fbpx

Packa förlossningsväska: vad du behöver & inte behöver i din bb väska! 👶🏻🎒

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

När det börjar närma sig BF är det många som går in i förberedelse-läge. Barnrummet ska fixas, vagn ska inhandlas och alla förberedelser ska göras inför förlossningen. Ett av alla de sätt som man kan förbereda sig på är genom att packa förlossningsväska.

Även om du inte känner av förberedelse-läget så kan det kännas skönt att ha allt i ordning till när värkarna väl sätter igång. För, när värkarna väl kommer kan det gå fort, och då finns inte tiden för att tänka på vad man ska och inte ska ta med sig. Då vill man kunna ta en väska som står i hallen och bege sig mot BB så fort som möjligt. Just därför är det viktigt att ha sin förlossningsväska packad.

Förlossningsväska – förbered dig inför förlossningen

De stora frågorna är då vad ska man ha i förlossningsväskan? Hur packar man förlossningsväskan? Det kan kännas otroligt svårt – särskilt om man ska föda sitt första barn. Därför tänkte jag idag berätta lite om några saker som kan vara bra att ha med sig, samt dela med mig av en hel packningslista med allt du behöver!

Vilken typ av väska är bäst?

En weekendväska eller en resväska på hjul, vilken är egentligen bäst? Day ET rosa-beige väska HÄR / By Malene Birger resväska på hjul HÄR

Det finns för och nackdelar med att välja en weekendväska respektive en resväska. Den största fördelen med weekendväskan är att du snabbt kan slänga i saker och springa iväg till förlossningen. Den största nackdelen är att det är svårt att få överblick, vilket kan lösas med mindre packningskuber eller necessärer inuti.

Den största fördelen med en resväska på hjul är att det är mindre tungt. Ni kommer ha mycket att bära på, både din egen, bebisens och partnerns packning. Utöver det kanske ett babyskydd (om ni inte har det i bilen). En resväska är även bra för överblicken. Nackdelen är att en resväska tar lite längre tid att öppna/stänga och är mindre anpassningsbar vad gäller formen.

Vad du väljer är upp till dig och vad du känner dig mest bekväm med.

När ska man packa förlossningsväskan?

Det är otroligt svårt att veta när rätt tid är för att packa förlossningsväskan. Att bebisar kommer för tidigt vet vi kan hända, och då vill man vara förberedd. Det är dock värt att veta att allting löser sig. Det händer självklart att man inte får med sig en enda sak till förlossningen och det går bra ändå!

Ett tips kan vara att packa lite pö om pö allt eftersom saker inhandlas eller inte behövs i vardagen längre. Att börja för tidigt är ingen idé. Det är inte optimalt att ha en väska stående i flera månader fylld med grejer som inte används. Hur du väljer att göra är dock upp till dig och vad du känner dig trygg med. Det är trots allt DIN förlossning och ingen annans!

Med det sagt så brukar det vara dags att tänka på att packa runt vecka 30-35, då de flesta barn föds mellan vecka 37 till 42. Har du fött för tidigt innan kanske det till och med är en bra idé att packa ännu tidigare. Är detta ditt första barn så är risken större att du går över tiden – och då kan du kan vänta någon vecka efter vecka 30 med att packa väskan.

När det är dags att börja packa förlossningsväskan behöver du inte packa allt på en och samma gång. Börja med att lägga ner saker som du inte använder varje dag, alltså de saker du bara kommer behöva först när förlossningen är klar. Hygienartiklar som används ofta och fika behöver inte ens läggas ner i väskan innan det verkligen är dags – dock kan det vara bra att ha de sakerna lättillgängliga.

Tips: Skriv gärna en lista på det som inte är nedpackat men som ska med till förlossningen så blir det lättare att snabbt rafsa ihop dem när det är dags.

Hur mycket ska man packa till förlossningen?

