Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
Tekniskt sett kan kvinnor bli gravida och föda barn från puberteten när de börjar få sin menstruation fram tills det att de kommer in i klimakteriet. Under tiden där emellan är vi många som går omkring och funderar kring när tiden är rätt för att skaffa barn. Vi hör i media om hur fertiliteten verkar störtdyka så fort man passerar 25, men samtidigt är det få som känner sig redo att bilda familj så tidigt.
Hur är det egentligen, när ska man skaffa barn? Vad är det egentligen som gäller kring graviditetskomplikationer och fertilitet baserat på ålder? Allt detta och mer kring när det är dags att skaffa barn tänkte vi berätta om i dagens inlägg.
När är bra ålder att skaffa barn?
Frågan som håller många vakna om nätterna – när borde jag skaffa barn? Det bästa och enklaste svaret på den frågan har alltid varit och kommer alltid att vara: När du vill och känner dig redo.
Det är lätt att känna den ”biologiska klockan” ticka vidare allt eftersom man ser människor omkring sig skaffa barn. Detta i kombination med alarmerande rapporter från media om fertilitetens smala fönster gör att det hela kan bli en stor stressfaktor. Vår uppmaning till er där ute är att strunta i rapporterna och istället fokusera på hur det känns för er. Är ni redo emotionellt, ekonomiskt, ansvarsmässigt och tidsmässigt för att skaffa barn? Åldern är inte en så pass stor bromskloss som det på vissa kan verka.
Hur påverkar ålder fertiliteten?
Den genomsnittliga kvinnans reproduktiva ålder är mellan 12 och 51 år. Däremellan är det mycket som händer och sker.

Vi kvinnor föds med alla de ägg vi någonsin kommer ha (ca. 1 000 000 st), medan mäns spermier hela tiden kan förnyas i vad som kan verka oändliga antal. Dock kan bägge könens fertilitet – både antal ägg och kvalitén på ägg och spermier – påverkas av många olika faktorer. Kost, hälsa, sjukdomar, genetik och ålder är några av de faktorer som påverkar.
När det gäller kvinnans optimala ålder att skaffa barn rent biologiskt så brukar man räkna med att 22-25 års ålder är den tid i en kvinnas liv då hon är som mest fertil. Detta speglar endast mognadsgraden rent kroppsligt, biologiskt, och inte alls den mentala eller livserfarenhet som också är viktig vid ett sådant beslut. Män börjar bilda spermier i puberteten, och fortsätter på ungefär samma vis livet ut. Dock kan deras kvalité och antal dala något med åldern.
Vad händer då för oss kvinnor efter 25 års ålder? Jo, allt eftersom vi har fler ägglossningar och menstruationer så minskas antalet ägg som finns kvar i livmodern. Kvalitén på äggen blir också något sämre. Dock sker inte detta över en natt så fort du fyller 36, utan detta är en succesiv minskning som sker fram till klimakteriet. Minskningen börjar snabbas upp först 10 år efter 25-års dagen – alltså ungefär vid 35 års ålder.
Även efter 35 års ålder är det inte kört att få barn. Du har fortfarande många ägg kvar, och chansen att bli gravid finns till den dag du går in i klimakteriet. Faktum är att äldre mammor idag är vanligare än riktigt unga mammor. Under 2022 föddes 410 barn till en mamma som var under 20 år, medan 537 barn föddes av en mamma som var 45 år eller äldre.
Optimala åldern att bli gravid
Det är inte bara den kroppsliga åldern som spelar roll när det är dags att bilda familj. Även ens levnadsvillkor i övrigt spelar stor roll för vilket liv man kan erbjuda barnet som föds.
Ett vanligt dilemma många ställs inför är: ”ska jag skaffa barn nu för att vara säker att det blir barn även fast jag kanske inte är helt redo?” eller ”ska jag skaffa karriären, hus och alla traditionella förutsättningar och vänta med barnet trots osäkerheten att fertiliteten kanske minskar?”. Låt oss kolla på några fördelar med att skaffa barn tidigt eller sent:
Fördelar med att skjuta upp att starta familj
Att vänta med att starta en familj kan ha vissa fördelar. Du har mer tid att spara pengar, etablera din relation och bli mer ekonomiskt säker för ditt barn.
