fbpx

Pannkakor för bebis recept – perfekt för barn som vill äta själva

by Rodrigo
pannkakor bebis recept

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Min fru och jag har ätit dessa pannkakor enda sedan vi började dejta. Nu har vi dessutom insett att de är ett bra alternativ för att låta vår lilla tjej testa att äta ”riktig” mat. Som första steg har vi valt att introducera plockmat för bebis som gör att hon lätt får upptäcka maten själv. Pannkakorna fungerar även då barnet inte har några tänder, eller få tänder. Det är så underbart att kunna dela vår favoritfrukost med vår lilla prinsessa!

Vanliga frågor om fingermat

Om du är osäker huruvida ditt barn kan börja äta fingermat eller inte än, så kan vi börja med att gå igenom några vanliga frågor:

Kan mitt barn börja äta fingermat utan tänder?

Ja. Du måste bara tänka på att ge barnet mat som inte kräver massor av tuggande.

I detta fall är våra bananpannkakor ett bra alternativ då de är mjuka. De smälter i munnen och just därför älskar vår dotter dem.

När kan mitt barn börja äta fingermat?

Den rekommenderade åldern är kring 7-9 månader.

När ditt barn börjar få tillräcklig koordination för att plocka upp och släppa mat så är det ett bra tecken på att hen är redo för fingermat.

Vilken storlek bör fingermaten vara?

Du bör skära maten i centimeterstora bitar, eller mindre än så. För små bitar kan dock bli svårt för barnet att själv ta upp.

Om maten är mjuk, så som mjuk frukt och mjuk mat, minskar risken för att barnet ska sätta i halsen. Men oavsett hur mjuk maten är så måste du ändå hålla ett vakande öga över barnet hela tiden när hen äter.

Vilken mat passar som första fingermat för bebis?

Allt som är mjukt och lätt att tugga. En fördel är också om det samtidigt är lätt för barnet att äta maten som plockmat.

Förutom pannkaksreceptet jag tipsar om här nedan, finns det några andra matsorter som passar bra när bebis precis börjat äta fast föda. Några exempel kommer här:

 • Kokt ägg
 • Frukt av alla sorter
 • Bär
 • Mjukare grönsaker så som gurka (gärna utan skal), majs och ärtor samt kokta rotsaker, potatis etc
 • Leverpastej
 • Pasta

Med de frågorna besvarade, låt oss gå igenom receptet på pannkakorna:

Recept pannkakor bebis och barnvänliga

Nyttiga pannkakor barn
Perfekt för familjen som vill kunna äta tillsammans.

Pannkakorna är söta och mjuka. Beroende på hur mogna bananerna du använder är så kan du inte ens märka att receptet är helt utan tillsatt socker. Jag lovar – pannkakorna är jättegoda, nyttiga, lätta att laga och roliga att äta tillsammans.

För att laga pannkakorna behöver du en vanlig mixer och en stekpanna / plättlagg som passar för pannkakor. Eftersom vi äääälskar våra pannkakor på morgonen och i princip är superfans så har vi en elektrisk pannkakslagg med plats för 6 pannkakor. Den fungerar perfekt och är både snabb och enkel att använda. Vi rekommenderar den verkligen. Det är detta:

Tefal pannkaksjärn elektriskt

HÄR KAN DU KÖPA PANNKAKSJÄRNET

Nu till receptet på bananpannkakor till barn. Det är så enkelt att det är löjligt. Här kommer det:

Ingredienser bananpannkakor barn

Ingredienser bananpannkakor nyttiga
Endast 4 ingredienser.

Detta recept kan omöjligen bli lättare. Du behöver endast dessa 4 ingredienser:

 • 2 dl havregryn
 • 1 mogen banan
 • 2 ägg
 • 2 – 3 dl mjölk

Receptet räcker till två vuxna och en 8-12 månaders bebis.

I vår familj brukar vi endast äta pannkakorna tillsammans med färsk frukt. Vi skär väldigt mogen och mjuk god frukt till centimeterstora bitar och blandar dem med pannkaksbitarna. Om man vill kan man så klart servera med glass, grädde och sås – men då blir de självklart inte lika nyttiga!

Hur man gör pannkakorna

Lägg alla ingredienser i mixern och blanda dem tills de har fått en bra pannkaks-konsistens. Börja med 2 dl mjölk och tillsätt mer om smeten blir för tjock.

Under tiden kan du värma upp stekpannan så den hinner bli ordentligt varm. När temperaturen är rätt häller du smeten i pannan. Gör antingen en mindre pannkaka i en vanlig pannkakslagg, använd en plättlagg eller en smart pannkaksmaskin som den vi har.

Du vet när pannkakorna är klara genom att hålla utkik efter de små hålen som bildas på pannkakans ovansida.

Steka pannkakor i pannkaksjärn elektriskt
Nyttiga pannkakor som är perfekta för små barn!

Toppa med frukt som är fingermatsvänlig

För att göra pannkakorna ännu godare kan du toppa dem med frukt. Våra favoritfrukter är:

 • Honungsmelon / Galiamelon
 • Jordgubbar
 • Päron
 • Blåbär
 • Hallon
 • Persika
 • Mango

Alla dessa frukter blir mjuka när du delar dem, särskilt när de är riktigt mogna. Vår dotter älskar dem.

fingermat bebis pannkakor nyttigt recept
Dela i centimeterstora bitar.

Information om allergier

bebis äta pannkakor när
Vår lilla prinsessa njuter av sina bananpannkakor, här tillsammans med persika, jordgubbar och honungsmelon

Du kanske har hört att allergier mot äggvita är ett vanligt problem. Eftersom dessa möten med mat är de första som din bebis har, så måste du hålla ögonen öppna efter någon form av allergisk reaktion. Testa gärna frukt för frukt med bebisen först innan du blandar och lägger på olika sorter samtidigt. På så sätt märker du om barnet har någon fruktallergi eller bara reagerar (exempelvis är det vanligt att barn reagerar på jordgubbar även om de inte är allergiska mot dem).

Förr brukade barnavården rekommendera att man undviker att ge barnen äggvita innan de fyllt 10 månader. Men, idag tänker man hellre att tidig exponering av viss mat kan förhindra matallergier hos barn.

Därför är det inte bara säkert, utan också rekommenderat att man vänjer sina barn vid allergener från mat så som äggvitor så snart de kan äta fast mat. Var bara varsam och håll ett öga öppet för allergiska reaktioner, och kontakta en läkare om du har minsta lilla misstanke om allergi.

Om du testar vårt pannkaksrecept så får du gärna lämna en kommentar här nedan om vad du och ditt barn tyckte!

You may also like

Leave a Comment