fbpx

Får man ta Samarin när man är gravid? Svaret & viktig info

by Sofia
Samarin gravid

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Att må illa, ha halsbränna och inte direkt njuta av all sorts mat är en vanlig del av graviditeten. Ju större barnet där inne blir, desto mer pressas din mage ihop. Det finns olika lösningar som kan hjälpa, och Samarin är ett vanligt sätt att komma till rätta med halsbränna. Men som med allt annat du tillför din kropp är det viktigt att veta om det är säkert med Samarin när du väntar barn.

Informationen i det här inlägget ska inte betraktas som sjukvårdsupplysning. Vid oro eller funderingar ska du alltid kontakta barnmorska, vårdcentral eller apotekspersonal.

Varför har man halsbränna när man är gravid?

Halsbränna, som på fackspråk kallas för magsaftsreflux, hör ihop med graviditeten. Du kanske inte lider så mycket av det, men de flesta råkar ut för det i alla fall en del av sin tid som gravid. Som vanligt är dina hormoner inblandade, de förändrar det mesta i kroppen när du blir med barn.

samarin gravid halsbränna sura uppstötningar
Jag hade fruktansvärd halsbränna under sista trimestern vid båda mina graviditeter.

Bland annat så gör de musklerna i magmunnen mer avslappnade. Liksom flera andra muskler, naturligtvis. Det gör att magsaften lättare kommer upp när du trycker på magen. Och där har du egentligen en annan anledning till att halsbränna ökar när du är gravid. När barnet växer så tar det plats. Magen trycks ihop, och magsaften kommer upp.

Läs även: Packa förlossningsväskan – mina bästa tips och råd

Det här är en helt naturlig process, men kan vara nog så jobbig. Många kvinnor börjar rapa mycket, de kan nästan smaka de sura uppstötningarna och kan även drabbas av yrsel. En del känner sig tunga eller obehagliga i magen och runt bröstet. Du har inte direkt lust att äta många gånger för att det får dig att må dåligt. För det mesta blir det värre när du ligger ner, det handlar om gravitet.

Vad hjälper mot halsbränna när man är gravid?

Det går att förebygga halsbränna, i alla fall till en viss grad. Du kämpar mot hormonerna, eftersom de gör det enklare för magsaften att komma ut. Men du kan kontrollera det en del genom vad och hur du äter och dricker. Ungefär på samma sätt som när du inte är gravid.

Kaffe, juice och te brukar göra de sura uppstötningarna värre. Likaså starkt kryddad mat, eftersom de påverkar magsaften. Fibrer däremot brukar hjälpa. Så välj grovt bröd, fullkornspasta och liknande produkter. Vilket också är bra för matsmältningen, speciellt viktigt när du väntar barn.

Läs även: Så får du bukt med halsbrännan under graviditeten – så gjorde jag

Stekt eller friterad mat, samt för mycket fett över huvud taget, kan ge dig halsbränna. Se på graviditeten som ett tillfälle att börja äta lite sundare mat. Det är inte alltid så lätt, speciellt när du är riktigt sugen på någon speciell mat. Men halsbränna är väldigt jobbigt, så det kan vara värt att undvika de här maträtterna.

Rekommenderat: Så vet du att förlossningen är nära – 15 tidiga tecken

Hur du äter är också av vikt. Det rekommenderas att äta lite mindre portioner, men ofta. Ät inte precis innan du går och lägger dig, eller precis innan du vilar middag. Du kan även höja huvudändan av sängen, så att magsaften får en chans att hålla sig i magen. En del märker att det blir bättre med halsbrännan om de dricker bubbelvatten.

