fbpx

21 typer prickar & utslag hos barn (bilder & info)

by Rodrigo
prickar utslag barn bebis

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Vattkoppor, eksem eller mässlingen? Det finns många olika typer av utslag och prickar som barn kan drabbas av. Vissa är helt harmlösa medan andra är tecken på allvarligare sjukdom. Det kan vara svårt att särskilja alla olika typer av utslag, men du kan i alla fall lära dig att känna igen de vanligaste.

Jag vill först och främst säga att jag inte är utbildad sjukvårdspersonal. Detta inlägget bygger på mina egna efterforskningar från trovärdiga källor som 1177. Ta inte informationen i detta inlägg som sjukvårdsupplysning utan kontrollera alltid med din läkare om du har några funderingar.

Innehållsförteckning

Olika prickar och utslag hos bebisar och barn

I dagens inlägg tänkte jag gå igenom flera av de allra vanligaste utslagen och orsaken bakom dem. Vi kommer bland annat gå igenom:

  • Bilder som förtydligar hur utslagen ser ut
  • Vart på kroppen de främst uppträder
  • Symptom som kan vara sammankopplade med utslagen
  • Vanligaste åldersgruppen som drabbas
  • Vad man kan göra åt utslagen

Det finns källor till all information om utslagen länkade i samband med stycket. Viktigt att tänka på är att utslag kan vara svåra att diagnostisera hemma själv, så för att vara säker så ska du alltid uppsöka vården om ditt barn har någon form av utslag som inte blir bättre eller som barnet har ont av.

1. Vattkoppor

Först ut är den kanske vanligaste orsaken till smittsamma utslag hos barn – vattkoppor.

Hur ser vattkoppor ut?

Utslagen som bildas av vattkoppor är i början små röda prickar eller “knottror”. I början kan man lätt missta dem för vanliga “kliprickar” eller insektsbett av olika slag. De kan först vara svåra att se på mörkare och ojämn hudton, men karaktäriseras ofta av kliande.

Efter några dagar utvecklas prickarna till vätskefyllda blåsor som kliar väldigt mycket. Efter ytterligare någon dag så spricker blåsorna och små sårskorpor bildas. Dessa sårskorpor kliar också, men ska helst sitta kvar tills de lossnar av sig själv.

Vart uppstår vattkoppor?

De uppstår ofta på överkroppen men kan uppstå på hela kroppen. De kan sitta utspritt och vara få eller flera i ett kluster. Vanligtvis drabbas huden, men även slemhinnor (så som i underliv, mun och ändtarmsöppningen) och ögon kan drabbas av utslagen.

Vattkoppor andra symptom

Förutom utslagen och kliandet så drabbas man ofta även av feber i samband med att utslagen kommer. Barnet kan även få huvudvärk och bli väldigt trött. Desto yngre den drabbade är – desto mildare är symptomen. Om en vuxen skulle få vattkoppor så blir ofta kliandet mer intensivt och febern värre. Därför är det bra att ha vattkoppor som liten – man är nämligen immun mot att få vattkoppor igen om man har haft vattkoppor en gång redan.

Behandla vattkoppor

Vattkoppor läker av sig självt efter ca. 1-2 veckor och man behöver inte uppsöka sjukvård. Vattkoppor är dock ett virus och det är bäst att du informerar andra i din närhet om att barnet har smittats.

För att stilla klådan kan man använda olika kylande saker, så som kylbalsam eller kalla handdukar. Det finns receptfria läkemedel med antihistaminer som kan användas för att stilla klådan, fråga personalen på apoteket efter tips och råd. Det finns även husmorsknep mot klådan, så som att pudra potatismjöl över utslagen, men om det ger effekt eller inte är oklart. Det är även viktigt att tvätta huden och att hålla utslagen rena för att undvika infektion. Om febern blir väldigt jobbig kan du ge barnet febernedsättande medicin – använd då ex. Alvedon med paracetamol då andra febernedsättande kan vara olämpliga vid vattkoppor.

Källa till informationen och mer att läsa om vattkoppor hittar du HÄR.

2. Värmeutslag

Värmeutslag smittar inte och är väldigt vanligt hos bebisar. De är lindriga och inte farliga.

Värmeutslag barn röda prickar på huden
Till vänster vår dotter med värmeutslag när det var runt 30 grader i lägenheten. Till höger värmeutslag på mörkare hud (Bildkälla: pinterest).

Hur ser värmeutslag ut?

Värmeutslagen är ofta ljusröda och kan ha inslag av gult. De kommer ofta i kluster och är ganska små i storleken. De kliar vilket gör att barnet ofta visar obehag eller själv försöker klia på utslagen.

Vart uppstår värmeutslag?

Värmeutslag uppstår där barnet blir varmt. På blöjbarn uppstår det ofta i blöjregionen, så som mellan skinkorna och i ljumskarna.

