fbpx

Näsblod gravid – vad det beror på och hur du stoppar det!

by Sofia
Näsblod gravid

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det är inte ovanligt att blöda näsblod när du är gravid. Som om det inte räckte med alla andra förändringar, så sker det saker inne i din näsa också. Även om det inte är farligt så kan det vara jobbigt. Och många gravida kvinnor reagerar lite speciellt starkt på just blod. Men om du vet lite mer om orsakerna kan det vara lättare att hantera situationen.

Näsblod gravid tidigt graviditetstecken?

Det är en stor sak att bli gravid. Allt är minutiöst litet där inne i livmodern och ändå sätter kroppen i gång med enorma förändringar. Så fort ägget blir befruktat börjar hormonerna arbeta hårt för att göra graviditeten möjlig. Du vet kanske inte ens att du väntar barn, utan upplever bara en del symptom.

Läs även: 17 mycket tidiga tecken på graviditet

Illamående är ett av de vanliga tecknen på att du blivit gravid. Ja, även näsblod eller nästäppa kan vara ett tidigt graviditetstecken. Så om du försökt bli med barn kan du glädja dig åt tecknen, även om det är något så tråkigt som näsblod!

Får man lättare näsblod under graviditeten?

Ja, det är väldigt vanligt att blöda näsblod under graviditeten. Även de kvinnor som annars aldrig har de här problemen upptäcker helt plötsligt att de blöder lättare. Så var det för mig. Det var inte ofta, men några gånger under varje graviditet.

Det är ett resultat av hormonernas arbete med att göra det möjligt för din kropp att ta hand om bebisen.

Med tanke på att du i slutändan ska föda fram ett barn på runt tre kilo så är det förståeligt att det behövs en del hjälp för kroppen. Och innan dess har du runt nio månader när hen ska få näring och växa till sig, i ett relativt litet utrymme.

Vad beror näsblod på?

Vad beror näsblod på

När du blir gravid ökar mängden blod i hela kroppen. Som ett resultat av det så svullnar slemhinnorna upp, bland annat i näsan. En del kvinnor sliter med nästäppa hela graviditeten, vilket alltså är direkt relaterat till den ökade blodmängden. Likaså näsblod, slemhinnorna blir uttöjda och känsligare. De yttre blodkärlen brister lättare, eftersom huden är så pass tunn.

Förutom näsblod är det vanligt att du blöder när du borstar tänderna. Allt är normalt, du får bara lära dig leva med det under graviditeten.

Är det farligt med näsblod som gravid?

Att blöda näsblod lite då och då under graviditeten är inte alls farligt. Obehagligt, jobbigt och inte så roligt-ja. Men farligt-nej, inte alls. Det är klart att om du blöder näsblod ofta och mycket kan det påverka dina järnvärden. Men det är något som mvc alltid kontrollerar, eftersom det är ett vanligt problem under graviditeten.

Näsblod kan också vara kopplat till ditt blodtryck, något annat som barnmorskan regelbundet kontrollerar.

Ifall näsblodet fortsätter mer än 30 minuter och inte verkar stanna upp kan det vara läge att kontakta vården. Likaså om den är väldigt kraftig. Det är mest för att vara på den säkra sidan.

Hur stoppa näsblod?

De flesta reagerar helt naturligt genom att luta huvudet bakåt när de blöder näsblod. Men egentligen är det bäst att luta sig framåt lite grand och klämma till runt näsbryggan. Sitt stilla och håll fast ditt grepp cirka 10 minuter. Om du lutar dig bakåt kan blodet rinna ner i halsen och magen, vilket kan göra att du mår lite illa.

Hur stoppa näsblod

Ett annat bra sätt är att suga på en isbit, det kyler ner hela området. Eller blöt en liten handduk med kallt vatten och lägg över näsan. För att hindra blodet från att komma ut kan du sätta bomullstussar i näsan. Låt dem gärna sitta kvar ett bra tag, även efter näsblodet har slutat. Du kan doppa dem i lite matolja innan du sätter i dem så att de är lättare att ta ut efteråt när blodet torkat upp.

Ibland fungerar det bra om du sprayar lite nässpray på bomullstussen innan du stoppar in den. Det innehåller ett medel som hjälper slemhinnorna att svälla av, så att blödningen stannar upp. Försök andas långsamt och kontrollerat och spotta ut eventuellt blod som kommer in i munnen. Det är inte så roligt men går vanligtvis över ganska snabbt.

Kan man säga vilket kön barnet har utifrån om man blöder näsblod under graviditeten?

Det finns många förslag och myter om hur du vet om det är en pojke eller flicka. De flesta är just det, myter, men det är alltid roligt att se ifall det stämmer. Det sägs att om du blöder näsblod eller har blödande tandkött så är det en flicka.

Hur du hanterar näsblod under graviditeten

Mycket av det som händer när du väntar barn är bara att acceptera och försöka hantera så gott som möjligt. När du vet att hormonerna påverkar dina slemhinnor så du lättare blöder näsblod känns det inte lika läskigt. Samtidigt finns det en del saker du kan göra för att må bättre.

  • Undvik att snyta dig hårt. När du blöder näsblod är det bättre att torka bort blodet, i stället för att snyta ut det. Låt slemhinnorna få vila.
  • Peta inte näsan, varken med fingrarna eller näsdukar. Försök avhålla dig från att röra något där inne, för huden är så tunn och känslig.
  • Se till att hålla näsan fuktig med koksaltlösning. Du kan antingen köpa produkter på apoteket eller göra det själv hemma. Fukta en bomullstuss eller spraya näsan.
  • Det finns sprayer med mjukgörande oljor. De kan vara bra när näsan känns torr och sårig.
näsolja nozoil gravid

Näsolja HÄR

Näsblod är en helt naturlig del av din graviditet. Det kan bli jobbigt om du blöder ofta och mycket, men det mesta är helt normalt. Om det händer flera gånger kan det vara bra att alltid ha med sig bomull och andra saker för att stoppa flödet. När du är förberedd blir det lite lättare att möta situationen.

You may also like

Leave a Comment