Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
Det är ganska vanligt att barn har en del problem i samband med sömnen. Mardrömmar, prata i sömnen, kissa på sig och nattskräck är alla en del av det som gemensamt kallas för parasomnier. Mycket av det här är en del av barnens utveckling, men kan ibland vara jobbigt för hela familjen. Vi har råkat ut för detta några gånger med vår äldsta dotter.
En förälders önskan är att barnet ska ha det bra, både dag och natt. Och de flesta vill också veta vad de kan göra för att hjälpa till. I det här inlägget har vi samlat lite information om nattskräck.
Vad är nattskräck?
Nattskräck är när barnet skriker hysteriskt under natten och inte går att lugna. Eller så ligger de och gråter, kanske mumlar något som ingen förstår. Du försöker hålla hen i famnen men barnet gråter ändå efter dig, ungefär som att de inte inser att du faktiskt är den som håller dem.
Det här kan hålla i sig flera minuter, ibland så länge som 20 minuter. Men sedan somnar barnet om igen, det vaknar liksom aldrig till ordentligt av nattskräcken.
Nästa dag minns hen ingenting. Även om det kan vara slitsamt för föräldrarna att se barnet så här är det inte farligt. Det förekommer ofta i åldern 3-12 år, men är vanligast bland förskolebarn. Med vår dotter hände det redan när hon var 1,5 år vid ett tillfälle.
Nattskräck hos bebis
Även om det är vanligare med nattskräck hos barn från tre-års åldern så kan det ibland visa sig hos yngre barn eller bebisar också. De skriker högt som om de hade ont någonstans, men går inte att trösta. Ofta vill de inte bli rörda, vilket kan vara nog så jobbigt för föräldrarna. Din instinktiva reaktion är att plocka upp barnet och trösta det. Men ofta så fungerar det inte, du når liksom inte fram till dem. Fråga gärna på BVC om du är orolig. Men det är alltså helt okej och inte skadligt för barnet. Det finns dock en del saker du kan göra för att begränsa utbrotten.
Nattskräck hos barn
Det är inte alls lätt när barnet ligger och skriker, och du inte kan få kontakt med det. Ibland blir de stela som pinnar eller håller sig om benen. När du ser på dem verkar det som att de lider, men i verkligheten sover de fortfarande. De har ingen aning om vad som händer, och kommer inte heller ihåg det efteråt.
Om barnet fortsätter ha nattskräck efter att det kommit in i puberteten är det bäst att ta upp det med doktorn. Det är möjligt med nattskräck även i vuxen ålder, men det är något som bör undersökas. Likaså om barnet har den här sortens anfall väldigt ofta. Det kan ju vara någon annan orsak om det sker hela tiden, även om nattskräck är vanligare än de flesta tror. Många hör inte talas om det förrän det drabbar deras eget barn.
Vad beror nattskräck på?
Det finns inget klart svar på frågan om varför en del barn får nattskräck och andra inte. En del rön tyder på att det kan vara ärftligt. Eller så kan det bero på yttre faktorer som stressar barnet. De är kissnödiga, har feber eller lider av sömnbrist. Psykisk stress påverkar också sömnen och kan göra att barnet reagerar.
Oftast är det barn i förskoleåldern som får nattskräck. Det är också den tid i livet då mycket händer omkring dem. Varje dag har de nya intryck och flera aktiviteter. Allt det här måste bearbetas och nattskräck kan vara ett resultat. Det är alltså inte alltid negativa saker eller upplevelser som triggar. Ett fullpackat schema kan vara jobbigt ibland, fast barnet har det helt fantastiskt bra hela tiden.
Hur länge varar nattskräck när det händer?
Föräldrarna känner nog att nattskräcken varar en evighet. Du försöker trösta ditt barn och de puttar undan dig, eller du får helt enkelt inte någon kontakt med dem. Men i själva verket brukar det bara hålla i sig någon minut, kanske upp till 15-20 minuter.
Är nattskräck det samma som mardrömmar?
Till skillnad från mardrömmar som ofta kommer lite senare på natten så brukar nattskräcken visa sig ganska snabbt. Ibland bara någon timme efter att barnet somnat. Det är alltså under en annan fas av sömncykeln. Så det är inte samma sak som att ha svåra mardrömmar, även om det kan verka ganska likt.
