fbpx

Såriga bröstvårtor vid amning – förebygga och vårda ömma bröstvårtor

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Om man har möjlighet att amma sitt barn är det ofta en trevlig stund. Barnet får mat, du får en möjlighet att vara riktigt nära ditt barn och amningen blir helt enkelt en trevlig stund. Dock finns det mindre trevliga effekter som kan uppstå från amningen, och en av dem är att bröstvårtorna kan skadas. Jag tror alla råkar ut för detta i viss mån. Jag har varit relativt skonad och det har varit på grund av att jag varit väl förberedd och fått bra tips av min omgivning. Dessa tänkte jag dela med mig i detta inlägg.

OBS! Informationen nedan bygger på egna erfarenheter och ska inte ses som medicins expertis. Fråga alltid mödravården om du är osäker på något.

Ömma bröstvårtor amning

När man ammar sitt barn kan man lätt få ont i bröstvårtorna. Bröstvårtorna blir såriga, ömma och svullna. Detta är ganska naturligt då barnet suger länge på bröstvårtan, men det är obehagligt och något vi gärna vill komma ifrån.

Anledningen till att bröstvårtorna kan bli ömma och såriga vid amning är ofta att barnet inte får ett ordentligt tag om bröstvårtan. Det kan handla om att bebis ligger fel i famnen, men i vissa fall kan bröstvårtorna bli såriga och ömma även om bebis ligger rätt.

amningsteknik för att undvika såriga bröstvårtor
Om bebisen har ett bra grepp om bröstvårtan minskar risken för obehag

Detta blir självklart väldigt jobbigt både under amningen och under resten av dygnet. Bröstvårtorna kan skava mot tröjan/ bhn och på så sätt bli ännu ömmare, och det kan göra det svårare att ge bebis mat. Som tur är finns det några olika metoder man kan testa för att minska besvären.

Hur läker man såriga bröstvårtor vid amning?

Det kan kännas omöjligt att bli av med såren och obehaget vid bröstvårtorna när det väl har kommit. Obehaget uppkommer från amningen, men bebis behöver amningen trots att bröstvårtorna kanske egentligen behöver vila – det hela blir en ond cirkel.

Tips mot ömma bröstvårtor

För att undvika problemen finns det saker man kan testa för att hjälpa bröstvårtorna. Det handlar om allt från bebisens matställning till hur man kan ta hand om såren.

1. Smörj in bröstvårtorna med purelan

Purelan är en oerhört populär kräm som gör underverk för torra och ömma bröstvårtor. Krämen innehåller fettet lanolin som finns naturligt i fårens hud. Lanolinet är både skyddande och återfuktande, vilket hjälper bröstvårtorna att läka. Eftersom krämen endast innehåller det naturliga ämnet lanolin så är krämen snäll mot både dig och bebis – krämen behöver inte ens tvättas bort innan amning!

Purelan lanolin bröstvårtekräm

Köp Purelan HÄR

För att krämen ska skydda och vårda på bästa sätt kan du smörja bröstvårtorna flera gånger om dagen. Du kan börja med detta redan innan bebis är född! Smörj gärna i förebyggande syfte redan på BB för att ge bröstvårtorna lite extra omtanke innan amningen börjar. När bebis är född kan du sedan smörja efter amning, det blir då lätt att komma ihåg och kan kännas lindrande precis efter bröstvårtorna har påfrestats. Har du stora problem med ömma bröstvårtor vid amning så kan du även smörja precis innan bebisen matas.

2. Se till att barnet tar rätt tag om bröstvårtan

Genom att se till att barnet får rätt grepp om bröstvårtan kan man undvika att det skaver. Barnets mun ska vara helt öppen, läpparna ska synas runt bröstvårtan och alltså inte vara inåtvikta. Barnet ska ha ett bra tag om både själva bröstvårtan och vårtgården.

3. Hjälp barnet att släppa taget om bröstvårtan

Något som kan orsaka onödigt stor påfrestning på bröstvårtan är när bebis ska släppa taget om bröstvårtan. Om du vill ex. byta amningsställning eller av annan anledning måste ta en kort paus i amningen så måste bebis släppa taget. Eftersom det inte går att säga det till en hungrig bebis kan det bli svårt att få bebis att släppa själv.

Ofta blir det då ett abrupt släpp från bröstvårtan när man för bebis och bröst ifrån varandra, vilket är obehagligt både för dig och bebis. För att underlätta och undvika “släppet” så kan du först bryta vakuumet som bebisen har mellan mun och bröstvårta genom att peta in ett finger i barnets mungipa. Då går det lättare för barnet att släppa taget och bröstvårtan skavs inte.

