fbpx

Polarn och pyret vindfleece recension & info (2023)

by Sofia
Polarn och pyret vindfleece recension

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Som småbarnsförälder älskar man när man hittar riktigt smarta och funktionella plagg till sina barn. Ett av de plagg som verkligen är välanvänt och älskat hos oss är Polarn och Pyrets vindfleece-jackor. De är både funktionella och bekväma för barnen. För dig som inte testat dem har jag samlat mina svar på några vanliga frågor jag får om POP vindfleecejackor.

Vad är Vindfleece?

En vindfleece är ett typ av plagg – allra oftast en jacka – som består av tre olika lager. Ytterst sitter ett mjukt fleecematerial, sedan kommer ett vindtätt och vattenavvisande lager och allra innerst mot kroppen sitter ett mjukt trikåtyg. Dessa tre lager gör att vindfleecen är värmande, vindtät och skyddande mot vatten – allt i ett!

Vad är Vindfleece
Vindfleece i flera olika färger och storlekar. Köp HÄR

Just polarn och pyrets vindfleece har ett yttre fleecelager som är tillverkat av gamla pet-flaskor. Detta är mer miljösmart än annan fleece som är tillverkad av icke-återvunnen plast.

Måste man ha vindfleece?

Det är svårt att svara på frågan om man måste ha en vindfleece till sina barn, men vi upplever att vindfleecen är ett plagg vi inte skulle vilja vara utan. I och med att den kan användas som både ytterlager och mellanlager så är den extremt användbar. Dessutom gillar våra tjejer att ha vindfleecen på sig, och väljer gärna den själv när de klär på sig.

När kan man ha vindfleece?

Något vi gillar extra mycket med vindfleecen är att den kan användas både som ytterlager (lager 3) och mellanlager (lager 2). Vid tidig höst och sen vår samt under sommarens kallare dagar är vindfleecen perfekt som ytterplagg. Den skyddar mot väta och vind, samt värmer tillräckligt. Perfekt plagg för lekparksdagar och skogsutflykter.

vindfleece polarn o pyret
Bild: Polarn o pyret

Om man har någon av Polarn o Pyrets skaljackor till sina barn så är det lätt att knäppa ihop vindfleecen med skaljackan och på så sätt få en mer värmande skaljacka. Då hänger båda jackorna med när barnet tar på och av sig kläderna vilket är smidigt både för barnet och de vuxna.

Under vinterhalvåret använder vi istället vindfleecen som mellanplagg tack vare de värmande egenskaperna. Fleecen andas väl vilket gör att barnet inte blir för varmt och svettigt. Som vi alla vet är barnen som gladast när de är både varma och torra…

När börja använda Vindfleece?

När börja använda Vindfleece?
Mila med sin första vindfleece, cirka 10 månader gammal (hon är stor för sin ålder). Köp HÄR

En vindfleece är ett plagg som kan användas ganska tidigt, från ca. 6-12 månader. Våra barn har haft sin första vindfleece ungefär runt 10 månader, strl 86 som suttit löst och som vi kavlat upp ärmarna på.

När barnet sitter i vagnen kan det dock bli kallt med bara en vindfleece om det blåser eller är ruggigt ute. Då kan en tunnare regn- eller vindjacka vara ett bra yttre lager. Då får vindfleecen stå för värmen!

Hur bra värmer fleece?

Fleece är ett syntetmaterial som tagits fram just för att vara värmande. Det som gör fleeceplagg värmande är det faktum att fleecen är fluffig och alltså har mycket plats för luft. Kroppen värmer upp denna luften som bildar ett skyddande värmelager runt kroppen. Fleece har länge använts som ett värmande material då det är billigt och slitstarkt.

Vindfleece eller vanlig fleece?

Vindfleece eller vanlig fleece?
Just nu är det rosa som gäller här hemma, men vi har även vindfleece i rött och blått i andra storlekar. Köp HÄR

Vad är då skillnaden mellan vindfleece och vanlig fleece? Jo, de extra lagren. En vanlig fleecejacka består endast av fleecelagret, eventuellt med en trikåinsida. Detta gör att en vanlig fleece saknar vindfleecens vind och vattenskyddande egenskaper, och den blir alltså fort blöt och vinden blåser rätt igenom plagget.

Fleece eller ull?

När man väljer mellanlager och ytterlager så ställs man ofta inför dilemmat fleece vs ull.

Fleece är ett syntetmaterial gjort av plast. Det är billigt att ta fram, väldigt slitstarkt och alltså lätt att tvätta. Eftersom fleece är ett syntetmaterial så är det dessutom veganskt. Dock släpper syntetplagg ifrån sig mikroplaster, och syntetmaterial har en annan känsla än plagg i naturmaterial.

Ull är ett naturmaterial som är väldigt värmande och som till skillnad från fleecen har vattenavvisande egenskaper. Ull som blivit blöt värmer ändå. Ull behöver inte tvättas lika ofta som fleeceplagg då de är självrengörande och inte samlar på sig lukt. Dock är ullen dyrare, och kan i vissa fall upplevas som stickig.

Vilket material man väljer är upp till ens egen budget och åsikter. Vi väljer vindfleecen då den är billigare och mer slitstark samt lättskött, men samtidigt väljer vi inte bort ullen. Ull kan fungera som ett värmande mellan- eller förstalager under vindfleecen. Eller så kan ull användas till andra plagg som strumpor och mössor.

