fbpx

Rocka sockorna: information & våra bästa tips på olika sätt att fira!

by Rodrigo
Rocka sockorna varför har man olika strumpor

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Rocka sockorna den 21 mars är Världsdagen för Down syndrom, men det är också en dag då vi alla kan passa på att fira olikheter. Min moster har Downs syndrom och vår dotter Alia har autism. Därför känns det extra viktigt att delta i firandet för oss. För att fira behöver du inte själv, eller en anhörig, har en funktionsvariation. Det räcker med att du kanske känner dig lite annorlunda eller att du vill visa ditt stöd. Det här är en viktig dag för många!

Det här inlägget är skrivet i samarbete med polarnopyret.se som varit duktiga på att uppmärksamma Rocka sockorna, läs mer om hur. Barnens strumpor kommer från POP och finns att köpa HÄR

Vad är Rocka sockorna?

Den 21 mars är Världsdagen för Downs syndrom, något som FN har bestämt för att sprida information och medvetenhet om syndromet. Att det är just den 21 mars har att göra med att de som har Downs syndrom har 3 exemplar av den 21 kromosomen, i stället för de vanliga två. Syndromet kallas faktiskt även för Trisomi 21, så världsdagen är noga vald.

När är Rocka sockorna 2023?

Rocka sockorna har firats flera år i Sverige. En dag för olikheter är helt perfekt, en fin påminnelse om att det är en resurs. År 2023 är Världsdagen då alla Rockar sockorna som vanligt den 21 mars, vilket är en tisdag.

Att det är en veckodag som gör det lättare för skolor och arbetsplatser att delta. Börja gärna förberedelserna lite i förväg så att alla är redo. Det är inte så svårt att ta på sig två olika strumpor, det viktiga är att veta när det är dags.

Var kommer Rocka sockorna ifrån?

Om du ser på kromosomerna så ser de ut som ett par sockor med hälarna mot varandra. Det är bakgrunden till att Världsdagen nu kallas för Rocka sockorna eller Rock Your Socks.

Att fira Rocka sockorna-dagen började år 2013 i USA. Ganska snabbt spred det sig till andra länder, och i Sverige har man rockat sockorna sedan 2014. Det följande året var det en liten 10-årig flicka i Vimmerby som fick i gång hela Sverige tack vare en post på sociala medier. Hennes storasyster har Downs syndrom och hon ville sprida medvetenhet. Nu för tiden är det många här i landet som Rockar sockorna, allt från förskolor till riksdagen.

Även om det hela började med Downs syndrom, och det fortfarande är huvudtemat, så har det nu spridit sig. Olikheter är bra och alla människor har lika stort värde. Det är också därför som man sätter på sig två olika sockor, gärna i starka färger och med roliga mönster. Men det räcker med att helt enkelt välja två olika sockor, poängen är att det är fint att vara annorlunda. Du duger som du är, och alla ska ha samma rättigheter.

Varför Rocka sockorna?

För oss är det väldigt viktigt att fira Rocka sockorna-dagen. Min moster Nalva i Brasilien har Down syndrom och vår dotter Alia är autistisk.

Kunskap och information är viktiga beståndsdelar i ett samhälle som accepterar alla och en var. Det har alltid varit jobbigt för den som är annorlunda, men det börjar sakta bli bättre. Ändå finns det fortfarande många fördomar mot barn och personer med Downs syndrom, Autism och andra funktionsvariationer.

Ju mer folk kan lära sig om vad dessa variationer egentligen innebär, desto bättre. Då blir det inte längre något konstigt, utan alla känner till vad det är. Med tanke på att runt 7000 personer i Sverige är födda med en extra kromosom så är det bra att vara mer medveten om vad det handlar om. Det handlar alltså om att sprida medvetenhet och fira mångfald.

De flesta är lite rädda för sådant som de inte är vana vid. När någon uppför sig annorlunda eller har en funktionsvariation. Men alla som har umgåtts eller jobbat med någon som har Downs syndrom vet att trots, eller på grund av, deras olikheter och egenheter så är de både trevliga och helt vanliga människor.

Skillnaden är kunskap, att du lär känna någon. Ett gott alternativ är att få information, också när du inte har direkt kontakt med personer som har Downs syndrom. 

