är det inte förrän lite senare som de börjar le på riktigt, som ett resultat av sina känslor. De där första leenden handlar om aktivitet i det centrala nervssystemet.

När kan spädbarn börja le?

Helt klart kan nyfödda barn kommunicera eller läsa av sin omgivning. Redan när de ligger i magen så lär de känna sina föräldrars röst och andra ljud. För att överleva inse de automtiskt att de behöver andra. De lär sig instinktivt att de får hjälp när de gråter, och så vidare. Hela tiden lär de sig mer om sina omgivningar.

Bebisen märker att mamma och pappa ler när de har hen i famnen. Även andra personer ler när de ser en liten krabat. Sakta men säkert så lär sig barnet att förknippa leenden med något positivt. Ett sätt att få kontakt med andra på.

Efter en eller ett par månader så brukar spädbarnen kunna le som ett resultat av interaktion med andra. De stimuleras av yttervärlden och den uppmärksamhet de får. Så när de vid en eller två månaders ålder ler brukar det kallas för ett socialt leende. Som betyder att det är en reaktion på omvärlden och dess bemötande.

När kan spädbarn börja le?
Mila, ca 2 månader gammal. Leendet lockas fram av busiga storasyster Alia.

Vilken ålder börjar nyfödda le på riktigt?

Hur de än ser ut är bebisar gulliga. Men när nyfödda ligger och ler i sömnen så är det inte för att de är lyckliga. De är helt säkert tillfreds, för annars skulle du märka det. Men det är vanligtvis inte förrän efter en månad som de ler för att de är nöjda. Eller härmar sin omgivning för de har förstått att det är så man kommunicerar.

Varför ler inte min bebis?

Det kan variera när en bebis börjar le mot andra. En del är tidiga, de ler mot dig redan när de är en månad gamla. Andra kanske dröjer tills de är fyra månader gamla, eller så. Allt är normalt, för alla barn utvecklas i sin egen takt.

Det är väldigt sällan en sen utveckling betyder att någonting är fel. Du kan dock göra en del saker för att stimulera bebisen att börja le, som fungerar för det mesta:

  • Håll barnet i famnen så ni kommer riktigt nära varandra. Små barn behöver den där närheten för att se ordentligt. De blir lätt distraherade av andra saker runt omkring och kan inte fokusera annars.
  • Busa lite med bebisen. Blås på magen, lek titt-ut eller något annat som barnet uppfattar som trevligt. Kanhända blir du då belönad med ett leende.
  • Sjung en sång eller gör en rolig grimas. Bebisen kanske då reagerar genom att le, för hen upplever det som positiv stimulans.
  • Se rätt på ditt barn, le och säg hej. Vid det här laget har barnen ofta vant sig vid att det här är ett sätt att kommunicera på.

Något som jag måste nämna i sammanhanget och något som du absolut inte ska bli orolig över är att autism kan innebära att barnet inte ler. Vår dotter Alia är autistisk men hon log och skrattade. Det är alltså inget universalt tecken på autism.

När skrattar bebisar?

När skrattar bebisar?
Mila tycker att pappa är jätterolig. Det är alltid starka känslor med bebisar, antingen är det skratt och glädje eller så är det gråt och frustration.

Det är vanligt att uppleva det första skrattet runt 4 månaders ålder. Plus minus flera veckor naturligtvis, det finns ingen mätstock när bebisar ska börja skratta.

Bebisar imiterar den värld de har omkring sig. Till en början kan de bara uttrycka sig genom att gråta, och använder det till nästan allt. Men efter ett tag så inser de att leenden och skratt är en del av kommunikationen. Och till och med att ett leende fungerar bättre om du vill få din vilja igenom.

I den här åldern är det naturligtvis inte ett genomtänkt uppförande, utan de reagerar automatiskt på det andra gör i deras omgivningar. Men det är en viktig del av deras affektiva utveckling. Så när du ser att bebisen skrattar kan du glädja dig åt att den utvecklas väl. Känslorna börjar få sig ett uttryck.

Små barn skrattar ofta åt sin favoritleksak, ett djur eller något som föräldrarna gör. När de väl lärt sig skratta kommer de att göra det allt oftare. Speciellt när de märker att de får en positiv respons från de så viktiga vuxna i sin närhet.

Samtidigt är skrattet en del av deras kognitiva utveckling. Barn skrattar ofta åt tokiga situationer, som när någon ramlar eller de ser sig själva på film. Eftersom småbarnskratt verkligen är smittsamt så bildas det en god cirkel. Ju mer de skrattar desto gladare blir folk, vilket får dem att förstå att det här är något bra.

När börjar bebisar skratta med ljud?

Det krävs muskler för att skratta, och när du är liten tar det tid för dem att utvecklas. Många barn börjar le ganska tidigt, men du hör dem inte skratta förrän de är runt ett halvår gamla. Kanske lite tidigare, men ibland även senare. Sedan verkar det som att de trivs med att höra sin egen röst. Som om de upptäcker att de har något härligt som de kan använda.

Ganska små barn vet även om att leenden och skratt är ett verktyg. Om de ler mot mamma kan hon inte längre vara arg eller upprörd. De har lärt sig använda sin charm, bara genom att se hur du reagerar på deras skratt och leenden.

Hur kan jag få barnet att skratta?

