Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
En del kvinnor tycker det är skönt att vara gravida. De kan ta hand om sig själva, ta det lugnt och lägga fokus på sitt barn. Samtidigt så är det så mycket som händer i kroppen. Du känner inte igen dig själv och ibland uppstår det sådant som du inte alls har upplevt tidigare. Pigmentfläckar kan vara en sådan sak. Varför kommer de och kan du göra något för att undvika dem? Är det farligt att sola när du är gravid? Här har jag samlat information om melasma, dvs. pigmentfläckar under graviditet.
Vad är melasma (tidigare kloasma)?
Även om det ibland kallas för åldersfläckar så är melasma något som ofta drabbar yngre kvinnor. Enkelt uttryckt så är det pigmentförändringar, som ofta syns i ansiktet eller på händerna. Men de kan även komma på andra delar av kroppen. Bland annat så upplever många gravida kvinnor att de får en mörk linje mitt på magen, den så kallade Linea Nigra. Den är också ett tecken på dessa förändringar.
Varför får man melasma?

Orsaken till melasma är inte helt klar, men det lutar åt att det är hormoner som ställer till det för dig. Alla har hormoner och ibland kommer de i obalans. Gravida kvinnor är extra fulla av olika hormoner så därför är det inte alls ovanligt med melasma under graviditeten. Tvärtom är det så vanligt att många nästan förväntar sig dem.
Du brukar dock få dessa fläckar fram för allt när du solar. Gärna om du går i solen utan något solskydd, eller om det inte är starkt nog. Det är en kombination av solens strålar, hormonerna i din kropp och kanske även genetiska orsaker som gör att du får de här fläckarna. Det går att skydda sig till en viss grad, och fläckarna går ofta bort av sig själv.
Rekommenderat: Så ser slemproppen ut – bilder på olika slemproppar och information
Bakomliggande orsaker till pigmentfläckar:
- Ärftligt. Du kan ha anlag för pigmentförändringar redan från födseln.
- Hormoner, speciellt de som är aktiva under din graviditet.
- Solens strålar och då särskilt de ultravioletta sådana

Hyperpigmentering gravid
Hormonerna slår runt när du är gravid, och olika sorters förändringar i hudens pigmentering är något som många upplever. Ibland så kallar man till och med fläckarna för graviditetsmask, för att det är så vanligt just när du väntar barn. Framför allt är det hormonerna östrogen och progesteron som påverkar melanin-halten i kroppen. Det är den som styr pigmenteringen. Deras nivåer förändras automatiskt när du blir gravid, och det är därför som fläckarna kommer just då. Men du kan även ha pigmentfläckar vid andra tillfällen, speciellt när du solat mycket.
Läs även: Järnbrist under graviditeten – detta järntillskott är snällt mot magen
Det är viktigt att inse vilket inflytande hormoner kan ha på hur du mår. De påverkar inte bara humöret, minnet och koncentrationen, utan styr även melaninet som påverkar din pigmentering. Allt det här är som en kedjereaktion, som utlöses av att du blir gravid. Hormoner som du alltid har till en viss gräns i kroppen växer nu till sig och hamnar på mycket höga nivåer.
Vad är pigmentfläckar?
Fläckarna brukar vara bruna eller grå, eller någonting liknande. Du ser nästan spräcklig ut ibland. De kommer främst i ansiktet eller på händerna, vilket ju också är de delar av kroppen som är mest utsatt för solens strålar. En del märker hur de fräknar de redan har blir mörkare, eller så är det den mörka linjen på magen som är mest framträdande. Bröstvårtorna blir också gärna mörka. Men du kan få fläckarna på flera olika ställen på kroppen.
Läs även: Är babypuder så farligt som det påstås?
Varför får man pigmentfläckar under graviditet?
En del människor föds med en tendens till melasma. Det kan alltså finnas genetiska orsaker till att vissa personer får fläckar och andra inte. De som redan har mycket pigment i huden har också större risk att få pigmentfläckar. Och så är det ju solandet då, som är så skönt men kan ha vissa konsekvenser. Det gäller att vara moderat och vidta skyddande åtgärder.
Allt det här tros dock hamna på andra plats. Den främsta orsaken till att du får pigmentfläckar anses vara en ökad halt av hormoner i kroppen. Vilket är helt naturligt när du väntar barn. Det är en del av alla de förändringar som kroppen måste gå igenom för att du ska kunna föda fram din lilla bebis.
Rekommenderat: Bäst i test solkräm – som är säker för barn och gravida
Eftersom solning är en av de saker som utlöser pigmentfläckarna frågar sig många gravida om de ens kan vistas ute i solen. Och om det finns annat som de kan göra för att förhindra att dessa fläckar uppstår. För de flesta tycker inte de är så snygga, även om de är ett tecken på att du är gravid.
Vad kan man göra för att skydda sig mot fläckar på huden som gravid