När det är varmt ute eller när bebisen har mycket kläder på sig så kan utslagen uppstå även på andra delar av kroppen. I nacke, på rygg och överkropp är det vanligt med värmeutslag. Även huvudet kan drabbas.

Varför får barn värmeutslag?

Värmeutslag är allt som oftast en hudreaktion på att svettkörtlarna i huden är blockerade. Människor i alla åldrar kan drabbas, även vuxna. Anledningen till att barn är särskilt benägna att få värmeutslag beror på att deras svettkörtlar inte är färdigutvecklade än.

Behandla värmeutslag

När utslagen väl kommit så läker de av sig själv på några dagar. Det man kan göra är att förhindra att de uppstår genom att hålla barnet svalt och torrt då fukt ökar risken för värmeutslag. Byt blöja och kläder ofta och håll barnet i skuggan eller inomhus. Att bada när det är varmt ute kan också minska risken för utslagen.

Källa till informationen och mer att läsa om värmeutslag hittar du HÄR.

3. Epidemisk hjärnhinneinflammation (Meningokocker, Meningitis)

Epidemisk hjärnhinneinflammation, meningokockinfektion, är ovanligt i Sverige men ganska vanligt i andra delar av världen. Det är viktigt att hålla extra koll på barn som befinner sig särskilt i södra Afrika.

Epidemisk hjärnhinneinflammation Meningokock infektion hudutslag
Bilder från internetmedicin.se

Hur ser utslagen vid epidemisk hjärnhinneinflammation ut?

Epidemisk hjärnhinneinflammation ger ofta fler tydligare symptom än bara utslag – men utslag är ett av symptomen.

Sjukdomen orsakar feber och blödningar i huden som ser ut som röda utslag eller blåmärken. Dessa utslag kallas petechier och känns igen på sin mörka färg och sin ojämna struktur. Utslagen uppkommer i samband med andra symptom.

Epidemisk hjärnhinneinflammation symptom

Epidemisk hjärnhinneinflammation ger förutom utslagen även andra symptom. Symptomen kan vara extrem huvudvärk, feber, illamående och kräkningar samt nackstyvhet. Om ni har vistats i ett land med epidemisk hjärnhinneinflammation och du eller ett barn upplever dessa symptom så måste ni söka vård akut.

Hur får man epidemisk hjärnhinneinflammation?

Som tidigare nämnt så är epidemisk hjärnhinneinflammation inte något som finns i Sverige. Sjukdomen sprids med meningokocker som är en typ av bakterie. Bakterien finns främst i Afrika, söder om Sahara. Många människor kan bära på bakterien utan att smitta eller utveckla symptom.

Det kan kännas obehagligt att resa med tanke på sjukdomar som denna, men att smittas är väldigt ovanligt. Barn kan vaccineras från två månaders ålder.

Drabbas man av sjukdomen så kan man oftast behandla den med antibiotika rätt in i blodet.

Källa till informationen och mer att läsa om epidemisk hjärnhinneinflammation hittar du HÄR.

4. Mässling

Mässlingen var förr en sjukdom som satte skräck i stora delar av världen. Idag har vi vaccin som skyddar oss och våra barn – men om du har ett barn som av någon anledning inte kunnat få vaccin så är det viktigt att vara uppmärksam på tecknen.

Mässling barn utslag mässlingen

Bildkälla

Hur ser mässling ut?

Mässling ger oftast stora karaktäristiska utslag över hela kroppen. De brukar först uppstå i ansiktet och på överkroppen för att sedan sprida sig och flyta ihop med varandra. Innan utslagen kommer så drabbas man ofta av andra symptom.

Mässlingen är ett virus som idag är ganska ovanligt i Sverige som en följd av vårt vaccinationsprogram. Dock finns viruset fortfarande utomlands och det händer att utbrott uppstår även i Sverige.

Mässling symptom

Förutom de karaktäristiska utslagen så får man även andra symptom.

  • Intensiv torrhosta
  • Ögonirritation
  • Hög feber

Som en följd av mässlingen kan man få andra allvarliga sjukdomar så som öroninflammationbihåleinflammation eller lunginflammation. I sällsynta fall kan man även drabbas av en hjärnhinneinflammation som ger bestående men.

Behandla mässlingen

Misstänker du att ditt barn har drabbats av mässlingen så måste ni uppsöka vård. Ring till din närmaste vårdcentral för att på ett smittsäkert sätt kunna undersöka barnet. Mässlingen är en allvarlig sjukdom som tyvärr kan drabba de svagaste i samhället, de som inte har möjlighet till att ta vaccin.

Källa till informationen och mer att läsa om mässling hittar du HÄR.

5. Eksem

Eksem är kanske den vanligaste orsaken till utslag hos barn. Eksem kan ge väldiga kliningar och känns obehagligt för barnet – men går att behandla.