Faktum är att en av de största utmaningarna med att skaffa barn ibland kan vara att hitta ”den rätta” att skaffa barnen med. Idag är det inte lika vanligt att par som bildades under skoltiden håller ihop, utan idag är det vanligt att man hittar sin partner senare i livet. Kanske har utbildning eller jobb varit din främsta prioritet tidigare, och då är det naturligt att man först börjar dejt och se sig om på riktigt högre upp i åldern.
Även om man hittat den man vill skaffa barn med tidigare så är det också vanligt att man vill ha mer tid tillsammans innan man skaffar barnen. Kanske vill ni skaffa en varsin bra karriär, resa mycket eller hitta vart i världen ni ska bo först.
Vissa hittar aldrig ”den rätta” att skaffa barn med, och vissa vill inte leva i en sådan relation. Idag hindrar det dig inte från att skaffa barn, utan du kan skapa en bra familj ändå.
Fördelar med att få barn vid yngre ålder
Om man känner sig redo för att skaffa barn tidigt så kan det så klart också ge många fördelar. Om du är väldigt familjekär och familjeinriktad så är det förmodligen en självklarhet för dig att bygga upp karriär, bostad och ekonomi samtidigt som du har barn att ta hand om. Vissa tycker det känns som att man gör allt mer ”tillsammans” då, och genom historien har vi sett att det absolut är möjligt.
Yngre ålder ger också fler chanser att skaffa barn. Vill du ha många barn så är det självklart en fördel att börja tidigt. Graviditeter är generellt sett lättare att skapa och genomföra som en yngre mor. En annan fördel är att man ofta har mer energi när man är yngre, vilket absolut kan vara bra som förälder till småbarn.
Risker med att bli gravid över 35 års ålder
Även om det finns många fördelar med att vänta lite med att skaffa barn så måste vi även nämna att det finns några risker med att bli mamma på äldre dagar. De flesta av dessa risker är generella för åldrandet, så som högre blodtryck och diabetes. Dessa risker utsätts du för även om du inte skaffar barn, men själva graviditeten ökar risken ytterligare.
Här är några exempel på graviditetsrisker som ökar om mamman är över 35 år:
- Graviditetsdiabetes
- Högt blodtryck
- Preklampsi
- Placenta previa
- Missfall
- För tidig födsel
- Dödföddhet
- Behov av kejsarsnitt
- Kraftig blödning efter förlossningen
- Låg födelsevikt hos barnet
- Kromosomavvikelser såsom Downs syndrom
Med detta sagt inträffar dessa tillstånd inte hos alla mammor över 35 år, utan det är fullt möjligt att ha en normal graviditet och förlossning även i högre ålder. Dock ökar riskerna, vilket är bra att hålla koll på. Vår sjukvård i Sverige idag har full koll på dessa risker och ofta får du extra hjälp och stöd för att minska riskerna alternativt ta hand om problemen.
Våra erfarenheter
Jag var väldigt osäker på om jag ville ha biologiska barn, och Rodrigo var inte säker heller. Samtidigt har jag växt upp i en stor familj och ville på något sätt ha en egen familj.
När jag var runt 34 tog jag ut min hormonspiral. Totalt hade jag haft spiral i 13 år då. Jag tog inte ut den för att jag ville bli gravid då, utan pga att jag läst en bok om hur dessa hormoner påverkar kroppen negativt. Några månader senare slarvade vi en gång efter en fest. Jag tänkte inte mer på det men sen visade det sig att jag blev gravid på första icke-försöket. Jag vet att detta kan låta provocerande, särskilt om du försökt få barn ett tag.
Det jag ville säga var att jag inte alls bestämt mig för att jag ville ha egna barn, men det blev så ändå. Nu några år senare känner jag att jag önskar att jag träffat min man tidigare, och att vi skaffat barn tidigare i livet. Det är helt klart så att vi har mindre ork nu.
Dessutom visade det sig att vår dotter Alia är autistisk, vilket kräver mer av oss som föräldrar. Det är tufft när båda är mitt uppe i karriären och orken inte är samma som när vi var yngre. Min man är nu 44 år och jag 38 år.