Samtidigt är det ett sätt för både de med Downs syndrom och andra att omfamna sina skillnader. Det är bra att vara olika, mångfald gör livet mer intressant. Och de flesta har någonting som skiljer dem från andra. Tanken är att inte låta det bli ett problem. Utan tvärtom: att skillnaderna är bra och något att fira.

Speciellt viktigt är det barn som är annorlunda blir inkluderade i skolorna. Att de behandlas med respekt och vänlighet av både barn och vuxna. Precis som alla barn har rätt att förvänta sig. Genom att rocka sockorna så öppnas det många tillfällen till diskussion och information.

Varför har man två olika strumpor?

Om du ser på kromosomerna så sitter de i par. Färgglada små kromosomer där varje par ser ut som ett par sockor, vända åt varandra med hälarna. Så starka färger är bra, så det riktigt syns att du har två olika strumpor. För det här är dagen då man hyllar olikheterna, och firar att vi alla är unika. Två olika strumpor visar också att du ställer upp på de som är lite annorlunda.

Hur man deltar man i Rocka sockorna?

Det är superenkelt att delta i Rocka sockorna-dagen. Ha på dig två olika strumpor den dagen är det enda som behövs för att vara med.

Sedan är det också roligt om du tar en bild och lägger ut på sociala medier. Använd gärna hashtag #rockasockorna #rockarockasockorna #downsyndrome och #WorldDownSyndromeDay.

Varför rocka sockorna vilket datum
I år rockar vi sockorna med nya fina strumpor från Polarn o pyret. Dessa kom 2-pack vilket gjorde det perfekt för två barn att blanda strumporna på ett roligt och ändå fint sätt. Strumpor från POP finns att köpa HÄR

Ta två par strumpor av olika färg och mönster. Sätt på dig en strumpa från varje par, så har du snabbt ett par Rocka sockorna. En del gör det här på en regelbunden basis, eller börjar några dagar innan själva Världsdagen. Och det är helt okej, för på så sätt sprids budskapet ännu mer. Att det är bra med olikheter och att vi accepterar alla som de är.

Fira Rocka sockorna förskola

Vad kan du göra i dina egna kretsar för att ställa upp på Rocka sockorna-dagen? Förskolor och skolor brukar göra det till en speciell dag och lära barnen vad Downs syndrom och andra funktionsvariationer innebär. Det här är en dag för att lyfta fram att det inte är dåligt att vara annorlunda.

Svenska Downföreningen har mycket gratis material som går att ladda ner och använda. Lite längre ner i det här inlägget har vi tagit fram några olika mallar med strumpor som barnen kan färglägga.

Dagen uppmärksammas också ute på arbetsplatser. Personer som har Downs syndrom är ute i arbetslivet. Många har kollegor eller känner någon som jobbar med de som har syndromet. Så slå ett slag för världsdagen. Sätt upp en affisch på anslagstavlan och Rocka sockorna själv den dagen. Det leder ofta till diskussioner och medvetenhet om Downs syndrom. Men också olikheter i allmänhet.

Rocka sockorna sång

Det finns svarta, det finns vita
Det finns håliga och slitna
Det finns fina med rosett
Och så de som luktar svett

Det finns gula, nån har prickar
Eller såna mormor stickar
Det finns randiga och blå
Och så de med Batman på

Rocka, rocka sockorna
Rocka, rocka sockorna
Rocka, rocka sockorna
Rocka socka

Rocka, rocka sockorna
Rocka, rocka sockorna
Rocka, rocka sockorna
Rocka socka

Sluta matcha och sortera
Börja bara kombinera
Ta en rutig och en skär
En med frukt och en med bär

Då vi lever, det är kalasigt
Lite annorlunda, knasigt
Kom igen nu, shakea loss!
Och rocka sockorna med oss!