Hur ser eksem ut?

Eksem kan se ut på flera olika sätt. Huden kan vara allt ifrån lätt röd och torr till mörkt röd med vätskande sår. Huden kan kännas ojämn med upphöjningar och svullnader. Dessutom ser eksem olika ut på olika hudtoner – på mörkare hud är det inte säkert att man ser de röda partierna utan istället ljusare partier.

Generellt för de flesta eksem är att de kliar. Ibland kan de klia så mycket att barnet river hål på huden med naglarna, och då brukar eksemen bli ännu värre. Personer i alla åldrar kan drabbas av eksem.

Vart får barn eksem?

På riktigt små barn brukar eksemen först uppstå i ansiktet kring munnen och på kinderna. På lite äldre barn brukar eksemen ofta finnas på andra delar av kroppen. Knäveck, armveck och insida lår är vanliga ställen som drabbas.

Behandla eksem

Det finns en del saker man kan testa själv innan man söker vård.

Det är viktigt att inte torka ut en hud med eksem för mycket. Tvätta inte huden i onödan och undvik kontakt med vatten som kan verka uttorkande. Barn behöver inte duscha och bada lika ofta som vuxna, det kan orsaka eksem. Viktigt är också att återfukta huden dagligen, och alltid efter kontakt med vatten. Då kan man gärna använda en mjukgörande kräm med karbamid eller glykol som verkar fuktighetsbevarande. Fråga personalen på apoteket om vad som passar ditt barn bäst.

Om vanlig återfuktning inte hjälper så är det viktigt att kolla på saker i barnets närmiljö. Minska mängden parfym och damm. Byt till ett parfymfritt skölj och tvättmedel, och använd inte hudprodukter med doftämnen.

Det finns också receptfri hydrokortisonkräm att köpa på apoteket som kan lindra eksemen. Var noga att läsa bipacksedeln. Hjälper inte den receptfria kortisonkrämen så är det dags att söka vård. Då kan ni få andra krämer utskrivna av en läkare.

Källa till informationen och mer att läsa om eksem hittar du HÄR.

6. Röda hund

Röda hund är en annan barnsjukdom som var vanlig förr, men som vi idag vaccineras mot.

Röda hund barn bilder
Kry.se

Hur ser röda hund ut?

Rubella ger röda till bruna utslag som börjar i ansiktet och sprider sig ner mot armar och ben. Utslagen är ofta platta men går att känna vid beröring av huden. På mörk hud kan de vara svårare att se.

Viktigt att notera är att röda hund inte är farligt för barn att få. Det som kan vara farligt är om gravida kvinnor drabbas, då röda hund markant ökar risken för fosterskador.

Röda hund symptom

Röda hund består inte bara av utslag, utan den drabbade utvecklar även andra symptom. Symptomen liknar vanlig förkylning med snuva, feber och ledvärk, men det som särskiljer röda hund är att lymfkörtlarna ofta svullnar markant. Det gäller främst lymfkörtlarna i nacken, som annars brukar vara opåverkade av förkylning.

Behandla röda hund

Röda hund är som sagt inte farligt för barn, men kan vara farligt för gravida kvinnors foster. Misstänker du att ditt barn eller du själv har smittats av röda hund så ska du ta kontakt med vården över telefonen för att inte riskera att smitta någon annan. Röda hund är ett virus som nästan alltid går över av sig självt.

Viktigt är att vi inte behöver drabbas av röda hund. Vaccin mot röda hund ges till alla barn och det är viktigt att ta det för att skydda de som inte kan ta vaccinet.

Källa till informationen och mer att läsa om eksem hittar du HÄR.

7. Svinkoppor (Impetigo)

Svinkoppor är en ganska vanlig bakterieinfektion i huden som oftast drabbar barn.

Svinkoppor barn bilder ansiktet

Bildkälla: medicalnewstoday.com

Hur ser svinkoppor ut?

Svinkoppor känns oftast igen på de sårskorpor som blir när svinkoppan läker. Ofta börjar det som en liten liten prick i ansiktet som sedan sprider sig och blir till blåsor. Det är när blåsorna spricker som sårskorporna bildas. De är ofta gula och rosa eller röda. Det är inte säkert att man hinner se blåsorna, utan bara själva såren eller andra hudförändringar.

Det allra vanligaste är att svinkoppor uppstår i ansiktet. Då oftast kring munnen eller näsvingarna, men de kan även uppstå på andra ställen.

Svinkoppor på kroppen

Om svinkopporna inte uppstår i närhet av ansiktet så kan de finnas på andra kroppsdelar. Då är det ändå vanligast att få svinkopporna på överkroppen, så som på armarna, bakom öronen eller på fingrarna.

