Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
För de flesta föräldrar är tiden efter förlossningen en intensiv tid då de blir förälskade i sitt barn. Ömheten och närheten som förknippas med det lilla barnet är så stor att sex helt enkelt kan bli bortprioriterat. Det sexuella behovet kan ha ersätts av andra behov efter förlossningen och av att ha blivit förälder. Men oroa dig inte, din sexlust kommer vanligtvis tillbaka. I det här inlägget vill vi berätta hur vi fick tillbaka vårt sexliv som föräldrar.
En ny kärleksaffär växer fram
För många nyblivna föräldrar är kärleken till det nyfödda barnet en särskild känslostorm som ingen av parterna upplevt tidigare. Den stakra kärleken blandas med nya krav, sömnlöshet och konkurrens om uppmärksamheten.
Detta är en övergångsperiod och du bör inte oroa dig för mycket. Bebisar förblir inte bebisar för evigt och vaknar inte på natten för alltid.
Om sex inte känns viktigt nu är er gemensamma närhet fortfarande något att ta hand om. Så, försök att ta hand om varandra. Prata. Rör vid varandra. Var bara tålmodiga och försök att fokusera på att visa kärlek och omtanke, så som kramar och positiv feedback så mycket som möjligt. Om du gör detta med tålamod kommer sexlusten tillbaka så småningom när du har mer energi för det.
Nybliven mamma och sex
Nyblivna mammor har ofta ingen eller väldigt lite lust till sex, och det är också naturligt. Det har mycket att göra med vad kroppen har varit med om, men också en känsla att kroppen nu är till för barnet. Det är en överväldigande känsla att ha ett barn. Kroppen tar tid att återhämta sig från förlossningen och kan kännas mörbultad. Kanske har du fått en bristning eller ett sår att läka?
Dessutom kan en del kvinnor känna sig oattraktiva efter att ha burit och fött fram ett barn.
De delar av kroppen som ofta är involverade i sex för en kvinna har nu använts till annat. Jag kan själv känna att mina bröst som var till för att amma, nästan kändes fel att ”sexualiseras”. Samma sak med mitt underliv. Dessa kroppsdelar kändes på något sett så långt som möjligt ifrån att ”användas” i sexuella sammanhang.
Kroppen och hormonerna är inte inställda på samlag strax efter förlossningen. Under de första månaderna efter förlossningen är en kvinnas kropp fylld med hormoner som påverkar sexlusten. Efter ungefär ett halvår sjunker hormonnivån till normal nivå, men nu finns det också en ny liten familjemedlem som har stor påverkan på sömnen och tiden.
Jag rekommenderar att ni blir duktiga på att prata med varandra och försöka att vara öppna om era behov.
Hur länge skall man vänta med sex efter förlossning?
Traditionellt sett har kvinnor blivit rådda att avvakta en sexveckorsperiod efter förlossningen innan de återgår till att ha samlag igen. Detta råd har sin grund i att de flesta stygn läkt, att eventuella ärr inte är lika känsliga längre och att blödningen har upphört efter en period av 5-6 veckor .
Blödningarna efter förlossningen varar i genomsnitt 27 dagar, men med stor variabilitet (3-6 veckor). Detta är inget hinder i sig från att ha sex, men det kan vara obekvämt.
Läs även: Underlivet efter förlossningen
Om det känns som om stygn och sår har läkt och blödningen har upphört finns det ingen fysisk anledning att vänta. Det mest väsentliga är dock att båda känner sig redo att återgå till samlag igen.
Tänk även på att ni kan ha sex utan penetration vid vilken tidpunkt som helst efter förlossningen.
Nybliven pappa/partners och sex
Ibland kan det även vara svårt för män att återuppta sexlivet efter förlossningen.
Kanske pratar vi inte lika ofta om mäns eller partners sexlust efter en födsel. Även nyblivna pappor och partners har ofta ingen lust till sex och det är också fullständigt förståeligt och acceptabelt. Kanske var förlossningen en omvälvande upplevelse dig som man och du behöver tid för att koppla kvinnans kropp till något annat än förlossning?
Tiden efter förlossningen är en period då även partnern lär känna sitt barn. Livet förändras och inte mycket är detsamma som det var innan den nya lilla bebisen kom.
Att ha barn är fantastiskt och rollerna i förhållandet blir ofta helt nya. Brist på sömn och arbete, samtidigt som du har en ny liten person att ta hand om. Alla nya rutiner är inte den bästa grunden för lust just nu i förhållandet.
Samtidigt kan ni hamna lite i ofas. Den person som inte burit barnet kan ha kvar samma lust som innan. Kanske känner du dig som partner extra dragen till din partner? När sexualitet inte synkar kan det lätt uppstå konflikter. Det är därför viktig att vara lyhörd och ha tålamod.
Låt alla få sin egen tid att anpassa sig.