Det vanligaste misstag som görs med förlossningsväskan är att man packar alldeles för mycket. Med tanke på att de allra flesta inte är på BB längre än 48 timmar så är det inte särskilt mycket som behövs. Du får ofta bära en snygg sjukhustunika under den mest kritiska tiden och barnet brukar trivas utan kläder den första tiden – så någon större garderob är inget måste att ta med.

Det är lätt att tänka att det är bättre att packa för mycket än för lite, men det ska inte leda till att du har 20 kilo packning med dig på BB. Tänk såhär – är det något som helt glöms bort, eller som du är osäker på om du ska packa ner eller inte så ordnar det sig ändå. Antingen kan någon anhörig komma med saken i efterhand, eller så hjälper personalen dig med att ersätta den saken. På förlossningsavdelningen finns allt det som verkligen behövs. Saknar du något annat så är inte det hela världen.

Vet du att du ska ha en igångsatt förlossning eller har ett planerat kejsarsnitt kan det vara bra att vara införstådd med att du troligtvis blir kvar en lite längre stund än vid en normal förlossning.

Vad ska man ha i förlossningsväskan?

Nu är det dags att gå igenom vad som egentligen behövs. Här nedan tänkte jag lista de saker som behövs i förlossningsväskan. Läs igenom motiveringen till varför sakerna behövs – och avgör sedan själv om det är något du behöver eller inte. Längst ner finns en fullständig packlista som du kan skriva ut eller spara i telefonen för att kryssa för de saker du packar.

När vår första dotter föddes blev vi kvar ganska länge på sjukhuset. Först tog igångsättningen lite över två dygn och sedan valde vi att vara kvar på Danderyds BB-hotell i tre nätter för att vila upp oss.

Under den tiden levde jag mest i sjukhuskläderna. Den sjukhusrock man får är faktiskt optimal för första tiden med barnet då hud mot hud är väldigt viktigt och mysigt. Min man hade dock packat alldeles för lite kläder till sig, framförallt kalsonger (haha). Detta brukar dock gå att lösa, många sjukhus har en liten shop där de säljer de viktigaste sakerna.

Kläder till mamma

Checklista förlossningsväska packning
Satsa på bekväma kläder – gärna med amningsfunktion. 1. Amningspyjamas HÄR / 2. Amningströja HÄR / 3. Boob amningsbh HÄR / 4. Vit Boob fast food amningsbh HÄR / 5. Amningsinlägg i ekologisk bomull HÄR / 6. Calvin Klein badtofflor HÄR

Som nämnt tidigare i inlägget behövs inga mängder med kläder. Dock kan ett ombyte eller två vara bra att ta med. Se till att kläderna du tar med dig är så bekväma som möjligt, det är viktigare än hur kläderna ser ut. Mjukisbyxor, sköna t-shits eller linnen (gärna med amningsfunktion) och någon varm tröja brukar vara en bra start. Även underkläder är viktigt – se till att packa så bekväma och mjuka trosor och bh-ar som möjligt!

De första dagarna gick jag bara runt i landstingstrosorna, en nättrosa som är lätt att ha binda i och som luftar, samt sjukhusrocken. Efter min första förlossning har jag blivit helt såld på Thinx menstrosor eller period panties som de heter på engelska. (få 10-20% rabatt med min unika länk KLICK). Det är trosor som håller upp till 4 tamponger med mensblod, vilket är så perfekt efter en förlossning. Det jag tyckte var jobbigt med vanliga bindor efter förlossningen var att de lätt skaver mot det känsliga underlivet, något som inte menstrosorna gör.

När vi bodde på BB-hotellet gick vi ner och åt i restaurangen och då hade jag på mig lätt sittande mjukisbyxor och någon större tröja (även gravidkläder funkar bra eftersom de inte sitter åt).

Jag tog med mig ett par tofflor och dessa var verkligen guld!