Symptom svinkoppor

Förutom själva kopporna som kan svida, klia och göra ont så får man ofta även en förkylning. Faktum är att svinkopporna oftast bryter ut när man ändå har en förkylning. Dock kan man få det helt utan andra symptom.

Behandla svinkoppor

Svinkoppor kan man allt som oftast behandla själv. Då handlar det om att tvätta såren noga med tvål och vatten. Har du inte tillgång till tvål och vatten så kan du istället tvätta med klorhexidinlösning. Försök att tvätta bort skorporna och blöta ner dem för att bli av med bakterierna. Det kan ta tid men efterhand kommer kopporna bli mindre. Om kopporna kvarstår trots tvätt så kan ni kontakta vården för att få särskilda krämer mot svinkoppor.

Viktigt är också att begränsa smittan då svinkoppor är väldigt vanligt i barngrupper och i andra sammanhang med många barn. Tvätta händerna ofta och försök se till att barnet inte tar på såren eller umgås nära med andra personer. Tvätta handdukar och sängkläder ofta i 60 grader. Detta gäller tills dess att såren är helt torra och alltså läkta från bakterieinfektionen.

Källa till informationen och mer att läsa om svinkoppor hittar du HÄR.

8. Ringorm

Ringorm är ingen orm och ingen parasit som namnet kan antyda – det är en infekterande svampart.

Hur ser ringorm ut?

Ringorm ger karaktäristiska utslag på armar, ben, bröst och huvud. De får en distinkt rund form med rodnader runt omkring på ljus hud, och en upphöjd något ljusare ringform på mörk hud. Utslaget kan fjälla och kännas upphöjt och/ eller knottrigt när man tar på det. Ofta kliar det också

Ofta börjar utslaget som en enhetlig rund eller oval form, men allt eftersom det läker så blir mittenpartiet normalt igen med fortsatt röda kanter, det är detta som ger den karaktäristiska ringen.

Man kan antingen drabbas av flera utslag eller endast enstaka. Oftast får man inga andra symptom.

Behandla ringorm

Eftersom ringorm är en infekterande svamp så kan den smitta. Det är viktigt att barnet inte kommer i närheten av andra barn eller vuxna och att man är noga med att tvätta sängkläder och annat linne i 60 grader.

Ringorm går inte över av sig själv utan riskerar att bli värre om man inte får behandling. Sök vård om du misstänker ringorm på dig själv eller ditt barn. Då kan ni få svampdödande kräm och/ eller tabletter som behandlar svampen.

Källa till informationen och mer att läsa om ringorm hittar du HÄR.

9. Femte sjukan

Innan man kunde vaccinera mot barnsjukdomarna så numrerades de som gav utslag och denna fick namnet femte sjukan. Ibland kallas detta tillstånd för Slapped cheek (slag på kinden) på grund av hur det ser ut.

Femte sjukan är inte farlig och alltså vaccineras det inte mot den, så den är relativt vanlig än idag.

Femte sjukan röda kinder barn utslag bilder
Bildkälla: Science Photo Library

Hur ser femte sjukan ut?

Om ditt barn får utslag på kinderna så är det förmodligen femte sjukan som orsakar dem. Utslagen börjar på kinderna efter en tids sjukdom och kan sedan sprida sig ner mot överkroppen. Som tur är så är utslagen ofta ett tecken på att viruset håller på att ge med sig.

Femte sjukan sjukdom

Femte sjukan är som sagt en virussjukdom. Den smittar i form av droppsmitta, ofta i barngrupper och på andra ställen där barn ofta är. De första tecknen är feber och trötthet, men även värk i kroppen och illamående är vanligt. Efter några dagar med feber kommer utslagen, och det är ofta i samband med dessa som utslagen kommer.

Även vuxna kan få femte sjukan, men det vanligaste är att man får den som liten. När man väl fått den en gång så kan man inte få den igen. Dock ger inte femte sjukan alltid utslag, så många har haft den utan att veta om den, då man trott att det bara varit en vanlig förkylning eller influensa.

När smittar femte sjukan?

Femte sjukan smittar så länge barnet har feber eller förkylningssymptom. Utslagen kan vara kvar betydligt mycket längre – men smittar alltså inte om barnet är piggt. Se till att barnet är feberfritt i minst 24 h innan hen går tillbaka till sin barngrupp eller träffar andra än familjen.

Källa till informationen och mer information om femte sjukan hittar du HÄR.

10. Höstblåsor

Höstblåsor kallas även för hand fot och munsjuka då det är just på de ställena blåsorna uppstår.

Hur ser höstblåsor ut?

Höstblåsor är helt enkelt små blåsor som oftast uppstår kring munnen. Dock kan de även uppstå på andra delar av kroppen, så som på händer och fötter. Blåsorna kan gå sönder och lämnar då små sår efter sig istället. Ofta har man även feber samtidigt som man har höstblåsorna.