Vissa saker måste du bara acceptera, de är en del av graviditeten och du kan inte göra någonting åt det. Din stora mage är en av de sakerna samt att du hela tiden måste kissa. Men pigmentfläckar går att förhindra och du kan skydda dig. I alla fall till en viss grad. Hormonerna är hyperaktiva så det kan vara svårt att undvika alla pigmentförändringar. Om inte annat så är det många som får den mörka linjen längs med hela magen.
Läs gärna: Bästa bröstpumpen från Medela – jag har testat 6 olika
Det viktigaste är att skydda dig mot solen. Använd en solkräm med hög solfaktor, gärna lite högre än du brukar ha när du inte är gravid. Sätt också på dig en hatt med vida brätten, för den ger lite extra skydd om inte krämen räcker till. Du kan alltså njuta av solen men bara undvika att bli solbränd. Det kanske känns lite tråkigt, för det är bra läckert med en solbränd stor gravidmage. Men om alternativet är att få pigmentfläckar över hela ansiktet så väljer de flesta att vara lite blekare istället. Tänk på att solen påverkar huden hela året om. Det är alltså inte bara på sommaren som du behöver smörja in dig med solskydd.
Hur du skyddar dig mot pigmentfläckar:
- Undvik att vistas i solen under de värsta timmarna, mellan 11 och 15
- Använd solkräm med hög solfaktor, och se till att alltid ha ett skyddande lager på dig
- Använd keps eller hatt med brätte
- Glöm inte att skydda dig hela året om, för solen är alltid stark nog
Fläckar i ansiktet gravid
Om du har upptäckt mörkare fläckar på pannan, överläppen, näsan och kinderna, har du förmodligen fått melasma – som ofta kallas ”graviditetsmasken”. Att få fläckar i ansiktet under graviditeten är väldigt vanligt, särskilt om du solar. Detta tillstånd drabbar uppskattningsvis 50 till 75 procent av alla blivande mödrar. Jag var en av dem, men för mig blev det inte så så kraftigt eftersom jag var noga med att använda keps och att inte vara med ansiktet i solen.
Lästips: Därför får du krypningar/domningar i benen som gravid och vad du kan göra åt det
Vita pigmentfläckar gravid
Som om det inte räckte med de bruna pigmentfläckarna kan du ibland få vita fläckar när du väntar barn. Även dessa blir ofta värre eller uppstår i samband med solande. Det är alltså mycket viktigt att du som gravid behandlar solen med respekt, mycket mer än under vanliga förhållanden.
Men det är inte alltid det är fråga om pigmentfläckar när de är vita. Det kan också vara en svampinfektion. Kroppen är ju rätt så mycket i olag när du är gravid och det är lätt att få en infektion. Det är inte farligt och ganska lätt att behandla. Fläckarna smittar inte och du kan ta hand om dem med receptfria läkemedel, men oftast räcker det att behandla med mjällschampo direkt på huden.

Andra gånger så är det inte direkt vita fläckar. De kanske verkar vara det, men är egentligen mellanrummet mellan de bruna fläckarna. En del kan ju bero på vad du har för hudfärg själv, men det är bara en fråga om förändringar i pigmenteringen.
Kontrollera dock med din läkare för det kan också vara något som kallas för vitiligo. Det är en autoimmun sjukdom där kroppen angriper sina egna celler, i det här fallet de med färg. Den kan ligga latent i kroppen för att sedan bryta ut när du blir gravid. Eftersom kroppen sänker sitt skydd, sitt immunförsvar, för att tillåta bebisen att växa så är det lätt att råka ut för det här. Det är svårt att få bukt med, men går att behandla med olika metoder. Fortfarande viktigt att undvika solens strålar för att det inte ska bli värre.
Olika orsaker till vita fläckar under graviditeten:
- Kan vara svamp och inte pigmentfläckar
- Kan se ut som att man har vita fläckar men det är istället de mörka fläckarnas ”mellanrum”
- Kan vara en autoimmun sjukdom (vitiligo)
Bruna fläckar på bröstet gravid

