fbpx

Nidblödning eller mens? Så vet du! (bildexempel)

by Sofia
Nidblödning eller mens skillnad fästblödning implamentationsblödning genombrottsblödning

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Du kanske känner panik om du ser bloddroppar när du trodde du var gravid. Men det behöver inte vara något problem. Det kan handla om en nidblödning. Ibland är det svårt att veta om det är en nidblödning eller vanlig menstruation. Den kommer tidigt i graviditeten, inte mycket mer än en vecka eller två efter ägglossningen. Nidblödning kallas också för fästblödning eller implantationsblödning och är en helt naturlig del av att bli gravid.

Nidblödning eller mens?

Nidblödning eller mens skillnad tecken

Det är inte lätt att se skillnad på implantationsblödning och början av mens. Men här är några tecken som lär dig känna igen skillnaden:

 • Färg. Implantationsblödning är mer sannolikt en rosa-brunaktig färg. Menstruationsblödning, å andra sidan, kan börja ljusrosa eller bruna, men det ändras snart till rött och rödbrunt.
 • Flödesstyrka. Implantationsblödning är vanligtvis superlätt spotting. Din mens kan börja lätt, men flödet blir starkare.
 • Kramper. Kramper som signalerar implantation är vanligtvis lätta och kortlivade. Kramper som kommer med din mens är vanligtvis mer intensiva och varar längre. Varje kvinna har sin egen smärttröskel. Du känner din kropp bäst, så lyssna på den.
 • Koagulation. Om du märker pluppar i blödningen kan du vara ganska säker på att detta är din mens. Implantationsblödning ger inte denna blandning av blod med vävnad. Men du kan få blödningen tillsammans med en kraftig flytning (som är vanligt i början av graviditeten).
 • Flödets längd. Implantationsblödning varar 1 till 3 dagar medan menstruationen varar 4 till 7 dagar.
 • Konsistens. Implantationsblödning är mer som on-off spotting. Menstruation börjar lätt och blir allt rikligare första dagarna.

Vad är en nidblödning – fästblödning?

Ett moget ägg faller ner i äggledaren, och det är där som det träffar spermierna. Samtidigt har livmodern börjat förbereda sig på att ta emot det befruktade ägget. Om inget händer så stöts allting ut, och du får din menstruation.

Läs mer: Så känner du igen din ägglossning

Men om ägget blir befruktat måste det tas om hand. Det förs då till livmodern, där allt är redo för att sköta om det. Nidblödningen hör samman med att det befruktade ägget fastnar på livmoderns vägg. Det kan verka som att du har fått mens, men i själva verket är det ett av de första stegen för barnet att börja växa.

Eftersom det inträffar ungefär samtidigt som mensen skulle ha kommit ifall ägget inte var befruktat kan det vara läge för ett graviditetstest för att vara säker på att det är en nidblödning.

Nidblödning symptom – hur vet man om det är en nidblödning eller tidig mens?

Nidblödning symptom implantationsblödning
Om du har kraftig mensvärk är det troligtvis mens på gång.

För det mesta är en nidblödning något lättare än en mens. Färgen lutar mot rosa eller brunt och blödningen är vanligtvis klumpfri. Det är inte lika stor mängd som när du har mens, utan den går över snabbare. Så om du har en ljus och kort blödning någon vecka eller två efter ägglossningen så kan det vara en nidblödning.

Om du känner din kropp brukar det vara enklare att se skillnad. Samtidigt är det inte så lätt om du kämpar för att bli med barn. Varje liten blödning känns som ett hot. Men kom ihåg att nidblödningen är helt naturlig och ett positivt tecken.

Tecken på nidblödning:

 • Ljus i färgen, rosa eller brunaktig
 • Mindre och kortare flöde, brukar försvinna inom ett par dagar
 • Kan helt enkelt vara några droppar blod, som spotting
 • Gör vanligtvis inte ont
 • Brukar inte innehålla några klumpar
 • Sker 10-14 dagar efter ägglossningen
 • Nidblödning är ett tecken på att ägget fäster sig på livmoderslemhinnan

Är det vanligt att blöda i tidig graviditet?

Det är ganska vanligt att ha någon form av blödning, speciellt i början av graviditeten. En del kvinnor har upprepade blödningar, av olika orsaker, ända fram till förlossningen. Nidblödningen är dock så liten att många kvinnor inte ens märker den. Och det är inte ens alla som har en genombrottsblödning.