Kroppen förändras efter en graviditet
Kvinnors kroppar förändras mycket efter graviditeten men faktum är att många partners kroppar även de går igenom en förändring. Medan du som nyförlöst kvinna har fullt med hormoner som hjälper dig igenom den första tiden som förälder, så har inte partnern/mannen det.
Det betyder att det oftare är tuffare för partnern med sömnbrist i början. Ofta är det mannen/partnern som återgår till jobbet först, och behöver fungera i en arbetsmiljö samtidigt som hen även måste funka hemma.
Många partner går även upp i vikt både under graviditeten och under småbarnsperioden.
Läs även: Så påverkas kroppen av en graviditet (guide)
Samtidigt har du som kvinna alla kroppsliga förändringar att hantera. Hormonerna är ibland till din fördel, ibland gör dem dig smått galen. Ive been there! Den kropp som du tidigare var bekväm med kanske inte alls ser så ut längre. Det kan skapa osäkerhet.
Slidan har varit ordentligt expanderad, men den är ändamålsenligt designad för att föda barn. Den bär veck som en plisserad kjol eller ett dragspel. Varje rynka sträcks ut under förlossningen, men knyter ihop sig själv efteråt. När detta sker kan muskelstyrkan i underlivet försvagas, men den kan tränas upp igen med knipövningar.
En del kvinnor upplever torrhet i slidan efter en förlossning. Detta är på grund av de hormonella förändringarna. Många kommer kanske att uppleva detta under hela amningsperioden, tills menstruationen återvänder, och märker att slidan är torrare än normalt.
Preventivmedel efter förlossning
Du kan använda preventivmedel som vanligt efter förlossning. Jag kände att barnmorskan vid min sista graviditet var väldigt på mig om detta. Visst förstår jag att det är extra stor risk att bli gravid efter att man nyss fött barn, men samtidigt är det viktigt att lyssna på kvinnan (på dig). Låt ingen barnmorska tvinga dig till något du inte är redo för.
Om du ammar och inte har återfått din menstruationscykel, så är du ganska skyddad mot en ny graviditet.
Alternativa preventionsmetoder kan innefatta att använda minipiller eller hormonspiral, även om du ammar. Det rekommenderas dock inte att använda någon form av hormonbaserat preventivmedel de första 6 veckorna efter en förlossning.
Jag valde att inte ha något preventivmedel, jag ville inte ha mer hormonkarusell i kroppen. Det går alldeles utmärkt att använda kondom, och säkra perioder (om du har väldigt regelbunden cykel).
Att ha barn innebär anpassning av livet
Många känner att det är svårt att återgå till det sexuella samlivet tidigt efter förlossningen av andra skäl än de fysiska.
Som nyblivna föräldrar ger vi mycket fysisk kärlek till det lilla barnet, men det kanske inte finns utrymme eller ork till så mycket mer än att mysa med barnet och varandra under de första veckorna.
Den nya utmanande dygnsrytmen kan också leda till att många par har lite tid och energi över för sexuell samvaro. De flesta kvinnor är också trötta till följd av en hormonell förändring under graviditeten.
Lust påverkas mycket av trötthet och stress. Finns det några som är tröttare än nyblivna föräldrar? Jag tror inte det!
Medan man som förälder försöker hitta sin väg till sina nya roller, och möta sitt barns behov, finns det ofta inte mycket tid kvar att tänka på varandra i förhållandet. Den nya lilla personen tar så mycket tid och energi. Som bebisar ska få göra.
Kanske sover hen också i er säng?
En stor lustdödare är att behöva ha förutbestämt sex under press. Tyvärr är det ofta så det ser ut för småbarnsföräldrar. Om ni ska ha sex, så är det medan barnet sover. Det blir ganska inrutat och ospontant. Helt annorlunda än hur det var innan ni blev föräldrar.
Pressen gör det svårt både för män och kvinnor. Som man kan det vara svårt att få upp den, när du känner dig stressad eller är rädd att barnet ska vakna. Vi kvinnor behöver ofta tid för att komma igång och bli våta.
Det gäller därför att hitta sin kreativitet och lust på nya sätt. Här nedan ger vi våra bästa tips på hur ni kan hitta tillbaka till ett sexliv igen:
Våra bästa tips för få igång sexlivet efter graviditeten
Håll om varandra och ligga nära varandra utan att kräva något annat än ömhet. Låt det ta tid. Ibland vaknar kroppen igen om den får känna sig avslappnad. Om lusten inte vaknar eller bara knackar lite försiktigt, kanske det inte är dags ännu. Fördelen med det är att ni har vilat ett tag i varandras armar. Kanske somnade ni gott och nära.
Barnets ankomst innebär en förändring som kan ge utrymme för osäkerhet men samtidigt en möjlighet till upptäckande och acceptans av en ny dimension av den sexuella upplevelsen. Det är en process som involverar både kropp och sinne, vilket resulterar i en ny bild av kvinnlighet, intimitet och föräldraskap.