Vi inser att vi kommer att vara ganska gamla föräldrar, men samtidigt lever människor i snitt längre nu.
Med det sagt är vi båda väldigt överrens om att vi inte skulle velat missa de där roliga åren mellan 20 och 30 år. Vi har båda utbildat oss, rest väldigt mycket och testat på olika typer av relationer. Det har gjort oss till dem vi är idag. Dessutom hade vi inte fått barn med varandra om vi valt att skaffa barn tidigare, och det känns nästan otänkbart att ha barn med någon annan nu.
Problem med att bli gravid
Om du försökt bli gravid en längre tid utan resultat så kan det behövas hjälp av en fertilitetsklinik. De kan kolla vart problemet ligger (ägg/ spermier) och erbjuder hjälp för att bli gravid. Detta gäller oavsett vilken ålder du och din partner är i.
Fertilitetsproblem är mycket vanliga. Mer än 12 procent av kvinnor har svårt att bli gravida.
Du bör träffa en fertilitetsspecialist om:
- Du är 35 år eller yngre och du har försökt att bli gravid i ett år.
- Du är över 35 år och du har försökt i mer än 6 månader.
- Du är över 40 år och vill starta en familj.
Fertilitetsbehandlingen som din läkare rekommenderar beror på faktorer som orsaken till dina fertilitetsproblem, din ålder och dina preferenser.
Några alternativ är:
- Fertilitetsläkemedel för att stimulera ägglossning.
- Kirurgi för att behandla en livmodersjukdom, som endometrios, fibroider eller blockerade äggledare.
- Intrauterin insemination, där spermier placeras direkt i din livmoder under ägglossning.
- In vitro fertilisering, där spermier och ägg placeras tillsammans i ett labb tills de bildar ett embryo, som sedan implanteras i din livmoder.
- Zygotintrafallopisk överföring och gametintrafallopisk överföring, där spermier och ägg eller ett befruktat ägg placeras i din äggledare.
Läs även: Fertilitet hacks: så lurar du kroppen att bli gravid
Att leva utan barn
När vi ändå diskuterar detta kring när rätt tid att skaffa barn är så tycker jag att det är viktigt att även nämna att man inte måste skaffa barn. Det är också okej om det inte blir några barn trots att man vill. Självklart är det en tuff tanke, men det kan vara värt att fundera över.
Man brukar dela upp dessa två sätt att leva som antingen frivilligt barnlös eller ofrivilligt barnlös. En frivillig barnlöshet kan vara svår att komma fram till då det är familjelivet med barn och familj som förväntas av oss. Man kan även få stå ut med en hel del ifrågasättande av sina val, men det gör inte valet till ett dåligt val. Oavsett vad anledningen är (det behöver inte ens finnas en anledning) så är du helt fri att välja om du vill ha barn eller inte.
Ofrivillig barnlöshet kan kännas hopplös och svår. Kanske finns inte de biologiska förutsättningarna, kanske hittar du ingen lämplig partner. I sådana fall finns det andra vägar att gå. Adoption eller familjehem är två varianter som många vänder sig till. Ett annat alternativ är att försöka leva med sin barnlöshet och bearbeta det på ett sätt som känns bra för en själv.
Oavsett om man skaffar barn eller inte så kommer man kunna leva ett fantastiskt liv. Förmodligen har du andra människor runt omkring dig som kommer skaffa barn – så tro mig du kommer få träffa dem och gulla med dem ändå! Idag är vi heller inte beroende av att skaffa barn för att trygga vår tid som äldre, i Sverige har vi bra äldrevård som tar hand om dig (att skaffa barn bara för att förvänta sig att de ska vilja ta hand om en när en blir gammal känns som en dålig affär).

Sammanfattning – när ska man skaffa barn?
Så, det slutgiltiga svaret på när du borde skaffa barn blir helt enkelt – när du vill och känner dig redo. Åldern ska inte stoppa dig, utan du har möjlighet att skaffa barn även senare (eller tidigare) i livet som det passar dig. Om du har problem med att skaffa barn så finns det sjukvårdshjälp att få. Samt att det är helt okej om du inte vill/ kan skaffa några barn alls!