Sömnen brukar delas in i fyra perioder.
Först dåsar barnet av och faller i en lätt sömn. Under de här perioderna är de lättväckta, men kroppstemperaturen börjar falla och musklerna slappnar av.
Nästa fas är den djupa sömnen, och det är ofta då som nattskräcken visar sig. Det kanske är därför som barnet inte vaknar eller kommer ihåg något dagen därpå.
Den sista perioden kallas för REM- eller drömsömn. Det är nu som hjärnan sätter i gång och du drömmer. Om barnet har mardrömmar i stället för vanliga drömmar så vaknar de ofta till och är klarvakna. De kan ha svårt att somna om igen. Till skillnad från nattskräck då barnet inte vaknar och snabbt somnar om igen.
Sömnens olika faser:
- Fas 1: Slummer eller dåsighet. Barnet börjar dåsa av men har inte riktigt somnat ännu. Det är lätt hänt att de vaknar av små störningar.
- Fas 2: Lätt sömn. Nu börjar kroppen slappna av, hjärtat slår långsammare och kroppstemperaturen sjunker. Det är fortfarande lätt att väcka dem, men de har faktiskt somnat.
- Fas 3: Djup sömn eller så kallad slow wave sömn. Blodtrycket faller och cellerna förnyas. Med andra ord är det en väldigt viktig sömn. Under den senare delen av djupsömnen så sover barnet som allra djupast. Det är svårt att väcka någon från den här sömnen. Vanligtvis är det under den här fasen som barnet upplever nattskräck.
- Fas 4: Drömsömn eller REM-sömn. REM betyder Rapid Eye Movement. Ögonen rör sig bakom de stängda ögonlocken och sömnen är inte lika djup. Det är nu som de flesta drömmer, hjärnan är mer aktiv under den här fasen. Därför är det ofta under den här perioden som barnet har mardrömmar.
Vad ska man som förälder göra?
När nattskräcken börjar är det inte så mycket du kan göra. Naturligtvis är det bra att vara närvarande. Berätta för barnet att du är där, även om det inte verkar ta in vad du säger. De kanske inte är kontaktbara men det kan ändå hjälpa om du håller om dem. Du kan prata om vardagliga saker eller nynna på en sång. Var uppmärksam på vad som fungerar för just ditt barn. En del vill bara att du sitter bredvid dem helt tyst. De behöver känna att du är där. Andra vill gå upp och kissa, för att sedan somna om. Även om de inte vaknar eller inte vill ha kontakt med dig så brukar det hjälpa att ha föräldrarna vid sin sida. På något sätt är de medvetna om att du är där, och ger dem stöd.
Går nattskräck över?
Ja, det är faktiskt en tröst att nattskräck brukar gå över av sig själv. Även om det kan vara en chock för föräldrarna, speciellt den första gången det händer. Ibland kan det vara intensivt, nästan varje natt. Andra barn upplever det då och då. Det är inte ovanligt att det går i perioder, några månader och sedan är det över. Många föräldrar märker att tillfällena minskar när barnet kommer upp i skolåldern.
Men alla barn är individuella, och det finns inga regler. Det är också möjligt att du kan minska eller stoppa attackerna genom att följa de råd som finns. Helt klart brukar det vara föräldrarna som lider mer än barnet. De kommer ju inte ihåg någonting, det är bara sömnen som blir lite störd. Något som är viktigt att komma ihåg. Det är inte farligt med nattskräck utan ett helt normalt beteende.
Vad kan föräldrarna göra rent praktiskt?
Det finns en del saker du kan göra för att stoppa nattskräcken. För de flesta barn är det viktigt att ha en regelbunden och lugn rutin för att gå och lägga sig. De ska helst inte vara utsatta för skärmar (TV, mobiltelefon), för ljuset kan påverka deras sömn. Läs en trevlig saga, prata lite med barnet och gör nattningen till något positivt. Spännande berättelser kan göra barnet mer aktivt och göra det svårare för dem att få en god sömn.
En del familjer har funnit att en liten kvällsfika en stund i förväg fungerar, så att barnet är lagom mätt. Se till att barnet kissar ordentligt eller byt blöjan det sista ni gör.