Om du saknar ett sexliv kan du tänka på vad du kan göra för att få mer tid tillsammans och få tillbaka lusten för varandra.
Hitta tillbaka till sex efter graviditeten
Efter att ha gått igenom denna fas har vi några råd om hur ni kan återupptäcka er sexuella kemi.
Här är våra bästa tips på att hitta tillbaka till sex efter graviditeten:
- Prata med varandra. Inte bara om sex, utan om allt som är nytt, spännande, annorlunda, utvecklande. Prata om barnet och allt som är stort och nytt, men prata också om det ni var intresserade av och pratade om tidigare. Det händer lätt att allt handlar om barnet, men ni är också människor – inte bara föräldrar.
- Små uttryck för kärlek och omtanke. Ge varandra en uppmuntrande kram om natten har varit svår, kan vara viktigare än något annat under denna fas. Det bygger också upp en plattform för att ytterligare utveckla ömheten till att involvera sex.
- Få någon att passa barnet. Det kan vara jättesvårt och olustigt att lämna bort sitt lilla barn, ens för några timmar, men det är ett bra sätt för er att ha en dejt tillsammans.
- Gör roliga saker tillsammans. Hitta tid att göra det ni tyckte var roligt innan ni fick barn. Berätta för varandra varför ni valde varandra från början.
- Ge varandra uppskattning. Komplimanger, uppmärksamhet eller en sporadisk överraskning då och då behöver vi alla. Att få se, höra och känna sig uppskattad är jätteviktigt. Särskilt som förälder.
- Dela lika. Fördela era gemensamma uppgifter rättvist så att båda är nöjda med arbetsförhållandena hemma. Det ger mer harmoni i förhållandet och mer utrymme för lust.
- Långa förspel. Ett förspel behöver inte börja när bebisen sover. Det kan börja långt innan dess. Är någon av er på jobbet är det perfekt att börja redan då.
- Minska ner på klagomålen. Om ni har hamnat i en negativ spiral bara klagar på hur trötta och utmattade ni är, behöver ni överväga konkreta lösningar tillsammans. Ni kan behöva klaga ibland om det är tufft, men ni kan bestämma er för att alltid säga något positivt vid varje klagomål, mest för att bryta om det är en negativ trend. Det finns alltid både negativa och positiva aspekter av de flesta saker.
Om den ena vill ha sex och inte den andra, prata om vad sex och kärlek ger och betyder för var och en. En del av lusten och behoven som finns i ett förhållande kan mötas på många olika sätt.
Det är heller inte en katastrof om en är kåt och inte den andra. Det är inte ovanligt, och de flesta klarar av att hantera det. En bra sexuell närhet är när båda känner lust. Det kan ta längre tid för en av de nya föräldrarna.
Det första samlaget efter förlossningen
Det sexuella samspelet mellan två föräldrar är minst lika viktigt för relationen som det var innan barnets ankomst. Försök att avsätta tid för varandra.
Många kvinnor oroar sig kring hur det första samlaget kommer att vara efter förlossningen. Kommer sprickor och sår att göra ont? Kommer slidan att vara annorlunda än tidigare? Om man önskar återuppta sexuellt samliv, men samtidigt är rädd för att sår i underlivet ska göra ont, är det självklart att det kan bli svårt att bli upphetsad.
Därför är det otroligt viktigt att avsätta tillräckligt med tid till förspelet, så att du som kvinna blir tillräckligt fuktig. Använd gärna ett vattenbaserat glidmedel för att underlätta och minska friktionen. När du ammar upphör äggstockarnas hormonaktivitet vilket gör att östrogennivån ligger på en låg nivå. Tips: det finns receptfria östrogenkräm på apoteket som kan underlätta samlag när du som kvinna ammar.
Även om det kan kännas läskigt att ha sex igen efter förlossningen kan jag lova att många kvinnor blir överraskade över att samlag är fortfarande är behagligt och mysigt. Vi kvinnor är ofta rädda över att vara ”slappa”, men underlivet är fantastiskt på att återhämta sig.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis är det viktigt att komma ihåg att sex efter förlossningen är en djupt personlig upplevelse, med unika känslor och reaktioner. Det finns ingen recept eller en bestämd tidsplan på hur och när sex ska ske. Huvudsaken är att ni båda lyssnar till era kroppar och känslor. Att ha en öppen och ärlig kommunikationen med din partner är av absolut största vikt. Respektera och bejaka era individuella behov, gränser och önskemål – för det är där som äkta intimitet och förståelse blomstrar.
Om du verkligen inte vill ha sex är det viktigt att ge din partner många kramar och annan ömhet. En klapp över kinden, en varm omfamning, ögonkontakt och en bra konversation är viktiga delar i närhet.