fbpx

Saccosäck barn: viktig information & bästa sittpuffen för ditt barn 👍🏽 (2023)

by Rodrigo
Saccosäck barn bästa sittpuff barn

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Få saker är så mysigt som att sjunka ner i en saccosäck. Burra ner dig och låta den forma sig efter din kropp. Du kan antingen sitta eller ligga på dem, de är lika sköna hur du än vrider på dig. För många personer räcker det med att höra ordet sittpuff så känner de sig avslappnade och blir på gott humör. Men saccosäckar är så mycket mer än bara mys. Mer om det längre ner!

Sittpuff, saccosäck, sittsäck: kärt barn har många namn!

Det är alltid roligt att starta en diskussion om vad det riktiga namnet är. Till en början var dess produkter kända som saccosäck, vilket kommer från italienska för säck. Sacco betyder nämligen säck, så på svenska blir det alltså säcksäck!

Sittpuff och sittsäck beskriver hur många av dem används, de är härliga att sjunka ner i framför Tv:n till exempel. Nu för tiden är det inte heller ovanligt att kalla dem för beanbags, som är engelska för samma sak.

Oavsett namnet har folk njutit av dessa sittsäckar sedan 1960-talet när de först lanserades. Då ofta i manchestertyg i grälla färger.

Vilken saccosäck är bäst?

Bästa saccosäcken, sittpuff barn bäst i test
Mila tar gärna mellanmål på saccosäcken från NG Baby. Linnetyget som omsluter sittpuffen är lätt att tvätta. Sittsäcken finns att köpa HÄR

Vilken som är bäst beror bland annat på hur du kommer att använda den, och var i hemmet den ska vara. Det finns nämligen flera olika sorters saccosäckar, med lite olika egenskaper. Samma saker gäller för saccosäck barn som för vuxna.

Här nedan har jag samlat några saker att tänka på vid val av sittpuff:

Användningsområde

Till att börja med, kommer saccosäcken att stå på ett ställe eller vill du kunna använda den i olika rum? Om du ska flytta på den kan det vara bäst med de päronformade barnsäckarna. De har som ett litet handtag och är lätta att lyfta.

Storlek

Barnsäckarna är ofta lite mindre, av naturliga orsaker. Men ibland kan en rejäl saccosäck vara roligt för barnen. De kan både ligga på den och sitta, eller dela den med sina kompisar.

Form

Olika typer av saccosäckar barn sittpuffar
1. Platt liten sittsäck rosa HÄR / 2. Grå sittpuff-stol HÄR / 3. Saccosäck med linnetyg HÄR

Vissa saccosäckar är formade som en liten fåtölj, medan andra är runda och stora eller fyrkantiga. Tänk efter hur barnen främst kommer att använda dem, för att veta vilken modell passar bäst. En del är gjorda för att sitta på medan andra bjuder in dig till att halvligga eller sträcka ut dig på dem.

Många barn tycker om sittsäckar som har en speciell design. Att sitta och läsa på en fotboll eller basketboll är ganska häftigt. Eller så är det färgen som lockar dem. Starka neonfärger i grönt, blått eller rosa kan verkligen skapa atmosfär i ett rum. Samtidigt som de är sköna att sitta på.

Tyg & fyllning

Både tyg och fyllning är viktiga detaljer när du väljer saccosäck. Helst ska det vara två säckar, en inuti som innehåller fyllningen och en lite mer slitstark som du sitter på. Starka sömmar är viktiga, och även blixtlåset.

De vanligaste fyllningarna på sittsäckarna är mald mjuk cellplast, bovete eller cellplastkulor. Bovete är ganska tungt och kostar lite mer. Mald cellplast förlorar formen snabbare än cellplastkulor. Se också till att allting är eldsäkert, det brukar stå på förpackningen.

  • Material, både tyg och fyllning
  • Modell och storlek, beroende på hur den ska användas
  • Färg och design

Har ni husdjur i hemmet? Då kanske en sittsäck gjord av läder är bäst, eftersom den inte drar åt sig hår så mycket. Läder kan även användas utomhus. Andra alternativ är syntetiska material, möbeltyger eller linne.

Nyttan av en sittsäck

De flesta skaffar nog en saccosäck för att de är så sköna att sitta på. De formar sig efter din kropp och passar därför hela familjen. Men saccosäckar är också bra för dig, det finns flera fördelar med att låta både barn och vuxna använda de här sittpuffarna.

