fbpx

Sängkläder spjälsäng guide: detta behöver du för barnsängen!

by Sofia
Sängkläder spjälsäng påslakan lakan

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Inredning till barnrum och sovrum är något som jag tycker är kul – men som också kan kännas lite klurigt. Innan vi skaffade barn så hade vi ingen koll på vad som behövs till en bebis sovplats. Nu, två barn senare, så har vi desto bättre koll och känner oss ganska säkra på hur man bäddar spjälsängen på bästa sätt.

Våra fina sängkläder på bilden är av linne och heter Mood Ruffles, från märket NG baby (färgen är dusty pink). Det prisvärda spjälkskyddet är från Fillikid och finns att köpa HÄR

Vad behövs för att inreda en spjälsäng?

Det är kul att se alla nya sängkläder och lakan som kommer till bebisar och barn. Idag är det många som bäddar spjälsängen lika lyxigt som sin egen säng – om inte lyxigare.

När man bäddar och inreder en spjälsäng så är det dock lite mer att tänka på än i en vanlig säng. Risken för blöta olyckor är stor, och under vissa perioder kan olyckorna komma ganska ofta. Detta kan man tänka på när man bäddar, och då minska mängden tvätt som behöver köras i tvättmaskinen när olyckan väl är framme.

Till spjälsängen är det 6 olika saker som behövs:

  1. Bäddskydd / madrasskydd “kisskydd”
  2. Underlakan (gärna dra på lakan)
  3. Påslakan
  4. Täcke
  5. Eventuellt kudde (läs mer om kudde till bebis)
  6. Spjälsängsskydd eller sovorm

Mer om varje steg hittar du här nedanför där vi går igenom varför steget behövs – samt produkttips för en fin, praktisk och bekväm sovplats för bebis!

Bäddmått spjälsäng

Till skillnad från de stora sängarna för vuxna så finns det faktiskt inga standardmått på spjälsängar. Här är det ofta möbeltillverkarna som har egna mått på sina möbler.

Generellt sett så brukar bäddmåttet för spjälsäng ligga på någon stans mellan 60-70 x 120 cm. Om man köper sängkläder till spjälsängen kring den storleken så kommer det gå utmärkt att bädda med dem. Sängkläderna brukar lämna lite marginal.

Bäddskydd / Madrasskydd

Det första lagret i spjälsängen placeras över madrassen för att skydda den. Detta lager är någon form utav bäddskydd.

Ett bäddskydd eller ett madrasskydd är ofta behandlat på ett vattenavvisande sätt. Det kan vara gjort i naturmaterial med en beläggning eller i plast som redan är vattenavvisande. Syftet med detta är att hindra fukt och väta från att tränga ner i madrassen. Om en olycka skulle ske så är det betydligt enklare att torka av bäddskyddet och tvätta lakanet än att rengöra hela madrassen – du kommer förstå den dag olyckan är framme.

Bäddskydd av plastad frotte – dra på lakan

bäddskydd kisskydd plastad frotte skydd spjälsäng
Bäddskydd i plastad frotté HÄR

Ett exempel är detta madrasskydd som är gjort av inplastad frotté som säkert och effektivt skyddar madrassen samtidigt som det tillåter en möjlighet för madrassen att andas. Det är i “dra på” modell med en resår kring kanterna som håller skyddet på plats. På så vis behöver du inte oroa dig att skyddet ska flytta på sig när barnet rör sig i sängen.

Går att tvätta i maskin på 90 grader. 60×120 cm.

Vattentätt madrasskydd

madrasskydd vattentätt skydd madrass kiss
Vattentätt madrasskydd HÄR

Om man vill ha ett madrasskydd som inte är i dra på form så kan man skydda madrassen med en vattentät bäddmadrass. Denna bäddmadrass skyddar madrassen mot vatten samtidigt som den gör spjälsängen något mjukare för bebis. Trots den vattentäta egenskapen så släpper den igenom kroppsvärme samtidigt som bebisens hud och madrassen kan andas.

Går att tvätta i maskin på 60 grader. 60 x 120 cm.