Höstblåsor kan drabba både barn och vuxna, men det är vanligare att barn drabbas.

Behandla höstblåsor

Om barnet har ont av blåsorna så finns det vissa saker man kan testa för att lindra smärtan. Att äta kalla saker så som glass kan kännas lindrande, och det är bra att avstå från salt och sur mat. Barn kan även få paracetamol mot smärtan och den eventuella febern.

Blåsorna smittar genom direkt och närkontakt. Om barnet är piggt så kan det ändå gå till förskolan, då höstblåsor ändå smittar och det inte gör någon nytta att hålla barnen hemma. Om ett utbrott sker på en förskola så smittas friska barn fast de smittade barnen hålls hemma.

I regel får man bara höstblåsor en gång.

Källa till informationen och mer att läsa om höstblåsor hittar du HÄR.

11. Blöjeksem

Blöjeksem är ett utslag som är lätt att känna igen då det alltid uppstår i blöjområdet. Kan även kallas blöjutslag.

Blöjexem barn blöjutslag bilder utslag snippa snopp eksem
Bildkälla: Ausdoc

Hur ser blöjeksem ut?

Utslagen börjar som lätt rodnad kring blöjområdet. Rodnaden kan uppstå runt könsorganet, vid rumpan eller längs ljumskarna. Efter ett tag blir utslagen värre och kan utvecklas till sår. Dessa sår kan bli upphöjda och vätska, och då är det viktigt att man behandlar utslagen.

Blöjeksem kan också utvecklas och bli kraftigt röda och väldigt glansiga, då är det ofta en svampinfektion som härjar.

Varför får barn blöjeksem?

Blöjeksem är något som nästan alla barn som bär blöja drabbas av i någon utsträckning. De beror på att huden innanför blöjan får kiss och avföring på sig, och att det ofta blir väldigt varmt innanför blöjan. Alltså är fukt och värme ofta ansvariga för utslagen.

Hur får man bort blöjeksem?

För att få bort blöjeksemet så är det viktigt att man håller huden under blöjan både ren och torr.

Det är viktigt att byta blöjan ofta, även om barnet bara har kissat. Detta är särskilt viktigt på de barn som har blöjeksem. När man byter blöjan så finns det några saker att tänka på. Tvätta med så mjuka verktyg som möjligt. Använd inte våtservetter som kan vara hårda, utan använd istället en mjuk tvättlapp. Använd babyolja eller någon vegetabilisk olja tillsammans med vatten. Låt sedan huden lufttorka och smörj den med zinksalva. Vilken salva du ska ha kan du få tips om på apoteket.

Om du har möjlighet till att låta barnet gå utan blöja så är det också bra. Då blir inte huden instängd och utslagen kan läka i lugn och ro. Se också till att barnet har tillräckligt stora blöjor som inte sitter åt.

Källa till informationen och mer att läsa om blöjeksem hittar du HÄR.

12. Tredagarsfeber

Tredagarsfeber är ännu en vanlig barnsjukdom som har utslag som ett av symptomen. Vår äldsta dotter hade tredagarsfeber men fick inga utslag.

Tredagarsfeber bilder utslag barn

Science photo library / Fitzpatrick’s Dermatology in General Medicine. 

Hur ser tredagarsfeber ut?

Tredagarsfeber kan ge utslag som ett symptom först efter febern kommit. Utslagen är röda till blekröda och syns bäst på ljus hud, nästan inte alls på mörk hud. De kan vara i form av tydliga prickar eller mer av en rodnad över hela kroppen eller överkroppen.

Utslagen försvinner av sig själv på några dagar, och ibland redan efter väldigt kort tid. Vissa barn får bara utslag i någon timme och andra får inga utslag alls. Utslagen kliar inte.

Tredagarsfeber symptom

Det mest typiska tecknet på tredagarsfeber är just febern som varar i ungefär tre dagar. Febern kan stiga uppåt 40 grader, och den kan stiga ganska fort vid insjuknandet. Vissa barn får även förkylningssymptom och kan få svullna lymfkörtlar.

Utöver febern och de andra symptomen så är barnen ändå ganska pigga under tiden som de är sjuka. Efter att man haft tredagarsfeber en gång så får man det oftast aldrig igen. Viruset smittar väldigt lätt och är väldigt vanligt.

Källa till informationen och mer att läsa om tredagarsfeber hittar du HÄR.

13. Nässelutslag (urtikaria)

Nässelutslag är något som kan drabba personer i alla åldrar. De ger karaktäristiska utslag som ibland inte går att förklara.

Hur ser nässelutslag ut?

Nässelutslag är ofta röda eller i samma färg som huden. Om utslagen är röda så är de ofta ljusare i mitten. Utslagen kan antingen vara i samma höjd som huden eller något upphöjda – vilket är det vanligaste.

