fbpx

Resa & flyga med autistiskt barn: våra erfarenheter & bästa tips

by Sofia
Resa och flyga med autistiskt barn autism flygresa

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det kan vara utmanande och tufft att resa med barn, men att resa och flyga med ett autistiskt barn kan ställa extra krav på både barn och föräldrar. Vi har rest med vår dotter, som är autistisk, på många flygresor världen över. Genom det har vi lärt oss en del om förberedelser inför resan och krishantering under resans gång. Vi hoppas att kunna inspirera dig som förälder att våga flyga med ditt autistiska barn.

Det här inlägget är uppdelat i tre olika delar

  1. Förberedelser innan resan
  2. På flygplatsen
  3. På planet
  4. När planet landat

Det här inlägget är en del av vår serie om att leva med ett autistiskt barn. Fler relaterade inlägg hittar du längst ner i texten.

Är det svårt att flyga med barn med autism?

Många undrar om det är svårt eller omöjligt att resa med ett autistiskt barn. Svaret är att det kan vara väldigt lätt, väldigt svårt eller något där emellan.

Vår dotter Alia är autistiskt och vi har rest med henne sen hon var 1 år, innan vi visste om att hon hade en diagnos. Alia älskar att resa och för oss har det varit relativt lätt. Att det funkat så bra beror delvis på att vi har förberett oss bra, och dels på hennes personlighet. Hon älskar att resa. Vår största utmaning är att det lätt blir för mycket av det roliga.

flyga med barn med autism solrosbandet
Att flyga med barn med autism kan vara tufft ibland men samtidigt så berikar det barnens liv så mycket.

Exempel på några situationer som uppstått för oss:

  • I slutet av pandemin åkte vi till Brasilien till vår släkt. Då var allt på flygplatsen otroligt kaosartat och långsamt. Incheckningen vid disken tog 45 min. Detta för att personen bakom disken var helt värdelös på sitt jobb och allt vad service heter. Jag och min man fick prata med personen bakom disken i omgångar, samtidigt som den andra jagade Alia under avspärrningsband och på diverse förbjudna områden. Att hålla avstånd var det sista hon tänkte på haha.
  • Att vänta på bagaget är svårt. Det känns som att det tar en evighet. Under tiden har Alia försökt att klättra upp på bandet 200 gånger. Den röda nödavstängningsknappen är dessutom väldigt intressant. Vi har varit nära att tappa bort henne bland folkmängden när hon plötsligt velat rymma från oss.
  • Alia hade svårt att sitta still på ett flyg och sprang runt i gångarna på flyget. Hon sprang in i köket och stewarden där var inte glad. Jag försökte förklara att hon är autistisk men fick till svar att han minsann också har barn och att det inte är ”så svårt”. Detta rapporterade jag sedan till flygbolaget som pratade med honom.

Att tänka på vid resa med barn med autism

När du ska resa med ett barn inom spektrumet behöver du tänka på följande:

  1. Autism är ett spektrum. Det innebär att symptomen och svårighetsgraden av ASD varierar mycket mellan olika barn och individer.
  2. Ditt barn är mer än bara diagnosen. Som förälder till ett barn med NPF är det lätt att bara utgå ifrån ditt barns autism. Ibland glömmer vi att våra barn även har en personlighet. Alla neurotypiska barn gillar inte att resa, vissa är rädda för att flyga eller tycker att det är läskigt med folksamlingar. Om du tänker på detta kommer resan bli mycket bättre.
  3. Autister har ofta svårigheter med kommunikation. Det innebär att de inte alltid kan meddela till dig hur de känner. Därför måste du som förälder vara tolken. Det kan vara svårt, särskilt när du själv är stressad på flygplatsen, att uppfatta ditt barns signaler. Apropå det:
  4. Försök att behålla lugnet. Autistiska barn är inkännande. Är du stressad påverkar det ditt barn och kan förvärra situationen. Bara att höra det kan skapa mer stress i dig, det förstår jag. Andas!
  5. Förberedelser är A och O. Många barn med ASD kan ha ett starkt behov av rutiner och förutsägbarhet, och kan bli upprörda eller ängsliga när rutiner bryts eller ändras oväntat. Rutiner kommer att brytas, men du kan påverka hur oväntade de blir. Lite längre ner i inlägget föreslår jag att förbereda ditt barn med hjälp av bildstöd.

Förberelser inför att flyga

Mat autism barn flygplan
Spaghetti och köttbullar, med minimalt med sås, på flygplatsloungen Pontus in the air på Arlanda. Flygplatslounger har verkligen varit en oas för både barnen och oss föräldrar.