Rocka, rocka sockorna
Rocka, rocka sockorna
Rocka, rocka sockorna
Rocka socka

Rocka, rocka sockorna
Rocka, rocka sockorna
Rocka, rocka sockorna
Rocka socka

Rocka, rocka sockorna
Rocka, rocka sockorna
Rocka, rocka sockorna
Rocka socka

Rocka sockorna pyssel

Barn lyssnar och lär sig mycket mer om de får använda sina händer, eller om det presenteras med musik. Även vuxna brukar få ut en hel del av Rocka sockorna pyssel. Här finns det mycket man kan göra. Svenska Downföreningen tillhandahåller material som kan laddas ner, vi på superstorken har tagit fram vårt egna material för nedladdning, en pdf med olika strump-par:

Ladda ner vår egen pdf med fyra olika A4-ark med strumpor för att färglägga HÄR

Dessa vita sockor kan du låta barnen färglägga, med olika mönster att välja mellan.

För äldre barn är frågesport väldigt populärt, där varje fråga kan vara grund för en lite längre diskussion. Skyltar att sätta på klassrumsdörren, för att visa att den här klassen Rockar sockorna. Bilder att färglägga med personer som är annorlunda, och så vidare.

Medan barnen pysslar så är det läge att förklara vad de håller på med. Prata om hur det känns att vara annorlunda, antingen på grund av Downs syndrom eller något annat. Berätta varför de inte är helt likadana, och att det är något man föds med. Men att det inte är något farligt, och att de är helt vanliga personer inuti. 

Hur har Rocka sockorna påverkat samhälle och politiker?

Det borde vara en självklarhet att en människas värde är baserat på hennes handlingar och inte funktionsvariationer eller åsikter. Eller att alla har rätt till ett fullgott liv, kunna gå i skola och jobba. Ännu finns det en hel del att göra för att det ska vara så här i praktiken.

Föreningar och individer jobbar hårt med att påverka politikerna, för att förbättra situationen för de som har Downs syndrom eller på andra sätt behöver lite extra stöd. I samband med Rocka sockorna är det vanligt att ge bidrag för att både stödja forskningen samt deras kamp för jämställdhet. Det är en viktig del av framstegen, för det kostar pengar att få till en förändring.

I vanlig människors liv har Rocka sockorna haft ett positivt inflytande på flera olika sätt. Det är en regelbunden påminnelse om att alla är lika mycket värda. Att du inte bara har rätt att vara annorlunda men att det kan vara något positivt. Folk har blivit mer medvetna om hur andra lever, och att de kan bidra till att göra deras liv lite bättre.

Det här med att sprida medvetenhet om mångfald och inkludering är väldigt viktigt. Framför allt för barn och ungdomar, men även på arbetsplatser och runt om i samhället. När du ser två olika strumpor på någons fötter så är det en påminnelse om hur härligt det är att vara olika. Och att alla kan vara med och göra det enklare för varandra att tackla vardagen.

Rocka sockorna visar på ett väldigt påtagligt sätt att det berör alla och en var. Och att det inte är så väldigt svårt att hylla olikheter.

Dags att rocka sockorna

FN har gjort 21 mars till Världsdag för att höja medvetenhet om Downs syndrom. Downs syndrom är ganska vanligt, tusentals personer har det i Sverige. Baserat på den här Världsdagen kom rörelsen Rocka sockorna i gång. I 10 års tid har folk tagit på sig två olika strumpor den här dagen. Verkligen visat att de tycker det är bra att vara annorlunda. Att du är värdefull som du är. Det är ganska roligt att kromosomerna ser ut som små strumpor, poängen är högljudd.

Nu är det inte bara en dag då det är roligt att ta på sig olika sockor. Det är ett utmärkt tillfälle att främja mångfald. Att sprida information och kunskap om vad det innebär att ha Downs syndrom eller vara annorlunda på något annat sätt. Samtidigt som man framhåller vikten av inkludering. Vad som gör en människa värdefull.

Så alla är inbjudna att Rocka sockorna den 21 mars. Att sätta på sig två olika, gärna färgglada, strumpor och delta i dagens firande. Gör gärna aktiviteter med barnen, prata om olikheter i fikarummet och slå ett slag för hur alla är lika mycket värda. Oavsett funktionsnedsättningar, åsikter eller tycken. Genom att gå ner på djupet kan alla lära sig acceptera sina medmänniskor på ett mer påtagligt sätt. Rocka sockorna är en bra början till förändringar, både stora och små. 

You may also like

Leave a Comment