Rekommenderat: 17 mycket tidiga tecken på graviditet

Eftersom en blödning alltid bör uppmärksammas är det dock bra att ta ett test för att se om det är mens eller genombrottsblödning. Men vänta gärna några dagar, för i början av graviditeten är hormonernas nivåer lägre och det kan vara svårt att få ett klart svar. Om du får ett negativt provsvar kan du försöka igen efter några dagar för att vara säker.

Hur vanligt är det med genombrottsblödning?

Vissa kvinnor får ingen implantationsblödning och andra märker det inte. Det är därför svårt att säga exakt hur många som får en nidblödning. Det finns uppskattningar att runt 15-25 % av alla graviditeter börjar med en fästblödning, men det finns ingen pålitlig källa till dem uppgifterna tyvärr.

Nidblödning utseende – hur ser den ut?

Hur ser en nidblödning ut jämfört med mens

För det mesta är nidblödningen något ljusare än en mens. Lite mer rosa eller brunaktig i färgen. Den har heller inga klumpar som ju är så vanligt när det är fråga om en vanlig menstruation (men den kan vara slemmig på grund av ökade flytningar).

Eftersom det inte är så mycket blod och vätska som behöver komma ut är den kortare än mensen. Ibland kan det göra ont, men det är inte alla som upplever det. För det mesta märker du skillnaden mellan en vanlig mens och nidblödningen.

Nidblödning när får man den

En nidblödning eller genombrottsblödning brukar ske ca 9 dagar efter ägglossningen. Du vet ju inte exakt vilken dag som ägget blev befruktat och hela processen startade. Spermierna kan leva upp till fem dagar inne i äggledaren, så befuktning kan ske någon gång under flera dagars tid. Det är också därför som många blandar ihop det med en tidig mens, för att det är ofta runt den tiden.

Men det är sällan en nidblödning kommer tidigare än en vecka efter ägglossningen, inte heller efter två veckor. Runt 9 till 12 dagar är det vanligaste. Mensen kommer normalt sett runt 14 dagar efter ägglossning.

Nidblödning hur länge varar den?

Det är mycket som händer inne i kroppen när du blir gravid. Att blöda en del när ägget fäster sig i livmodern är helt normalt. Ägget är litet och processen går ganska snabbt. Så blödningen du får, nidblödningen, är inte så lång.

Rekommenderat: Vill du bli gravid? Allt du behöver veta om fertilitet

En del kvinnor upplever bara några droppar blod i trosorna. Det ser mer ut som spotting än en blödning. Andra kan ha utflöde i en eller ett par dagar, men vanligtvis inte mycket längre. Samtidigt är det alltid bäst att vara försiktig med alla sorters blödningar, så fråga gärna läkaren eller barnmorskan om du känner dig orolig. De kommer troligtvis att föreslå att du väntar ett par dagar för att sedan göra ett graviditetstest.

Implantationsblödning hur mycket?

Nidblödning hur ser den ut? hur mycket? färg?
En nidblödning är en lätt blödning, vanligtvis bara några droppar. Även mens kan börja så, men du märker snabbt om det blir mer blod.

Det enda som händer är att ägget, som nu redan har börjat dela på sig och föröka sina celler, ska sitta riktigt fast på livmoderslemhinnan. Där ska det sedan fortsätta sin delning för att så småningom bli ett foster. Det är en kort process, i alla fall jämfört med mycket annat som händer med din kropp.

Därför är nidblödningen inte heller så lång. Det kan vara allt från några droppar blod till ett par dagar med en lätt blödning. De flesta känner nästan ingenting medan andra kan få en del kramper.

Kan den vara riklig som mens?

Här beror det lite på vad du brukar ha för mens. En del har väldigt lätta menstruationer som bara vara några dagar. Men en nidblödning är ändå aldrig så stark som en mens. Du märker skillnaden, både på flödet och eventuella kramper.

En del känner av nidblödningen, de får ont i magen eller har kramper. Men det är så gott som aldrig lika starkt som när du har mens. Sådana saker som akne eller PMS är inte heller ett tecken på nidblödning vilket gör det något enklare att se skillnaden.