Ger bättre hållning

Du måste inte sitta rätt upp för att ha en god hållning.

Saccosäcken formar sig runt både rygg, höfter och axlar, vilket ger dig ett mycket bra stöd. Därför kan en saccosäck vara bra även för lite mindre barn som inte klarar av att sitta upprätt på en vanlig stol. Sittsäckarna är ergonomiska och kan vara bra mot huvudvärk eller spänningar.

Utmärkt för en myshörna

Barn har behov av att slappna av, där de kan sitta och läsa eller lyssna på musik. Ställ en lampa bredvid saccosäcken, lägg ett par gosdjur eller en mjuk filt på den och låt barnen få ha sin egen lilla hörna.

Saccosäckarna är utmärkta för att riktigt smälta bort stress och annat som även de små känner av. De älskar att buffa ner sig i säcken efter en lång dag med förskola/skola eller lek.

Lugnar ner barn(en)

Förutom att det är bekvämt att sitta på en saccosäck så kan den nästan vara lite terapeutisk för barnen. Det gäller inte minst för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som autism, som vår dotter Alia har. Många barn som är autistiska känner sig trygga och lugna när de sitter på saccosäcken.

Barn, oavsett diagnos eller inte, kan klämma på den och känna kulorna där inne. En del yttertyger har struktur som är mysig att känna på.

Säcken är dessutom formbar och ger barnen en chans att leka lite. De kan också sitta eller ligga lite som de vill, allt är möjligt med en sittsäck.

Säker plats för lek

Sittsäck bäst i test
Kärleksattack från Alia. Det är fantastiskt att mysa på samma nivå som barnen. Vår fina linnetygsklädda saccosäck kommer från NG Baby och är köpt hos Babyland HÄR

Många barn älskar att springa och hoppa, för att sedan kraschlanda någonstans. Här har du möjligheten att ge dem en säker plats för lite hårdare lekar. Saccosäcken tar emot dem med sin mjuka famn, och klarar av en hel del stötar.

Vanliga frågor om saccosäckar:

Här har jag samlat några vanliga frågor om saccosäckar.

Är en sittsäck säker för små barn?

Bebisar och riktigt små barn bör inte lämnas ensamma på en sittsäck eftersom de kan halka ner för djupt och hamna under tyget. Det finns därför en risk för kvävning. Under uppsikt erbjuder sittpuffen däremot ett bra ställe att ligga bekvämt och kunna se runt i rummet.

Lite större barn löper inte samma risk för kvävning. Dmen en del tycker det är jobbigt att ta sig upp från sittsäcken. Men alla saccosäckar är inte likadana, en del är lite mindre eller hårdare än andra.

Vad innehåller en saccosäck?

Det finns lite olika möjligheter när du skaffar en saccosäck. De flesta innehåller cellplastkulor eller små bitar av frigolit. Kontrollera att allting är giftfritt, även om de flesta av dagens sittsäckar är godkända. En del har ett vattentätt lager mellan tyget och innersäcken, så att du kan använda dem både ute och inne. Kan vara en bra idé även för barnrummet eftersom de små ofta spiller både det ena och det andra. Yttertyget kan vara syntetiskt eller ett mer naturligt material. Linne eller bomull är sköna att sitta på eller gosa ner sig i.

Kan man tvätta en saccosäck?

De flesta saccosäckarna har ett avtagbart yttre hölje som du kan köra i tvättmaskin. Säckarna är gjorda för att användas, även av lite mindre barn. I värsta fall kan du eventuellt ta ut kulorna från säcken och tvätta dem separat. Speciellt bra om någon kissat på saccosäcken. Välj ett tvättbart tyg när du skaffar säck, alternativt är att lämna in dem på kemtvätt.

Hur mycket kostar en saccosäck?

Du kan hitta sittsäckar som bara kostar några hundralappar, speciellt när det är fråga om de mindre modellerna. En riktigt stor saccosäck, som är ungefär lika stor som en fåtölj, ligger på cirka 7000 kronor. Men du kan få en lite större saccosäck av god kvalitet för runt 1000-lappen.

Vår fina saccosäck från NG Baby kostar 1800 kr men var på kampanj för 1500 kr! Kolla aktuellt pris hos babyland.se HÄR

You may also like

Leave a Comment