Det kan vara lite läskigt när du upptäcker de bruna fläckarna. Speciellt om de finns på brösten. Du känner redan av brösten, för många blir de fleras storlekar större under graviditeten. Om du sedan också ser en missfärgning så är det lätt hänt att bli rätt. Men det är helt normalt.
Bruna fläckar på bröstet är ofta melasma. Pigmentförändringar som uppkommer på grund av att dina hormonhalter är onormalt höga. De börjar ofta runt bröstvårtan, och kan sprida sig över en stor del av bröstet. Även om du inte solar dig här så kan du få pigmentfläckar.
Antingen så kommer det som fläckar i ansiktet gravid, eller så får du det på händerna, magen eller just brösten. Om du har mörk hud så är det lättare att se förändringarna. Det kan låta som en motsägelse, men ljusare kvinnor upplever färre pigmentförändringar.
Går pigmentförändringar bort efter graviditet?
Eftersom pigmentförändringarna beror på svängningar i hormonerna så brukar de försvinna efter förlossningen. Men det kan hända att de stannar kvar, eller att de inte bleknar bort helt och hållet. För en del kvinnor kan det ta flera månader, om inte längre, innan de går bort. Om du har solat och förvärrat situationen så kan det bli extra knepigt.
Läs även: När försvinner den svarta/bruna linjen på magen efter graviditeten?
Kan man behandla melasma?
Det finns en del behandlingar mot melasma. En del av dem är starka och inte att rekommendera under graviditeten. Och eftersom det är mycket troligt att fläckarna försvinner av sig själva när du inte längre är gravid så kan det räcka med att vara tålmodig.

De flesta tycker dock inte om de här pigmentfläckarna. Det är inte direkt snyggt och framför allt inte när det är i ansiktet. Om fläckarna inte går bort eller om du vill ha bort dem lite snabbare kan du prova på kemisk peeling. Det kan göras med olika krämer som i princip skalar av det översta hudlagret och uppmuntrar huden att förnya sig. Detta ska dock inte göras så länge du ammar!
Du måste vara försiktig om du gör peeling, för huden är väldigt känslig och utsatt. Det är väldigt viktigt att hålla sig borta från solen och tillåta din hud att läka och komma upp med ett nytt lager. Ett annat alternativ är kortisonkrämer, som ju också tar bort det översta hudlagret. Allt det här måste göras stegvis, för det handlar om starka produkter. Överlägg med din läkare om vilka produkter som är säkra när du ammar.
Andra har haft framgång med laserbehandlingar eller något som kallas för IPL. Det står för intensivt pulserande ljus där man riktar ljusstrålar på fläckarna för att bleka dem. Efter bara ett par behandlingar så brukar fläckarna försvinna. Men det beror på vilken sorts melasma du har, för det är inte alltid den är förorsakad av hormonerna i kroppen.
Gravid med pigmentförändringar
Det är alltså väldigt vanligt att få pigmentfläckar när du väntar barn. Nivån av hormoner i kroppen är hög, och det påverkar ditt pigment. Den här förändringen kan ta sig uttryck på olika sätt och vis. En del får bara en mörk linje på magen och kanske lite mörkare bröstvårtor. Andra får bruna eller gråa fläckar i ansiktet, på händerna eller någon annanstans.
Speciellt vanligt är det med pigmentfläckar när du solar. Det utlöser på något sätt den situation som redan finns i kroppen på grund av din graviditet. Så skydda dig noga och utsätta inte din hud för solstrålarna i onödan. Inte alltid så lätt att följa, för när du väntar barn vill du bara sitta i solen och ta det lugnt. Men det är värt att offra lite sol för att slippa pigmentförändringarna. Du kan fortfarande vistas utomhus och njuta av värmen.
Rekommenderat till dig: Detta är bästa solkrämen för dig som gravid enligt ett stort norskt test
Vanligtvis så försvinner pigmentfläckarna när du inte längre är gravid. Det kan ta några månader efter förlossningen, speciellt om du ammar barnet. Om du vill skynda på processen eller om du inte märker någon förändring kan du prova på peeling eller kortison. Många har också haft framgång med laserbehandlingar.
Det är inte farligt med pigmentfläckar och det smittar inte. De hör bara till en av de där sakerna som du kan förvänta dig när du är gravid. Ett litet tecken på att dina hormoner inte är som vanligt och att det är något stort på gång. Kanske inte det roligaste att uppleva, men något som brukar gå över.