Läs även: Så blir du gravid snabbt – 37 värdefulla tips

Däremot så kan du redan nu börja ha vissa symptom på en graviditet. Som ömma bröst eller trötthet, vilket visar sig ganska tidigt. En del börjar också bli sugna på olika saker redan från början när de väntar barn. Illamående och ett stort behov av att kissa hela tiden kan vara andra tecken på att det är nidblödning och inte mens.

Kan man få mensvärk?

Du kan få ont och även ha kramper. Men det brukar inte alls vara lika starka smärtor som under mensen.

Mensvärk nidblödning
Har du kraftig mensvärk är det troligen inte frågan om en nidblödning utan att du faktiskt ska ha din mens.

Det gäller att ha tålamod och att inte vara rädd för att ta ett graviditetstest. Kom ihåg att det kanske inte ger utslag direkt, hormonerna måste öka tillräckligt i kroppen.

Läs även: Svagt resultat på gravtest – så vet du om du är gravid

Naturligtvis kan det kännas tungt om du tror att du fått mensen om du försöker bli med barn. Men det är en skillnad på nidblödning och mens, de flesta märker att det inte riktigt är som vanligt.

Nidblödning gravid

Nido är latin och betyder bo, rede eller näste. Det kanske är därifrån som ordet nidblödning kommer. För när ägget blir befruktat behöver det ett näste, ett ställe där det kan växa till sig och bli den där fantastiska bebisen. Därför är nidblödning något som är efterlängtat, i alla fall om du vill bli gravid. Det är ett tecken på att du är gravid och att ägget gräver in sig i livmodern. Där kommer det att förbli tills det är dags för förlossning.

Om du inte vill bli med barn är det naturligtvis inte välkommet. Du märker troligtvis att allt inte är som vanligt, och även i det här fallet är det viktigt att kontrollera om du verkligen är gravid eller inte. Det är alltid bra att veta vad som händer, oavsett om du försöker bli gravid eller inte.

Nidblödning efter missfall

Det är inte ovanligt att missta en nidblödning för mens eller missfall. Tyvärr kan det också vara tvärtom. En blödning tidigt i graviditeten kan vara ett tecken på att du har missfall. Det är då de flesta missfall sker, ofta innan du ens är medveten om att du är gravid.

Men när du försöker bli med barn är du ofta väldigt noga med allt som händer i din kropp. Du mäter hormoner och temperatur och känner liksom efter om det är något som är annorlunda. Därför är en liten blödning en stor sak, och du hoppas på att det är en nidblödning. Det bästa är att ta upp det med barnmorskan och göra ett test för att se vad som är på gång. Har du kraftiga smärtor i samband med blödningen ska du alltid söka hjälp, för det kan vara ett tecken på något allvarligare.

Kan man göra ett graviditetstest när man har mens?

De moderna graviditetstesterna kan ge utslag ganska tidigt när du blivit med barn. Vad som händer när ägget blir befruktat är att hormonerna börjar öka, flera olika sorter. Det du läser av med ett test är hCG, det hormon som produceras allt mer när moderkakan bildats.

Du kan göra ett graviditetstest redan innan du förväntar din mens. Det enda du ska vara på det klara med är att hormonnivån kanske inte är tillräckligt hög för att ge utslag.

Du kan prova detta graviditetstest som ger extra tidigt utslag:

Extra tidigt gravtest clearblue

Köp graviditetstestet HÄR

Om svaret är negativt kan det vara värt att göra ett nytt försök efter en vecka. Man brukar säga att du borde veta tre veckor efter oskyddat samlag. Men allt som har med en graviditet att göra är uppskattningar. Detaljerna är inte lika tydliga, så ha tålamod.

Hantera din implantationsblödning

Det är alltså inte alla kvinnor som ens har en nidblödning. Och för de andra är den så pass liten att de nästan inte märker av den. Men när du funderar på att skaffa barn är du uppmärksam på precis allt. Eftersom en blödning kan vara ett tecken på både mens och missfall är det inte så konstigt om nidblödning blivit en viktig sak för många kvinnor.

Nidblödning är något helt naturligt. Men för att vara säker på att det handlar om en graviditet måste du testa dig. Kanske mer än en gång om svaret är negativt, för det kan hända att det är så pass tidigt att hormonerna inte ger utslag ännu.

Läs vidare: 17 mycket tidiga tecken på graviditet

You may also like

Leave a Comment