fbpx

Polarn o Pyret skaljacka med magnetisk dragkedja recension: vi har testat nya POP jackan med magnetlås

by Sofia
Polarn o Pyret skaljacka med magnetisk dragkedja

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

En av de populäraste tillverkarna av skaljackor för barn är Polarn o Pyret. Det är ingen hemlighet att vi är väldigt förtjusta i POP ytterkläder. Nu har Polarn o Pyret lanserat en ny funktion på två färger av deras populära skaljacka; en dragkedja med magnetlås. Alla föräldrar vet hur krånglig en dragkedja kan vara för barn. Tanken att detta ska göra det lättare för barn att ta på sig jackan.

I samarbete med Polarn o Pyret har vår dotter Alia fått testa jackan. Alia är autistisk och många barn med autism kämpar extra mycket med av- och påklädning. Vi ville därför se om denna inovation med magnetisk dragkedja skulle kunna hjälpa henne.

Jackan finns att köpa i två färger HÄR

Polarn o Pyret skaljacka

Polarn o Pyret skaljacka
I det här inlägget har vi testat nya POP skaljackan med magnetisk dragkedja. Läs mer om den på POP hemsida HÄR

Skaljackan är ett klassiskt lager-3 plagg som finns i de flesta barns garderober. Jackan är populär att använda under utflykter eller bara i vardagen när man tar sig från punkt A till punkt B.

Pops skaljackor har funnits länge och därför hunnit utvecklas mycket genom att de använts och testats i verkliga situationer. Skaljackorna finns i olika modeller i många olika storlekar.

Läs även: Galonbyxor 2022 – Rusta ditt barn för regn & rusk

Skaljackorna är alla vattentäta med vattenpelare på minst 12 000 mm Vp. De har tejpade sömmar som ger skydd mot att vatten tränger in. Skaljackorna är även helt vindtäta och ser samtidigt till att kroppen kan andas.

skaljacka polarn o pyret magnetlås magnetdragkedja
Pops skaljackor finns både med och utan magnetdragkedja, båda modellerna finns HÄR

Skaljackorna har även många andra goda egenskaper, så som:

  • Hakskydd som skyddar mot skav av dragkedjan
  • Förböjda ärmar för extra rörlighet
  • Reflexer som ger god synlighet i mörker
  • Mjukt fleecefoder där det behövs för barnets bekvämlighet
  • Foder i 100% återvunnen polyester
  • Avtagbar huva
  • Fickor med dragkedjor
  • Reglerbara ärmslut

Något som vi tycker känns lite extra viktigt är att POP skalplagg inte är impregnerade med PFAS eller PFC som tros vara hormonstörande. Istället använder pop en särskild BIONIC-FINISH® impregnering som är snällare mot både människa och miljö – men som ger lika gott (om inte bättre) impregneringsresultat!

Polarn o Pyret skaljacka dragkedja med magnetstängning recension

POP skaljacka lila
Alia rockar sina nya POP kläder! Polarn o Pyret skaljacka med magnetlås HÄR / Gula POP tights HÄR

Den skaljacka vi köpte har en magnetdragkedja som för ihop ändarna på jackans dragkedja med magnetkraft. Tanken med detta är att barnet ska bli mer självständigt när det kommer till att klä på sig. Detta eftersom hen slipper krångla med att få i dragkedjans löpare i rätt spår.

Hur funkar då Polarn o Pyrets nya skaljacka? Ja, både ock skulle vi vilja säga.

Tanken med magnetisk dragkedja är så fantastisk och vi ville verkligen att det skulle funka till hundra procent. Sanningen är dock att det snarare funkar i 30% av fallen, även när vi vuxna hjälper till. En del av det är självklart en inlärningsprocess, men det största skälet till att det inte alltid funkar är att själva magnetlåset är lite krångligt utformat.

Men det ska nämnas att det funkar 0% av gångerna med vanlig dragkejda, så det är fortfarande en stor förbättring!

Polarn o Pyret skaljacka dragkedja med magnetstängning recension
Om magneten inte hakar i ordentligt går det inte att dra upp dragkedjan.

En annan trolig anledning till att det inte funkar så bra är att vi köpte en storlek större skaljacka till Alia. Det blir därför lite långt för henne att nå ner till låset.

Vi kommer att fortsätta testa och jobba med att få det att fungera.

Med det sagt älskar vi färgen på jackan och dess funktioner. Det är en fantastisk skaljacka i sig, även om jag inte skulle köpa jackan just bara för magnetlåset.

Samtidigt som vi köpte jackan köpte vi även ett par senapsgula tights (POP tights är de bästa tightsen på planeten) och det blev så fint ihop!

Vanliga frågor om skaljackor

Let´s be honest: det här med ytterplagg till barn är en hel vetenskap och något som man som förälder lär sig med tiden. Med det sagt kan man alltid lära av andra. Här nedan har vi samlat några vanliga frågor om skaljackor.

När ska man använda skaljacka?

När ska man använda skaljacka?
Polarn o Pyret skaljacka med magnetlås HÄR / Gula POP tights HÄR

En skaljacka brukar benämnas som lager-3 plagg. Detta innebär att den skyddar väl mot både vind och vatten, och alltså ska bäras ytterst, till skillnad från lager-1 och lager-2 plagg som bärs under något annat främst för värme och bekvämlighet mot huden.

