fbpx

Omega-3 barn bäst i test 2023: bästa fiskleverolja – vi har testat 8 produkter!

by Sofia
Omega-3 barn bäst i test

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Barn som växer och utvecklas är beroende av en varierad och näringsrik kost. Dels för att kroppen ska få allt den behöver för att kunna bygga ett starkt skelett, starka muskler och en utvecklad hjärna, men också för att barnet ska få den energi det behöver för att orka koncentrera sig i skolan, vara delaktig i aktiviteter, etc. Här är kostcirkeln en viktigt utgångspunkt, där man bör sträva efter att barnet äter någonting från varje del av cirkeln.

Kontakta alltid vården eller apotekspersonal om du är osäker kring kosttillskott eller läkemedel till barn.

Om du inte orkar läsa hela testet, kan vi kort sammanfatta att våra favoriter var:

  1. Bäst i test Omega 3 barn (med sötningsmedel) Pharbio gelétuggisar KÖP HÄR
  2. Bäst i test Omega 3 barn (med socker): Vitafiner KÖP HÄR

Varför Omega 3 för barn?

Fisk är en mycket viktig del av kostcirkeln och det finns ämnen i fisk som barnet har svårt att få i sig från andra livsmedel. Ett exempel på detta är just Omega 3. Omega 3 är fettsyror, som benämns ALA, EHA och DHA. Alla dessa fettsyror är superviktiga för såväl barn som vuxna.

Det är så klart alltid bäst att fokusera på att barn får i sig bra och näringsrik mat direkt från tallriken. Men ibland kan man behöva komplettera med kosttillskott. Omega 3 är ett sådant exempel, där det finns många barn som faktiskt inte gillar fisk. Fisk har en mycket speciell smak och det är inte alla barn som uppskattar den. Istället för att oroa sig över att ens barn inte får i sig tillräckligt med fettsyror från fisk, kan man alltså ge barnet speciellt kosttillskott med omega 3.

Hur få i barn omega 3?

Omega 3 finns i mycket annat än fisk. Det finns till exempel i flera olika oljor, så som linfröolja. Det finns också flytande margarin där man berikat margarinet med omega 3. Det innebär att man kan få i sig omega även om man exempelvis håller sig till en vegetarisk kost.

Barn som äter bra i skolan och hemma behöver i regel inte komplettera med kosttillskott i någon form. Men det är så klart upp till varje förälder att bestämma vad man anser är bäst för ens eget barn.

Vad i fiskolja är bra för barn?

Fettsyrorna i omega 3 är nödvändiga för att barn ska utvecklas normal. Framförallt fyller det en viktig roll för utvecklingen av hjärnan. Forskning har visat att barn som får i sig tillräckligt med omega 3 löper en minskad risk att drabbas av exempelvis ADHD och depression.

De fettsyror som man ofta lyfter fram i omega 3 är EPA och DHA. Dessa är så kallade fleromättade fetter och finns framförallt i fisk och skaldjur. Man brukar därför kalla just dessa fettsyror för marina fettsyror.

EPA står för eikosapentaensyra (försök att memorera det ordet). DHA står för dokosahexaensyra, inte heller ett särskilt lätt ord. Men fettsyrorna är som sagt essentiella fetter som är bevisat bra för hälsan.

Är det farligt att ge omega 3 till barn?

Det är inte farligt att ge barn omega 3, snarare tvärt om. Det kan vara farligt för barn att inte få i sig tillräckligt med omega 3. Det kan hämma barnets utveckling. Men precis som med alla kosttillskott så är det viktigt att inte överdosera, utan ge barnet den rekommenderade dosen. Så, hur mycket omega 3 ska man ge till sitt barn?

Omega-3 barn dosering: hur mycket omega 3 per dag barn?

Barn behöver få i sig olika mängd omega 3 beroende på barnets ålder. Generellt kan man säga att en daglig dosering bör ligga på mellan 200-500 mg. Läs på respektive förpackning och följ de rekommenderade doseringarna där.

Doseringen bör också korrigeras med hänseende till hur barnets övriga kost ser ut. Äter man exempelvis fisk flera gånger i veckan, behöver man en mindre dos av omega 3. Äter man dock nästan aldrig fisk, ja då behöver man en högre dos av kosttillskottet.