Kläder till bebis

Bebiskläder förlossningsväskan
De första kläderna bebisen får brukar alltid kännas lite extra speciella. 1. POP pyjamaser HÄR / 2. Babymössa HÄR / 3. Snuttefilt/djur HÄR / 4. Neutrala pyjamaser HÄR / 5. Tossor HÄR / 6. Babystrumpor HÄR

Den första tiden brukar bebis vara naken/i blöja, men någon söt första-outfit är ändå kul att ha med. Eftersom du inte kan veta vilken storlek bebis är när hen kommer så kan det vara bra att ta med sig iallafall två olika storlekar. Vår dotter Alia föddes 4,2 kilo tung och kunde inte ha storlek 50. Då var det tur att vi hade med oss några pyjamas i storlek 56. Överhuvudtaget tyckte vi att just pyjamas var det bästa baby-plagget att ha med.

Att hålla huvudet varmt på bebis är viktigt, särskilt under de kallare årstiderna. Tänk även på att mössor finns i olika storlekar, för en nyfödd är det viktigt att ha något på huvudet som passar. De som går att knyta är därför att föredra.

ID-Handlningar och förlossningsbrev

Legitimation är alltid bra att ha med sig. De flesta har idag leg i plånboken eller tillsammans med mobilen, så se till att de kommer med. Om du har förberett ett förlossningsbrev så är det lika bra att lägga ner det i förlossningsväskan först av allt. Du vill inte komma stressad till BB och då försöka förklara allt till barnmorskorna för du glömt brevet. I mitt fall så skrevs förlossningsbrevet med min barnmorska i journalen. Att förlossningspersonalen redan visste hur jag ville ha det tyckte jag var jätteskönt.

Toalettartiklar

Packning förlossnings väska checklista
Lite smått och gott som kan vara värt att ta med sig till förlossningen. 1. Burts bees läppbalsam HÄR / 2. Två pack glow in the dark nappar HÄR / 3. Napp av bambu HÄR / 4. Napp av naturgummi HÄR / 5. Hårsnoddar scrunchies HÄR / 6. Medela bröstvårtekräm HÄR / 7. Thinx period panties HÄR / 8. Water wipes naturliga våtservetter HÄR

En necessär med det allra viktigaste är bra att ta med. Tandkräm, deo och hårsnoddar (glöm för allt i världen inte dessa om du har långt hår) brukar vara standard-saker. I necessären kan du även lägga ner bindor och amningskupor. På förlossningen brukar man kunna få de sakerna, men om du föredrar några särskilda sorter så är det bra att ta med själv. Kom ihåg att bindorna måste vara av största möjliga modell!

En sak man kanske inte tänker på som kan behövas är ett mjukt toalettpapper. Pappret på sjukhuset är ofta av det hårdare slaget och det kan vara skönt efter förlossningen att kunna torka sig med något mjukt och behagligt. Dessutom känner man sig lite mer som hemma om man har sitt “gamla vanliga” toalettpapper!

En annan sak är eget schampo/balsam. Det var underbart att duscha bort den sterila känslan av sjukhus med mina egna dusch-produkter.

Underhållning

Vad ska man ta med till förlossningen underhållning
Med en kortlek, ipad, högtalare, en bok och lite skönhetsvård kan man lätt fördriva tiden. 1. Nagelvårdsset HÄR / 2. The Ordinary serum HÄR / 3. Ipad HÄR / 4. Bose trådlös högtalare HÄR / 5. Bok 99 drömmar HÄR / 6. Kortlek HÄR

Förlossningen kan komma att ta längre tid än väntat, och då är det bra att ha med någon form av underhållning. Idag kan man göra mycket på telefonen, men annan typ av underhållning är också trevlig. En kortlek, eller en bok med korsord/ sudoku? Eller varför inte flera olyssnade avsnitt av favoritpodden? Tidningar och böcker är också bra att fördriva tiden med.

Vi hade med oss en ipad och det var underbart att kunna kolla på serier via netflix (sjukhuset har wifi). Då igångsättningen tog lång tid var det skönt att kunna slappna av och känna sig som hemma i den väldigt sterila miljön.