Tips vid halsbränna gravid

 • Undvik kaffe, te, juice och starka kryddor. Likaså fet eller friterad mat.
 • Fiber är bra, satsa på fullkornsprodukter.
 • Ät flera gånger om dagen, men mindre portioner.
 • Försök att inte äta precis innan du går och lägger dig.
 • Höj sängens huvudända och sov helst på vänstra sidan.
 • Tugga ordentligt. Ta det lugnt vid måltiderna.
 • Bubbelvatten, bananer och annat kan hjälpa. Hör från andra kvinnor vad de prövat på.

Är Samarin bra för magen?

Samarin är ett naturläkemedel som funnits länge, den kom först ut på 1920-talet. Produkten är bra för sura uppstötningar. Den största ingrediensen är natriumbikarbonat, som neutraliserar magsyrorna. Du tar den vid behov, men är inte tänkt för dagligt bruk. För de som har problem med njurarna eller ordinerats en saltfattig kost är Samarin inte lämpligt.

Samarin verkningstid

Samarin verkningstid

Vanligtvis så känner du ingen skillnad precis när du tar Samarin. Men inom en eller ett par timmar borde du uppleva effekten. Sedan sitter det i upp till ett dygn. Så du behöver ofta inte ta det så ofta, utan det går att planera in när du som bäst behöver den.

Hur ofta kan man ta Samarin gravid?

Man har inte funnit några risker för gravida, utan de kan ta Samarin vid behov. Den dagliga dosen bör aldrig överskrida fyra doser, även för andra personer. Som med många andra mediciner och produkter är det bäst att vara försiktig. Försök begränsa din halsbränna med alla de andra metoderna först och ta bara Samarin när du verkligen behöver det.

Samarin biverkningar

Det är inte vanligt att få biverkningar av Samarin, i alla fall om du håller dig inom de rekommenderade doserna. I vissa fall har det rapporterats en milt laxerande effekt. Men var uppmärksam och ta upp eventuella reaktioner med din doktor. När du är gravid så fungerar ju inte kroppen riktigt som vanligt. Men det borde inte vara något problem att ta Samarin.

Samarin dosering

Vanligtvis så säljs Samarin i färdiga doser. Brustabletter eller små påsar, som innehåller fyra gram Samarin. Du löser upp dem i ett glas vatten. Ta Samarin vid behov, men som allra mest fyra doser per dygn.

Är det farligt att överdosera Samarin?

Du kan få negativa reaktioner om du överdoserar Samarin. Det vanligaste är gasbildning, men i vissa fall kan det orsaka hypernatremi och alkalos.

Kan man kombinera Omeprazol och Samarin

kombinera Omeprazol och Samarin gravid

Om man har stora problem med sura uppstötningar som gravid kan det hända att man blir rekommenderad av vården att ta omeprazol. Både omeprazol och Samarin går bra att använda under graviditeten och det är inga problem om du kombinerar dem. Se till att läsa bipacksedeln för båda läkemedlen innan du använder dem, och ta dem endast enligt läkare eller annan vårdpersonals ordination.

De fungerar på olika sätt, och kan komplettera varandra. Omeprazol minskar utsöndringen av syra i magsäcken, och Samarin neutraliserar den magsyra som ändå utsöndras. Du kanske inte behöver så mycket Samarin om du använder omeprazol, till exempel.

Vad kan man ta i stället för Samarin?

En del kvinnor försöker undvika alla sorters läkemedel när de är gravida. Eller så vill du bara ha lite lindring snabbt, utan att ta en tablett. Det finns en del huskurer som faktiskt fungerar riktigt bra. Pröva dig fram och se vad som fungerar för dig.

 • Drick vanligt vatten, alternativt bubbelvatten.
 • Ät banan eller kiwi, men de bör vara mogna.
 • Ingefära kan hjälpa mot både halsbränna och illamående.
 • Äppelcidervinäger kan dämpa de sura uppstötningar.
 • Kamomillte’ lugnar både mage och mamma.

Det går att minska eller lindra halsbrännan med flera olika metoder. Men om du känner att du vill ta Samarin under graviditeten så går det också bra.

You may also like

Leave a Comment