Utslagen kliar väldigt, och det är vanligt att det kliar precis innan utslaget kommer. Utslagen kan finnas kvar i några dagar, men byter ofta både färg och form under tiden. De kan även flytta på sig utan att lämna några spår, och de bildar inga ärr.

Orsak till nässelutslag

Nässelutslag kan ofta komma helt utan uppenbar anledning. Utslagen är inte farliga om de inte är ihållande eller återkommande, och läker oftast utan hjälp.

En vanlig orsak till nässelutslag är allergier. Personer som är allergiska mot vissa födoämnen kan reagera med nässelutslag bland andra symptom om de får i sig födoämnet en är allergisk mot.

Om man inte är allergisk så kan nässelutslagen bero på en överkänslighet eller en reaktion mot något. Viss läkemedelskänslighet yttrar sig i form av nässelutslag. Nässelutslag kan även vara ett tecken på infektion.

Dock vet man inte varför nässelutslag uppstår alla gånger, de verkar kunna komma spontant. Kanske som en reaktion på miljöförändringar så som ändrat väder.

Behandla nässelutslag

För att lindra och minska besvär av nässelutslag så kan man testa antihistamintabletter. Barn får ta dessa, dock har de olika varianterna olika åldersgränser, fråga på ditt apotek. Det kan också kännas bra att duscha svalt för att bli av med klådan.

Om du vet vad nässelutslagen beror på så ska man självklart minimera barnets kontakt med detta.

Om nässelutslagen inte går över av sig själv så kan man få hjälp av vården. Då kan man få kortison mot utslagen för att minska reaktionen.

Källa till informationen och mer att läsa om nässelutslag hittar du HÄR.

14. Mollusker

Mollusker är en form av hudförändring som kan uppstå av ett ofarligt virus.

Hur ser mollusker ut?

Mollusker ser lite olika ut beroende på vilken hudfärg den drabbade har. Gemensamt för alla hudfärger är att mollusken blir en upphöjning som ofta har ett hål i mitten. Man kan drabbas av någon enstaka mollusk eller flera på en gång.

På ljus hud är molluskerna ofta röda eller ljust röda. På mörkare hud syns molluskerna antingen som röda prickar eller som prickar som är ljusare än den egna hudfärgen. Ibland kan barn drabbas av eksem runt omkring molluskerna, vilket syns som en rodnad.

Varför får man mollusker?

Barn smittas oftast av mollusker i barngrupp. Eftersom molluskerna orsakas av ett virus så sprider de sig lätt mellan olika personer. Det är endast om man har direktkontakt med en smittad som man själv kan utveckla mollusker, samt om man ex. delar handduk eller kläder.

Hur får man bort mollusker?

Mollusker ska helst läka av sig själv. Om de sitter olämpligt eller är i vägen för barnet så kan en läkare skära bort dem, men det gör ont och lämnar ärr. Om man låter mollusken läka av sig själv så slipper man ärr.

Det man kan testa för att behandla mollusken är att använda en receptfri produkt från apoteket som heter NoPoxivir. Den kan användas på personer över 2 år. Den kan snabba på läkningen av mollusken.

Annars är det viktigt att inte riva upp molluskerna och riskera infektion. Man kan också stilla eventuell klåda med svala duschar och kylbalsam.

Källa till informationen och mer att läsa om mollusker hittar du HÄR.

15. Scharlakansfeber

Scharlakansfeber är en bakterieorsakad sjukdom som inte alltid kan läkas av sig själv.

Scharlakansfeber
Stockphoto

Hur ser scharlakansfeber ut?

Scharlakansfeber hos barn ger nästan alltid tydliga utslag över hela kroppen. Utslagen ser ut som små prickar men kan övergå till att huden bara blir helt klarröd. Prickarna känns upphöjda när man känner på huden. Utslagen börjar i armhålor och ljumskar och sprider sig ut på kroppen. På mörk hud är det inte säkert att man ser det röda, utan känner istället utslagen i form av knottrorna.

Ett annat typiskt tecken är så kallad smultrontunga. I början av insjuknandet har man ofta en beläggning på tungan, som sedan försvinner och färgar tungan klarröd. Dessutom får den upphöjningar som på ett smultron, vilket är varför det kallas för smultrontunga.

Scharlakansfeber symptom

Förutom utslagen ger scharlakansfeber ett gäng jobbiga symptom. Det kan handla om hög feber som håller i sig upp till en vecka. Smärta i mage, huvud och hals med uppsvullna halsmandlar. Även svullna lymfkörtlar samt illamående och kräkningar är vanliga symptom.

Något som är speciellt för just scharlakansfeber är att man kan få symtom långt efter att infektionen lämnat kroppen. Då kan man drabbas av bland annat ledvärk och flagnande hud på flera ställen på kroppen.

