fbpx

Stämmer NUB-teorin? Svaret på om du kan tyda kön utifrån skallteorin

by Sofia
NUB-teorin skallteorin

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Den eviga frågan som alla föräldrar ställer sig är om det blir en pojke eller flicka. Det kanske inte är så viktigt, men ändå roligt att veta om i förväg. Plus att du kanske vill inreda barnkammaren lite annorlunda om du vet könet. Enligt NUB-teorin kan du läsa av ultraljudet så tidigt som i vecka 12 – men stämmer det verkligen att man kan se könet så tidigt?

Tyda ultraljud kön

Barnets könsorgan formas ganska tidigt, men till en början är det inte så stor skillnad mellan pojkar och flickor. Vanligtvis är det något som du får reda på när du gör det vanliga ultraljudet runt vecka 18–20. Men även om du gör ett ultraljud runt vecka 12 borde det vara möjligt att se könet. Det har att göra med det som kallas för NUB.

Vad är NUB teorin?

NUB-teorin har att göra med könsorganen, där du kan se på vinkeln om det är en pojke eller flicka. Eftersom ultraljudet också visar kroppen och huvudet kan du kombinera det med skallteorin. Den säger att huvudformen avgör om vad det ska bli för kön.

Vad är NUB teorin?
Små små vinklar avslöjar vilket kön din bebis har – enligt NUB-teorin. (Foto: @thenubtechs.com)

Enligt Nub-teorin är det alltså vinkeln på det lilla kön som sticker ut som avgör om det är en flicka eller pojke. Den vinkel det har i relation till ryggraden. Om den sticker ut med mer än 30 graders vinkel är det en pojke. I fall nubben hänger ner och inte har en större vinkel än 30 grader så är det en flicka.

En del personer menar att även längden och formen på nubben är avgörande för vilket kön det blir. Om den ser ut som en högaffel är det en flicka. Men det stämmer inte lika ofta som nub-teorin, så de flesta accepterar inte det.

NUB-teorin vetenskap

Nub på engelska betyder något som sticker ut. Ungefär som knopparna på träden innan de börjar slå ut. Eller de små nopporna på en filt. När det kommer till ditt barn så har det alltså att göra med det som så småningom ska bli ett könsorgan.

Det sticker ut lite grand när fostret är litet, och det sägs att du kan se om det är en pojke eller flicka grundat på hur det ser ut. Eller rättare sagt hur det är vinklat mot resten av kroppen och ryggraden. Den här teorin är delvis grundad på vetenskap, så till vida att det handlar om hur fostret utvecklas. Men samtidigt så är det inte alltid tillförlitligt, det handlar mer om hur du tyder ultraljudsbilden.

NUB-teorin vecka

NUB-teorin vecka

Många gravida gör ett ultraljud i vecka 12, det så kallade KUB. Vanligtvis erbjuds det till kvinnor över 35 eller andra som är i riskgruppen för att bebisen har en kromosomavvikelse. Men du kanske bara känner dig lite orolig och vill veta att allt är okej.

Könsorganen börjar utvecklas i vecka 6. När du är runt vecka 11 börjar avvikelserna mellan pojkar och flickor att sätta i gång. Så om du gör ett ultraljud i vecka 12 borde du kunna se vad det är enligt nub-teorin.

Skull Theory kön (Skallteorin)

Ett annat sätt att avgöra vilket kön ditt barn här är genom skallteorin, eller Skull Theory som det heter på engelska. Det är samma ultraljud du använder, där bebisen ligger i profil. Naturligtvis är föräldrarna allra mest intresserade av att veta att deras barn mår bra. Men sedan har du alltså två teorier som kan säga om det är en pojke eller flicka där inne.

Enligt skallteorin är det en flicka om huvudet är rundat. Pojkar har en mer platt huvudform när de håller på och utvecklas. Om du samtidigt kan se nubben så är det kanske lättare att veta om du får en pojke eller flicka. Det är dock väldigt svårt att lita helt på de här teorierna. Men det kan ju vara roligt att ha någon form av uppfattning tidigt i graviditeten.

Hur säker är nub-teorin

Det finns de som är helt övertygade om att de kan avläsa ett ultraljud. Inget tvivel om saken, nub-teorin fungerar. Sedan har du andra som inte är riktigt lika säkra på saken. Även vid ett senare ultraljud är det ganska lätt att göra ett misstag. Det är ju inte riktigt det samma som att ta ett blodprov. Men om rätt person ser på ultraljudet, någon som har erfarenhet, så är det en stor möjlighet att de har rätt.

Nub Theory Queens

På Instagram kan du komma i kontakt med @nubtheoryqueens. De är specialister på det här med nubbar och hjälper folk läsa av sina ultraljud så du vet om du får en prins eller prinsessa. Du får svaret på deras hemsida: thenubtechs.com. Eftersom det kan vara svårt att tyda ultraljudet själv lönar det sig att lämna över det till experterna. Nub Theory Queens har många års erfarenhet och de säger att de är rätt så gott som jämt. 99% låter ganska bra, eller hur?

Slutsats: stämmer nub-teorin?

Det verkar som att nubteorin är grundad på en hel del vetenskap. Barnets kön börjar utvecklas runt vecka 6, det är ett faktum. Samma sak gäller kring att pojkar och flickor utvecklas åt olika håll från vecka 11. Så det borde vara möjligt att se vilket kön ditt barn har tidigt.

Kritiken mot metoden är att du inte håller fostret i handen utan ser på en ganska suddig bild av ditt barn. Så det är ganska lätt att göra ett misstag. Kan hända är ditt bästa val att låta de professionella Nub-tydarna ta sig en titt på ultraljudsbilden.

You may also like

Leave a Comment