Hälsofördelar med fiskleverolja för barn

Forskning visar att det finns många hälsofördelar för barn när det gäller omega 3. Framförallt hjälper omega 3 till med att reparera kroppens celler. Vidare kan omega 3:

  • Bibehålla immunförsvarets förmåga att stå emot virus och infektioner
  • Bidra till ett normalt blodtryck
  • Bibehålla välfungerande njurar
  • Bidra till normal hjärnfunktion

Omega-3 barn sömn

Eftersom omega 3 är bra för hjärnan och hjälper den fungera normalt kan det minska hyperaktivitet, vilket också ger dessa barn bättre möjligheter till att sova bra om natten. Det kan bli enklare för barnet att varva ned och hitta ett lugn.

Omega-3 för barn med koncentrationssvårigheter

Skolan ställer höga krav på våra barn när det gäller koncentration och uppmärksamhet. Barn förväntas sitta i klassrummet och ta till sig av undervisningen och kunna på egen hand arbeta koncentrerat i matematik och andra ämnen. Forskning har visat att brist på omega 3 kan förvärra problem med koncentrationssvårigheter. Självklart ska man inte se omega 3 som en quick fix för koncentrationssvårigheter, men det är ett verktyg i verktygslådan som föräldrar kan använda.

Omega-3 för barn med adhd

Så sent som 2014 gjordes det en omfattande studie på barn med ADHD och där visade det sig att symtomen kunde minskas med hela 35% genom att barnen fick omega 3-tillskott. Det här visar återigen på hur viktigt det är för barn generellt att få i sig tillräckligt med omega 3.

Vilken omega 3 är bäst i test?

Fiskleverolja har en smak som de flesta, även vuxna, finner ganska oaptitlig. Därför intas omega 3 vanligtvis i form av kapslar för vuxna. Men det är svårt för barn att svälja dessa kapslar, varför det finns speciella tuggtabletter för barn som (ibland) smakar gott. Vi har gjort en jämförelse mellan några av de mest populära omega 3 kosttillskotten på marknaden.

 Monkids Fiskolja tuggtabletter Välkänt märke med smak av citronVitaFiner Omega 3 från Alg Veganska tuggisar utan sötningsmedelBioSalma Omega-3 barn + D-vitamin Bra alternaviv med som dessutom innehåller D-vitaminPharbio Omega-3 Gelétuggis med smak av passionsfrukt
Antal tabletter60 st30 st100 st27 st
Pris per burk129 kr129 kr129129 kr
Pris per dag4,30 kr4,30 kr2,60 kr4,80 kr
Mängd Omega 3114 mg (gånger 2-4)50 mg500 mg560 mg
SmakCitronsmakFruktsmakFruktsmakPassionsfrukt
Smakbetyg 2/5 5/5 1/5 4/5
Innehåller sötningsmedel?Nej, innehåller rörsockerNej, innehåller sockerJa, sukralosJa, xylitol, sorbitol, steviolglykosider
Vegansk?NejJaNejNej
KöpställeKÖP HÄRKÖP HÄRKÖP HÄRKÖP HÄR
 Elexir Pharma Fina fisken Tuggkapsel med tuttifrutti-smakKids Zoo Veganska tuggisar med naturlig apelsinsmak och färg från fruktPharbio Omega-3 Tuggkapslar med smak av jordgubbEskio-3 Kids Gelétuggis med D-vitamin
Antal tabletter120 st60 st70 st27 st
Pris per burk177 kr179 kr159 kr99 kr
Pris per dag1,50 kr6 kr2,30 kr3,70 kr
Mängd Omega 3500 mg120 mg (gånger 2)240 mg362 mg
SmakTuttifruttiApelsinJordgubbApelsin
Smakbetyg 1/5 4/5 1/5 3/5
Innehåller sötningsmedel?Ja, sukralosNej, innehåller sockerJa, sukralosJa, xylitol och sorbitol
Vegansk?NejJaNejNej
KöpställeKÖP HÄRKÖP HÄRKÖP HÄRKÖP HÄR

Som vi ser i jämförelsen så finns det många bra alternativ för den som vill ge sitt barn omega 3 som kosttillskott. Gemensamt för dessa är att de är så kallade tuggisar, som barnet tuggar på.

Dessvärre smakar de med flytande innehåll fruktansvärt illa. Det finns en anledning till varför vi vuxna sväljer kapslarna.

Här är smaken avgörande för hur enkelt eller svårt det blir för barnet att få i sig tillskottet. Testa er fram och låt barnet välja den produkt som gillas bäst.