Scharlakansfeber behandling

Om du misstänker att ditt barn har scharlakansfeber så ska ni kontakta vårdcentral. Ring till vårdcentralen för att inte riskera att smitta någon annan. Scharlakansfeber är väldigt smittsamt och den drabbade ska inte träffa andra så länge den är sjuk.

Eftersom scharlakansfeber orsakas av en bakterie så kan man få antibiotika mot sjukdomen. Då går symptomen ofta över efter påbörjad och avslutad kur. Om scharlakansfebern inte behandlas med antibiotika så finns det en liten risk för komplikationer så som halsböld, njurinflammation och reumatoid feber.

Man kan inte vaccinera mot scharlakansfeber.

Källa till informationen och mer att läsa om scharlakansfeber hittar du HÄR.

16. Borrelia

Utslagen som borrelia ger är lätta att särskilja från andra utslag tack vare den särskilda formen. Borrelia sprids av fästingar.

Hur ser borrelia ut?

Borrelia ger oftast tydliga “måltavleliknande” utslag. Ofta blir det en stor rodnad i mitten och sedan en rodnad i en cirkel runt omkring. Utslagen börjar oftast som mindre, några cm i storlek, och sprider sig sedan och kan bli riktigt stora. Rodnaden uppstår inte direkt efter att du har blivit biten, utan brukar komma inom fyra veckors tid.

Rodnaden måste inte ha den klassiska runda formen, utan kan också vara mer diffus i sin form och storlek. Vanligt är dock att rodnaden växer, är oregelbunden, domnar och kliar. Rodnaden uppstår alltid på samma ställe som du tidigare blivit biten av en borreliasmittad fästing.

Borrelia farligt

Många som blir bitna av borreliasmittade fästingar utvecklar inga symptom alls, och vissa får de typiska utslagen. Bara för att barnet får utslaget så behöver det inte betyda att sjukdomen gör någon större skada. I vissa sällsynta fall kan dock borrelian sprida sig in i kroppen, och då ge upphov till lite olika symptom.

Att borrelia orsakar ledproblem är ganska vanligt. Då gör lederna ont och kan svullna upp. Oftast försvinner ledvärken efter att borreliainfektionen är botad, men smärtan kan sitta kvar en längre tid om man har otur. Det finns också risk att värken kommer i skov en tid efter borreliainfektionen. Detta är inte farligt.

Det är också vanligare för barn att få symptom som påverkar nervsystemet. Då kan det handla om huvudvärk, stelhet i nacken och väldigt kraftig värk. Vissa får även en förlamning i en del av ansiktet. Om förlamning eller kraftig värk uppstår ska ni uppsöka vård.

Behandla borrelia

Eftersom fästingen ger borrelia som är en typ av bakterie så går borrelia att behandla med antibiotika. Vissa symptom kan dock kvarstå en tid efter avslutad antibiotikabehandling, men läker av sig självt efter en tid.

Källa till informationen och mer att läsa om borrelia hittar du HÄR.

17. Milier – mjölkprickar

Milier kan också kallas mjölkprickar och är vanliga på precis nyfödda barn.

Milier - mjölkprickar utslag nyfödd bebis
Stockphoto

Hur ser milier ut?

Milier är vita, nålspetsstora prickar som främst uppstår i ansiktet på nyfödda. Barnet känner inte av prickarna över huvud taget och får inte ont av dem. De sitter oftast kring näsan.

Skillnad mellan milier och babyfinnar

Det kan vara svårt att veta om bebisen har sk. babyfinnar eller milier. Babyfinnar kan du läsa om längre ner i inlägget. Båda kan yttra sig som små vita utslag, och båda kommer någon gång inom bebisens första månad i världen. Generellt sett så brukar dock babyfinnar bli mer röda och mer utspridda än vad milierna är.

Dock spelar det inte så stor roll vilket av utslagen det handlar om. Både milier och babyfinnar är ofarligt för barnet. Båda sorterna läker av sig självt på några veckor, och brukar i regel inte behöva någon behandling alls. Om huden samtidigt känns torr så kan man dock smörja lite extra med en bebisanpassad hudkräm, så som miniderm.

Källa till informationen och mer att läsa om milier hittar du HÄR.

18. Skabb

Skabb är en hudsjukdom som smittar lätt och som orsakas av ett litet kvalster.

Skabb bilder
Stockphoto / @brownskinmatters / Stockphoto

Hur ser skabb ut?

Skabb kan vara svårt att se. Ofta kan de ge små trådsmala gångar under huden och eventuellt också blåsor eller röda knottror vid gångarna. Det är inte alltid man ser dessa.

Det vanligaste tecknet på att man drabbats av skabb är att det kliar väldigt mycket. Kliningarna brukar särskilt komma på natten, vilket kan göra det till en anledning att barnet sover dåligt.

Vad är skabb?

Skabb är en form av kvalster som lever i människors hud. I huden gör de gångar och lägger ägg som sedan kläcks till nya kvalster.