Underlakan- dra på lakan till spjälsäng

Nästa steg i bäddningen av spjälsängen är underlakan. Precis som i en vuxensäng så använder vi underlakan för att skydda madrassen mot fläckar och missfärgningar.

Hur ska man tänka när man väljer underlakan till spjälsäng? Om man vill göra det lätt att matcha och om man vill ha en spjälsäng som ser så ren ut som möjligt så är kanske ett vitt underlakan det bästa valet. Vitt passar med allt. Samtidigt så är det inte säkert att bebis kommer sova med täcke – och då kan det vara roligare med ett mönstrat eller färgat underlakan. Välj det som passar er inredningsstil bäst!

dra på lakan spjälsäng underlakan
Dra på lakan spjälsäng HÄR

Ett enkelt vitt underlakan är aldrig fel. Detta är gjort av mjuk bomullsjersey som är snäll mot bebis hud och som är lätt att trä över madrassen. Lakanet är av dra på modell vilket nästan är ett måste när man har barn som gärna flyttar omkring sig i spjälsängen. Dra på lakanet sitter väl på plats och du slipper bädda om lakanet vid varje sovstund.

Påslakan

Alla bebisar sover inte med täcke – men ett påslakan kan behövas ändå.

Påslakanet ska skydda täcket från fläckar och missfärgningar samtidigt som det gör sängen lite finare med någon vacker färg eller ett fint mönster. Bebisar kan lätt bli för varma med ett täcke under delar av året, men många barn vill ändå ha något att sova under. Då kan man under den varmare delen av året använda påslakanet utan täcke, alltså mer som en filt. Behöver bebis bara lite värme så kan man stoppa in en tunn filt i påslakanet.

Vårt val: Påslakan spjälsäng linne

Ng baby mood ruffles sängkläder linne spjälsäng
Påslakan linne spjälsäng HÄR

Det är detta påslakan av linne som Mila sover med.

Detta påslakanset är sytt av linne som verkligen är ett supermaterial! Inte nog med att det är ett naturmaterial som kräver mindre vatten än bomull för att odlas, det är också bra på att hålla bebis varm & sval. På sommaren när det är varmt ute så känns linnet svalt och skönt, och under vintern håller linnet barnet istället behagligt varmt. Linne är dessutom väldigt slitstarkt vilket gör att detta påslakanset kommer kunna gå i arv och användas av flera barn.

Nog om materialet, detta påslakanset är dessutom väldigt fint med sin rosa färg (det finns även i grått) och de dekorativa volangerna. Dessutom är det sytt i Sverige – närproducerat är alltid bra!

Påslakanet är 130×110 cm stort. Örngottet är 38×55 cm stort.

Påslakan från Elodie details

påslakan Elodie details sängkläder spjälsäng
Elodie details påslakan “Im gonna change the world” HÄR

Elodie Details gör barntillbehör som är riktigt fina! Här är ett exempel på ett påslakanset till spjälsäng. Setet är gjort av certifierad bomull som är mjuk och behaglig mot barnets hud. Påslakanet och örngottet går att tvätta i 60 grader vilket är viktigt när det gäller sängkläder.

Påslakanet är 100×130 cm stort och har texten “I am gonna change the world” mitt på i svarta bokstäver. Örngottet är 35×55 cm stort och har en illustration av två blundande ögon.

Rosa påslakan till spjälsäng

Elodie details påslakan spjälsäng rosa sängkläder barnsäng
Elodie details påslakan “Sweet date” HÄR

Precis som det första påslakansetet jag visade så kommer även detta från Elodie Details. Detta är mönstrat med ett mönster som täcker både kudde och påslakan. Setet är i rosa och vitt och passar bra in i många barnrum! Påslakanet stängs med rosetter i nederkant. Tillverkat av certifierad bomull.

Påslakanet är 100×130 cm stort. Örngottet är 35×55 cm stort.