Precis som med andra bitar av barnets utveckling så kan du inte tvinga fram ett skratt. Däremot kan du stimulera bebisen och lägga en del till rätta för att det ska bli lättare för hen. Både skratt och leenden är ett resultat av kommunikation. Ett utbyte av känslor, även om den ena parten är för liten för att uttrycka sig. Så det allra första du måste göra är att tillbringa tid med ditt barn.

Skratt är ett ljud, så uppmuntra ditt barn att ge ifrån sig ljud rent allmänt. Lär hen att det är bra med röster och ljud, genom att prata och sjunga för ditt barn. De förstår inte vad du säger till en början, men din röst och tonläge förmedlar starka känslor. Och de lär sig lyssna, höra olika ljud och lära känna språket. En del föräldrar känner sig lite dumma i början, vet inte helt vad de ska säga till barnet som inte verkar förstå något. Ett tips är att berätta för bebisen vad ni håller på med. Nu knäpper jag upp blöjan, för du har kissat på dig, och så vidare.

Vartefter bebisen börjar ge ifrån sig olika ljud fortsätter du att uppmuntra hen. Visa att du blir glad av att höra den lilla rösten. Det är inte heller så lätt alla gånger eftersom bebisar kan vara högljudda vid fel tillfälle. Men det är deras sätt att utvecklas, lära sig använda rösten. Så småningom är det dessa färdigheter som kommer att leda till det första skrattet.

Vad gäller kring prematura barn?

De barn som fötts lite för tidigt är ofta något senare i sin utveckling. Räkna inte med att de ska le eller skratta ungefär vid samma tid som de barn som är födda efter en fullgången graviditet. Det gör absolut ingenting om ett barn är lite snabbare eller långsammare i sin utveckling. Så småningom kommer de i kapp. När de når en viss ålder märks det ingen skillnad på dem, vare sig de är prematura eller inte.

Barn med autism och första leende / skratt

Autism leende skratt bebis autistiskt barn
Alia, som är autistisk, var inte senare än andra barn på att le. Här är hon ca 1,5 månad.

Vår dotter Alia är autistisk och i vårt fall var det ingen skillnad mellan hennes första leende/skratt och vår yngsta dotter som inte har någon diagnos. Samtidigt är det vanligt att autistiska barn är senare med att le och skratta. Autism är ett spektrum, vilket innebär att det är annorlunda för alla personer med diagnos. Känner du att du inte få kontakt med ditt barn bör du prata med BVC för vidare uppföljning, men som sagt är det väldigt olika.

Har små barn humor?

Det verkar ibland som att bebisar har humor. De skrattar så gott åt något roligt. Ett riktigt smittsamt skratt, som få kan motstå. Men för det mesta är barnens skratt ett uttryck för att de mår bra, att de njuter av situationen. Att skratt är något positivt har de förstått, men inte alltid att du skrattar för att något är roligt.

Både leenden och skratt är ett sätt för att få social kontakt. Skratt är till en början en ny strategi som de använder för att få uppmärksamhet. Gråten finns fortfarande kvar, den uttrycker vissa känslor. Men vid det här laget vet barnen att både leenden och skratt är mer effektivt när de vill få kontakt.

Steg för steg så går leenden och skratt över till att vara ett instrument för barnen, ett sätt att uttrycka sig och kommunicera. Det som till en början var en reflex, en reaktion på omgivningen, har blivit en viktig del av deras känslomässiga liv.

Hur du får ett barn att skratta

Ibland kan du locka fram ett skratt genom att göra något som barnet reagerar på. En klassiker är att leka tittut, så gott som alla barn skrattar åt det. Speglar är något annat som är spännande och som lockar fram ett skratt. Både när barnet ser sig själv och någon annan.

Lyft upp barnet i luften när du ligger ner på rygg. Först blir de förvånade, men skrattar sedan ofta åt förändringen i riktning och höjd. Stänk lite med vattnet när barnet badar. Både ljud och känslan av vattendroppar gör ofta att de skrattar.

Sång och röstskådespel. Det är ganska intressant att om du sjunger för barnet, gärna en mjuk fin sång, så skrattar de gärna. Men också om du förställer rösten, om du låter lite konstig. Ibland så härmar de till och med hur du låter, och skrattar sedan gott åt sig själva.

Varför är det viktigt att skratta?

Barnens skratt och leenden är alltså så mycket mer än ett uttryck för hur de känner sig. Det visar mycket vilken relation de har till omgivningarna, hur pass stimulerade de är. Inte så att barn som skrattar sent har dåliga föräldrar, det finns gott om utrymme för individer. Men som förälder har du ett ansvar att hjälpa ditt barn växa känslomässigt, lära sig uttrycka sig långt innan hen kan prata.

Det gör gott för en person att skratta, oavsett ålder. Kroppen fylls med syre, både lungor och hjärta fungerar bättre. Sedan frigörs de så kallade lyckohormonerna, endorfiner, serotonin och dopamin. Du kanske tänker att barn inte behöver någon mer lycka, de har ju inga problem som tynger dem. Men det är tufft att växa. Så mycket händer i deras kroppar och sinnen de första åren att de också behöver ett stöd.

Så skratt och leenden är till hjälp för att utveckla barnets emotionella intelligens. Kommunikation och närhet är alltid viktigt, och när du hör barnets skratt så kan du glädja dig åt att det fungerar. De utvecklas i rätt takt och har fått ett verktyg som de kan använda hela livet. Du kan hjälpa dem identifiera och uttrycka sina känslor, vilket är en ovärderlig hjälp för dem vartefter de växer.

You may also like

Leave a Comment