Kort om varje produkt kommer här:

Bäst i test Omega-3 barn (med sötningsmedel): Pharbio

Pharbio Omega-3 barn
Testvinnaren i vårt omega 3 barn bäst i test. Högt innehåll och en ok smak gör att de blev bästa fiskoljan för barn. KÖP HÄR

Pharbio Omega-3 marknadsförs som tuggisar, men dessa är snarare en geléliknande sladdrig och platt sak. Konsistensen är inte särskilt trevlig, men vi tror att de flesta barn uppskattar den. Smaken är lite konstgjord men bra.

Detta är den produkt som har absolut högst innehåll av omega 3 med hela 560 mg. Det sammantaget med att smaken är helt ok gör att dessa blev våra omega 3 bäst i test.

De är lite dyrare än de flesta andra produkter, troligtvis pga att de säljs i mindre förpackning och är styckförpackade.

KÖP HÄR

Bäst i test Omega 3 (utan sötningsmedel): VitaFiner vegetarisk

VitaFiner Omega 3 barn
Vitafiner är små geléliknande kuddar med smak av körsbär. KÖP HÄR

Dessa är favoriter både hos vår dotter Alia och oss båda föräldrar. De har en tydlig körsbärssmak utan är vegetariska. De smakar inte alls fisk utan gott.

Anledningen till det kan vara att Vitafiner innehåller ganska lite omega 3 och att denna kommer från alger och inte fisk. Samtidigt är det bättre att barnet får i sig något och vill ta tillskottet.

Smakbetyget är därför det som får styra och dessa blev våra Omega 3 bäst i test innehållande socker. Vi försöker undvika sötningsmedel till våra barn, men det är något som var och en får göra som de vill med.

KÖP HÄR

Godaste omega 3 barn (med sötningsmedel): Kids Zoo (vegansk)

Kids Zoo Omega 3 barn
Kids Zoo är ganska stora tabletter med god smak. KÖP HÄR

Kids Zoo vegansk omega 3 för barn är våra favoriter smakmässigt i kategorin “med sötningsmedel”. Smaken är god, vilket precis som med Vitafiner nedan beror på att omega 3 kommer från växtriket, vilket gör att tabletterna inte smakar fisk.

Ett stort plus är att de är veganska.

De har mer än dubbelt så högt innehåll av fettsyror mot Vitafinerna (120 mg mot 50 mg) och dessutom ska barn ta två så det blir totalt sett 240 mg.

Dessa är ganska stora tuggisar, så ha lite koll om små barn ska ta dem.

KÖP HÄR

Monkids Fiskolja

Monkids Fiskolja
En helt ok produkt med ganska konstgjord smak, funkar säkert för många barn. KÖP HÄR

Dessa var ganska äckliga tycker både Alia och jag som mamma, pappa tyckte dock att de var helt ok. Smaken är tuttifrutti men med tydlig bismak av fisk i eftersmaken. Vi tror dock att många barn skulle vara ok med dem.

Doseringen är 2-4 tabletter vilket gör att barnet får i sig rejält med omega 3, vilket är bra. Dessa är inte vegetariska/veganska.

KÖP HÄR

BioSalma Omega-3 barn

BioSalma Omega-3 barn
Tuggkapslar med tuttifruttismak, men innehållet smakar fisk. KÖP HÄR

BioSalma Omega-3 är en fiskleverfylld kapsel med tuttifruttismak. När barnet tuggar på kapseln rinner oljan ut i munnen. Vi alla tycker att dessa är riktigt äckliga. Känslan är inte trevlig när tuttifrutti-kapseln spricker och fiskoljan kommer ut i munnen. Smaken av tuttifrutti blandas med fisk. Usch!

Den enda fördelen med dessa kapslar är att de innehåller mycket omega 3, hela 500 mg per kapsel.

KÖP HÄR

Elexir Pharma Fina Fisken

Elexir Pharma Fina Fisken
När barnet tuggar på kapseln så spräcks den och fisksmaken sprider sig i munnen. KÖP HÄR

Fina fisken är fiskformade kapslar som spricker när man tuggar på dem, precis som dem från Biosalma ovan. Detta är en faktiskt en väldigt lik produkt som den från Biosalma. Smaken är äcklig med en blandning av tuttifrutti och fisk.