En annan sak som vi hade mycket glädje av var att ta med oss en bärbar högtalare (jag rekommenderar denna från BOSE). Vi hade förberett en spellista på Spotify innan med våra favoritlåtar, dock tar ju en förlossning lite tid vilket innebar att Spotify kommer med egna förslag. Alia föddes därför till en Wu Tang Klan-låt som jag aldrig hade hört och som inte direkt hade varit mitt första val haha. Livet blir inte riktigt som man tänkt sig 🙂

Snacks, fika och energi

Ta med sig att äta förlossning snacks
Att fylla på med energi under förlossningen, och framförallt efter att barnet är fött är jätteviktigt. 1. Kunga Markatta bar HÄR / 2. Eat Natural bar HÄR / 3. Gott & Blandat HÄR / 4. Vegansk chokladboll HÄR / 5. Snapple lemonad HÄR / 6. Skruvar HÄR / 7. Dextrosol HÄR

Under själva igångsättningen var jag inte särskilt intresserad av snacks och gott. Vi hade med oss lindt-kulor som vi fick på vår babyshower men dessa passade min man på att äta upp under själva uppladdningen (aaaarg). Jag hade gärna ätit dem efter förlossningen. Vi fick vänta ganska länge på förlossnings-mackorna eftersom personalen blev upptagna med en annan förlossning.

Så, något ätbart är alltid uppskattat att ha till hands efter förlossningen. Ta med något som du verkligen tycker om, kanske ditt favoritgodis eller en riktigt god dricka? Fördelen med fika av alla dess slag är att hållbarheten ofta är lång i obrutna förpackningar. Alltså kan du packa ner detta tidigt. Vill du ha frukt eller andra färska saker med dig kan det bli svårare att förbereda, men ofta finns det att köpa på sjukhuset. Det brukar inte vara några problem för ditt förlossningsstöd att springa iväg och köpa något på pressbyrån efter förlossningen, om du inte fått med dig.

Värt att tänka på är att den som följer med den födande till BB inte får mat på plats. Så, något extra för denne att äta eller kort/pengar så möjlighet finns till att köpa mat. Det var även många som beställde mat via Fodora till BB-avdelningen vad vi kunde se. Är osäker på hur det fungerar under Corona-restriktionerna.

Vad jag annars kan rekommendera är dextrosol och energi-/mueslibars (inte de av lågkalori-typ). Under själva förlossningen knaprade jag dextrosol och det hjälpte att få en extra kick.

De första bebissakerna

Packning till förlossningen - vad ska man ha med bebissaker
Ett mjukisdjur eller en mjuk snuttefilt är bra att ta med som bebisens första egna sak. 1. Grön muslinfilt HÄR / 2. Vit mjuk bebisfilt HÄR / 3. Napphållare I am gonna change the world HÄR / 4. Mjukisdjur elefant HÄR / 5. Dreglisar HÄR / 6. Mjuk bebishandduk med huva HÄR

Förutom kläder kan det finnas andra saker som är bra att ta med till bebis. Personligen tycker jag att allt extra är onödigt, eftersom du ändå kommer släpa på en del packning. Blöjor är ett sådant exempel, återigen finns detta på förlossningsavdelningen – men det kan man ta med om man vill. Till blöjan väljer vissa också att ta med babyolja och tvättservetter, men allt detta finns så klart redan.

Däremot tycker jag att det är värt att ta med en snuttefilt eller ett första gosedjur. Jag fick rekommendationen att sova med dessa i några dagar innan för att bebisen ska känna sig trygg med lukten.

Vi hade även med oss napp, och dottern tog den med glädje. Tyvärr så gick hon ner i vikt, vilket de ofta gör, och då rekommenderade personalen att ta bort nappen och låta henne amma istället. En bröstvårtesalva (denna är bra) är att rekommendera. Smörj in bröstvårtorna regelbundet från start så bygger du upp ett skydd. En nappflaska kan vara bra om du inte tänkt att amma. Detta finns även så klart om amningen inte kommer igång (om du tänkt amma).