Alla barn är olika och därför är det svårt att ge exakta råd på hur förberedelserna ser ut just inför er resa. Generellt skulle jag säga att det är bra att förbereda barnet, precis som du brukar förbereda hen för olika nya situationer hemma med vissa tillägg.

Välja resemål

Det första steget är självklart att välja resemål. Vart ni ska resa kanske redan är självklart? Eller så vill ni bara komma iväg till värmen, besöka en storstad eller vandra i alperna. Oavsett så gäller det att tänka till lite extra. Vi som är NPF-föräldrar är ju vana att ligga 10 steg före och det behöver vi verkligen även göra vid resa.

Autism barn flyga resa
När vi bokar resa försöker vi att utgå ifrån Alia och hennes intressen. Vår dotter ÄLSKAR att bada. Vi ser till exempel alltid till att det finns en pool, oavsett om vi bokar hotell eller Airbnb.

Boka flyg och resa

Autisms påverkar barn på olika sätt och det finns alltid saker att göra för att göra resan mer bekväm och mindre stressig för både barnet och familjen.

När du ska boka flyg får du möjligheten att uppge om ditt barn behöver ledsagare, rullstolsassistans eller behov av en teckenspråkstolk. Som förälder till ett barn med autism kan det vara frustrerande att upptäcka att det inte finns någon möjlighet att ange att ditt barn har autism och att specificera eventuella särskilda behov som kan uppstå före, under eller efter resan.

Detta skulle kunna vara en signal till personal både i incheckningsdisken och på planet. Till exempel kan vissa av våra barn med autism må bra av att få sitta i en lugnare del av flygplanet, medan andra kan behöva mer direkt stöd från flygplats- och flygplanspersonal.

Restid och tidpunkt

En sak att tänka på är vilken tid på dygnet ni flyger. Vid långflygningar har vi alltid tyckt att det varit lättare att åka över natten. Det gör att barnets vanliga rutiner inte rubbas lika mycket. Ska ni flyga kortare kan det vara värt att fundera över när under dagen ditt barn mår som bäst. Det kan vara värt att undvika supertidiga flyg om det kräver att du väcker ditt barn mitt i natten, eller flyg som kommer fram supersent om du har ett barn som är vant att sova tidigt.

Första resan med ett autistiskt barn kan med fördel vara lite kortare, för att se hur det går.

Gör en riskanalys

Utifrån ditt barn är det bra att identifiera möjliga stressorer och situationer som kan bli besvärliga i förväg. Det går så klart inte att förbereda sig på allt, men det är en stor fördel att vara medveten i förväg.

Vår dotter, Alia, gillar att smita iväg. Så vi visste exempelvis att det skulle bli krångligt vid säkerhetskontrollen redan första gången vi skulle flyga med henne. Nu i efterhand hade vi kunnat vara mer förberedda, men vi gjorde så gott vi kunde där och då.

Skaffa solrosbandet

Skaffa solrosbandet barn autism köpa
Alia älskar att resa, men flygplatser är en utmaning för oss föräldrar. Det är för mycket intryck och hon blir väldigt övertaggad. Vi gör vårt bästa vi kan för att minska stimuli. Solrosbandet hjälper att få gå före i kön och visar för flygplatspersonalen att hon har autism. Vi har utvecklat designen och har en ny version anpassad till autism.

Till nästa gång såg vi till att beställa ett solrosen-band som är till för barn (och vuxna) med osynliga funktionsvariationer och sjukdomar. Det bandet visar för personalen att vår dotter kanske inte beter sig som andra barn och att hon behöver extra förståelse. Det där bandet var alldeles för stort för henne, så nu har jag och min man tagit fram solrosband för barn i barnstorlekar. Vi säljer dessa solrosband för autism här på vår hemsida i barn och ungdomsstorlek.

Använd bildstöd & sociala berättelser

Jag rekommenderar även att använda bildstöd innan, även om du inte känner att barnet uppfattar bilderna så gör de oftast det. Du kan använda den här tjänsten eller göra egna bilder i exempelvis Canva. Anledningen till att det är så viktigt med bildstöd är att autistiska barn har lättare för att uppfatta det visuella än det muntliga. Som den kända autisten Temple Grandin uttrycker det: autistiska personer tänker i bilder.

Skapa gärna sociala berättelser för att binda ihop hela reseplaneringen och kommunicera den till ditt barn.

Fundera över maten

Mat är en annan sak som kan vara problematiskt när du reser med ett autistiskt barn, och barn generellt. Gör dina efterforskningar kring den lokala maten i resemålet. Om ni reser med flyg inom Sverige är det inte samma utmaning, som om ni reser utomlands.

Autism specialkost
Glass i Brasilien är fortfarande glass. Mums tycker Alia!