4. Amningsnapp

En amningsnapp fungerar som ett skydd för bröstvårtan. Nappen är tunn och gjord av silikon, den läggs över bröstvårtan medan barnet ammar och mjölken kommer ut genom ett hål i nappen. Innan du börjar använda amningsnapp kan det vara bra att kontakta BVC. De kan guida till hur den ska användas rätt, samt råda till om amningsnappen verkligen är den bästa lösningen.

amningsnapp medela amningsnappar mam
En amningsnapp kan göra amningen mer bekväm

MAM amningsnappar HÄR / Medela amningsnapp HÄR

Nappen finns att köpa på Apotek och online, de finns ofta i olika storlekar. Efter varje användning diskas nappen och den får gärna steriliseras en gång om dagen för att försäkra om att amningsnappen inte har några obehagliga bakterier eller virus. Det finns en risk att barnet inte orkar suga från bröstet med amningsnappen, så var uppmärksam på om barnet tömmer bröstet eller om hen börjar äta mindre än innan.

5. Tänk på hygien och underlätta läkning

För att bröstvårtorna ska läka så bra som möjligt och amningen ska bli så säker som möjligt för bebis måste hygienen vara bra. Se till att alltid tvätta händerna innan amning samt innan du vidrör bröstvårtorna – särskilt om de redan blivit såriga.

Förutom att hålla såret rent kan du även testa att smörja bröstvårtorna med lite av din egna bröstmjölk. Låt det självtorka. Bröstmjölken kan hjälpa till med att läka såret och ger lite extra fukt till bröstvårtorna om de blivit torra.

6. Se över din amningsteknik

Hur man ammar kan påverka hur väl barnet tar bröstet – och alltså i sin tur påverka hur pass ansträngda bröstvårtorna blir. Det finns några saker att tänka på vid amning som kan underlätta:

  • Amma inte ett allt för hungrigt barn. Självklart är det oerhört svårt att styra när man har möjlighet att amma ett barn och när barnet blir superhungrigt. Har du möjlighet att amma barnet innan det blivit allt för hungrigt är det allra bäst. Då suger inte barnet lika hårt som vid akut hunger – och bröstvårtorna skonas.
  • Pumpa ur den första mjölken. Precis när mjölken rinner till bröstvårtan går det snabbare än under resten av amningen. Om du kan pumpa ur den första mjölken minskar man risken för detta, och barnet behöver inte själv suga fram mjölken. Jag kan verkligen rekommendera Medela Harmony manuell bröstpump för detta.
  • Låt barnet hitta bröstvårtan själv. Det kan kännas naturligt att ge bröstet till barnet, men det allra bästa är om barnet själv får leta, ta tag och smacka kring bröstvårtan. Chansen ökar då för en bra amningsteknik.

6. Variera amningspositioner/ amningsställningar

Hur du och barnet är positionerade under amningen kan också spela roll för själva amningstekniken. Om barnet får bättre grepp kring bröstvårtan vid en viss amningsställning så minskar risken för onda bröstvårtor.

Amningsställningar för att undvika sår på bröstvårtorna
Hur barnet och du är positionerade under amningen kan påverka bröstvårtorna

Den vanligaste metoden är att sitta och amma, eller sitta lutad mot en soffa eller vägg. Barnet hålls i famnen eller ligger på din mage/ mot dina böjda ben. Hur du väljer att positionera barnet här går också att variera. Har du en amningskudde eller en annan stor kudde kan kanske bebis ligga på den. Testa också att amma med barnets fötter åt olika håll. Kanske kan barnets ben läggas runt sidan av din midja, i ett så kallat “rugbytag”?

Det går också att ligga ner och amma barnet. Barnet kan då ligga bredvid dig eller i din famn. Har du problem med att mjölken inte rinner till som den ska kan det vara skonsammare att amma ovanifrån. Alltså att bebis ligger på rygg och du för bröstet till barnet ovanifrån. På så sätt får du hjälp av tyngdkraften.

Att låta barnet sitta gränsle över din midja/ ben (beroende på hur stort barnet är) kan också vara en metod som underlättar för barnet att få ett bra tag. Man får helt enkelt testa sig fram och hitta det som passar bäst!

Sammanfattning amning

Förhoppningsvis kan något av dessa tips hjälpa dig med att göra amningen till en trevlig stund igen. Det gäller att testa sig fram för att hitta det optimala. Känner du att du vill ha mer hjälp och råd kan du alltid kontakta din BVC med frågor kring amning. De kan hjälpa dig med tips på positioner och sätt att lindra.

You may also like

Leave a Comment