fbpx

Polarn o Pyret skaljacka med magnetisk dragkedja recension: vi har testat nya POP jackan med magnetlås

by Sofia
Polarn o Pyret skaljacka med magnetisk dragkedja

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

En av de populäraste tillverkarna av skaljackor för barn är Polarn o Pyret. Det är ingen hemlighet att vi är väldigt förtjusta i POP ytterkläder. Nu har Polarn o Pyret lanserat en ny funktion på två färger av deras populära skaljacka; en dragkedja med magnetlås. Alla föräldrar vet hur krånglig en dragkedja kan vara för barn. Tanken att detta ska göra det lättare för barn att ta på sig jackan.

I samarbete med Polarn o Pyret har vår dotter Alia fått testa jackan. Alia är autistisk och många barn med autism kämpar extra mycket med av- och påklädning. Vi ville därför se om denna inovation med magnetisk dragkedja skulle kunna hjälpa henne.

Jackan finns att köpa i två färger HÄR

Autism och påklädning

Barn med autism har ofta det lite knepigt när det gäller på- och avklädning. Anledningen är att det både innebär förändring och kräver planering/struktur. Ju tydligare information du som förälder ger ditt barn med autism desto mer underlättar du för barnet.

Ett exempel på detta kan vara att säja ”ta på dig byxorna” istället för att ”klä på dig”. Eller istället för att ”ta på dig strumporna” så ger du en strumpa i taget. Det kan nämligen skapa förvirring när instruktionerna inte är tydliga.

En annan sak att änka på är att barn med autism ofta har har bättre visuell perception än auditiv. Det betyder att de lättare kan ta till sig information genom synen än hörseln. Därför kan det vara bra att på något sätt visualisera de olika momenten i påklädningen genom exempelvis bilder.

Polarn o Pyret skaljacka
I det här inlägget har vi testat nya POP skaljackan med magnetisk dragkedja. Läs mer om den på POP hemsida HÄR

Tips kring påklädning barn med autism

Några tips som vi fått och som har gett effekt på Alia är att:

  • Lägga fram de kläder som barnet ska använda. Vi placerar dem även i den ordningen de ska kläs på. Vi har än så länge inte behövt använda bilder för att demonstrera ordningen vid påklädning, men detta är något som vi tror skulle göra det ännu lättare för Alia.
  • Vi av- och påklädning är det bra med rutiner och fasta platser. Att ditt barn har en egen krok för ytterkläder och dedikerad plats för att ställa sina skor, gör att det blir tydligt och enkelt för hen.

Polarn o Pyret skaljacka dragkedja med magnetstängning recension

POP skaljacka lila
Alia rockar sina nya POP kläder! Polarn o Pyret skaljacka med magnetlås HÄR / Gula POP tights HÄR

Den skaljacka vi köpte har en magnetdragkedja som för ihop ändarna på jackans dragkedja med magnetkraft. Tanken med detta är att barnet ska bli mer självständigt när det kommer till att klä på sig. Detta eftersom hen slipper krångla med att få i dragkedjans löpare i rätt spår.

skaljacka polarn o pyret magnetlås magnetdragkedja
Pops skaljackor finns både med och utan magnetdragkedja, båda modellerna finns HÄR

Hur funkar då Polarn o Pyrets nya skaljacka? Ja, både ock skulle vi vilja säga.

Tanken med magnetisk dragkedja är så fantastisk och vi ville verkligen att det skulle funka till hundra procent. Sanningen är dock att det snarare funkar i 30% av fallen, även när vi vuxna hjälper till. En del av det är självklart en inlärningsprocess, men det största skälet till att det inte alltid funkar är att själva magnetlåset är lite krångligt utformat.

Men det ska nämnas att det funkar 0% av gångerna med vanlig dragkejda, så det är fortfarande en stor förbättring!

Polarn o Pyret skaljacka dragkedja med magnetstängning recension
Om magneten inte hakar i ordentligt går det inte att dra upp dragkedjan.

En annan trolig anledning till att det inte funkar så bra är att vi köpte en storlek större skaljacka till Alia. Det blir därför lite långt för henne att nå ner till låset.

Vi kommer att fortsätta testa och jobba med att få det att fungera.

Med det sagt älskar vi färgen på jackan och dess funktioner. Det är en fantastisk skaljacka i sig, även om jag inte skulle köpa jackan just bara för magnetlåset.

Samtidigt som vi köpte jackan köpte vi även ett par senapsgula tights (POP tights är de bästa tightsen på planeten) och det blev så fint ihop!

Vanliga frågor om skaljackor

Let´s be honest: det här med ytterplagg till barn är en hel vetenskap och något som man som förälder lär sig med tiden. Med det sagt kan man alltid lära av andra. Här nedan har vi samlat några vanliga frågor om skaljackor.

När ska man använda skaljacka?

När ska man använda skaljacka?
Polarn o Pyret skaljacka med magnetlås HÄR / Gula POP tights HÄR

En skaljacka brukar benämnas som lager-3 plagg. Detta innebär att den skyddar väl mot både vind och vatten, och alltså ska bäras ytterst, till skillnad från lager-1 och lager-2 plagg som bärs under något annat främst för värme och bekvämlighet mot huden.

Skaljackan används med fördel när vädret är lite sämre. Om det regnar eller blåser så ser skaljackan till att man inte känner av vädret mot kroppen. Under de kallare säsongerna kan skaljackan med fördel användas över flera andra varma plagg för att isolera mot kylan och hålla värmen inne.

Är skalkläder vattentäta?

Är skalkläder vattentäta?
Skalkläder är till viss del vattentäta. Här efter ett lätt regn passar det utmärkt med skaljacka och stövlar!
Polarn o Pyret skaljacka med magnetlås HÄR / Gula POP tights HÄR

Lite beroende på vilka skalplagg man köper så är de olika mycket vattentäta. Generellt sett kan man ändå säga att skalplagg klarar både lättare och hårdare regnskurar, och alla skalkläder brukar benämnas som vattentäta.

Polarn och pyret skaljacka vattenpelare

Polarn o Pyret tar i ordentligt när det kommer till vattenpelare då de vet att barn gillar att leka i vatten och att vi föräldrar har hårda krav på plagg som säger sig vara vattentäta. I dagsläget har därför POP skalkläder en vattenpelare på minst 12 000 mm Vp.

Skaljackan i detta inlägg har vattenpelare på 12 000 mm.

Polarn och pyret skaljacka vattenpelare
Polarn o Pyret skaljacka med magnetlås HÄR / Gula POP tights HÄR

Hoppas att det här inlägget varit till nytta. Ställ gärna frågor i kommentarerna om du har några.

Tack från oss för denna gång!

You may also like

Leave a Comment