Vad ha under vindfleece?

Vad ha under vindfleece?
Vad man väljer att ha under vindfleece beror lite på säsong. Här är Alia i sin ärvda fleece som använts av två barn innan henne. Köp HÄR

Under en vindfleece kan barnet ha sina vanliga inomhuskläder i exempelvis bomull, ull eller polyester. Om ni ska ut och leka länge så kan det vara bra att välja plagg att ha under med funktion, så som en värmande tröja i ull eller en bomullströja som torkar fort.

Polarn och pyret vindfleece storlek

Jag tycker att POP vindfleece är sanna i storlek på gränsen till lite större, absolut inte små i storleken Alla barn är dock olika, men välj ditt barns vanliga storlek när du ska köpa fleecejacka hos Polarn.

De vindfleece som Polarn och Pyret gör följer denna storlekstabell:

ÅlderStorlek
0 – 1 mån50
1 – 2 mån56
2 – 4 mån62
4 – 6 mån68
6 – 9 mån74
9 – 12 mån80
1 – 1,5 år86
1,5 – 2 år92
2 – 3 år98
3 – 4 år104
4 – 5 år110
5 – 6 år116
6 – 7 år122
7 – 8 år128
8 – 9 år134
9 – 10 år140
10 – 11 år146
11 – 12 år152

Psst… Visste du att Polarn och Pyrets populära vindfleece även finns för vuxna nu? Kolla HÄR!

Vilken vindfleece är bäst?

Av de vi provat är det tveklöst POP. vi har både köpt nya och begagnade samt ärvt. Polarn o pyret har som mål att varje plagg ska hålla för minst 3 barn, vissa av dem som vi ärvt har har använts av 5 barn. Deras vindfleece är slitstark och uppenbarligen hållbar då den kan ärvas flera gånger.

Det som först brukar slitas ut är reflexer och flärpen på dragkedjan. Även om det kan vara lockande att tvätta vindfleece efter varje användning (barn blir ju som bekant fruktansvärt skitiga), så är det inte bra att göra det. Det är just vid tvätten som plagget slits och även då mikroplaster kommer ut (läs mer om hur du undviker det längre ner i inlägget).

Polarn och pyret fleecejacka

Om ni är på jakt efter en riktigt bra fleecejacka så har Polarn och Pyret även vanliga fleecejackor i sitt sortiment. Jackorna är gjorda av mjuk varm fleece från återvunnen polyester. De har ett skydd längst upp mot hakan för att skydda mot skav, samt bekväma muddar kring handlederna. Toppen som värmande mellanlager eller som ytterplagg under fina höst och vår dagar.

Polarn o Pyret fleecejacka
Köp Polarn o Pyret fleecejacka HÄR

Vindfleecejacka barn Polarn och pyret

Den klassiska vindfleecen är ett av Polarn o Pyrets mest sålda plagg! I nuläget finns den i fem olika färger, de på bilden + svart. Jackorna är gjorda med den trelagersprincip som vi beskrivit tidigare och är som ett resultat av det både vind och vattentäta. Flera smarta detaljer så som tumhål i muddarna, hak-skydd vid dragkedjan och en liten bröstficka för viktiga saker.

Köp Polarn och Pyret vindfleece HÄR

Vad är dåligt med fleece?

Den största nackdel som finns med fleece och vindfleece är att de är gjorda av plast. Alla syntetplagg släpper ifrån sig mikroplaster under tvätt och användning som till sist hamnar i sjöar, hav och natur. Vissa vuxna och barn kan också ogilla känslan av syntetplagg, vilket kan vara extra uppenbart hos barn med npf-diagnoser som ofta är mer känsliga för olika material.

Hur tvätta vindfleece?

Precis som andra ytterplagg så är det bäst att tvätta vindfleecen så lite som möjligt. Detta eftersom tvätt sliter onödigt mycket på plaggen, och eftersom tvätt av syntetplagg frigör mikroplaster.

Tvättpåse som fångar upp mikroplaster HÄR

Om det inte går att punkttvätta plagget utan hela plagget måste tvättas så ska detta helst göras med plagget ut och in för att slita så lite som möjligt på den värmande fleecen. När man tvättar fleece så är det också bäst att använda någon typ av mikroplastuppfångare, så som den på bilden. Tvätta med tvättmedel enligt tvättråden och undvik sköljmedel då det är dåligt för både plagget och miljön. Om du vill undvika statisk elektricitet så kan man istället slå i en skvätt ättika i sköljmedelsfacket.

Vindfleece Pop begagnad

Eftersom Polarn och Pyrets vindfleecar är så pass slitstarka så kan de ofta ärvas från barn till barn. Detta innebär att du lätt kan hitta fina vindfleece-jackor second hand på ex. loppisar och second hand nätsidor. För att underlätta second hand försäljningen av just pop kläder så har de skapat en sida på sin hemsida där man kan köpa och sälja begagnade pop kläder helt gratis. Miljö- och plånbokssmart!

Du hittar de begagnade Polarn och Pyret kläderna HÄR

Polarn och pyret vindfleece rea

Den 26 december börjar POP mellandagsrea, ofta är höstens vindfleece på rea då. Kanske är det dags att fynda vintern och vårens vindfleece då? Kolla HÄR för att se om vindfleecen är på REA just nu.

You may also like

Leave a Comment