Allt det här är bra rent allmänt. Barnen behöver sin sömn och du gör väl i att lägga ner lite extra omsorg på att det ska fungera om det är möjligt. Samtidigt så kan de här förberedelserna göra att barnet inte bara somnar utan att det sover bättre under natten.
Finns det någon behandling?
Det finns inte direkt något som tar bort nattskräcken men det finns några olika saker att ta till som behandling mot nattskräck.
1. Väck barnet innan nattskräcken kommer
Notera hur lång tid efter barnet somnat som nattskräcken börjar. Ofta är det inte många timmar efter att de gått och lagt sig. Många barn får nattskräck vid samma tidpunkt varje gång, då väljer du den kortaste tidsperioden. Innan anfallet börjar kan du sedan väcka barnet lite grand. Inte så att hen ska vakna helt och hållet, det brukar inte vara nödvändigt.
2. Få barnet att kissa
Men om du stör sömnen så bryter du cykeln och det är troligt att nattskräcken inte uppstår. Prata lite med barnet, ge hen lite mjölk, tänd en lampa eller något annat som på ett diskret sätt ruckar på den djupa sömnen. Ta eventuellt barnet till toaletten så hen får kissa. De vaknar ofta inte till men klarar ändå av att kissa. Vilket ju kan vara en anledning till nattskräcken.
3. Se till att barnet sover middag
Andra föräldrar har funnit att det är bäst om barnet sover middag under dagen. Att du så att säga delar upp barnets sömn. De märker skillnad de dagar som barnet inte har en chans att sova en liten stund på eftermiddagen. Eftersom sömnbrist eller övertrötthet har föreslagits som en anledning till att en del barn får nattskräck kan det vara värt att pröva på. Du kan skapa rutiner för barnet, även med det här.
4. Minska på stimulin under dagen
Om barnet har mycket nattskräck kan det också vara värt att se över hur deras dagar ser ut. De kanske har för mycket som händer, blir allt för stimulerade. Eller vara extra uppmärksam när det är några förändringar. Just i den åldern då de flesta barn upplever nattskräck brukar det vara en hel del nya saker för barnen.
Vissa föräldrar har märkt att barnet får nattskräck när en av dem varit bortresta. Eventuellt under inskolningen till förskolan, eller något annat som innebär en större förändring. Små barn kan inte uttrycka sig så väl, och därför kommer ofta intrycken upp under natten. Det är inte nödvändigtvis tråkiga saker som kan stressa barnet, nattskräck betyder inte att de mår dåligt. Men som förälder har du en chans att kontrollera vilka intryck eller aktiviteter som barnet går igenom.
Vad du kan göra för att förebygga nattskräck:
- Ha regelbundna och trevliga rutiner för nattningen. Snälla sagor som inte stimulerar, lite mys, ingen TV. Kanske en lätt massage eller något annat som slappnar av barnet.
- Se till att barnet inte är hungrigt eller behöver kissa.
- Väck barnet en kvart innan nattskräcken brukar uppstå. Bara lite lätt så att sömnrytmen bryts.
- Var uppmärksam på vad som händer under barnets dag. Förändringar kan skapa stress, även om det inte är något otrevligt.
Hjälper omega3 mot nattskräck?

Tuggisar Fisk-olja med citronsmak HÄR / Eskimo flytande omega3 med tutti-fruttismak HÄR / Eskimo Omega3 barn tuggtabletter apelsinsmak HÄR
Vissa studier pekar på att Omega-3 kan förbättra nattsömnen. Inte bara så att barnet sover längre utan även har färre störningar under natten. Många föräldrar har provat på det här, med goda resultat. Nattskräcken har blivit bättre och alla sover mer.
Omega3 tillskott finns från 3 år, men du kan även ge barnet livsmedel rika på omega3 så som fisk och nötsmör.
Det är inte alltid det fungerar, men kan vara värt att pröva på. Eftersom du inte vet med säkerhet varför barnet får nattskräck så är det inte alltid så säkert att alla behandlingar fungera lika bra.
Tankar om nattskräck
Det är läskigt att se ditt barn som skriker eller vrider sig och inte vill bli tröstat. Då är det viktigt att komma ihåg att de inte lider, även om det ser ut som att de mår väldigt dåligt. De somnar bara om igen och kommer inte ihåg någonting. Däremot kan du göra allt du kan för att barnet ska ha en god natts sömn.