fbpx

9 tips på Push present efter förlossning till dig själv eller partner

by Sofia
push present - present vid förlossning

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det är många traditioner kring barn och graviditet som kommer från det stora landet i väst. Babyshower, gender reveal partyn och nu push-presenter är alla saker som kommer från USA men som blir vanligare och vanligare även här i Sverige. Dagens inlägg kommer handla just om push-present, och du kommer få tips på vad du kan önska dig eller ge till din partner!

Vad är en push present?

En push present är en present som mamman får efter eller i direkt anslutning till förlossningen. Den ska vara som en gåva som tack för att mamman har burit barnet i 9 långa månader och pushat ut barnet ur sin vagina (eller genom kejsarsnitt). Det är ett sätt för den andra föräldern att visa sin uppskattning alternativt en hyllning till sig själv.

Det här med att ge presenter i samband med födseln är i sig inget nytt. Även några av dina mor och farföräldrar utbytte säkert gåvor i anslutning till förlossningen, men det var inget man uppmärksammade på samma sätt som idag. Nu när begreppet push present finns så är det något man hör då och då – det har helt enkelt blivit en större grej på senare år.

Push present kritik

Vid första anblick låter det bara positivt med en push present – det klart att man som mamma ska få uppskattning efter 9 månader av barnabärande och en tuff förlossning. Sedan tänker man ett varv till och inser att det finns en del saker som känns konstiga med detta koncept.

För det första så är begreppet främst myntat av smyckesindustrin som vill sälja mer dyra smycken, och att uppmuntra till onödig konsumtion känns inte så 2022. Dessutom blir det ytterligare en prestationsgrej för nyblivna föräldrar, inte nog med att man ska vara en perfekt förälder – man ska också ha fått/ gett finast och dyrast push present. Sedan är det också en fråga kring varför det bara är mamman som ska få en present, den andra partnern är minst lika delaktig även om det kroppsligt bara är en av personerna som burit barnet.

Ska man ge en present efter förlossning?

Med allt detta ros och ris mot push presenten så kan det kännas svårt att veta huruvida man ska ge en eller inte. Jag personligen tycker att det är bra om man uppmärksammar kritiken – men att en present alltid är kul att få och att ge! Man kan se det som en liten gåva för att uppmärksamma mammans hårda slit, och det är väl bara fint att göra det?

Push present på svenska

Begreppet push present är från början engelskt, men fungerar också på svenska. Om man inte vill använda det försvenskade uttrycket push present så kan man istället benämna presenten som en present efter förlossning bara. Men det låter lite konstigt!?

När ger man push-present?

En push present ges oftast efter förlossningen. Kanske i förlossningssalen efter att ni lärt känna barnet och allt lugnat ner sig. Det är ingen idé att ta fram presenten under en långdragen förlossning då ni har annat att fokusera på då… Annars kan presenten ges när ni kommit hem från förlossningen om ni vill vara helt i fred.

Oavsett när du väljer att ge push presenten så kommer presentöppningen bli en minnesvärd stund!

Vad är en bra push present?

En bra push present är något hållbart och minnesvärt, något som mamman kan använda eller ha länge i sin ägo. Detta eftersom presenten på sätt och vis kommer bli ett minne av förlossningen.

Smycken och märkesväskor är några av de vanligaste presenterna. Smycket får gärna vara av den sort att de går att bäras i vardagen, och en väska ska gärna vara lite dyrare för att garantera en kvalité som räcker i många år framöver. Även olika former av hår- och hudbehandlingar där mamman pysslas om är vanliga push presenter.

Visste du att en bil är en av de vanligaste push presenterna i USA? Inte alls lika vanligt i Sverige, men om du har den budgeten så är det bara att köra!

Jag fick en push-present av min man. Det var en ny mobiltelefon då min gamla telefons kamera var så dålig och jag ville kunna ta fina foton på vår dotter. Jag hörde om trenden på sociala medier och berättade om det för min man, men jag bad inte om en present. Trodde inte han skulle ge mig en 🥰

Saara

Push present tips

Nu är det dags för tips-bonanza kring push presenter att ge sin till partner efter att hon levererat ert barn till världen!

1. Smycken

En riktigt klassisk present i många olika lägen är smycken. Guld, silver och diamanter är alltid en uppskattad gåva.

smycken halsband örhängen armband guld och diamanter
Diamanthänge HÄR / Örhängen diamant HÄR / Armband i guld HÄR

I förlossningspresent eller push present passar det bra med smycken. Ett bra smycke i guld eller silver håller livet ut och kan bli som en påminnelse om förlossningen och stunden när ert barn kom till världen. Om du vill ge något extra värdefullt så är diamanter en extra detalj som de allra flesta blir glada över. Förutom det känslomässiga värdet i ett smycke så är guld, silver och diamanter sådant som inte tappar i värde i framtiden heller. Kanske kommer smycket sedan kunna gå i arv genom familjen?