Skaljackan används med fördel när vädret är lite sämre. Om det regnar eller blåser så ser skaljackan till att man inte känner av vädret mot kroppen. Under de kallare säsongerna kan skaljackan med fördel användas över flera andra varma plagg för att isolera mot kylan och hålla värmen inne.

Hur stor ska en skaljacka vara?

Det är viktigt att skaljackan sitter bekvämt på barnet och den får därför varken vara för stor eller för liten. Ofta väljer man dock att köpa den något större storleken till barn om barnet är mellan två storlekar. Detta både eftersom barn växer fort, för att jackan ska kunna användas flera säsonger, och för att man ska kunna få plats med fler plagg under skaljackan.

Vad är skillnaden mellan skalkläder och regnkläder?

Vad är det som skiljer skalkläder från regnkläder? Båda skyddar ju mot regn och vind?

Påståendet ovan stämmer, men den största skillnaden är att skalkläder andas bättre än regnkläder. Regnkläder är ofta väldigt plastiga plagg eller plagg i tjock galon som visserligen skyddar mot regn och vind, men som även hindrar kroppens fukt och värme från att ta sig ut. I sådana plagg blir det lätt väldigt instängt och fuktigt (vilket alla som någon gång varit klädd från topp-till-tå i galon vet).

Samtidigt så skyddar också regnkläder något bättre mot riktigt mycket vatten, vilket är varför de ofta används vid exempelvis fiske. Hur pass bra ett plagg skyddar mot regn och vatten beskrivs ofta med vattenpelare, mer om det längre ner i inlägget.

Kan man ha skalkläder när det regnar?

Ja! Skalkläder fungerar utmärkt när det regnar! De skyddar mot regnet samtidigt som de låter kroppen andas, till skillnad från regnkläder. Skaljackan i detta inlägg har vattenpelare på 12 000 mm.

Är skalkläder vattentäta?

Är skalkläder vattentäta?
Skalkläder är till viss del vattentäta. Här efter ett lätt regn passar det utmärkt med skaljacka och stövlar!
Polarn o Pyret skaljacka med magnetlås HÄR / Gula POP tights HÄR

Lite beroende på vilka skalplagg man köper så är de olika mycket vattentäta. Generellt sett kan man ändå säga att skalplagg klarar både lättare och hårdare regnskurar, och alla skalkläder brukar benämnas som vattentäta.

Vad innebär vattenpelare?

Vattenpelare är ett mått på ett plaggs (eller exempelvis ett tälts) vattentäthet. Vattenpelare mäts i millimeter, och det som testas är hur mycket vatten en kvadratcentimeter av tyget kan stå emot innan vatten sipprar igenom, mätt i mm. Detta testas genom att ett rör som har tvärsnittsarean en kvadratcentimeter placeras mot tyget och sedan fylls med vatten till den punkt då vattnet droppar genom tyget.

Vattenpelare är en av faktorerna som spelar in i hur pass vattentätt ett plagg är. Men även sömmarnas kvalité och plaggets utformning kan spela roll när det kommer till hur väl plagget står emot exempelvis regn under verkliga förhållanden.

Hur många vattenpelare är bra?

Hur många vattenpelare man ska satsa på i barnens kläder beror lite på vad kläderna ska användas till. I skalplagg är det vanligt med runt 10 000 mm vattenpelare, men det finns såklart plagg med både mer och mindre. Här nedan kommer en guide som förhoppningsvis kan vara till hjälp:

mm Vattenpelare:Plagget klarar:
< 4000 mmVpFuktiga miljöer, stänk från hav och väldigt lätta regnskurar.
5000 mmVpLättare regn, kortare perioder i kraftig regnskur.
10 000 mmVpKraftigt regn under lång tid, lek med vatten och i vattenpölar.
> 10 000 mmVpExtremt väder så som skyfall hela dagen eller aktiviteter i vatten.

Hur många vattenpelare är vattentätt?

Rent tekniskt kan man kalla plagg från 2000 mm vattenpelare vattentäta då de står emot viss mängd vatten. Dock brukar vi i vanligt tal snarare kräva att plagget klarar exempelvis lek eller andra aktiviteter i hårt regn eller vattenpölar för att det ska vara “tillräckligt” vattentätt. De plagg som klarar sådana påfrestningar är de med 10 000 mm Vp eller mer.

Polarn och pyret skaljacka vattenpelare

Polarn o Pyret tar i ordentligt när det kommer till vattenpelare då de vet att barn gillar att leka i vatten och att vi föräldrar har hårda krav på plagg som säger sig vara vattentäta. I dagsläget har därför POP skalkläder en vattenpelare på minst 12 000 mm Vp!

Polarn och pyret skaljacka vattenpelare
Polarn o Pyret skaljacka med magnetlås HÄR / Gula POP tights HÄR

Hoppas att det här inlägget varit till nytta. Ställ gärna frågor i kommentarerna om du har några.

Tack från oss för denna gång!

You may also like

Leave a Comment