Påslakan till spjälsäng i satin

påslakan spjälsäng satin lakan barnsäng
Vitt påslakan spjälsäng satin HÄR

Satin är ett annat härligt material för sängkläder till en spjälsäng! Just detta påslakanset för spjälsäng är gjort av bomullssatin som är ett bomullstyg som är vävt på ett särskilt vis för att vara så mjukt och vackert som möjligt. Bomullen som detta påslakanset tillverkas av är dessutom ekologisk.

Påslakansetet är vitt och har en vacker detalj i form av en volang både på påslakanet och örngottet. Påslakanet är 130×100 cm stort. Örngottet är 38×55 cm stort.

Täcke och Kudde

Det är främst på vintern som täcket brukar behövas, men även annars om sovrummet där bebis ska sova lätt blir kallt.

Ett spjälsängstäcke ska vara lätt och kunna andas för att barnet inte ska bli för varmt. Täckets fyllning kan vara antingen dun eller syntet, men syntet föredras helst då man på så sätt undviker att trigga eventuell allergi hos barnet. Syntettäcken är vanligast till spjälsäng.

Huruvida barnet ska sova med kudde eller inte kan du läsa mer om här.

Täcke och kudde set till spjälsäng i ekologisk bomull

täcke och kudde spjälsäng
Rätt start täcke och kudde HÄR

Detta är ett set med både täcke och kudde för spjälsängen. Båda delarna har ett yttertyg i ekologisk bomull och fyllning av polyester. Täcket andas väl och ventilerar bort fukt och värme för att bebis ska kunna sova gott.

Större barn kan använda kudden som är mjuk och formbar. Den stöttar bebisens huvud utan att göra huvudet platt.

Mått kudde: 38 x 55 cm.
Mått täcke: 100 x 130 cm.

Spjälsängsskydd och/ eller sovorm

Ett spjälsängsskydd gör just det som det låter som – skyddar bebisen i spjälsängen. Spjälsängsskyddet är det sista steget i bäddningen.

En spjälsäng är allt som oftast gjord av trä. Träet är uppsatt kring sovplatsen i form av ribbor. Ett barn som rör på sig kan lätt komma åt ribborna om det inte finns ett skydd, och då skada sig. Spjälsängsskyddet brukar vara ganska tjockt och mjukt och går att fästa kring spjälsängens insida så barnet inte gör illa sig.

Ett alternativ (eller komplement) till spjälsängsskyddet är en sovorm. En sovorm lägger man runt barnet – antingen en bit ifrån eller nära. Om sovormen läggs nära barnet så får barnet dessutom en känsla av en omfamning. Många barn gillar att ligga trångt i vagnar och sängar, då är sovormen perfekt.

Spjälsängsskydd linne

spjälskydd linne spjälsäng skydd kanter
NG baby spjälskydd i linne HÄR

Detta spjälsängsskydd är av linne – precis som vårat påslakanset vi har i spjälsängen. Självklart får då detta skydd linnetygets alla fördelar. Spjälsängsskyddet är grått och har en dekorativ volang på mitten av skyddet. Det fästs med knytband i spjälsängens ribbor.

Svensktillverkat. 360×25 cm.

Billigt spjälsängsskydd

billigt skydd spjälsäng spjälsängsskydd
Fillikid spjälskydd grått HÄR

Man måste inte spendera massor av pengar för att få en bekväm och fin sovplats till sitt barn. Detta spjälsängsskydd är det vi använder och det är ett riktigt fynd. Behöver jag säga att det fungerar precis lika bra som de dyrare skydden?

Skyddet är 180×30 cm vilket betyder att det passar kring huvudändan på en normalstor spjälsäng. Det är i den delen av spjälsängen som skyddet är viktigast.

Flätad sovorm

Flätad sovorm
Flätad sovorm HÄR

Här är en riktigt mysig och fin flätad sovorm! Yttertyget är gjort av bambu som är mjukt och behagligt för bebis. Den kan användas som spjälsängsskydd, i barnvagnen eller på annan plats där bebis behöver ha det mysigt och ombonat. Ormen är 3 meter lång så du kan linda den minst ett om inte fler varv runt bebisens sovplats.

Tänk dock på att en lös sovorm innebär fler risker (bland annat för kvävning) än ett fast spjälkskydd.

You may also like

Leave a Comment