Vi ser alltid till att ha med oss några saker som vi vet att Alia äter, men eftersom hon gillar pasta, ris och pommes frittes är vi sällan oroliga för att hon inte ska få i sig något. Ditt barn kommer att överleva att bara äta pommes och glass en vecka, men ska ni vara borta längre behöver du kanske förbereda dig lite mer.

Förebygg sensorisk överbelastning

När det gäller att resa med barn behöver du alltid utgå ifrån vilka sensoriska känsligheter som just ditt barn har. Alla barn inom spektrat är olika. Vår dotter är till synes inte så känslig för varken ljud, ljus eller annat men vi märker på henne när det blivit för många intryck. Så även om det i stunden inte verkar så farligt, kan det bli en sensorisk överbelastning.

Detta hände sist vi flög, då var hon överspeedad på flygplatsen och när vi satt oss ner i planet skrattade hon bara och var hysisterisk. Vi hade svårt att få kontakt med henne och fick hålla om henne för att hon skulle lugna ner. Det kan verkligen bli för mycket av det roliga, särskilt för barn med autism.

Bästa brusreducerande hörlurar barn autism

Är ditt barn känsligt för ljud? Då är ett par hörlurar med brusredusering ett alternativ. Vi har JBL over ear brusreducerande hörlurar för barn som finns i rosa och blått.

Är barnet ljuskänsligt? Då kan ett par glasögon med som blockerar blue light vara en bra idé. Eller ett par rosa-tonade solglasögon.

Har barnet problem med beröring, är det viktigt att som förälder vara en sköld mot omvärlden. Ett annat tips är att använda en barnvagn som tillåts användas som handbagage. Två exempel på det är Babyzen yoyo och Bugaboo butterfly. Detta är bra även på resan, då det erbjuder en trygg plats för barnet.

Kontakta flygplatsen i förväg

Det kan vara värt att kontakta flygplatsen innan resan och berätta vilken tid ni kommer och att ni skulle vilja att berörd personal informeras. Fråga om det finns möjlighet att ditt barn får göra säkerhetskontrollen vid sidan av den vanliga kön, om ni tror att det kan bli ett problem. Vi har inte själva testat detta, än, men vi har hört av andra föräldrar till barn med autism som fått bra bemötande genom att informera flygplatsen och flygbolaget i förväg.

På flygplatsen

Visst har det hänt lite vad gäller förståelse för barn med särskilda behov på både flygplatser och flygbolag, men det finns fortfarande en stor förbättringspotential. Tyvärr blir det ofta vår roll som föräldrar att utbilda flygplats- och flygbolagspersonal om våra barns rättigheter och behov.

I kön till säkerhetskontrollen fick vi frågan om var vi köpt vårt solorosband till Alia. Det hade tydligen varit flera familjer bara den dagen som frågat om detta. Vi kan tycka att personalen som ändå jobbar med detta borde ha bättre koll. Väl framme vid spärren för fast track-kön var det knappt att vi fick komma in. Vi fick förklara att vi har rätt att gå före och de släppte motvilligt fram oss. Så, förälder, stå på dig!

Utnyttja flygplats-lounger med ditt barn

Ta med barn till flygplats lounger med barn
Flyplats-loungen i Rio. Lugnt och skönt, med gott om plats att röra sig och god mat/dryck.

Flygplatser är kaotiska platser och då är en flygplatslounge en oas för stressade föräldrar och autistiska barn. Ett litet tricks om vi lärde oss, när vi blev uppgraderade till Business class och fick tillgång till flygplatslounge vid vår mellanlanding, är att det är helt fantastiskt för ett autistiskt barn.

Loungerna finns i vänthallen efter säkerhetskontrollen.

Om du inte har lyxen att bli uppgraderad, eller betala för business class så kan du betala för att komma in i loungen. Det brukar kosta runt 35 EUR/person. Detta kan tyckas mycket, men då får du en lugn miljö med tillgång till matbuffe och all dricka du kan tänka dig (även med alkohol).

Vi skaffade American Express Platinum för att ha tillgång till flygplatslounger över hela världen. Det kostar en slant, men det finns också en hel del förmåner (gratis middagar flera gånger per år mm).

Ipaden är din vän

Jag vet att föräldrar kan ha olika åsikter men Alia’s Ipad är en skänk från ovan för oss. Väntan blir mindre plågsam och busigheterna blir färre. Det underlättar mycket för oss föräldrar, som får en chans att andas lite.

Inför varje resa brukar vi ladda ner någon rolig och lärorik app. Alia älskar att utforska nya appar.

Vid gaten

resa med autistiskt barn flygplats
Att ta sig fram på flygplatsen, till gaten och vid mellanlandningar blir roligare om man får åka på en väska tycker Alia. Hon älskar sin Stokke Jetkids bedbox, som är en resväska med hjul som även kan byggas om till en säng på planet. Se gärna vår utförliga recension av Stokke Jetkids bedbox.