2. Märkesväska

Precis som smycken så är en märkesväska en fin och hållbar present.

märkesväska som present
1. Gucci Horsebit 1955 väska HÄR / 2. YSL plånbok HÄR /3. Loewe korthållare HÄR / 4. Givenchy grå väska HÄR / 5. Gucci väska Ophidia GG medium tote HÄR / 6. Christian Louboutin svart väska i krokodilimitation HÄR

Kanske har mamman länge kikat på en särskild väska som hon vill ha, eller så vet du vilket som är hennes favoritmärke. Det finns mängder av olika väskor att välja mellan, så du kommer säkerligen kunna hitta någon som passar perfekt till mamman. Det finns större väskor som kanske är lite smidigare som mamma, och det finns mindre väskor som blir mer av en accessoar. Om budgeten inte är tillräckligt stor för en väska eller om mamman redan har sin drömväska så är även en fin plånbok eller korthållare en bra present.

3. Tid hos frisören/ nagelterapeuten/ hudterapeuten

Efter 9 långa månader av graviditet så är mamman verkligen förtjänt av lite ompyssling.

frisör, hårbehandling
Köp en avslappnande behandling för mamman HÄR

Köp ett presentkort eller boka en tid till hennes favoritfrisör. Låt henne färga håret eller göra en hårbehandling och bara ta hand om sig själv. Även besök till nagelteknologen, hudterapeuten eller massören är en uppskattad present efter förlossningen. Denna typ av present innebär också lite egentid för mamman, så erbjud dig att ta barnet medan hon får unna sig lite egentid och en härlig behandling!

4. Nybliven-mamma-kit

En push present behöver inte vara stor och dyr, du kan istället själv välja att sätta ihop ett paket med små saker som är bra att ha som nybliven mamma.

kit present för nybliven mamma
Olaplex hårbehandling HÄR / Amningsskydd HÄR / Sovmask HÄR / Lotion Maria Åkerberg HÄR / Varma sockor HÄR / Ögonmask HÄR / Kräm för bröstvårtor HÄR

I detta kit har jag satt ihop saker som kan vara bra att ha som ny mamma – kräm för ömma bröstvårtor, en härlig lotion, en grym hårbehandling, mjuka sockor och en sovmask bland annat. Fyll en fin korg med sakerna och ge sedan till den nyblivna mamman. Kanske kan hon också få något gott godis eller någon annan present hon önskat sig i samma korg?

5. Mjuka kläder och tofflor

Efter förlossningen är det sista man vill att ta på sig obekväma kläder – därför är mjukiskläder en bra push present1

mjukiskläder efter förlossning amningsbh
Amnings BH HÄR / Mjukisbyxor HÄR / Mjukisset HÄR / Stickad tröja HÄR / Tofflor HÄR

Det finns mängder av fina mjukiskläder att köpa just nu. Allt ifrån hela set till mjuka byxor och gosiga tröjor. Även ett par varma tofflor är en bra presentidé. En eller ett par amnings bhar är också en bra present om du känner till mammans bh-storlek. Även om mamman inte ska amma så är en amnings bh ofta mer bekväm än en vanlig bh.

6. Gravidförbjudna delikatesser

Under graviditeten är det många som längtar efter mat och delikatesser som man råds undvika under själva graviditeten.

gravid förbjuden mat

När barnet har kommit så är det okej att börja dricka små mängder alkohol, och det är inte samma risker med exempelvis kött och ostar. Bjud mamman på en god charkbricka antingen ute på restaurang eller hemma i soffan. En tallrik mat kanske inte är ett lika hållbart minne som ex. ett smycke, men det kan bli minst lika uppskattat.

7. Brusreducerande hörlurar

Efter att barnet kommit så är det svårt att få samma tysthet i hemmet som innan. Hjälp till på traven med ett par brusreducerande hörlurar.

brusreducerande hörlurar sony och bose
Hörlurar Bose HÄR / Hörlurar Sony HÄR

Med ett par brucreducerande hörlurar kan mamman få vara ifred utan störningar även om ni bor på en liten yta. I dessa kan hon lyssna på en rolig podd eller lugnande musik innan sängdags. Ett par hörlurar är dessutom en lite större investering som hon kanske inte tänker på att unna sig själv under småbarnstiden!