Alla människor har ett fåtal kvalster i huden hela tiden, men det är när man får väldigt många som problem med kliande hud kan uppstå. Äldre och immunnedsatta personer har vanligtvis mer skabb än ett ungt och friskt barn.

Skabb kan smitta mellan människor genom nära hudkontakt. Just detta är en anledning till att det kan ske skabbutbrott på skolor och förskolor. Barn som sitter nära varandra sprider lätt skabb mellan sig. Värt att nämna är också att skabb inte har något med renlighet/ smutsighet att göra. Man är inte smutsig för att man har skabb. Alla människor kan drabbas.

Skabb behandling

Både personen som är drabbad och människor i personens närhet ska behandlas samtidigt. Detta för att minska risken för att någon har skabb utan att visa symptom, och alltså fortsätter sprida skabb.

Det är viktigt att en läkare får fastställa att det handlar om skabb innan du börjar behandla det själv. Detta eftersom klåda även kan bero på andra saker som inte behöver vara skabb. När det är bestämt att det handlar om skabb så kan man köpa en receptfri produkt som heter Tenutex. Tenutex är flytande och funkar på både barn och vuxna. Man ska smörja in hela kroppen med Tenutex och låta det sitta på i 24 timmar. Sedan upprepas behandlingen efter en vecka. Läs bipacksedel och medföljande information. Behandla alla personer i familjen.

Kom även ihåg att tvätta kläder, handdukar och sängkläder i 60 grader för att få bort kvalster som kan sitta på tyger.

Källa till informationen och mer att läsa om skabb hittar du HÄR.

19. Mjölkskorv

Mjölkskorv kallas den typ av skorv som uppstår i hårbottnen, det är en form av eksem.

mjölkskorv
Bild: Wikipedia

Hur ser skorv ut?

Skorv ger fjälliga skorpor och beläggningar på huden. Just i hårbottnen och på huvudet är skorv väldigt vanligt hos små barn. Det bildas vita eller gula ojämnheter som fjällar av sig. Utslagen känner man lätt igen, och de gör inte ont på barnet. Skorven kan även finnas på andra delar av kroppen.

Behandla skorv

Skorv är inte farligt och går ofta bort av sig själv efter en tid. Man kan dock vilja ta bort skorven ändå då det inte ser så fint ut. Jag har skrivit ett helt inlägg om just skorv HÄR där jag berättar mer om skorv och hur du kan behandla det.

Källa till informationen och mer att läsa om skorv och mjölkskorv hittar du HÄR.

20. Munsår

Munsår är vanligt hos barn och sprids ofta i barngrupp. Munsår beror på ett herpesvirus.

munsår barn
Stockphoto

Hur ser munsår ut?

Munsår ger sår kring munnen och läpparna som ofta gör ont. Såren blir röda och svullna och kan vätska. Efter ett tag bildas blåsor som lätt spricker då de sitter nära munnen. Barn kan även få mer diffusa symptom så som svullet tandkött och blåsor på tungan.

Infektionen är oftast värst första gången den uppstår, och kan då ge fler symptom än bara såren. Feber, ont i halsen och andra förkylningssymptom är vanliga när man får ett utbrott av en herpesinfektion.

Behandla munsår

Herpes simplex är ett virus, och är det som orsakar munsåren. Eftersom det handlar om ett virus så finns det inte mycket man kan göra åt det. När såren uppstår är det viktigt att hålla dem så torra och rena som möjligt för att de inte ska bli värre. Försök se till att barnet inte ska peta i såren. Det finns även receptfria krämer och munsårsplåster man kan testa.

Det är också viktigt att minska smittorisken. Försök säg åt barnet att inte pussa på andra barn eller ha munnen nära andra. Det är svårt när det gäller barn, men är det enda sättet man kan minska spridningen på.

Källa till informationen och mer att läsa om munsår hittar du HÄR.

21. Babyfinnar

Babyfinnar är en vanlig reaktion på bebisens nya miljö utanför magen. Det är helt ofarligt och smittar inte.

finnar bebis bild
Stockphoto

Hur ser babyfinnar ut?

Babyfinnar ser ut precis som namnet antyder – som finnar. De kan vara röda eller gula som en finne. Ofta är de upphöjda en bit och känns som små knottror i storleken. De finns på barn som är precis nyfödda.

Huden runt omkring utslagen kan också bli lätt röd och varm. Detta är en naturlig reaktion på utslagen.

Vad kan man göra åt babyfinnar?

Eftersom babyfinnar är något helt naturligt och ofarligt så behöver man inte göra något åt dem. Utslagen försvinner av sig själv inom max några veckor. Barnet brukar inte lida av utslagen.

Källa till informationen och mer att läsa om babyfinnar hittar du HÄR.

You may also like

Leave a Comment