Utnyttja gärna rätten att få gå före vid ombordstigning. Prata med personalen innan och förklara situationen. Ofta är incheckingspersonalen väldigt stressade, så det kan vara en fördel att ha kontaktat flygbolaget innan och frågat om prioriterad ombordstigning.

Ett annat alternativ är att göra precis tvärt om. Gå på sist. Detta funkar extra bra med överaktiva barn som Alia. Att gå på tidigt innebär att ni måste vänta extra länge i planet på att komma iväg. Den extra tiden kan istället användas för att springa runt i gaten, om ditt barn har behov av det.

Vi använder båda strategierna beroende på. Ibland passar det bättre att gå på först, ibland sist.

På flygplanet

Det är viktigt för flygbolag och andra reseleverantörer att erkänna passagerarnas olika behov och att erbjuda olika åtgärder för att säkerställa att alla kan resa bekvämt och säkert. Detta inkluderar möjligheten att ange att ett barn har autism och att ange specifika detaljer om eventuella åtgärder som kan behövas.

Genom att göra detta kan familjer till barn med autism känna sig mer självsäkra och trygga när de reser, med vetskapen om att deras behov tas i beaktande och att de kommer att få det stöd och hjälp de behöver för en positiv reseupplevelse. Det är dags för resebranschen att ta ett steg framåt och göra resor mer tillgängliga och inkluderande för alla passagerare, oavsett deras individuella behov och omständigheter. Det hade vi verkligen önskat.

När planet landat

Resan är inte över för att ni landat. Nu är ni på en ny plats, med nya utmaningar. Låt oss gå igenom och förbereda oss för några av dem.

Stiga av planet

Flyga barn autism
Sitt gärna kvar på planet och försök att gå av sist för att undvika frustration. Distrahera med ipad och någon rolig app.

Det finns tyvärr inte mycket till prioriterad avstigning, om ni inte reser i business eller first class. Här gäller det därför att ha en strategi. Vi har tyckt att det har varit bäst att vänta till att kliva av sist. Med hjälp av ipad och andra distraktioner har det varit ett bättre val för oss än att försöka tränga oss ut.

Mellanlandningar

Mellanlandningar kan vara extra utmanande för autistiska barn. Om ni har mellanlandningar är det viktigt att i förväg förbereda ditt barn för detta. Det kan annars bli fel, eftersom barnet inte förstår att ni inte är framme.

Flygplatslounger får utnyttjas även under mellanlandningar.

Vänta på bagaget

Att vänta på bagaget är en utmaning. Många barn med autism gillar inte att vänta eller att stå i kö. Det finns inget värre i världen för Alia än att vänta. Här gäller det återigen att distrahera. Vi brukar försöka jobba i två stationer. En väntar på väskorna och den andra springer fram och tillbaka med barnen. Då får de röra sig lite och göra av med uppdämd energi från flygresan.

Detta är inte en strategi som funkar för alla, och alla reser inte båda föräldrarna. Fundera över vad som är bäst strategi för er.

Ta er till slutdestinationen

Gör allt du kan för att förbereda transport till er slutdestination. Det kan exempelvis innebära att betala mer för en förbokad taxi eller att någon familjemedlem hämtar upp er på plats.

Avslutande ord om att resa med autistiskt barn

resa med autistiskt barn tips
Våga resa med ditt barn. Det är en viktig upplevelse för barnet och kan främja utvecklingen på många sätt.

Flygresor kan vara särskilt utmanande för barn med autism. Flygplatsen och flyget är ofta präglade av miljöer med starkt ljus, höga ljud och folkmassor, vilket kan utlösa sensoriska känsligheter och ångest hos barn med ASD. Oväntade händelser och förändringar i rutin kan också vara svåra, särskilt om flygningar försenas eller ställs in, eller om det är oväntade förändringar i ombordstignings- eller sittplatser.

Många föräldrar avstår från att resa med sitt autistiska barn för att skydda dem. Jag skulle säga att det i många fall inte är en hållbar strategi som gynnar barnet. Familjer med barn med autism ska inte behöva undvika att resa och flyga, utan istället se det som en viktig del av barnets utveckling.

Med det sagt är förberedelser A och O. Utnyttja alla möjligheter till att göra resan mer behaglig för ditt barn och dig själv genom att se över möjligheterna till prioriterad ombordsstigning, flygplatslounge, lugn plats på planet och ta med allt som behövs för att ditt barn ska känna sig tryggare. Genom att vara förberedd och vara lyhörd för ditt barns behov kan du hjälpa till att göra flygresan till en mer positiv och hanterbar upplevelse för ditt barn med autism.

You may also like

Leave a Comment