Innehållet av omega 3 är likaså 500 mg per kapsel, vilket är högt och bra. Det hjälper dock inte när de smakar så illa.

KÖP HÄR

Eskio-3 Kids

Eskio-3 Kids
Superfin förpackning med fisk på från populära märket Eskimo. Dock är dessa inte lika bra som testvinnaren. KÖP HÄR

Dessa är precis likadana i utformningen som testvinnarna från Pharbio. Det som skiljer denna produkten från ovan är de har apelsinsmak istället för tuttifrutti och att de innehåller lite mindre med omega 3 (362 mg mot 560 mg). Därför hamnar de längre ner på listan.

Apelsinsmaken är inte heller lika bra som tuttifrutti.

Snygg förpackning hjälper tyvärr inte.

KÖP HÄR

Pharbio Omega-3 tuggkapslar

Pharbio Omega-3 tuggkapslar
Jordgubbe och fisk i en otäck blandning. Vill du ändå testa? KÖP HÄR

Om det är en produkt i detta test som vi starkt avråder att köpa så är det dessa från tuggkapslar från Pharbio. Det konstiga är att Pharbios gelétuggisar blev bäst i test i vårt test, så hur kan de ha tillverkat en annan så dålig produkt?

Dessa är precis som Fina fisken och Biosalma tuggkapslar med flytande innehåll. De ska enligt förpackningen ha smak av jordgubb men är precis som med de andra blandas jordgubbe med fisk, inte alls angenämt. Blää.

De har dessutom drygt hälften av omega 3 innehållet mot testvinnaren från samma märke.

Vill du mot förmodan testa dem finns de att köpa HÄR

Omega 3 tillskott tillsammans med en varierad kost

En varierad kost är alltid att föredra för barn och det ska alltid vara det man som förälder strävar mot att ge sitt barn. Vi vet dock hur svårt det kan vara, då barn genomgår olika faser i utvecklingen och stundtals kan vara väldigt kräsna. Många av de vitaminer som barn behöver finns i många olika livsmedel, varför vitaminbrist är väldigt ovanligt för barn. Men så ser det inte riktigt ut med omega 3. Här är det ett begränsat antal livsmedel som man har att spela med.

Därför är just kosttillskott med omega 3 någonting som kan vara nödvändigt för barn idag. Jobba hela tiden med att låta ditt barn prova på olika maträtter och träna på att våga smaka nya saker. Tillslut kommer det ge med sig och då kan man också trappa ned på omega 3 tillskott.

Sammanfattning

Som förälder idag har man mycket att tänka på och det är fullt naturligt att man oroa sig över kosten och hur mycket näring ens barn får i sig. Studier visar dock att dagens barn får i sig mycket av den näring de behöver, trots att man kanske inte hela tiden följer den klassiska kostcirkeln.

Men när det gäller omega 3 och de fettsyror som finns i fisk och skaldjur ser det lite annorlunda ut. Här är det ganska begränsat när det gäller vad barn kan äta för att få i sig tillräckligt av dessa ämnen. Därför finns det kosttillskott i form av tuggtabletter för barn, så att dom kan få i sig tillräckligt med omega 3.

Omega 3 behövs för att barnet ska bibehålla ett starkt immunförsvar. Men framförallt har omega 3 en positiv effekt på cellerna förmåga att repareras. Det är bra för hjärnan och många brukar säga att omega 3 är som “smörjmedel för hjärnan”. Det kan hjälpa barn att hålla koncentrationen under lektionerna i skolan och det minskar risken för hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter.

I den här artikeln har vi testat åtta olika tuggisar för barn som innehåller omega 3. Dessa kommer i olika smaker, olika doseringar och till olika pris. Vår rekommendation är att prova sig fram och låta barnet avgöra. Det finns varianter som är veganska för den som föredrar det.

Visste du att en studie genomfördes i Sverige på 150 skolbarn och där det visade sig att barnens läsförmåga förbättrades efter att dom fått tillskott av omega 3? Det här visar på hur viktigt det är för såväl barn som vuxna att få i sig tillräckligt med omega 3, samt hur vanligt det är att barn har brist på dessa fettsyror. Därför är just kosttillskott med omega 3 särskilt viktigt i dagens samhälle.

Bäst i test Omega 3 barn (med sötningsmedel) Pharbio gelétuggisar KÖP HÄR
Bäst i test Omega 3 barn (med socker): Vitafiner KÖP HÄR

You may also like

Leave a Comment