8. Robotdammsugare

När barnet kommit märker man snabbt hur lite tid det blir över till hushållssysslor. En robotdammsugare kan därför bli till stor hjälp!

robotdammsugare vit snygg
Roborock S5 MAX HÄR / Viomi Alpha S9 HÄR

Det kan kännas väldigt könsstereotypiskt att ge en kvinna en dammsugare i julklapp, och till en början var jag lite osäker på om jag skulle ta med den som ett tips eller inte. Sedan bestämde jag mig för att göra det ändå då robotdammsugaren underlättar för båda föräldrarna. Tiden som ni annars hade spenderat på dammsugning och moppning kan ni istället lägga på barnet eller på varandra.

9. En ordentlig dejtupplevelse

Under den sista delen av graviditeten är det inte lika vanligt att man lyckas ta sig iväg på dejtkvällar. Varför inte slå till på stort och fira barnets ankomst med en dejt?

dejt middag för två present
Boka en mysig dejt med hotell HÄR

Ordna barnvakt, hitta en bra restaurang och spendera kvällen med varandra! Även här kan du unna den nyblivna mamman mat och dryck som tidigare varit förbjuden. Det kan kännas tufft första gången man ska lämna bort barnet, och det är inget de flesta vill göra första veckan. Låt istället dejtkvällen bli en push present som kommer när ni båda känner er redo!

Push present till nybliven mamma

Så det var mina bästa tips på push presenter. Hoppas att du fått några idéer och kan hylla den fantastiska kvinnan som fött fram ett barn på ett eller annat sätt.

Innan jag avslutar vill jag även gå in på vad man INTE ska ge i present till en nybliven mamma och även ge förslag på vad man kan ge till pappan.

Vad man inte ska ge i push present

Nu har du fått ett gäng härliga tips på push presenter, men jag vill också dela med mig av de saker som du absolut inte borde ge i push present…

1. Kläder

Kläder är ofta en bra present, men inte efter förlossningen. Kroppen förändras så kraftigt under graviditeten att det är bättre om hon själv får hitta sin stil och sina storlekar i lugn och ro efter förlossningen. Dock är mjukiskläder ett säkert kort då de passar många olika kroppar och det är lätt att känna sig bekväm i dem!

2. Saker till barnet

En push present är menat att vara en present till mamman, inte till barnet. Att då komma med en bebisfilt eller en leksak i present till mamman blir fel. Ge istället dessa till barnet eller under eventuell baby shower innan förlossningen.

3. Onödiga saker

Det finns många saker som företagen försöker sälja på en som bra presenter. Kliché-citat på enkla kaffemuggar, ännu en uppsättning vinglas eller ljuslyktor kan vi gärna vara utan. Hellre något som betyder något och som är klassiskt och enkelt än något onödigt och snabbt fixat.

Push present pappa

Även pappan kan såklart få en push present! Detta är inte lika vanligt, men det är en bra idé för ökad jämställdhet.

1. Manchettknappar med barnets födelsedatum/namn

En fin och personlig present är ett par graverade manschettknappar.

graverade personliga manschettknappar
Graverade manschettknappar HÄR

Det finns flera olika ställen som erbjuder sig att gravera manschettknappar mot en mindre summa. Tips på saker att gravera är exempelvis barnets födelsedatum, namn eller initialer.

2. Whisky/cognac

En klassisk present för män är en flaska fin whisky eller cognac.

whisky för pappa

Köp en fin flaska wiskey eller någon annan dryck som pappan gillar. Gör det lite mer personligt genom att köpa en flaska som är märkt med året som barnet föddes.

3. Klocka tillverkad året barnet föddes/med inskription

Även en klocka är en klassisk present som passar perfekt som push present för både han och hon.

personligt graverad klocka till pappa
Personligt graverad klocka i trä HÄR

Många tillverkare av klockor erbjuder sig att gravera klockan mot en avgift eller gratis. Du kan antingen köpa en klocka i butik eller online, online vill jag rekommendera sidan Etsy där mängder av kreatörers arbeten samlas och du kan göra nästan alla köp personliga med gravyr. Gravera barnets namn eller födelsedatum. Alternativt kan du köpa en klocka med samma “årsmodell” som barnet är fött.

Push present till sig själv

Självklart kan du även köpa en push present till dig själv! Välj och vraka mellan idéerna ovan, eller passa på att köpa den där saken du velat ha riktigt länge.

You may also like

Leave a Comment