Sedan är det såklart också viktigt att ni har möjlighet att ta med bebis hem, så se till att ett babyskydd finns tillgängligt i bilen ni färdas hem med. Vi har ingen egen bil så babyskyddet fick följa med runt på sjukhuset.

Övrigt

Nike vattenflaska med sugrör
Nike vattenflaska med sugrör (finns i flera färger) HÄR

Till sist kan några fler småsaker behövas. Laddare till mobilen och eventuellt kameran, ett extra ombyte till den som följer med, en vattenflaska med inbyggt sugrör (numer är det papperssugrör på många förlossningar och även om det är bra för miljön, är de svåra att dricka ur. Sugrör är lättare att dricka ur när man ligger ner) och läppbalsam (!) kan vara de sista små detaljerna som behövs för att göra förlossningen extra trevlig.

Packlista förlossning – checklista förlossningsväska

Nu har vi gått igenom allt det som kan tänkas behövas, nu är det dags att börja packa! Som hjälp kan du ha den något mer kortfattade listan nedan. Markera det som inte går att packa just nu pga att du använder det, då går det snabbare att packa om det blir bråttom (och du har annat att tänka på).

Till mamma:

Ungefär 2-4 ombyten är lagom.

 • Mjuka byxor/ leggings
 • Ett par mjuka överdelar, antingen linnen eller T-shirts (gärna amningstoppar eller löst sittande gravidkläder)
 • Mysig tröja med långa ärmar, alternativt en kofta
 • Trosor
 • Mjuk amnings-BH (jag rekommenderar en från BOOB)
 • Varma strumpor
 • Tofflor

Till pappa/partner/förlossningsstöd:

Ungefär 2-4 ombyten är lagom.

 • Kalsonger/underkläder
 • Strumpor
 • Bekväma kläder
 • Tofflor

Toalettartiklar:

Till bebis:

 • Pyjamaser, gärna i två olika storlekar
 • Ett par bodys till bebis, i två olika storlekar
 • Byxor till bebis, i två olika storlekar
 • Mössa + sockor + vantar
 • Åkpåse eller overall till vintern
 • En mjuk filt och/eller gosedjur
 • Nappar
 • Flaska och ersättning, om du inte tänkt amma
 • Babyskydd

Övrigt:

 • Laddare till mobiltelefon
 • Kamera + laddare
 • Bärbar högtalare (denna från BOSE är grym)
 • Underhållning (kortlek, ipad, tidningar etc.)
 • ID-Handling
 • Förlossningsbrev (om detta inte gjorts digitalt)
 • Fika & snacks (tänk energi-bars, dextrosol osv.)
 • Sportflaska med inbyggt sugrör för att lättare kunna dricka, sugrören i papp på förlossningen är värdelösa (du ska ju genomföra ett marathon)

Vad du inte behöver i din förlossningsväska

Detta är min högst personliga åsikt och alla människor har olika behov. Ta med det du vill, det är din förlossning. Mina rekommendationer är dock att skippa följande:

 • Blöjor, tvättlappar och annat för babyskötsel. Detta finns på BB och det duger för den första tiden.
 • Ett babynest. Dessa är stora och onödiga för de första dygnen. Det går lika bra att bulla upp sängen med filtar.
 • Vetekudde. De har värmekuddar (engångs) som de värmer på åt dig på sjukhuset.
 • Bärsele / bärsjal. Jag är tveksam till att dessa behövs de första dygnen.
 • Parfym. Undvik att ta med detta då det finns allergiker!
 • Snygga kläder och smink. Detta är högst personligt, men jag hade inte tid och lust att fixa till mig utan ville lägga all tid med bebis.
 • Många listor föreslår att man ska ta med elektriska värmeljus eller eget örngott för att göra rummet mer personligt. Om du känner att detta verkligen gör dig tryggare – go for it. Jag skulle dock säga att de flesta har så fullt upp i barnafödandet, och efteråt ligger allt fokus på bebis, att dessa saker bara är onödig packning.

You may also like

Leave a Comment